Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, kontakt i opinie pasażerów: limity bagażu podręcznego, taryfa Light, zwroty i odszkodowania EU261, na podstawie 3850 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 3850 postów (do #1836850). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i całej grupie - LH, Swiss, Austrian, Air Dolomiti, Eurowings Discover i zamkniętej już Lufthansa CityLine. Użytkownicy opisują taryfy, limity bagażu, kontakt z infolinią, zwroty pieniędzy, odszkodowania i produkt pokładowy. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy dwóch spraw - jak dodzwonić się do obsługi i jak przebukować lot po zmianie rozkładu.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Limit bagażu podręcznego to 55x40x23 cm i maksymalnie 8 kg. Lufthansa deklaruje, że na lotnisku sprawdza liczbę sztuk, wagę i wymiary. Bagaż poza normą trafia do luku za 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD. Starsza wartość 55x40x20 cm z wątku jest nieaktualna. Grupa zapowiedziała liczenie wymiarów jako sumy boków od 1 marca 2026. źródło
  • ✔ Taryfa Light nie obejmuje bagażu rejestrowanego - dopłacasz za niego osobno. W taryfach Basic i Light bezpłatnego wyboru miejsc nie mają nawet posiadacze HON Circle, Senatora, Frequent Travellera i Star Alliance Gold. Starsze posty o darmowym wyborze miejsca 23 godziny przed odlotem są nieaktualne. źródło
  • ✔ Za odwołanie lub opóźnienie od trzech godzin przysługuje odszkodowanie EU261 w wysokości 250-600 EUR. Przewoźnik odmawia przy nadzwyczajnych okolicznościach, w tym strajkach podmiotów trzecich. Strajk własnego personelu linii - jak pilotów w kwietniu 2026 - uprawnia do wypłaty. źródło
  • ✔ Na trasach międzykontynentalnych w taryfie Light posiadacze HON Circle, Senatora i Star Alliance Gold mogą nadać dodatkową sztukę bagażu bezpłatnie. Działa to wyłącznie przy stanowisku odprawy - rezerwacja online jest płatna. źródło
  • ✔ W kwietniu 2026 Lufthansa zamknęła spółkę Lufthansa CityLine i uziemiła 27 samolotów. Objęło to trasy Bydgoszcz-Frankfurt, Rzeszów-Frankfurt, Wrocław-Monachium, Gdańsk-Monachium i Warszawa-Monachium. wg Fly4free
  • ⚠ Użytkownicy podają polskie numery infolinii 22 512 39 17 oraz 22 512 39 20 i radzą dzwonić równo o 8:00, bo później kolejka rośnie #1355915. Numery bywają okresowo wyłączane, a czas oczekiwania waha się od kilku minut do kilku godzin w okresach strajków #1836479. Nie znaleźliśmy tych numerów na oficjalnej stronie linii - kieruje ona do formularza wyboru kraju.
  • ⚠ Przy odwołaniu lub istotnej zmianie rozkładu użytkownicy uzyskiwali bezpłatną zmianę lotniska w promieniu 200-250 mil w tym samym lub sąsiednim kraju oraz przesunięcie terminu nawet o rok #1432347. Skuteczność zależy od konsultanta i kanału - część osób spotyka się z odmową mimo tych samych zasad #1750484. W sytuacjach kryzysowych zdarza się przebukowanie na linie spoza Star Alliance #1811157.
  • ⚠ Zwroty za anulowane bilety trafiają na konto zwykle w kilka tygodni, ale użytkownicy opisują rozpiętość od 10 dni do około 3,5 miesiąca #1115778. Szybciej kończyły się sprawy prowadzone przez formularz i mediację niż przez samą infolinię #1821330.
  • ⚠ Serwis w klasie ekonomicznej na trasach europejskich to obecnie woda i mała czekoladka, a w 2026 doszły płatne pakiety z ciepłym daniem od 10,90 EUR #1836828. Posty sprzed 2019 roku opisujące bezpłatne kanapki i pełen wybór napojów są nieaktualne.
  • ℹ Po strajku pilotów jeden z pasażerów dostał hotel, vouchery, upgrade do biznesu przy statusie Senator i blisko 2600 zł na konto #1816490. To pojedyncze doświadczenie, a nie standard obsługi - w wątku opisywane są też sprawy ciągnące się miesiącami.

Liczby
Kod:
pozycja                               | wartość                          | źródło/data
bagaż podręczny - wymiary i waga      | 55x40x23 cm, 8 kg                | lufthansa.com, 2026-09-13
bagaż zdjęty do luku - opłata         | 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD    | lufthansa.com, 2026-09-13
liczenie wymiarów jako sumy           | zapowiedź od 1 marca 2026        | lufthansa.com, 2026-09-13
odszkodowanie EU261                   | 250-600 EUR                      | lufthansa.com, 2026-09-13
infolinia PL - numery z wątku         | 22 512 39 17, 22 512 39 20       | zgłoszenia użytkowników, #1355915
zwrot za anulowany bilet              | od 10 dni do ok. 3,5 miesiąca    | zgłoszenia użytkowników, #1115778
ciepłe danie w Economy                | od 10,90 EUR                     | zgłoszenie użytkownika, #1836828
CityLine - uziemione samoloty         | 27                               | Fly4free, 2026-04

Czytaj też
Jak załatwić sprawę z linią lotniczą - poradnik Fly4free

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 193  Następna
Autor Wiadomość
#2761 PostWysłany: 23 Sty 2024 23:45 

niebieski
@Kashpir można - jak o to poprosisz, to powrót będzie przepisany na nowy bilet i po jego wykorzystaniu należy zadzwonić ponownie po zwrot niewykorzystanej części.
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2762 PostWysłany: 23 Sty 2024 23:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Czyli dostanę nowy numer rezerwacji na loty "z powrotem" a po refund idę ze starym numerem? I z ciekawości - dlaczego ten zwrot dopiero po wykorzystaniu nowego biletu?

#2763 PostWysłany: 24 Sty 2024 00:24 

niebieski
Nie nie, rezerwacja będzie ta sama, numer biletu tylko inny.

Refund dopiero po powrocie, ponieważ gdybyś dalej chciał przebookowywać ten bilet (voluntary), to ze zwróconą częścią oryginalnego biletu jest to bardziej skomplikowane.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
Kashpir uważa post za pomocny.

#2764 PostWysłany: 24 Sty 2024 16:13 
Awatar użytkownika

Loty: 278
Kilometry: 527 226
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
Czy ktoś próbował wyodrębnić 1 bilet z rezerwacji?

#2765 PostWysłany: 24 Sty 2024 16:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, da się
Marco Manno lubi ten post.

#2766 PostWysłany: 24 Sty 2024 21:58 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Próbowałem się skontaktować z infolinią polską, ale bezskutecznie.Czy numer się zmienił? Mój lot ICN-MUC został odwołany. LH proponuje lot przez FRA lub przez Vancouver, który chętnie bym przyjął, gdyby zaoferowali stopover.

#2767 PostWysłany: 24 Sty 2024 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 557 368
Krajów: 55 / 25.7%
srebrny
@ansbach1 Lufthansa PL 22 512 39 17 Wczoraj działał.

#2768 PostWysłany: 24 Sty 2024 22:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Dzisiaj też działał - połączenie błyskawiczne.

#2769 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:35 

U mnie po 2 tygodniach oficjalna odmowna odpowiedź LH na prośbę o refund naszych biletów (dla przypomnienia: złamana ręka dziecka podczas przesiadki).
Jeszcze dopisali, że na przyszłość radzą kupować droższe bilety z opcją zwrotu na wypadek takich sytuacji.

Zdecydowanie Lufthansa wygrała w tym roku mój osobisty plebiscyt na najgorszą obsługę klienta.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Marco Manno uważa post za pomocny.

#2770 PostWysłany: 25 Sty 2024 18:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Posiadacze Travel ID i Miles & More mogą teraz korzystać z nieograniczonej liczby bezpłatnych wiadomości podczas naszych lotów na krótkich i średnich dystansach w Europie obsługiwanych samolotami z rodziny A320 wyposażonymi w sieć WLAN.

https://www.lufthansa.com/de/en/flynet? ... 0EN&ed_dom
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2771 PostWysłany: 04 Lut 2024 16:36 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 386 465
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Lufthansa już nie raz mi pokazała jaki mają bur... tzn. bałagan i jak bardzo sobie nie potrafią z nim radzić. Dzisiaj kolejny przykład niekompetencji.
Rezerwacja obejmowała FUE - FRA - WRO. Lot FUE - FRA miał być obsługiwany przez 4Y ale nastąpiła podmianka na LH. Tylko że podmianke rozwiązali w przedziwny sposób. Oryginalny lot 4Y widniał jako odwołany a dokładnie o tej samej godzinie pojawił się nowy lot LH - tak to jest widoczne na tablicy odlotów, w rezerwacji i również w flightradarze. Niestety w czasie tej podmianki wyparował odcinek FRA - WRO. W ogóle zniknął z rezerwacji i nie dało się na niego odprawić online. Konsultant na polskiej infolinii powiedział, że wiedzą o problemie ale nie są w stanie nic z nim zrobić i niestety trzeba będzie się odprawić na lotnisku - tam powinni wydrukować karty pokładowe na oba odcinki. Tylko że w checkinie na lotnisku widzieli dokładnie to samo co ja - rezerwację na lot do Frankfurtu a nie do Wrocławia i w żaden sposób nie byli w stanie odprawić na dalszy lot. Stanie w kolejce do transfer center we Frankfurcie nie wchodziło w grę bo jest bardzo ciasna przesiadka i nie ma na to czasu. Ostatecznie pomógł telefon na niemiecką infolinie Lufy. Musieli ponownie wpisać pasażerów na lot FRA - WRO bo po prostu wyparowali.
Good job, Lufthansa!
 Profil Relacje PM off  

#2772 PostWysłany: 04 Lut 2024 16:45 

HON fly4free
Z twojego opisu wynika jednak, że sobie poradzili... a że wymagany był wyższy poziom niż frontowy pracownik, cóż... ciekawe, czemu nie "zagrałeś" pod wymuszone (przez LH, gdybyś stał w kolejce we FRA) opóźnienie, może byś mógł powalczyć o odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#2773 PostWysłany: 04 Lut 2024 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 332
Kilometry: 386 465
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Tak, poradzili ale kosztem utraty czasu, nerwów i spokojnego posiedzenia w saloniku, a także kosztem wielu minut połączenia telefonicznego z Hiszpanii do Polski i do Niemiec (to pierwsze chyba darmowe ale drugie już nie). Rezerwacja nie dotyczy bezpośrednio mnie. Ja tylko pomagam w ogarnianiu i dostarczaniu wsparcia moralnego. A dotarcie na czas ma też swoją wartość. Nie wiem czy większą niż potencjalne odszkodowanie ale niektórzy sobie to bardzo cenią :)
 Profil Relacje PM off  

#2774 PostWysłany: 04 Lut 2024 22:38 

niebieski
bigdario napisał(a):
Czołem,

Właśnie dzisiaj odwołano mi lot na trasie WRO-FRA-MIA (LH462), niestety jakikolwiek inny lot w tym dniu do Miami nie jest możliwy z grupy LH.
Przebookowano mnie na 18 stycznia na WRO-MUC-MIA.
Do MIA dotrę z 27 godzinnym opóźnieniem.
Niestety stracę opłacony z góry nocleg ze względu na taryfę na którą się zdedyowałem w hotelu Hampton w Miami.

Proszę o poradę jak uzyskać od LH odszkodowanie za opóźniony lot oraz utracony koszt noclegu w MIA.

Dzięki !

Czołem ponownie!

Ciąg dalszy mojej historii wyglądał tak...

Wraz z odwołaniem w dniu 17.01 lotu LH1375 oraz LH462 (WRO-FRA-MIA) udało się cudem (potrzebowałem 4 miejsc, wolnych było 5) dostać wolne miejsca na lot LH460 (MUC-MIA) na dzień 18.01 (z klasy K, dostałem Y).
Kosztowało mnie to worek nerwów ponieważ straciłem rezerwację za 1100USD w Hiltonie w Miami. Musiałem raz jeszcze zarezerować pobyt przesunięty o jeden dzień - jakakolwiek zmiana rezerwacji nie była możliwa.
Ponadto miałem wykupione wejściówki do Kennedy Space Center i Universal Studios w Orlando -> obie bezwrotne. Koszty liczone w XXXX USD
Jak już ktoś słusznie napisał wcześniej, od LH ani też żadnego innego przewoźnika, odszkodowanie za następstwa odwołanego lotu się nie należą, cyt. za LH, odpowiedzialność za szkody następcze jest wykluczona.

Jednak LH po 2 tygodniach i 2 telefonach, zwróciła mi koszty wykupionych miejsc siedzących które miałem wykupione na pierwotny, odwołany lot. Nie były to grosze, ale blisko tysiąć PLN, które udało się odzyskać.
Swoją drogą miejsca które otrzymałem w obu lotach (tam i z powrotem) były to miejsca z większą przestrzenią na nogi i nic za nie, nie musiałem płacić (LH_A340-600 oraz 4Y_A330-200).

Po 2 tygodniach poruszenia wszystkich możliwych znajomości i telefonach na amerykańskie call center, jest i "happy end".

W miniony piątek, Hilton przelał całą pobraną wcześniej kwotę za odwołaną rezerwację (blisko PLN4500). Zrobił tak bo:
- jestem statusowcem
- sprawdzili w systemie i rzeczywiście lot LH462 został odwołany i tego dnia nie było innego lotu z FRA/MUC do MIAMI

Ponadto bilety wstępu do wszystkich atrakcji udalo się wymienić na bilety z inną datą - otrzymałem nowe bilety mailem, niezwłocznie po zakończonych rozmowach z amerykańskim call center.

Jednak było to możliwe TYLKO i WYŁĄCZNIE dlatego iż kontaktował się z amerykańskimi call center, mój przyjaciel amerykanin, którego nikt "nie spławił na drzewo" i który mając wszystkie moje dane wydzwaniał do nich co 3 dni i walczył o zwrot lub zmianę wszystkich rezerwacji. Ja próbowałem, ale po pierwszym kontakcie z "Radzeszem" na Hilton Honors, zrezygnowałem (pomimo iż zarówno Radzesz jak i ja mówiliśmy biegłym angielskim).

Opisałem to wszystko, jako lekcja dla innych iż można odzyskać kasę za rezerwacje przedpłacone, takie które są bez możliwości zwrotu i anulacji.
Jednak trzeba być zdetermonowanych, trzeba być najlepiej miejscowym (lub mieć kogoś kto pomoże) oraz okoliczności muszą być obiektywne (tym razem to było zamknięte lotnisko FRA w dniach 17 i 18 stycznia).

Nikomu nie życzę przeżyć takich jak mnie spotkały, przy tylu poniesionych wcześniej kosztach.

Na koniec, jedna historia której nie udało się uratować na miejscu i musiałem stanąć na głowie aby w niedzielę będąc w MIA, znależć inną opcję. Otóż....

Miałem rezerwację w SIXT na auto (jedyna nie przedpłacona ?). Pewnej niedzieli udałem się po odbiór i ... auta nie odebrałem ponieważ nie miałem polskiego prawa jazdy a tylko międzynarodowe prawo jazdy (świeżutkie) a oni mają gdzieś międzynarodowy dokument, potrzebują nasz, polski plastik. 15 minut tłumaczeń na nic się zdało.
W godzinę znalazłem otwartą wypożyczalnie ENTERPRISE (drugą i jedyną otwartą w niedzielę w MIA, nie liczącz tych na lotnisku), gdzie z pocałowaniem ręki, bez marudzenia wypożyczyłem auto (co prawda drożej o USD150 ale to nie miało już znaczenia).

W USA nie pierwszy raz pożyczałem auto ale pierwszy raz ktoś zarządał plastikowego, polskiego PJ. SIXT nie chciał respektować cyfrowej, angielskiej wersję PJ w mObywatel.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2775 PostWysłany: 04 Lut 2024 23:22 

srebrny
Z prawem jazdy mieli rację, bo międzynarodowe bez krajowego jest nieważne.
7 ludzi lubi ten post.
bigdario uważa post za pomocny.

#2776 PostWysłany: 05 Lut 2024 00:47 

HON fly4free
bigdario napisał(a):
Opisałem to wszystko, jako lekcja dla innych iż można odzyskać kasę za rezerwacje przedpłacone, takie które są bez możliwości zwrotu i anulacji.
To co opisujesz, to jest tylko jakiś tam łut szczęścia i "tony zmarnowanego czasu". Większość osób odpadnie i niczego nie wskóra, sam zresztą to dość dobitnie opisałeś... Ale o jedno muszę zapytać, w zasadzie piszę to w takich sytuacjach systematycznie, ale wynika to z podobnych do twoich doświadczeń. Wydałeś na te wszystkie rezerwacji mnóstwo pieniędzy. Ile wydałeś na polisę ubezpieczeniową - i dlaczego z tej polisy nie skorzystałeś, żeby odzyskać te koszty. Tak, są takie polisy, z których odzyskałbyś może nie wszystko (bywają jakieś kwoty udziału własnego), ale lwią część... zresztą nie wyobrażam sobie lecieć do USA i nie mieć bardzo tłustej polisy pokrywającej wszelkie sprawy związane z chorobą, wypadkami itd. Zatem ubezpieczenie od takich nieprzyjemnych zdarzeń to tylko dodatek...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2777 PostWysłany: 05 Lut 2024 07:53 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
bigdario napisał(a):
[Pewnej niedzieli udałem się po odbiór i ... auta nie odebrałem ponieważ nie miałem polskiego prawa jazdy a tylko międzynarodowe prawo jazdy (świeżutkie) a oni mają gdzieś międzynarodowy dokument, potrzebują nasz, polski plastik. 15 minut tłumaczeń na nic się zdało.

Na międzynarodowe prawo jazdy to możesz wypożyczyć skuter w jakiejś budzie na Filipinach.
W każdej wypożyczalni samochodów żądali ode mnie plastikowego prawa jazdy. Bez wyjątku. W żadnej wypożyczalni natomiast nikt nie był zainteresowany choćby spojrzeniem na międzynarodowe prawko.
Zeus lubi ten post.

#2778 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:26 

niebieski
-- 05 Lut 2024 08:24 --

man4business napisał(a):
Ale o jedno muszę zapytać, w zasadzie piszę to w takich sytuacjach systematycznie, ale wynika to z podobnych do twoich doświadczeń. Wydałeś na te wszystkie rezerwacji mnóstwo pieniędzy. Ile wydałeś na polisę ubezpieczeniową - i dlaczego z tej polisy nie skorzystałeś, żeby odzyskać te koszty. Tak, są takie polisy, z których odzyskałbyś może nie wszystko (bywają jakieś kwoty udziału własnego), ale lwią część... zresztą nie wyobrażam sobie lecieć do USA i nie mieć bardzo tłustej polisy pokrywającej wszelkie sprawy związane z chorobą, wypadkami itd. Zatem ubezpieczenie od takich nieprzyjemnych zdarzeń to tylko dodatek...

Polisa ALLIANZ TRAVEL na 40.000.000PLN na osobę (koszty ratowania życia, pobytu w szpitalu oraz transportu do PL). Zawsze kupuje tę polisę z Rankomat na dalekie podróże z rodziną.

Odszkodowanie z tej polisy nie pokryłoby nawet połowy kosztów rezerwacji i wejściówek stąd też wysoki poziom mojej determinacji aby załatwić to bezpośrednio z tymi od których kupiłem rezerwację.

Zapomniałem jeszcze dodać POZYTYWNEJ opinii o booking.com gdzie również miałem rezerwację za blisko 1200USD na Key West i po kontakcie z polską infolinią, od ręki mi ją zmienili (była przedpłacona bez możliwości żadnego ruchu) a na dodatek przesunięcie dat spowodowało iż nowa rezerwacja była tańsza o ponad 260USD, które w 3 dni dostałem na konto.

-- 05 Lut 2024 08:26 --

elwirka napisał(a):
Na międzynarodowe prawo jazdy to możesz wypożyczyć skuter w jakiejś budzie na Filipinach.
W każdej wypożyczalni samochodów żądali ode mnie plastikowego prawa jazdy. Bez wyjątku. W żadnej wypożyczalni natomiast nikt nie był zainteresowany choćby spojrzeniem na międzynarodowe prawko.

Mam inne doświadczenia niż Ty ale może zawsze miałem „łut szczęścia”.
Na pewno, następnym razem plastik będę już mieć ze sobą ?

Ostatnio edytowany przez bigdario, 05 Lut 2024 09:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#2779 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:28 

Loty: 1132
Kilometry: 1 127 450
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
To polisa na 40 milionów?
Zeus lubi ten post.

#2780 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:30 

niebieski
Tak, 40mPLN.

Tylko ALLIANZ TRAVEL taką oferuje.

Polisa na mniej niż 300kUSD w mojej ocenie, nie ma żadnej wartości w przypadku wypadku, wylewu, zawału serca poza UE.

Polecam również polisę z TU EUROPA (na 300 kEUR). Korzystałem i działają błyskawicznie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 ... 193  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości