Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Kochani, Lanzarote na 2018 / wakacje zmienione przez nich automatycznie na Teneryfę. Spoko - mamy - nauczeni doświadczeniem - wszystko z możliwością anulacji więc luzik. Ale jak podejrzeć, co innego oferują? Wejść w te możliwe zmiany i to się jakoś rozwija? Problem w tym, że mamy więcej osób na dwóch różnych rezerwacjach a chcielibyśmy o parę dni zmodyfikować datę, albo ewentualnie wziąć coś innego, tyle że trzeba to robić osobno dla dwóch rezerwacji, po głębszym grupowym przeanalizowaniu - czy jak w to wejdę i nic nie potwierdzę, to zostanie, jak jest, mimo przeglądania? Nigdy jeszcze nie modyfikowałam w ten sposób - Ryan po prostu informował o zmianach i samodzielnie trzeba było negocjować z infolinią, stad tutaj moje wątpliwości, nie chciałabym nic zmienić "niechcący" :)
 Profil Relacje PM off  

#262 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:31 

niebieski
@bo76 Jak nie klikniesz potwierdź to zostanie po staremu,a podejrzeć można.Z ostateczną decyzją masz czas ;)
 Profil Relacje PM off
bo76 uważa post za pomocny.

#263 PostWysłany: 28 Lis 2017 12:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki, biorę się do przeglądania.
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:26 

niebieski
miriam napisał(a):
@Brunek Szukaj już innej możliwości dolotu na Lanzarote ,aby rezerwacje(jeśli bez opcji bezpłatnego anulowania) auta i hoteli nie przepadły.Od Wizzair możesz już teraz mieć 120% wartości odwołanego lotu na zakup nowych biletów lub jak chcesz inną linią to przyśpiesz telefonicznie wysłanie maila z powiadomieniem o zmianie i wyślij wniosek o zwrot na normalne konto.To,że sami ci coś zmienili nie znaczy że musisz akceptować .Z powiadomieniem czekają,bo wtedy dłużej dysponują środkami za bilety na anulowany lot ;)

Też mam zmienione loty i proponują tylko Teneryfę. Dzwoniłem dziś na infolinię i twierdzą, że nie przyspieszą maila z powiadomieniem o zmianie, że nie mają takiej możliwości. Zaproponowali uzbroić się w cierpliwość i czekać na maila z wnioskiem.
Miał ktoś ciekawszą rozmowę? Coś czuję, że mnie ściemniają i mogę czekać pół roku na wiadomość od wizza.
 Profil Relacje PM off  

#265 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:38 

Przecież masz były formularz reklamacyjny, teraz zwany "formularz roszczenia" i pisz w sprawie odwołanego lotu, bo o takiej kategorii sprawy piszemy

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... %C5%82y/#/

w twoim wypadku o szybki zwrot gotówki, bo rozumiem 120% w pkt wizz cię nie interesuje
 PM off  

#266 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:54 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
witam

mój lot ktw-catania zmiana terminu i godziny wylotu. Mam już możliwość zmiany rezerwacji. Ile mam na to czasu?

Pozdrawiam

#267 PostWysłany: 28 Lis 2017 13:58 

niebieski
@helka2003 Nawet dzień przed planowanym lotem możesz podjąć decyzję.
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:08 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Przecież masz były formularz reklamacyjny, teraz zwany "formularz roszczenia" i pisz w sprawie odwołanego lotu, bo o takiej kategorii sprawy piszemy

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... %C5%82y/#/

w twoim wypadku o szybki zwrot gotówki, bo rozumiem 120% w pkt wizz cię nie interesuje

W pewnym sensie 120% tez mnie interesuje, wcześniejszy post pisałem trochę na gorąco. Teraz biorę pod uwagę loty przesiadkowe. Pieniądze - część bym wykorzystał na rezerwację lotów po jednym etapie w wizz a część by została na koncie wizz. Drugi etap bym dokupił u konkurencji. Trochę mi szkoda całkiem rezygnować z urlopu.
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:16 

No to próbuj telefonicznie do skutku, bo albo nie wiedziałeś czego chcesz lub trafiłeś na niekompetentnego konsultanta

Lanzarote zmienisz chyba tylko na Teneryfę w przedziale -14/+30 dni od daty pierwotnej, co generalnie z możliwościami transportu między wyspami nie jest złym rozwiązaniem, ostatecznie bezproblemowo na już te 120% w pkt

Infolinia mimo wszystko ta tania możliość podana tu przez nr. maltański

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 28 Lis 2017 14:22, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#270 PostWysłany: 28 Lis 2017 14:20 

niebieski
@Zdzislaw422 Środki po takim zwrocie są ważne bezterminowo ,więc tak czy siak nie przepadną.Po decyzji te 120% masz do dyspozycji w kilka minut,więc chyba warto jeśli to co proponują jako loty alternatywne ci nie pasuje.
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 28 Lis 2017 18:47 

niebieski
Zrobiłem to, zwrócili mi 120% za 4 osoby, ale nie odpuszczam w sensie wylotu na Fuertę lub Lanzarote :). Już mam zarezerwowane hotele na obu wyspach i chcemy tam polecieć. Szukam alternatywnych połączeń z przesiadką obojętnie czy na Fuertę czy na Lanzarote. Możemy mieć nawet przesiadkę kilkudniową - zaliczymy przy okazji dodatkowy wypad, gdzie ? Jeszcze nie wiem, sprawdzam możliwości.
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 28 Lis 2017 20:58 

Czyli zbyt pochopnie anulowałeś
Trzeba było przez formularz reklamacyjny trochę "lejąc wodę" ładnie poprosić o zmianę na loty bezpośrednie Wizzair raz w tygodniu na Fuerteventura z Budapesztu, gdzie stosunkowo łatwo się dostać
 PM off
Maktravel lubi ten post.

#273 PostWysłany: 28 Lis 2017 21:11 

niebieski
Pytałem o zmianę na Budapeszt, żadnych problemów. Tylko, że jeden z uczestników nie mógł lecieć w ten dzień dopiero od następnego dnia ma wolne.
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

#274 PostWysłany: 28 Lis 2017 21:37 

niebieski
Po zmianie godzin w Wizz Ile czasu jest na podjęcie decyzji? Ile najdłużej mogę to przeciągnąć?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 28 Lis 2017 21:40 

złoty
Możesz podjąć decyzję na czas na tuż przed wylotem
 Profil Relacje PM off  

#276 PostWysłany: 28 Lis 2017 21:44 

niebieski
@peter1956 3-4 godz przed lotem nawet,tylko przypomnienia regularnie z automatu będziesz dostawał ;)
 Profil Relacje PM off  

#277 PostWysłany: 29 Lis 2017 02:04 

niebieski
To wynika z przepisów? Wszystkie linie muszą tak postępować? To dość korzystne jak się kupiło bilet na wiele miesięcy do przodu..

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 29 Lis 2017 08:44 

niebieski
@peter1956 Masz prawo dokonać zmiany lub anulacji podobnie jak wtedy gdy za to płacisz ,a więc wg. ich regulaminu nie mniej niż 3 godziny przed lotem,tylko że w tym przypadku masz to co proponują, gwarantowane bezpłatnie.Bilet staje się w pewnych granicach elastyczny i zwrotny co faktycznie daje pewien komfort.Tylko zdarza się to raz na jakiś czas,że akurat sami coś zmienią dając ci taką możliwość ;)Regulaminy poszczególnych linii mogą się różnić.
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 01 Gru 2017 16:16 

mam podobny problemik, właśnie dostałem emaila, że zmienili mi lotnisko lotu powrotnego ACE -> KAT na TFS -> KAT. nie bardzo mi się to uśmiecha. w nawiązaniu do postu #23 przez gorny77 raczej nie chcę tego zostawić jak mi zmienili, jeszcze nie rozważam zwrotu 120% w punktach lub 100% w gotówce, ale rozważam modyfikację lotu.

pytanie kieruję do tych, którzy przerabiali podobny scenariusz. czy jest w ogóle szansa, że zmieniliby bez dopłaty lot powrotny na FUE -> BUD -> WAW jeśli taki byłby możliwy ich liniami w okresie odległym o 3 dni od pierwotnego? czy też taki wariant nie podpada pod "inne akceptowalne kierunki"?

drugie pytanie: jest jakiś tani telefon do nich lub tani sposób na dzwonienie? bo wspomniany w poście #23 nie działa, jest wyłączony.

Ostatnio edytowany przez geos, 01 Gru 2017 16:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 01 Gru 2017 16:20 

złoty
@geos

Spróbuj dzwonić na ten numer:
(22)1284905
 Profil Relacje PM off
Velbandito lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość