Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#1801 PostWysłany: 13 Lut 2025 15:59 

niebieski
Dopiero po ok 2 dniach od maila o zmianie można zmieniać loty na stronie wizzair. Poczekaj pewnie się to zmieni
 Profil Relacje PM off
anulagadula lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1802 PostWysłany: 13 Lut 2025 18:11 

niebieski
Kliknąłem "Zmiana lotu/anulowanie", a trzeba było coś podobnego powyżej, na tej samej stronie :-)
Wizzair ma jeden ekran do zarządzania lotem - to co kliknąłem było dla flexa, a dla mnie podobny tekst do klinięcia, ale wyżej...
 Profil Relacje PM off  

#1803 PostWysłany: 07 Mar 2025 12:56 

niebieski
Wizzair zmienił nam godzinę lotu. Nie jest to jakaś kosmiczna zmiana bo nadal ten sam dzień,ale w e-mailu jest informacja że możemy zmienić sobie tym sposobem samodzielnie termin także lotu. Bezpłatnie już samodzielnie bo nie jest to z naszej winy.
Wszystko fajnie tylko nie opisano przypadku nigdzie w którym chcemy przesunąć na przykład o kilka dni do przodu albo kilka dni do tyłu i okazuje się że lot kosztuje więcej.
Wydawałoby się że to Wizzair powinien ponieść koszt takiej zmiany. Może ktoś ma z tym doświadczenie i mógłby podpowiedzieć jak sprawa wygląda czyli kto poniesie koszt droższego biletu ?
 Profil Relacje PM off  

#1804 PostWysłany: 07 Mar 2025 13:08 

złoty
Czyżby Walencja z Warszawy ;) 3 tygodnie przed lotem, cały Wizzair
Jak sama tego nie ogarniasz to zadzwoń
221284905
 Profil Relacje PM off  

#1805 PostWysłany: 07 Mar 2025 17:38 

niebieski
beata123 napisał(a):
Wszystko fajnie tylko nie opisano przypadku nigdzie w którym chcemy przesunąć na przykład o kilka dni do przodu albo kilka dni do tyłu i okazuje się że lot kosztuje więcej.
Wydawałoby się że to Wizzair powinien ponieść koszt takiej zmiany. Może ktoś ma z tym doświadczenie i mógłby podpowiedzieć jak sprawa wygląda czyli kto poniesie koszt droższego biletu ?

Wiele razy tu opisywano ;) ,że bez względu na cenę biletów w nowej dacie możesz samodzielnie bez dopłaty przesunąć loty do 14 dni w tył lub do 30 dni w przód.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#1806 PostWysłany: 07 Kwi 2025 14:21 

Mam 4 osoby podrozujace na jednej rezerwacji, a Wizz dokonał zmian w siatce i mam możliwość dokonania zmian w rezerwacji, czy w takiej sytuacji mogę cześć rezerwacji zmienić, a dla części osób lot anulowa i poprosić o zwrot środków?
 Profil Relacje PM off  

#1807 PostWysłany: 07 Kwi 2025 14:25 

srebrny
Zadzwoń na infolinię. Powinni to załatwić bez problemu
 Profil Relacje PM off
anianow uważa post za pomocny.

#1808 PostWysłany: 29 Kwi 2025 10:36 

Anonymous napisał(a):
Krzysztof76 napisał(a):
@3141592
A to wszystko przez to że nie kliknąłeś pomógł pod moim postem. Tak to miałbyś 100% skuteczności.

:)

Dla większej jasności sprawy - powoływanie się na identyczny zapis z Ogólnych Warunków (...) w poprzednim brzmieniu też nie dawało gwarancji. W zdecydowanej większości przypadków Telecentrum odsyła na www z prośbą o złożenie reklamacji. Oczywiście w Telecentrum systematycznie kłamią, że nie mają nawet systemowej możliwości zmiany rezerwacji. Mają bo nie raz mi już robili, o ile trafił się właściwy agent. Gdy się trafi niewłaściwy to mówią raz o 5h, innym razem o 3h a sporadycznie o 2h.

W przyszłym tygodniu wyślę zgłoszenie do UOKiK. Najwyższy czas ucywilizować tę linię (albo otrzymać informację o tym, że działają zgodnie z prawem).

Z kronikarskiego obowiązku - odp. z UOKiK (fragment):
Cytuj:
Szanowny Panie,
dziękujemy za przesłane zawiadomienie. Uprzejmie informujemy, że Delegatura UOKiK w Bydgoszczy prowadzi działania wobec przedsiębiorcy Wizz Air. Pana pismo może zostać wykorzystane na potrzeby tych działań.

Jeśli kogoś wkurza podejście Wizz do zmian rezerwacji w przypadku zmian terminu lotu, to polecam wysłać zgłoszenie do UOKiK. Im więcej, tym lepiej. Można przez EPUAP. 5 minut pracy. W razie potrzeby służę wzorem.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
lasan82 uważa post za pomocny.

#1809 PostWysłany: 29 Kwi 2025 10:40 

niebieski
@3141592
Poproszę o wzór na priv

Ostatnio edytowany przez Gadekk 29 Kwi 2025 10:51, edytowano w sumie 2 razy
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1810 PostWysłany: 06 Maj 2025 21:42 

Witajcie.
Chciałem Was zapytać w kwestii tych przesunięć lotów przez Wizz.
Na 5 rezerwacji które mam na jesień tego i wiosnę przyszłego roku wszędzie coś pozmieniano. W jednym przypadku jest to przesunięcie o jeden dzień a w pozostałych chyba nie dłuższe / większe niż dwie godziny.
Czytam regulamin i z treści wynika że w każdej sytuacji mogę sobie pozmieniać termin ale tylko w przypadku tego jednodniowego przesunięcia mam na mailu taką możliwość a w pozostałych system mi tego nie pokazuje. W regulaminie niewskazany jest minimalny czas przesunięcia.
Czy udało Wam się zmienić -14/+30 takie loty gdzie zmiana w rozkładzie jest krótsza niż dwie, trzy godziny.
Może wystarczy dobrze trafić na infolinii i tam to załatwia ? Jakie macie doświadczenia przy tak krótkich przesunięciach ?
 Profil Relacje PM off  

#1811 PostWysłany: 06 Maj 2025 22:20 

Loty: 101
Kilometry: 158 811
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jeśli zmiana jest powyżej 2h to zostanie udostępniona możliwość zmian dat (i ewentualnie kierunków). Trzeba tylko poczekać na maila od Wizzaira.
Jeśli chcesz spróbować zmienić loty których rozkład został zmieniony o mniej niż 2h to próbuj na infolinii.
Jak trafisz na konsultanta który pójdzie Ci na rękę to zmienisz.
 Profil Relacje PM off  

#1812 PostWysłany: 06 Maj 2025 22:46 

niebieski
Mnie zastanawia taka kwestia, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie - bo mi tutaj śmierdzi odwołaniem całego kierunku.
Przyszedł dzisiaj mail z Wizza, że przestawili mi o 1 dzień lot KTW-AGA. Zmieniłem sobie na o około 10 dni wcześniejszy bezpłatnie. Ale już wtedy zastanawiały mnie absurdalne ceny na loty grudniowe, jakbym chciał je teraz normalnie kupić: 1780 zł za 1 bilet. Pomyślałem, że jak wrócę z roboty, to napiszę tutaj, co o tym myślicie, bo wygląda na kolejne zmiany.
A teraz usiadłem przed kompem i - co prawda moja rezerwacja (po zmianie) wciąż jest jako "Potwierdzona", ale żadnych biletów na zimę na ww. kierunku nie widzę. Brak biletów lub "wyprzedane". :shock:
Jutro przyjdzie mail, że "wypad z tej trasy, kliencie"?
A jeśli tak, to skoro automat nie pozwalał na żadną zmianę (poza Marrakeszem ze stolicy), to można próbować na infolinii zmienić na jakieś np. Kanary - czy to pies raczej pogrzebany jest?
Co myślicie? ;)

EDIT: Dzisiaj wszystko (póki co) wróciło do normy na stronie Wizza. :D
 Profil Relacje PM off  

#1813 PostWysłany: 10 Maj 2025 13:20 

Mam pilne pytanie. Rok temu wizzair powiadomił mnie o odwołaniu lotu i zaproponował mi alternatywny lot. Termin nowego lotu mi nie pasował. Dali mi wtedy możliwość pozostawienia kasy u nich w kwocie 120% albo zwrot na konto. O ile dobrze pamiętam, miałem możliwość do dnia dzisiejszego na wykorzystanie depozytu na loty albo na odbiór gotówki w kwocie jak wartość biletów z anulowanego przez nich lotu. Czyli nie 120, a 100%. Wybrałem pierwszą możliwość sądząc, że wykorzystam. Ale do dziś nie pasowało mi nic. Dziś jest ostatni dzień ważności depozytu *expiry date". Próbuję od wczoraj złożyć wniosek o zwrot gotówki i mam komunikat, że nie znajduje takiego kodu rezerwacji. Czy ktoś wie jak to załatwić? Oczywiście linia informacyjna nie działa.
 Profil Relacje PM off  

#1814 PostWysłany: 10 Maj 2025 14:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A próbowałeś na czacie?
 Profil Relacje PM off  

#1815 PostWysłany: 10 Maj 2025 15:41 

Tak, próbowałem, ale nie pomógł. Nie mogłem dostać środków na konto, nie przepuszczało, wziąłem więc bilety.
 Profil Relacje PM off  

#1816 PostWysłany: 13 Maj 2025 17:40 

Loty: 167
Kilometry: 299 995
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Taka ciekawostka RDO-LCA najpierw zmienione o 24h, brak możliwości zmiany na stronie bo trzeba odczekać ale zanim pojawiła się możliwość zmiany to zmienili jeszcze raz tym razem o godzinę więc nie przysługuje mi zmiana a na stronie pojawia się błąd. Dzwonię na infolinię zatem i dowiaduję się że Radom nie ma lotnisk alternatywnych i na Warszawę zmienić nie mogę.
 Profil Relacje PM off  

#1817 PostWysłany: 13 Maj 2025 18:08 

niebieski
Trafiłeś na niekompetentnego konsultanta, może następny będzie miał inne podejście.
 Profil Relacje PM off  

#1818 PostWysłany: 13 Maj 2025 18:17 

złoty
eroberto1 napisał(a):
Taka ciekawostka RDO-LCA najpierw zmienione o 24h, brak możliwości zmiany na stronie bo trzeba odczekać ale zanim pojawiła się możliwość zmiany to zmienili jeszcze raz tym razem o godzinę więc nie przysługuje mi zmiana a na stronie pojawia się błąd. Dzwonię na infolinię zatem i dowiaduję się że Radom nie ma lotnisk alternatywnych i na Warszawę zmienić nie mogę.

Było 5 mają #546
lista-lotnisk-alternatywnych,226,152194&p=1767713&hilit=Radom#p1767713

Zabrali konsultantom na infolinii uprawnienia i przez to trzeba składać pisemne reklamacje
 Profil Relacje PM off  

#1819 PostWysłany: 13 Maj 2025 22:32 

niebieski
Ostatnio trafiłem w niedzielę na jakiegoś (po głosie) hindusa na tej infolinii i ładnie, błyskawicznie mi porozdzielał rezerwacje jak chciałem, co wcześniej z innymi odbijałem się od ściany. Wniosek taki, że trzeba próbować do skutku
 Profil Relacje PM off  

#1820 PostWysłany: 14 Maj 2025 11:59 

Loty: 61
Kilometry: 105 744
Krajów: 23 / 10.8%
Lot zmieniony o 30 minut, miesiąc temu nic nie dało się zrobić, za każdym razem zarówno na infolinii jak i na czacie informacja, że zbyt krótka zmiana. Wczoraj na czasie bez problemu dokonano zmian, bez żadnych dodatkowych pytań. Więc trzeba próbować
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość