Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#1741 PostWysłany: 07 Sie 2024 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 596
Kilometry: 1 048 472
Krajów: 87 / 40.5%
platynowy
Dobrze mieć też flex, bo jak się nie zdąży zmienić lotów, to można uratować kasę, jeśli lot nie pasuje.
 Profil Relacje PM off  

#1742 PostWysłany: 07 Sie 2024 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.3%
srebrny
Tak oto wspólnymi siłami ustaliliśmy, jakie mało korzystne nowości nam Wizzair zaserwował bez uprzedniego powiadomienia. I za to kocham to forum;-)
kameander lubi ten post.

#1743 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:05 

niebieski
Ale w sumie nic nie wprowadzili. W regulaminie tego nie ma. Jeżeli macie maile o możliwej zmianie to większość ludzi zmienia loty w call center bez problemu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1744 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 47 / 21.9%
srebrny
Niby oczywiste, ale dodajmy dla uściślenia, że to nie dotyczy odwołanych lotów. Czyli jak wizz usuwa trasę, a nie zmienia godziny, to po pół roku dalej zmiana dostępna.
3 ludzi lubi ten post.

#1745 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:28 
Awatar użytkownika

srebrny
photolucas84 napisał(a):
Jeżeli macie maile o możliwej zmianie to większość ludzi zmienia loty w call center bez problemu.

40 minut wiszenia na telefonie, to dla mnie zwykła strata czasu. A nie żadne "bez problemu".

#1746 PostWysłany: 07 Sie 2024 13:46 

niebieski
Zawsze możesz nie dzwonić i nie lecieć, lub lecieć na zasadach wizzair. Twój wybór. A to co pisałaś to nie zmiana a praktyka której nie ma w regulaminie. Zawsze też możesz zaraz zaakceptować zmiany a nie czekać kilka miesięcy. Ja wile zmienić od razu bo jak znowu zmienią to znowu przestawię daty i tak dojdę do terminów które mi odpowiadają.
 Profil Relacje PM off  

#1747 PostWysłany: 07 Sie 2024 15:58 
Awatar użytkownika

srebrny
photolucas84 napisał(a):
Zawsze możesz nie dzwonić i nie lecieć. (….) Ja wile zmienić od razu bo jak znowu zmienią to znowu przestawię daty i tak dojdę do terminów które mi odpowiadają.

Mogę nie dzwonić i stracić kasę za loty. Świetna rada.
A ja wolę czekać do prawie samego końca z akceptacją.
2 ludzi lubi ten post.

#1748 PostWysłany: 07 Sie 2024 16:18 

złoty
Tyle, że czekanie na ostatnią chwilę jest obarczone ryzykiem i można się zdziwić. Lot może zostać wykupiony do ostatniego miejsca.
Poza tym od kilku miesięcy wiadomo, że po pół roku sami akceptują, a tu dziś laboraty i rozważania zdziwionych.
 Profil Relacje PM off  

#1749 PostWysłany: 07 Sie 2024 16:23 
Awatar użytkownika

srebrny
@dg72 Wiadomo było tylko, że jednym akceptują samoistnie, a inni mogą czekać do 3 godzin przed lotem. Teraz wspólnymi siłami ustaliliśmy dokładne zasady. Dla niektórych to ważne. Zwłaszcxa dla tych, co na dźwięk słowa „infolinia” zgrzytają zębami;-)
3 ludzi lubi ten post.

#1750 PostWysłany: 07 Sie 2024 16:31 

złoty
Jest w opcji bezpłatna w dwóch wariantach, także luz blues.
A czekanie do ostatniego dnia czy kilku dni przed w mojej ocenie jest proszeniem się o kłopoty, gdy np lot jest wyprzedany i nie ma już opcji darmowej anulacji hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#1751 PostWysłany: 07 Sie 2024 16:54 

Po pierwsze nikt ich nie zmuszał do zmiany pierwotnej godziny lotu. Są przecież linie, które tego nie robią przez wiele miesięcy, a zmiany są wyjątkiem a nie zasadą jak w Wizzair. Jeżeli się na to decydują to zmieniają warunki umowy, których ty nie musisz akceptować. Kto tu prosi się o kłopoty? Ryzyko że nie będzie miejsc na locie jest minimalne i niektórzy są w stanie je zaakceptować. Moim zdaniem jest to kolejne złamanie praw konsumenta przez Wizzair i mają tego świadomość, bo nie wpisali nawet tego do regulaminu. Nie ma czegoś takiego jak domyślne akceptowanie zmian w umowie z konsumentami. Równie dobrze mogli sobie wpisać 24 godziny i tyle . Pewnie skończy się kolejną karą wielomilionową dla nich za kilka lat. Jak zwykle w takich sprawach 99 % ludzi nic z tym nie zrobi a ten jeden 1% jak się upomni do dostanie wybrany lot albo zwrot kasy albo pkt, a generalnie zmiana będzie dla nich korzysta finansowo.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1752 PostWysłany: 07 Sie 2024 17:12 

niebieski
Podsumowując. Wizzair jest jaki jest. To tania linia lotnicza. Ktoś może z nimi latać i chwalić jak wszystko pójdzie dobrze. Ale jak się sypnie to zaczynają się żale i płacz (często zasadne a często nie). Są osoby które się obrażą na wizzair a są osoby które z nimi nadal będą latały bo są tańsze. Nie bronię wizzair i wiem że często łamią prawo, ale tego ludzie też są świadomi ale latają z nimi bo bilety są tańsze. Ryanair ma podobne akcje, różnica jest taka że jedni latają więcej jedną linią a drudzy drugą. Droga wolna, możecie wybierać co chcecie. Nie pasuje to obraźcie się i kupujcie loty w Lufthansie za 5 razy więcej, ale wtedy będziecie lepiej traktowani. Wszystko ma swoją cenę.

@elwirka - nigdy nie czekałem na infolinii więcej niż 5 minut. Moze dzwoniłaś w największym szczycie gdzie połączenia były masowo opóźnione / odwołane.
Ale tak jak pisałem, nie bronię wizzair, ale bądź świadoma ze to tanie linie lotnicze. Jak nie walczysz z nimi o swoje to Cię oleją i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#1753 PostWysłany: 08 Sie 2024 09:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 354 948
Krajów: 46 / 21.4%
Ja mialem loty kupione w październiku 2023 na październik 2024, gdzie duża zmiana i mail o zmianie był już była w grudniu 2023. I tez samodzielnie nie mogłem nic zmienić. Ale na polskiej infolinii udało się na szczęście zmodyfikować datę i trasę bez problemu.

Niestety coś czuje ze odgórne wytyczne szybko dotrą do polskiego Wizza i niedługo nie będzie już tak kolorowo
 Profil Relacje PM off  

#1754 PostWysłany: 08 Sie 2024 10:10 
Awatar użytkownika

złoty
@elwirka i pozostali śledczy - dzięki! Dla mnie to istotne info, bo choć nawet jeśli - jak słusznie zauważa @photolucas84 - rzecz można odkręcić na infolinii, to jest to zbędne zawracanie gitary
elwirka lubi ten post.

#1755 PostWysłany: 08 Sie 2024 10:17 

złoty
Ja tylko dodam, że też kilka razy myślałem, przechodząc z apki na stronę, że Wizzair zrobił mi kuku zabierając możliwość zmian.
Jednak po zalogowaniu "po bożemu" na stronę on-line tam miałem pełne spektrum działania.
Przez smartfon trzeba dodać wersję na komputer.
 Profil Relacje PM off
kameander lubi ten post.

#1756 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:37 

złoty
Zmienili mi wylot o 5min ,mam w opcjach zwrot środkòw w postaci wizzar i to mnie intetesuje ,ale gdy klikam wyskakuje mi opłata za zmiane.Pamietam ze nawet przy 5 min mogłem robić zwrot,czy dzownić na infolinie?

Załączniki:
IMG_3413.jpeg
IMG_3413.jpeg [ 297.64 KiB | Obejrzany 1488 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1757 PostWysłany: 02 Wrz 2024 10:45 

srebrny
@Uffff Kiedy dostałeś mejla z informacją? Czy informacja o zmianie rozkładu i dostępnych opcjach wyświetla ci się również po logowaniu na stronę internetową. Jeśli nie to poczekaj z dzień albo dwa bo u nich często nie wszystko działa od razu.
 Profil Relacje PM off  

#1758 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:30 

złoty
-- 02 Wrz 2024 09:46 --

W lipcu dostałem ,ale nie śpieszyło mi sie,oczywoscie opcja zmiany dostaeona tylko na wersji konputerowej

-- 02 Wrz 2024 10:30 --

Właśnie dzwoniłem na infolinie i Pani mi powiedziała ,że zmiana musi być o min 5h ,pytałem soe 3 x czy na orwno 5 j a ona uparcie że tak i jest to od dawna
 Profil Relacje PM off  

#1759 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:33 

srebrny
Mam zmianę o 10 min i co prawda mogę dokonać zmiany lotów ale muszę dopłacić różnicę w cenie.
Co ciekawe do wyboru jest cały kalendarz i cała siatka lotów.
 Profil Relacje PM off  

#1760 PostWysłany: 02 Wrz 2024 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Ludzie mieszacie ciągle razem dwie różne sprawy.
1. Można sobie zmienić lub anulować dowolnie każdy lot ale wiąże się to z ich opatami, które sprawiają, że jest to całkowicie nieopłacalne.
2. W przypadku zmiany rozkładu można bezpłatnie zmienić lot ale tylko na zbliżoną trasę i warunkiem jest zmiana rozkładu o określony czas. Tu jest "strasznie i śmiesznie" bo Wizz ma od dawna bałagan, bo informacje o tym granicznym czasie zmiany rozkładu są różne, w zależności od kanału informacyjnego i tak jest od lat:
- automatyczny system rezerwacyjny umożliwia samodzielną zmianę/anulację lotu przy zmianach rozkładowych od 2 godzin
- na infolinii standardowo mówią, że ten czas wynosi 5 godzin lub czasami 3 godziny (zależy na kogo się trafi) ale żeby było jeszcze bardziej pokrętnie, czasami można trafić na osobę, która bezpłatnie zmieni lot przy minimalnej zmianie rozkładu np. 10 minut (chociaż ostatnio bardzo ciężko trafić takich pomocnych konsultantów).
Podsumowując sprawa jest prosta:
- jak zmiana powyżej 2 godzin, to samodzielnie modyfikujemy w systemie rezerwacyjnym
- jak zmiana poniżej 2 godzin, to można do nich dzwonić i liczyć na duże szczęście
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości