Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 01 Gru 2017 17:30 

-- 01 Gru 2017 16:11 --

geos napisał(a):
mam podobny problemik, właśnie dostałem emaila, że zmienili mi lotnisko lotu powrotnego ACE -> KAT na TFS -> KAT. nie bardzo mi się to uśmiecha. w nawiązaniu do postu #23 przez gorny77 raczej nie chcę tego zostawić jak mi zmienili, jeszcze nie rozważam zwrotu 120% w punktach lub 100% w gotówce, ale rozważam modyfikację lotu.

pytanie kieruję do tych, którzy przerabiali podobny scenariusz. czy jest w ogóle szansa, że zmieniliby bez dopłaty lot powrotny na FUE -> BUD -> WAW jeśli taki byłby możliwy ich liniami w okresie odległym o 3 dni od pierwotnego? czy też taki wariant nie podpada pod "inne akceptowalne kierunki"?

drugie pytanie: jest jakiś tani telefon do nich lub tani sposób na dzwonienie? bo wspomniany w poście #23 nie działa, jest wyłączony.

Tylko na FUE -> BUD, Trasa Budapeszt - Warszawa w twojej gestii

-- 01 Gru 2017 16:30 --

Czyli zmieniasz tylko powrót, ale też masz opcję zmiany Katowice - Lanzarote - Katowice na Katowice - Teneryfa - Katowice lub Budapeszt - Fuerteventura - Budapeszt
 PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#282 PostWysłany: 01 Gru 2017 17:40 

dziękuję koledzy @gorny77 i @walerek. wypełniłem formularz reklamacyjny, zobaczę co odpowiedzą.

jeszcze mam pytanie: w rezerwacji jest olbrzymi przycisk "ACCEPT CHANGED FLIGHT" oraz malutkie "rebook" i "refund". czy jak kliknę "rebook" to już pozamiatane i nie będę mógł się wycofać z takiej decyzji? czy też mogę kliknąć "rebook" i ewentualnie przejrzeć sobie propozycje. nie wiem czy tam są ale z treści tego wątku wnioskuję, że gdzieś można podejrzeć propozycje... i czy "rebook" będzie bez dodatkowych kosztów?

przepraszam za takie ostrożne podejście do tematu, ale pierwszy raz mi się zdarza taka przygoda a z tanimi liniami nigdy nie wiadomo. podsuwają pod nos wielgachny "ACCEPT CHANGED FLIGHT" i wolę się upewnić, że nic zbyt pochopnie nie zatwierdzę.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 01 Gru 2017 17:44 

Po 1 ZMIEŃ język strony na POLSKI

Jak klikniesz akceptacja to będzie POZAMIATANE

I po co piszesz, akceptujesz samodzielnie po kliknięciu zmień lot lub dzwonisz, według mnie pisząc niepotrzebnie zajmujesz im tym głowę
 PM off  

#284 PostWysłany: 01 Gru 2017 17:51 

@gorny77, czyli jak kliknę w "rebook" to będę miał możliwość podglądu i mogę się z tego wycofać lub gdzieś tam później potwierdzić, zgadza się? i czy zmiana lotu będzie darmowa czy też trzeba będzie dopłacać do tego?

Ostatnio edytowany przez geos, 01 Gru 2017 17:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 01 Gru 2017 17:54 

Jak wejdziesz w polskiej wersji strony Wizzair na szczegóły rezerwacji masz u góry Zmień Lot i możesz popatrzyć na co możesz zmienić i bez podejmowania decyzji wyjść lub zmienić jak chcesz -14/+30 dni z akceptacją
 PM off  

#286 PostWysłany: 01 Gru 2017 19:35 

niebieski
geos napisał(a):
czy zmiana lotu będzie darmowa czy też trzeba będzie dopłacać do tego?

Zmiana lotu w takim przypadku jest darmowa bez względu na cenę nowo wybranych lotów nic nie dopłacasz,bo nie twoja wina,że zmienili rozkład ;)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 05 Gru 2017 01:14 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Ostatecznie nie zaproponowano mi niczego innego niż Teneryfy wzamian za Lanzarote. Ale nie o tym chciałem napisać.

Dzisiaj odbyłem dwie rozmowy z infolinią Wizzair. Chciałem uzyskać zwrot 120% za bilety.
Rozmowa nr 1: nie można uzyskać w tej chwili bo są jeszcze 4 miesiące do odlotu. Informację o zwrocie 120% wyślemy Panu do maksymalnie (!) dwóch tygodni przed odlotem. Proszę o zweryfikowanie tej informacji. Pani pyta koleżankę i kolegę - potwierdzają. Odnosi się do regulaminu. Odpuszczam.
Przed 2 rozmową zaglądam do regulaminu i okazuje się, że zostaje zrobiony w klasyczne "bambuko" ;)))
Rozmowa nr 2: nie można uzyskać w tej chwili zwrotu bo nie było maila. Proszę o jego natychmiastowe przesłanie. Pani mówi, że nie może ale może dać mi 120% ale zostanie doliczona opłata 15 EUR bo jest za wcześnie. Zadaje pytanie otwarte na jakiej podstawie. Pani powołuje się na regulamin. Proszę o wskazanie konkretnej pozycji lub zacytowanie gdzie znajdę odniesienie do tych 15 EUR. Pani wyłącza mikrofon i po chwili włącza. Informuje, że w ciągu 72h otrzymam 120% zwrotu środków bez żadnej opłaty.
Przejrzałem ten temat i nie znalazłem tego konkretnego przypadku. Napisałem ten post żeby przypomnieć kolegom i koleżankom, że należy walczyć o swoje i nie dać się spławić tak jak ja podczas pierwszej rozmowy telefonicznej.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#288 PostWysłany: 05 Gru 2017 01:48 

niebieski
@yoshi A nie miałeś po zalogowaniu na potwierdzenie tej rezerwacji opcji samodzielnego wykonania zwrotu 120% kwoty na konto Wizz?Zazwyczaj było to możliwe zaraz jak coś zmienili w rozkładzie i powiadamiający mail od nich nie był do tego potrzebny.Inaczej kiedy chcemy zwrot na kartę,tu trzeba czekać aż raczą nas powiadomić.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 05 Gru 2017 01:59 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 702
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Przez parę dni była. Jak zacząłem naiwnie domagać się zmiany połączenia na DWC:))))) to znikło. Wyglądało to tak jakbym potwierdził ta Teneryfe. Zdarzały mi się już w Wizzie dwa razy zmiany w rezerwacji jednak zawsze korzystałem z rebook na inny termin.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 05 Gru 2017 13:11 

Ktoś wie, czy wizzair planuje zastąpić kierunek Katowice-Lanzarote ?
Dziwna sprawa z tym odwołaniem, bo jednocześnie ryanair również z Modlin-Fuertaventura ma bilety w sprzedaży tylko do końca Marca.
Na chwilę obecną brak tanich, bezpośrednich lotów z PL na te dwie wyspy w terminie wakacyjnym... :(
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 05 Gru 2017 14:43 

A nie zastąpili Ci z automatu na TFS?
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 05 Gru 2017 15:05 

Nie, bo jeszcze nie zdążyłem zamówić (na szczęście)
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 06 Gru 2017 00:02 

niebieski
thevolt230 napisał(a):
Ktoś wie, czy wizzair planuje zastąpić kierunek Katowice-Lanzarote ?
Dziwna sprawa z tym odwołaniem, bo jednocześnie ryanair również z Modlin-Fuertaventura ma bilety w sprzedaży tylko do końca Marca.
Na chwilę obecną brak tanich, bezpośrednich lotów z PL na te dwie wyspy w terminie wakacyjnym... :(

Bezpośrednich brak, ja się ratowałem Wizz KTW-BGY i Ryan BGY-FUE i powrót Ryan ACE-EIN i Wizz EIN-WRO. Przesiadki idealnie dopasowane. Wziąłem zwrot 120% na konto Wizz za odwołany KTW-ACE.
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 06 Gru 2017 08:53 

No tak, jeśli nie będzie innej możliwości to przesiadki. Mam nadzieję że się jednak coś jeszcze zmieni.
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 06 Gru 2017 22:36 

Loty: 16
Kilometry: 20 948
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Witam
Wszystkich znawców i proszę o wskazówki mianowicie : Info od Wizzair

Twoje loty zostały zmienione. Szczegółowe informacje znajdziesz poniżej.

Chodzi o lot dopiero w lutym,w locie zostały zmienione tylko godziny które jakoś generalni mi w niczym nie przeszkadzają z wyjątkiem może póżniejszego wylotu ale i to ma jakieś korzyści bo dłużej się wyśpię w domu a nie będę się musiał zrywać bladym świtem żeby się zameldować na lotnisku ,póżniejszy powrót natomiast w niczym mi nie przeszkadza .

I pytanie do Was czy jeżeli wybiorę zwrot na konto wizz 100% + dodatkowe 20% i złoże ponownie rezerwację na ten sam lot (ceny na razie bez zmian) to czy Wizzair nie uzna że to jakieś celowe cwanaictwo itd...ewentualnie zastanawiam się jeszcze nad wymianą lotów i wybrania się po raz kolejny do Kijowa ale to również raczej wiąże się ze zwrotem 120% niż całkowitą rezygnacją ,
opcje mam do wybory 3
1.akceptuj zmiany
2.zmiana rezerwacji
i 3. zwrot środków
i jak rozumiem ta 3 opcja zwrot środków jest tą z opcją 120% na konto wizzair ?

Jeżeli był już taki przypadek opisany gdzieś tutaj to sorki za spam ale ja się nie doszukałem albo po prostu przeoczyłem wątek.

Edit:
jeszcze pytanie o dodatkową kasę ,ponieważ w tej konkretnej rezerwacji była doliczona również dopłata do członkostwa grupowego i jak rozumiem ewentualny zwrot 120% dotyczy tylko opłaty za lot a nie całą rezerwację .?
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 06 Gru 2017 22:47 

niebieski
Nie będzie to cwaniactwo. ;) Środki 120% tylko od kwoty biletu.
 Profil Relacje PM off
kewatkO uważa post za pomocny.

#297 PostWysłany: 06 Gru 2017 22:54 
Awatar użytkownika

niebieski
kewatkO napisał(a):
cczy jeżeli wybiorę zwrot na konto wizz 100% + dodatkowe 20% i złoże ponownie rezerwację na ten sam lot (ceny na razie bez zmian) to czy Wizzair nie uzna że to jakieś celowe cwanaictwo itd...
Na pewno nie będziesz pierwszym, który taką sytuację wykorzysta ;) W sytuacji, gdybyś rezerwował lot ponownie, przed jego nazwijmy to "faktyczną" anulacją, zanim środki trafią na Twoje konto Wizz, dostaniesz nawet maila z informacją o zduplikowanej rezerwacji, którego, zgodnie z zawartą w nim sugestią, ignorujesz ;)
 Profil Relacje PM off
kewatkO uważa post za pomocny.

#298 PostWysłany: 07 Gru 2017 02:27 

Witam. Czy ktoś z Was był w podobnej sytuacji :?: Mianowicie, w październiku wykupiliśmy na oficjalnej stronie Wizzair lot dla 3 osób na Lanzarote na czerwiec 2018. Wczoraj logujemy się na stronę a tam nie ma naszego lotu, natomiast jest rezerwacja na lot na Teneryfę a wszystko przesunięte dzień na przód niż domyślna rezerwacja :evil: Jest też info, że nasz lot został zmieniony i albo możemy zaakceptować nową opcję podróży, albo odzyskać całą wpłaconą kasę. Planujemy zrezygnować zupełnie i odzyskać wpłatę ponieważ byliśmy już na Teneryfie kilka razy. Nie ma mowy o przeprawie promowej z wyspy na wyspę bo syn źle to znosi. Kupując bilety wykupiliśmy też natychmiast ubezpieczenie podróżne Allianz all risk ubezpieczając wartość samych biletów ponieważ hotel mamy z bezpłatnym odwołaniem i bez przedpłaty. I teraz pytanie : czy w tej sytuacji prócz zwrotu kasy za bilety należy się nam coś z ubezpieczenia ? Domyślam się, że odpowiecie, że mam przeczytać warunki ubezpieczenia ale może jednak ktoś wie coś na ten temat ? Czy od Wizza należy się nam tylko 100% zwrotu za bilety czy coś więcej ? Zmianę godzin lotu czy nawet dnia o jeden +/- jeszcze gdzieś tam można by przyjąć ale zmiana celu lotu właściwie na zupełnie inną destynację to już przegięcie. A to wszystko bez jakiegokolwiek powiadomienia, jestem tego pewna na 100% (założyłam adres email gdzie przychodzą powiadomienia tylko z Wizzair i nic nigdy nie było tam usuwane).
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 07 Gru 2017 02:47 

Loty: 192
Kilometry: 231 698
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Dlaczego nie przeczytasz warunków ubezpieczenia skoro wiesz, że ktoś o to zapyta. Poczytaj sobie ten temat i dowiesz się wszystkiego: zmiana-terminu-lotu-wizzair,225,66694&hilit=wizzair?start=260
 Profil Relacje PM off
KatiPe uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 07 Gru 2017 02:49 

niebieski
KatiPe napisał(a):

Nie ma mowy o przeprawie promowej z wyspy na wyspę bo syn źle to znosi.

:shock: OMG !!!! :shock:

jak piszesz - byliscie juz tyle razy na teneryfie to chyba orientujecie sie ze istnieja rowniez polaczenia lotnicze miedzy wyspami - moze warto zapytac Wizza czy nie zaplaciliby za taki przelot skoro nawet nie raczyli Wam wyslac maila na specjalnie zalozony adres :lol:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości