Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 24 Sty 2018 20:46 
Awatar użytkownika

W razie czego jeśli nie będzie skutkowała argumentacja wywiedziona wprost z Rozporządzenia mamy jeszcze plan B , mianowicie chcę sprawę zgłosić do DGAC czyli francuskiego odpowiednika ULC - bo lot był z Nicei na odrębnej rezerwacji. DGAC może nałożyć karę do 7 500 euro a w praktyce do 15 000 euro gdy w pojedynczych przypadkach stwierdzą powtarzające się przewinienia linii lotniczej dotyczące naruszenia praw pasażerów. Dla porównania rodzimy ULC wystawia "karę" pieniężną od 200 zł do 4800 przy poważnych naruszeniach :)
Więc na gruncie regulacji i wysokości kar w Polsce Wizzairowi i każdej innej linii lotniczej po prostu opłaca się robić pasażerom "pod górę" :/
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#362 PostWysłany: 24 Sty 2018 20:51 

Jedno co możesz to z bogatej siatki lotów WIZZAIR ZA DARMO zmienić na podobny pasujący Ci lot czy poprosić o zwrot kasy

Ale KONIECZNIE daj znać jak ich z urzędami "wyhaczyłeś" finansowo + czym tam na koszt W6 poleciałeś ;)
 PM off
yoshi lubi ten post.

#363 PostWysłany: 25 Sty 2018 01:37 
Awatar użytkownika

Loty: 226
Kilometry: 356 765
Krajów: 34 / 15.9%
Mam taki problem .
Wizz zmienił mi terminy lotów WAW-NCE-WAW i to poważnie , bo aż o dwa dni ,rozsypał się więc cały misternie sklecony wyjazd na majówkę dla 8 osób.
przysłali mi oczywiście propozycje ze loty moge BEZPŁATNIE zmienić ,przystać na ich nową propozycje ,albo anulować i odebrac kasę
Ok udało mi się zmienić termin rezerwacji mieszkania z airbnb.
pierwotne daty to był wylot 26.04
zaproponowana mi przez wizz data to 24.04 ( która nam calkowicie nie odpowiada)
a wybrana data przez nas to 28.04
I teraz :
Dwie osoby z grupy miały wykupione oddzielnie bilety bez WDC i w ich rezerwacjach bez problemu poprawiłam ,nie zgodziłam sie na nowa date od wizza wybrałam 28.04 jako date wylotu i bez dodatkowych opłat udało sie zmienić wylot na pasujący

niestety jeden bilet miałam kupiony na swoim WDC dla 6 osób.Chce wiec zmienić datę ,wszystko ładnie przechodzi aż ku końcowi gdzie pokazuje sie komunikat ze zmiana nie jest możliwa !!?? ..i małymi literkami dopisek że muszę zapłacić za zmianę daty dla 6 osób plus dopłata za rożnicę w cenie biletów..ożesz ty .wycofałam sie zamykając stroną żeby pochopnie i bezpowrotnie czegoś nie potwierdzić.
i co teraz ?
czy faktycznie jeśli zmieniają loty to mając wykupiony bilet ze zniżka WDC muszę przyjąć ich propozycje ?
czy telefon na infolinie może coś mi pomóc.?
prawie pierwsza w nocy ,a ja jutro wylatuje do Ovda ,...bedąc w Jordanii 4 dni nic nie załatwię :cry:
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 25 Sty 2018 01:42 

Spokojnie, lot dopiero 28.04 i często z tego powodu strona darmowej zmiany Wizzair głupieje

Zmienisz jutro lub w dzień roboczy po 8 czy 9 rano

Kod:
Telefon do WizzAira
(22)1284905
 PM off
spty13 uważa post za pomocny.

#365 PostWysłany: 08 Lut 2018 23:54 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 79 244
Krajów: 23 / 10.8%
Jeśli wizzair samowolnie zmienił datę odlotu (lot miał być w sobotę, a okazało się, że będzie w piątek) to jakie mam możliwości w takiej sytuacji?

Co ciekawe, na maila nie przyszło żadne potwierdzenie. Dowiedziałem się przez przypadek logując na swoje konto Wizzair.

Czy w takiej sytuacji jeśli chcę zmienić lotnisko wylotu (miejsce docelowe to samo) tak, żeby to była sobota (a nie jak po zmianie dokonanej przez Wizzaira piątek) to muszę pokryć różnicę w cenie biletu?

Jest jakaś realna szansa dochodzenia odszkodowania?

Zmiana została dokonana 5 miesięcy przed datą wylotu.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 09 Lut 2018 00:01 

niebieski
O odszkodowaniu nawet nie myśl przy locie za 5 miesięcy.Zmiana na inne pobliskie lotnisko wylotu bywa możliwa bez dopłaty.Możesz też zmienić terminy w zakresie przewidzianym regulaminem lub dostać zwrot kasy i kupić od nowa bilety czasem w niższej cenie.Powiadomienie pewnie dostaniesz.
 Profil Relacje PM off
Mariusz Sa uważa post za pomocny.

#367 PostWysłany: 09 Lut 2018 00:04 
Awatar użytkownika

miriam napisał(a):
O odszkodowaniu nawet nie myśl przy locie za 5 miesięcy.Zmiana na inne pobliskie lotnisko wylotu bywa możliwa bez dopłaty.Możesz też zmienić terminy w zakresie przewidzianym regulaminem lub dostać zwrot kasy i kupić od nowa bilety czasem w niższej cenie.Powiadomienie pewnie dostaniesz.

Bilet na Islandię kupiłem za 100 zł, więc zwracać ten i kupić nowy to się nie opłaca. Teraz cena biletu to ok. 600-700 zł.

Wylot miałem mieć w pt z Poznania i chciałbym lecieć w sobotę z Gdańska, ale przy zmianie chcą 600 zł dopłaty. Da się jakoś uniknąć tej dopłaty?
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 09 Lut 2018 00:09 

Po zalogowaniu i wejściu w szczegóły rezerwacji u góry masz możliwość darmowej samodzielnej zmiany i będziesz wiedział na co oraz w jakim przedziale czasu możesz zmienić
 PM off  

#369 PostWysłany: 09 Lut 2018 00:17 

niebieski
Mariusz Sa napisał(a):
Wylot miałem mieć w pt z Poznania i chciałbym lecieć w sobotę z Gdańska, ale przy zmianie chcą 600 zł dopłaty. Da się jakoś uniknąć tej dopłaty?

Zastosuj radę z postu j.w.Jeśli nie ma Gdańska jako alternatywnego lotniska możesz do nich napisać w tej sprawie dobrze uargumentowaną prośbę ,czasami robią wyjątki i idą klientowi na rękę,jest sporo czasu by ich pomęczyć,powodzenia :)
 Profil Relacje PM off
Mariusz Sa uważa post za pomocny.

#370 PostWysłany: 09 Lut 2018 21:20 
Awatar użytkownika

Obeszło się bez reklamacji. O dziwo, dziś już była możliwość wylotu z Gdańska bez dopłaty :)
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 09 Lut 2018 21:25 

niebieski
@Mariusz Sa W systemie samodzielnie ,czy trafiłeś na empatycznego konsultanta?
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 09 Lut 2018 21:32 
Awatar użytkownika

Samodzielnie w systemie.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 09 Lut 2018 21:46, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#373 PostWysłany: 09 Lut 2018 21:39 

Tylko samodzielnie według wskazówek j/w, gdy do lotu jeszcze sporo czasu. Konsultanci w takich przypadkach mówią bzdury jak koledze lub każą czekać na informację handlową o zmianie.
A i zmienić zapewne można było już wczoraj, gdyż Gdańsk jest lotniskiem alternatywnym tylko kolega dopiero dzisiaj zdobył się na kliknięcie, by zobaczyć co się wydarzy ;)
Zachęcam strachliwych
 PM off  

#374 PostWysłany: 09 Lut 2018 22:06 
Awatar użytkownika

Już wczoraj sprawdzałem i tak jak napisałem trzeba było dopłacić różnicę w kwocie 600 zł. Czegóż bym się miał bać? ;)

Gdyby można było dokonać zmiany nie pisał bym tu ;)
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 09 Lut 2018 22:11 

Czyli co: godziny i dzień lotu się zmieniły, a dzisiaj dorzucili komunikat czyli czerwone napisy o możliwości darmowej zmiany w ramach podanych przez nich lotnisk alternatywnych, zatwierdzenia zmiany lub anulowania lotu?
 PM off  

#376 PostWysłany: 11 Lut 2018 01:10 

Loty: 47
Kilometry: 88 078
Krajów: 13 / 6.1%
Długo czeka sie na mail o zmianie godzin lotu. Na koncie Wizz jest informacją a na mailu nic. Chciałbym dostać zwrot na konto bankowe jak to zrobić ?
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 11 Lut 2018 09:55 

niebieski
@Dziki Różnie to bywa,ale najpóźniej tak 3-mc do wylotu.Zwrot na konto po dostaniu maila jest prosty.Jest to opcja 3, czyli link do właściwie już uzupełnionego formularza,dopisujesz chyba tylko nr konta.Można telefonicznie próbować przyspieszyć wysłanie maila,ale nie zawsze chcą spełnić prośbę.
 Profil Relacje PM off
Dziki lubi ten post.

#378 PostWysłany: 11 Lut 2018 10:25 

niebieski
A przy takich zmianach jak wyzej- ktoś miał lecieć z Poznania, a leci z Gdanska- to transport pomiędzy miastami jest na własny koszt? Tak na przyszłość pytam? Bo jeszcze nigdy mnie to nie spotkalo, ale pewnie kiedyś się zdarzy....
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 11 Lut 2018 10:46 

niebieski
@asiasz Jeśli sama takiej zmiany dokonasz jak w powyższym przypadku ,to koszty dotarcia na lotnisko w twoim zakresie.Inna sprawa jak zmiana lotniska jest z winy przewoźnika.
 Profil Relacje PM off
asiasz uważa post za pomocny.

#380 PostWysłany: 11 Lut 2018 11:10 

miriam napisał(a):
Inna sprawa jak zmiana lotniska jest z winy przewoźnika.

To zdanie jest tu niepotrzebne, gdyż nie ma zastosowania do pytania i opisanej sytuacji

Z winy przewoźnika gdyby np. z powodu mgły zamiast w Poznaniu samolot wylądował w Gdańsku, a Wizzair nie zagwarantował transportu do lotniska w Poznaniu

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 11 Lut 2018 11:44, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
asiasz lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 0 gości