Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, kontakt i opinie pasażerów: limity bagażu podręcznego, taryfa Light, zwroty i odszkodowania EU261, na podstawie 3850 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 3850 postów (do #1836850). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i całej grupie - LH, Swiss, Austrian, Air Dolomiti, Eurowings Discover i zamkniętej już Lufthansa CityLine. Użytkownicy opisują taryfy, limity bagażu, kontakt z infolinią, zwroty pieniędzy, odszkodowania i produkt pokładowy. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy dwóch spraw - jak dodzwonić się do obsługi i jak przebukować lot po zmianie rozkładu.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Limit bagażu podręcznego to 55x40x23 cm i maksymalnie 8 kg. Lufthansa deklaruje, że na lotnisku sprawdza liczbę sztuk, wagę i wymiary. Bagaż poza normą trafia do luku za 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD. Starsza wartość 55x40x20 cm z wątku jest nieaktualna. Grupa zapowiedziała liczenie wymiarów jako sumy boków od 1 marca 2026. źródło
  • ✔ Taryfa Light nie obejmuje bagażu rejestrowanego - dopłacasz za niego osobno. W taryfach Basic i Light bezpłatnego wyboru miejsc nie mają nawet posiadacze HON Circle, Senatora, Frequent Travellera i Star Alliance Gold. Starsze posty o darmowym wyborze miejsca 23 godziny przed odlotem są nieaktualne. źródło
  • ✔ Za odwołanie lub opóźnienie od trzech godzin przysługuje odszkodowanie EU261 w wysokości 250-600 EUR. Przewoźnik odmawia przy nadzwyczajnych okolicznościach, w tym strajkach podmiotów trzecich. Strajk własnego personelu linii - jak pilotów w kwietniu 2026 - uprawnia do wypłaty. źródło
  • ✔ Na trasach międzykontynentalnych w taryfie Light posiadacze HON Circle, Senatora i Star Alliance Gold mogą nadać dodatkową sztukę bagażu bezpłatnie. Działa to wyłącznie przy stanowisku odprawy - rezerwacja online jest płatna. źródło
  • ✔ W kwietniu 2026 Lufthansa zamknęła spółkę Lufthansa CityLine i uziemiła 27 samolotów. Objęło to trasy Bydgoszcz-Frankfurt, Rzeszów-Frankfurt, Wrocław-Monachium, Gdańsk-Monachium i Warszawa-Monachium. wg Fly4free
  • ⚠ Użytkownicy podają polskie numery infolinii 22 512 39 17 oraz 22 512 39 20 i radzą dzwonić równo o 8:00, bo później kolejka rośnie #1355915. Numery bywają okresowo wyłączane, a czas oczekiwania waha się od kilku minut do kilku godzin w okresach strajków #1836479. Nie znaleźliśmy tych numerów na oficjalnej stronie linii - kieruje ona do formularza wyboru kraju.
  • ⚠ Przy odwołaniu lub istotnej zmianie rozkładu użytkownicy uzyskiwali bezpłatną zmianę lotniska w promieniu 200-250 mil w tym samym lub sąsiednim kraju oraz przesunięcie terminu nawet o rok #1432347. Skuteczność zależy od konsultanta i kanału - część osób spotyka się z odmową mimo tych samych zasad #1750484. W sytuacjach kryzysowych zdarza się przebukowanie na linie spoza Star Alliance #1811157.
  • ⚠ Zwroty za anulowane bilety trafiają na konto zwykle w kilka tygodni, ale użytkownicy opisują rozpiętość od 10 dni do około 3,5 miesiąca #1115778. Szybciej kończyły się sprawy prowadzone przez formularz i mediację niż przez samą infolinię #1821330.
  • ⚠ Serwis w klasie ekonomicznej na trasach europejskich to obecnie woda i mała czekoladka, a w 2026 doszły płatne pakiety z ciepłym daniem od 10,90 EUR #1836828. Posty sprzed 2019 roku opisujące bezpłatne kanapki i pełen wybór napojów są nieaktualne.
  • ℹ Po strajku pilotów jeden z pasażerów dostał hotel, vouchery, upgrade do biznesu przy statusie Senator i blisko 2600 zł na konto #1816490. To pojedyncze doświadczenie, a nie standard obsługi - w wątku opisywane są też sprawy ciągnące się miesiącami.

Liczby
Kod:
pozycja                               | wartość                          | źródło/data
bagaż podręczny - wymiary i waga      | 55x40x23 cm, 8 kg                | lufthansa.com, 2026-09-13
bagaż zdjęty do luku - opłata         | 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD    | lufthansa.com, 2026-09-13
liczenie wymiarów jako sumy           | zapowiedź od 1 marca 2026        | lufthansa.com, 2026-09-13
odszkodowanie EU261                   | 250-600 EUR                      | lufthansa.com, 2026-09-13
infolinia PL - numery z wątku         | 22 512 39 17, 22 512 39 20       | zgłoszenia użytkowników, #1355915
zwrot za anulowany bilet              | od 10 dni do ok. 3,5 miesiąca    | zgłoszenia użytkowników, #1115778
ciepłe danie w Economy                | od 10,90 EUR                     | zgłoszenie użytkownika, #1836828
CityLine - uziemione samoloty         | 27                               | Fly4free, 2026-04

Czytaj też
Jak załatwić sprawę z linią lotniczą - poradnik Fly4free

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 193  Następna
Autor Wiadomość
#2901 PostWysłany: 10 Kwi 2024 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 640
Kilometry: 1 163 619
Krajów: 119 / 55.6%
platynowy
nr tel z wikiposta
Cytuj:
Infolinia Lufthansa: 48 22 512 3917

"nie ma takiego numeru"
a dzwoniłem na niego jeszcze z tydzień temu

zna ktoś nowy nr?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2902 PostWysłany: 10 Kwi 2024 16:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mi ten numer działa normalnie, przed sekundą sprawdziłem.
 Profil Relacje PM off  

#2903 PostWysłany: 12 Kwi 2024 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 640
Kilometry: 1 163 619
Krajów: 119 / 55.6%
platynowy
Z trzeciego telefonu teraz się dodzwoniłem, na dwóch miałem "nie ma takiego numeru", może mnie poblokowali. Okazuje się, że bilet który zawiesiłem 2 tygodnie temu jest... niezawieszony a wylot jutro :lol: co wiecej nie mogę go zawiesić, ale za to mogę sobie pisać reklamację na konsultanta, który mówił, że zawiesił
 Profil Relacje PM off  

#2904 PostWysłany: 14 Kwi 2024 13:46 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak byście poradzili, co zrobić w takim przypadku?

Brat z partnerką i córką mają bilety do USA na czerwiec w taryfie economy light, czyli bez możliwości zwrotu i bez możliwości zmian. Niestety, u partnerki, jakiś czas po zakupie biletów zdiagnozowano nowotwór i ma rozpoczętą terapię, w związku z czym wyjazd nie wchodzi w grę. Pomyślałem, żeby napisać do LH z opisem sytuacji i poprosić o zwrot lub chociaż przeniesienie lotu na 2025 r., choć mam świadomość, że nie ma raczej co liczyć na wyrozumienie z ich strony. Niestety, ubezpieczenia od skutków anulowania nie mają.
Pytanie nr 1 - czy ktoś miał może podobną sytuację (czego oczywiście nikomu nie życzę) i może podzielić się doświadczeniem, czy tego rodzaju prośba ma w ogóle jakiś sens?

Druga kwestia to to, że w rezerwacji zaszły zmiany rozkładowe - drobne, bo kilkunastominutowe, ale są. Gdy wejdzie się w szczegóły rezerwacji, poniżej harmonogramu podróży jest przycisk "Bezpłatna zmiana/anulowanie". Już myślałem, że sprawa jest prosta do załatwienia, ale po przejściu dalej pojawia się jedynie dość długa lista lotów alternatywnych (w tej samej dacie), z których można sobie ewentualnie coś wybrać. Jakiegokolwiek odnośnika do anulowania brak :(
Zatem pytanie nr 2 - czy w sytuacji, gdy w "zarządzaniu rezerwacją" jest przycisk sugerujący możliwość bezpłatnego anulowania, którego jednak w praktyce zrealizować samodzielnie online się nie da, jest szansa, by to załatwić telefonicznie z agentem? Obawiam się trochę, że może paść informacja o zbyt małym rozmiarze zmiany rozkładowej, by można było anulować. Oczywiście, póki się nie zadzwoni, nie będzie wiadomo, ale wolę zapytać z wyprzedzeniem, czy to jedyna ścieżka, czy może coś przeoczyłem online w "zarządzaniu rezerwacją", albo może powinno się zadziałać jakoś inaczej, by skutecznie anulować ten lot w związku ze zmianą rozkładową?
 Profil Relacje PM off  

#2905 PostWysłany: 14 Kwi 2024 13:57 

HON fly4free
co prawda lot europejski, ale miałem ostatnio bardzo małe zmiany rozkładowe
w mailu standardowe opcje : zmiana/anulowanie
niestety samodzielnie możliwość, jak w twoim przypadku - jedynie zmiana o parę dni. po telefonie na infolinię (pl) zmiana bezproblemowa o kilka miesięcy, ale wybrać można było termin do roku od pierwotnego lotu
wg mnie jest szansa na pozytywne rozwiązanie sprawy
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#2906 PostWysłany: 14 Kwi 2024 14:19 
Awatar użytkownika

niebieski
@tropikey - dzwonić na infolinię (najlepiej niemiecką, statusową); sprawa jest moim (opartym o własne doświadczenia) zdaniem załatwialna
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#2907 PostWysłany: 14 Kwi 2024 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
@tropikey
Uważam, że warto spróbować.
Opis sytuacji + skan dokumentacji medycznej.
Moim zdaniem minimum co powinni dać to zawieszenie biletu.
To nie FR
Odezwij się jak skończyła się sprawa

Edit.
Jeżeli bilet nie był drogi to podatki mogą stanowić jego większą część. W ostateczności zawsze to jest do wzięcia bez łaski.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#2908 PostWysłany: 14 Kwi 2024 15:59 

HON fly4free
Z podatkami przy lotach do US (i na longach) jest niestety tak, że większość ich część stanowi i tak niezwracalna opłata międzynarodowa czyli dawna opłata paliwowa. Więc nawet przy relatywnie tanich lotach na takich trasach do zwrotu "w zwykłym trybie" nie będzie zwykle dużo.
Ale tak jak wspomnieli przedmówcy - w takich sytuacji myślę, że po odpowiednim kontakcie LH zgodzi się na zwrot lub zawieszenie biletu bez potrąceń. Najpewniej będą prosili o jakieś potwierdzenie medyczne.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#2909 PostWysłany: 14 Kwi 2024 16:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Ok, serdecznie dziękuję za porady. Na pewno dam znać, jaki jest wynik :)
 Profil Relacje PM off  

#2910 PostWysłany: 14 Kwi 2024 16:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tropikey
Na przyszłość proponuj kupno ubezpieczenia. To tylko 2,5-2,8% wartości bezzwrotnych kosztów.

P.S. Życzę powodzenia w skutecznym leczeniu.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#2911 PostWysłany: 14 Kwi 2024 19:32 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
turczy napisał(a):
To nie FR

Akurat FR jest w takich sytuacjach bardzo prokliencki, zdecydowanie bardziej niż wiele innych linii.
W bardzo podobnym przypadku mając zarezerwowane u nich dwa loty, po wypełnieniu formularza online i załączeniu dokumentacji medycznej, dostałem bezproblemowo zwrot za oba - pozytywna decyzji odnośnie jednego w ciągu godziny (!), a drugiego po dwóch dniach.
skrzat napisał(a):
@tropikey Na przyszłość proponuj kupno ubezpieczenia. To tylko 2,5-2,8% wartości bezzwrotnych kosztów.

@tropikey Może mają kartę (np. platynę czy infinite PKO lub ING, która ma ubezpieczenie od rezygnacji?
benedetti lubi ten post.

#2912 PostWysłany: 15 Kwi 2024 14:51 

Loty: 488
Kilometry: 700 439
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja miałem podobny przypadek rok temu, co prawda nie z LH, ale KL. Też do US. Bilet w najtańszej taryfie. Dzieci się pochorowały, rozmowa z polskim oddziałem, dokumentacja medyczna z przychodni wysłana mailem i dostaliśmy vouchery do wykorzystania. Bardzo sympatyczne i profesjonalne podejście pani konsultantki.
Tak więc trzymam kciuki
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#2913 PostWysłany: 15 Kwi 2024 15:44 
Awatar użytkownika

platynowy
jesteśmy po rozmowie z infolinią - tak jak podejrzewałem, zmiana kilkunastominutowa wymagałaby zatwierdzenia przez czynniki wyższe i agentka powątpiewała, by dostała taką zgodę, ale po informacji o chorobie od razu powiedziała, że to zupełnie zmienia sytuację. W LH należy złożyć odpowiedni skany poprzez stronę https://www.lufthansa.com/xx/en/support/upload i w ciągu ok. 24h ma być kontakt z ich strony. Najważniejszy w takim wypadku dokument to zaświadczenie medyczne potwierdzające, że pasażer nie może wziąć udziału w podróży lotniczej.
Wygląda zatem na to, że sprawę powinno udać się załatwić pozytywnie. Dam wkrótce znać, gdy już będę znał ostateczny wynik działań.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2914 PostWysłany: 16 Kwi 2024 19:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Zeus napisał(a):
Więcej informacji nowej klasy bussines Allegris

https://travel-dealz.com/news/lufthansa ... s-seat-map

No proszę, już 1. maja pierwszy lot z nową kabiną. Można skorzystać, gdyby komuś było po drodze. Na majówkę w sam raz :)

https://travel-dealz.de/news/lufthansa- ... -erstflug/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2915 PostWysłany: 16 Kwi 2024 20:56 

niebieski
tropikey napisał(a):
jesteśmy po rozmowie z infolinią - tak jak podejrzewałem, zmiana kilkunastominutowa wymagałaby zatwierdzenia przez czynniki wyższe i agentka powątpiewała, by dostała taką zgodę, ale po informacji o chorobie od razu powiedziała, że to zupełnie zmienia sytuację. W LH należy złożyć odpowiedni skany poprzez stronę https://www.lufthansa.com/xx/en/support/upload i w ciągu ok. 24h ma być kontakt z ich strony. Najważniejszy w takim wypadku dokument to zaświadczenie medyczne potwierdzające, że pasażer nie może wziąć udziału w podróży lotniczej.
Wygląda zatem na to, że sprawę powinno udać się załatwić pozytywnie. Dam wkrótce znać, gdy już będę znał ostateczny wynik działań.

Identyczna sytuacja była u mnie, zalatwiane akurat dziś. Musiałem odpiąć ze względów medycznych jedną osobę z rezerwacji. Dokumentacja wrzucona przez powyższy link, po godzinie potwierdzenie z prośbą o kontakt telefoniczny. Na infolinii zaakceptowali zmianę rezerwacji i pełny zwrot kwoty za bilet. Jak nie lubię Lufy, tak tu stanęli na wysokości zadania.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2916 PostWysłany: 19 Kwi 2024 11:39 
Awatar użytkownika

platynowy
tropikey napisał(a):
Dam wkrótce znać, gdy już będę znał ostateczny wynik działań.

Zatem daję znać... Po dostarczeniu dokumentów LH dość szybko przysłała potwierdzenie, że cała kwota zostanie zwrócona w ciągu kilku dni :)
Co ważne, zgodzili się na anulowanie i zwrot nie tylko w odniesieniu do samej chorej, ale również w odniesieniu do współpasażerów (na nasz wyraźny wniosek).
Muszę przyznać, że pod tym względem można przekazać jedynie słowa uznania dla LH.
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#2917 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:11 

Cześć. Czy Lufthansa ma jakąś specjalną politykę cenową co do biletów? Jak długo czekać z zakupem? Potrzebuję kupić bilety na konkretne daty (KRK-Monachium-KRK, przełom lipca i sierpnia). Aktualna cena nie jest zbyt atrakcyjna, biorąc pod uwagę krótką trasę, ponad 1800 zł za 2 os, przy czym dodatkowo wyświetla mi się info, że pozostały jedynie 3 miejsca w tej cenie. Czy jest szansa, że cena jeszcze spadnie bliżej terminu? A może pojawiają się gdzieś jakieś kody rabatowe? Na pewno macie doświadczenie w tym temacie :)
 Profil Relacje PM off  

#2918 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Od lat nie widziałem dobrych cen do MUC/FRA z Krakowa.
Cena raczej nie spadnie
Kodów w Lufthansie dawno nie widziałem
Zawsze można nocnym pociągiem do Monachium dojechać
 Profil Relacje PM off  

#2919 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:24 

HON fly4free
To są typowe feedery więc LH nie ma interesu w sprzedawaniu za grosze P2P miejsc na rotacjach z KRK do FRA/MUC.
Prędzej będzie można upolować nieco niższą cenę w LO w jakiejś promocji via WAW, ale na cuda też bym nie liczył; jak się trafi z datami to może w graniach 500-550 zł/os się wtedy uda.
 Profil Relacje PM off  

#2920 PostWysłany: 22 Kwi 2024 11:25 

Dzięki za szybką odpowiedź. Planowałam ten nocny pociąg, ale pokazuje mi cenę ponad 1000 zł za dwie osoby w jedną stronę :shock: Na razie na inne terminy, bo mój termin nie jest jeszcze w sprzedaży. Chociaż może powinnam polować na bilety pkp zaraz po północy, kiedy wchodzi do sprzedaży kolejny dzień, ale mam obawy że system się wychrzani i nic nie kupię. Już teraz nawet przy wyszukiwaniu działa ledwo ledwo :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149 ... 193  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości