Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, kontakt i opinie pasażerów: limity bagażu podręcznego, taryfa Light, zwroty i odszkodowania EU261, na podstawie 3850 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 3850 postów (do #1836850). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i całej grupie - LH, Swiss, Austrian, Air Dolomiti, Eurowings Discover i zamkniętej już Lufthansa CityLine. Użytkownicy opisują taryfy, limity bagażu, kontakt z infolinią, zwroty pieniędzy, odszkodowania i produkt pokładowy. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy dwóch spraw - jak dodzwonić się do obsługi i jak przebukować lot po zmianie rozkładu.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Limit bagażu podręcznego to 55x40x23 cm i maksymalnie 8 kg. Lufthansa deklaruje, że na lotnisku sprawdza liczbę sztuk, wagę i wymiary. Bagaż poza normą trafia do luku za 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD. Starsza wartość 55x40x20 cm z wątku jest nieaktualna. Grupa zapowiedziała liczenie wymiarów jako sumy boków od 1 marca 2026. źródło
  • ✔ Taryfa Light nie obejmuje bagażu rejestrowanego - dopłacasz za niego osobno. W taryfach Basic i Light bezpłatnego wyboru miejsc nie mają nawet posiadacze HON Circle, Senatora, Frequent Travellera i Star Alliance Gold. Starsze posty o darmowym wyborze miejsca 23 godziny przed odlotem są nieaktualne. źródło
  • ✔ Za odwołanie lub opóźnienie od trzech godzin przysługuje odszkodowanie EU261 w wysokości 250-600 EUR. Przewoźnik odmawia przy nadzwyczajnych okolicznościach, w tym strajkach podmiotów trzecich. Strajk własnego personelu linii - jak pilotów w kwietniu 2026 - uprawnia do wypłaty. źródło
  • ✔ Na trasach międzykontynentalnych w taryfie Light posiadacze HON Circle, Senatora i Star Alliance Gold mogą nadać dodatkową sztukę bagażu bezpłatnie. Działa to wyłącznie przy stanowisku odprawy - rezerwacja online jest płatna. źródło
  • ✔ W kwietniu 2026 Lufthansa zamknęła spółkę Lufthansa CityLine i uziemiła 27 samolotów. Objęło to trasy Bydgoszcz-Frankfurt, Rzeszów-Frankfurt, Wrocław-Monachium, Gdańsk-Monachium i Warszawa-Monachium. wg Fly4free
  • ⚠ Użytkownicy podają polskie numery infolinii 22 512 39 17 oraz 22 512 39 20 i radzą dzwonić równo o 8:00, bo później kolejka rośnie #1355915. Numery bywają okresowo wyłączane, a czas oczekiwania waha się od kilku minut do kilku godzin w okresach strajków #1836479. Nie znaleźliśmy tych numerów na oficjalnej stronie linii - kieruje ona do formularza wyboru kraju.
  • ⚠ Przy odwołaniu lub istotnej zmianie rozkładu użytkownicy uzyskiwali bezpłatną zmianę lotniska w promieniu 200-250 mil w tym samym lub sąsiednim kraju oraz przesunięcie terminu nawet o rok #1432347. Skuteczność zależy od konsultanta i kanału - część osób spotyka się z odmową mimo tych samych zasad #1750484. W sytuacjach kryzysowych zdarza się przebukowanie na linie spoza Star Alliance #1811157.
  • ⚠ Zwroty za anulowane bilety trafiają na konto zwykle w kilka tygodni, ale użytkownicy opisują rozpiętość od 10 dni do około 3,5 miesiąca #1115778. Szybciej kończyły się sprawy prowadzone przez formularz i mediację niż przez samą infolinię #1821330.
  • ⚠ Serwis w klasie ekonomicznej na trasach europejskich to obecnie woda i mała czekoladka, a w 2026 doszły płatne pakiety z ciepłym daniem od 10,90 EUR #1836828. Posty sprzed 2019 roku opisujące bezpłatne kanapki i pełen wybór napojów są nieaktualne.
  • ℹ Po strajku pilotów jeden z pasażerów dostał hotel, vouchery, upgrade do biznesu przy statusie Senator i blisko 2600 zł na konto #1816490. To pojedyncze doświadczenie, a nie standard obsługi - w wątku opisywane są też sprawy ciągnące się miesiącami.

Liczby
Kod:
pozycja                               | wartość                          | źródło/data
bagaż podręczny - wymiary i waga      | 55x40x23 cm, 8 kg                | lufthansa.com, 2026-09-13
bagaż zdjęty do luku - opłata         | 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD    | lufthansa.com, 2026-09-13
liczenie wymiarów jako sumy           | zapowiedź od 1 marca 2026        | lufthansa.com, 2026-09-13
odszkodowanie EU261                   | 250-600 EUR                      | lufthansa.com, 2026-09-13
infolinia PL - numery z wątku         | 22 512 39 17, 22 512 39 20       | zgłoszenia użytkowników, #1355915
zwrot za anulowany bilet              | od 10 dni do ok. 3,5 miesiąca    | zgłoszenia użytkowników, #1115778
ciepłe danie w Economy                | od 10,90 EUR                     | zgłoszenie użytkownika, #1836828
CityLine - uziemione samoloty         | 27                               | Fly4free, 2026-04

Czytaj też
Jak załatwić sprawę z linią lotniczą - poradnik Fly4free

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 193  Następna
Autor Wiadomość
#2661 PostWysłany: 04 Gru 2023 13:08 
Awatar użytkownika

złoty
@turczy Tak na przyszłość, ilogwiazdkowe hotele hotele rezerwujesz w takim przypadku?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2662 PostWysłany: 04 Gru 2023 13:17 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
zwykle biorę Accora 4 lub 5* lub Hiltona co bliżej centrum.
Oczywiście patrzę na cenę, żeby nie była jakaś odpalona.
Jak wszystkie hotele są za 200Euro za noc to nie wybieram tego jedynego co chce 600 :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2663 PostWysłany: 04 Gru 2023 15:08 

Loty: 828
Kilometry: 1 475 130
Krajów: 87 / 40.7%
srebrny
savoj napisał(a):
Może komuś się przyda ...
Miałem 5 minutową zmianę w grupie LH na przesiadce w ZRH i bardzo chciałem to wykorzystać do ewentualnej zmiany . Pierwszy konsultant powiedział że zmiany są niemożliwe . Kolejny zezwolił na zmianę tylko wylotu a trzeci kazał zachować podobną ilość dni między wylotem a przylotem. Czwarta osoba ( tym razem Pani ) wszystko pozmieniała jak tylko sobie życzyłem ( był tylko jeden warunek by zmieścić się w roku od oryginalnej rezerwacji )

Potwierdzam powyższe - 5min zmiana, loty OS zmienione na LH i przesunięte z kwietnia na sierpień. Warto zaznaczyć,że nie dostałem żadnego maila o zmianie rozkładowej, brak tej informacji również w zarządzaniu rezerwacją a miła Pani na infolinii PL bez problemu zmieniła tak jak chciałem.

#2664 PostWysłany: 04 Gru 2023 15:54 

niebieski
Miałem zmianę 15 min na powrocie i na infolinii nie chcieli zmienić. 5 prób, na dodatek były już notatki o moich połączeniach. Ostatecznie się udało, ale łatwo nie było.
 Profil Relacje PM off  

#2665 PostWysłany: 04 Gru 2023 18:35 

Oba loty jednak dziś odwołane . Kontakt z infolinia niemożliwy, brak jakiejkolwiek propozycji ze strony lufthansy.

Na lotnisku w Valenci zero opcji propozycji ;) mam czekać na kontakt od lufthansy.

Na lotnisku w Barcelonie propozycja powrotu w czwartek :)

Za 2h wracam Wizzem

Myślałem ze ten senator w takiej kryzysowej sytuacji może się przydać ale jednak byłem w błędzie .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2666 PostWysłany: 05 Gru 2023 10:34 

To jest absolutny dramat to co się w ostatnich kilku dniach odwaliło w MUC.

W piątek przesiadka z Birmingham, lot był opóźniony, nie powinni mnie tam wogole przesyłać bo już od czwartku setki osób koczowało w nocy z kocami. Nie zdążyłem na przesiadkę o 15 do WAW, przekierowanie do Pragi i Waw, zaraz potem jednak rebooking na direct do WAW o 2035, 2 minuty przed odlotem cancelled, po 21 zostałem wyrzycony z salonki SEN i zapraszamy od 5 rano. W terminalu rozdają koce potem gdzieś przeczytałem że "ciepłe" koce, faktycznie PR dobry koc ciepły vs zimny zmienia dużo.

Zaczyna się maraton, Przesunięcie lotu na sobotę wieczór, cancelled, niedziela lecę na pewno bo dobra pogoda- od soboty nie pada przecież zdążą wyczyścić wszystko, jednak odwołany, próbuję na waitlstę do Budapesztu ale jestem w hotelu w centrum a taxi albo uber będzie za godzinę i zapłacę 200€. Jak wezmę waitliste i nie polecę to stracę pewne miejsce na poniedziałek na bezpośredni lot a w poniedziałek przeciez już na pewno polecę!!, więc czekam. Flixbus zawalony, pociągi nie działają, Sixt w końcu ma samochody- one way do Warszawy 6 tys zł, do Wiednia 2500, więc może ten Wieden?

Poniedziałek. Przebukowywany byłem kilkanaście razy, w poniedziałek na 6h przed odlotem byłem na lotnisku żeby działać.

Poniedziałek zasługuje na osobny wpis albo ksiązkę:
- Kolejki, fast track nie działa. biznes, first economy wszyscy razem.
- Miałem lot o 1440, ale czułem, ze nie poleci więc wbijam na boarding tego o 11, dostaję mimo, że brak miejsc, wchodzę jako ostatni do środka- samolot obłożony może w 60%!!
- Siędzę w samolocie, szczęsliwy, mnóstwo ludzi przekierowanych do Dubaju, Madrytu
- Kapitan: nie martwcie się ze samolot zaśnieżony, na pewno lecimy tą maszyną do Warszawy
- Nie lecimy do Warszawy musimy zmienić samolot. Patrzę czy mój oryginalny o 1440 leci? Nie, odwołany
- 1345 nowy boarding, nowy samolot, ta sama załoga co jak się okazało było przyczynkiem klęski tego przedsięwzięcia
- Kapitan: na pewno już lecimy, ładujemy katering (po uj??) i bagaże
- Kapitan: niestety nie ładujemy bagaży, stoją przed samolotem ale nie ma ludzi do załadowania
- Okazuje się, że są ludzie którzy chca zrobić deboarding bo nie lecą bez bagaży, stoją w korytarzu- debatują- ja się odzywam: ludzie, nie zobaczycie tych bagaży przez tydzień a polecić już nigdzie nie polecicie dzis. Ale co tam, okazuje się, że jest takich w samolocie kilkanaście którym się wydaje, że ich bagąże są im w tej sytuacji niezbędne. Podłączają znowu rękaw.
- Kapitan: nie ma osób do załadowania bagażu (część pasażerów w naiwności zgłasza się, że załaduje), nie ma do wypchnięcia samolotu (nikt się nie zgłasza), debording potrwa, musimy podjąc decyzję o anulowaniu tego lotu- zakładam, że przekroczyliby czas pracy załogi i musieliby nocowoać w Warszawie- no dramat.
- Jest 16, idę do wypożyczalni, już jestem zdesperowany, telefon do rodziny, przyjaciół, konsultacje czy brać samochód i jaki kierunek, czy berlin czy wiedeń czy Praga a stamtąd lot
- Telefon do LH w międzyczasie: Poproszę cokolwiek, Budapeszt, Wrocław, Frankfurt, Madryt, cokolwiek byle wylecieć stąd. Chodzę od gejtu do gejtu ale bez ważnej karty pokładowej (raz mam, raz nie mam, gubię sie) nie przebukują
- Odpowiedź LH kuriozalna: Mogę na Frankfurt ale za darmo możemy jedynie w obrębie 220 mil od Warszawy! Ja mówię, ok- zapłacę, dajcie mi ten FRA. Pan na infolinii: ale to jest jednak pociąg, przepraszam
- Widzę, że LOT ma boarding w Warszawie na MUC- ostatnia nadzieja, dzwonie znowu- niestety to LOT a nie LH więc nie możemy przebukować
- Decyzja ostateczna, idę zjęść do Salonki, naładuję telefon i idę do wypożyczalni, byle stąd uciec bo już komunikaty o kiepskiej pogodzie jutro więc nie przebukowuja już lotów (czuje, że to oznacza zamknięcie lotniska we wtorek co się sprawdziło)
- Wychodzę, zrezygnowany po drodzę mijam panią za nagle pustym biurkiem i mówię do niej: nie jesteś mnie w stanie przebukować na standby na WAW LOTu? Bierze kartę, drukuję nową, rezerwacja potwierdzona. Cud- wchodząc na pokład dostaje smsa że lot na który nadal LH twierdzi, że mam rezerwacje jutro o 11 odwołany.

Więc nie, nie jest winna pogoda, tylko kompletna rozłożona na łopatki niemiecka logistyka, brak crisis managment, problemy z pracownikami po Covid19, niedziałający transport publiczny, pierwszego pługa widzę w sobotę wieczorem gdy przestaje padać śnieg . Pracownicy nie dojeżdżają bo nie działa transport publiczny więc Lufthansa umywa ręcę. Do tego brak elastyczności czy umiejętnosci reagowania na kryzys- ograniczenie w darmowym przebukowaniu biletów, umożliwianie pasażerom wyjścia z zacheckinowanego samolotu bo nie załadują bagaży.

LH twierdzi, że przysługuje hotel za 150€, w centrum Monachium do którego cudem dojechałem ostatnim S-Bahn cięzko znaleźć pokój poniżej 300. I jeszcze jest Hilton na terminalu za 700€. Wszystko udokumentowane, i zapłacicie, będę się sądził ale oddacie wszystko, oprócz czasu.

Ostatnio edytowany przez kiubz, 05 Gru 2023 15:43, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
38 ludzi lubi ten post.
18 ludzi uważa post za pomocny.

#2667 PostWysłany: 05 Gru 2023 15:06 

turczy napisał(a):
zwykle biorę Accora 4 lub 5* lub Hiltona co bliżej centrum.
Oczywiście patrzę na cenę, żeby nie była jakaś odpalona.
Jak wszystkie hotele są za 200Euro za noc to nie wybieram tego jedynego co chce 600 :)

A jak robisz z kosztami przewalutowania? Faktury za hotel w tym za jedzenie w nim mam oczywiście jest w Euro, Uber itp, wszystko zapłacone PL kartą kredytową, jak zrobić najlepiej, żeby nie bawić się potem z nimi w kłótnie o to, że zły kurs wzieli? Wysłać same wyciągi z kart bez faktur i paragonów to nie przejdzie a jak wysle i jedno i drugie to pewnie wezmą kwoty w Euro. U mnie wyszło spokojnie ponad 1K€ więc nie chcę im popuścic różnic FX.
 Profil Relacje PM off
mikapi22 lubi ten post.

#2668 PostWysłany: 05 Gru 2023 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 557 368
Krajów: 55 / 25.7%
srebrny
@kiubz Mi ostatnio oddali w PLN. Straciłem na tym podwójnie (oczywiście nie były to znaczące sumy), bo raz - przewalutowali rachunki z EUR --> PLN, dwa - naiwnie podałem im nr konta w EUR, myśląć, że w tej walucie będą zwracać.

#2669 PostWysłany: 05 Gru 2023 15:34 

Tak, to już wiem, że to polska Lufthansa oddaje wiec trzeba numer konta w PLN podać. Ja im nie odpuszczę ale chcę się najlepiej przygotować, jeszcze wszystkich wyciągów nie mam
 Profil Relacje PM off  

#2670 PostWysłany: 05 Gru 2023 19:53 

wniosek o zwrot kosztów mi wywala, jest jakiś email, żeby to zareklamować ?

edit : mam takiego maila z poprzedniej sprawy customer.relations@lufthansa.com - tutaj wysyłam
 Profil Relacje PM off  

#2671 PostWysłany: 05 Gru 2023 20:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Hmm.
Ja kiedyś zrobiłem odwrotnie. Podałem konto w PLN a oni wysłali mi w Euro, choć płaciłem w dolarach.
To kwestia komunikacji. Można to załatwić jak chcesz, pod warunkiem, że wyłożysz to na początku konwersacji.
Ahh i kwestia odszkodowań nie koniecznie jest załatwiana via Pl. Ja właśnie korespondowałem z kimś prawdopodobnie w Azji lub US. Odpowiedzi dostawałem o 4 rano, korespondencja po angielsku a nazwisko i imię konsultantki bardzo egzotyczne.
 Profil Relacje PM off  

#2672 PostWysłany: 05 Gru 2023 20:50 

Po 50 min odpowiedz i przypisany nr sprawy.
5006 zł za 2 osoby
Wynajem auta na trasę Valencia - Barcelona ( +benzyna , autostrada)
Bilety wizz
Nocleg Waw
Bilety na lot Waw-wro
Jedzenie

Dam znać jak sprawa się zakończy

Edit : lub odpowiedz na wniosek ze strony która wywaliła błąd , bo dostałem już drugie potwierdzenie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2673 PostWysłany: 05 Gru 2023 22:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Sporo hajsu. Daj znać.
 Profil Relacje PM off  

#2674 PostWysłany: 05 Gru 2023 23:48 

Ja na szybko policzyłem to wydałem jakieś 800€ za hotel 3 noce z moja zniżka w Bonvoy, do tego S Bahn 70zl, taxi na powrót 120€, ciuchy w terminalu 1200 zł- raz ze smierdzialem po całym weekendzie zapieprzania po gejtach a miałem jedna bluzę bo pojechałem na mecz Legii na półtora dnia… dwa ze uargumentuje spotkaniem które miałem mieć we wtorek rano ;). Nie uważam ze to dużo, nie kupowałam żarcia ponad kolacje i śniadania w hotelu, nie poszedłem do Zegny tylko do POLO wiec niech płaca. Miałem bilet w biznesie, zapłacony za własne pieniądze wiec pewnego poziomu oczekuje i tez minimum 5 tys do oddania jest.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2675 PostWysłany: 06 Gru 2023 00:43 

pewnie powinnam pisac na "pasazer linii lotniczych",ale tu niektorzy nie spia wiec....
Jutro 6 rano lot z Gdanska do Monachium,na stronie Lufthansy przy probie odprawy info,ze lot odwolany.
Na stronie lotniska w Gdansku i Monachium widnieje planowo.
Bilet na air Canada,bo przesiadka w Monachium do Kanady.
Telefonieczna rozmowa z Air Canada-nic nie wiedza o odwolanym locie.
Ufff...isc spac,czy jednak o 4 rano stawic sie na lotnisku?
Dzwonienie na niemiecki numer Lufthansy bezowocny.
Polski od 8 rano.
 Profil Relacje PM off  

#2676 PostWysłany: 06 Gru 2023 00:49 

Na Flightradar też widać że odwołany. Może jednak lepiej pojechać na lotnisko i próbować się wbić u agenta na lot do Frankfurtu 6.40 lub po południowy, ewentualnie kombinować Lotem.
 PM off
Zeus lubi ten post.

#2677 PostWysłany: 06 Gru 2023 00:57 

Ale to samo moge na spokojnie zalatwic w dzien,mi nie zalezy na locie koniecznie jutro,moge i za dwa,trzy dni.Jak w Monachium sie ogarna.Lece na dwa miesiace,wiec dwa dni moge podarowac.
Bardziej sie martwilam tym,ze nie pojade na lotnisko,a samolot poleci.
 Profil Relacje PM off  

#2678 PostWysłany: 06 Gru 2023 01:07 

Jeżeli chcesz lecieć w ciągu 7 dni radzę jechać jutro na lotnisko i załatwić miejsce przez
Frankfurt, codziennie się wydłuża kolejka. Mi w
Poniedziałek proponowali czwartek lub piątek :) a od tego czasu znowu dwa dni samoloty nie latały…
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#2679 PostWysłany: 06 Gru 2023 01:28 

Dzieki,podjade,ale powiedz,ze nie musze o 4 rano:)
Na spokojnie, o normalnej godzinie ten sam wynik chyba bedzie?
 Profil Relacje PM off  

#2680 PostWysłany: 06 Gru 2023 01:47 

HON fly4free
Jeśli bilet wystawiła Ci Air Canada (014) to bym - zamiast jeździć na lotnisko, na którym pewnie niewiele i tak załatwisz - uderzał rano (jak już zobaczą, że odcinek LH był cnl) do nich (via telefon) i niech oni Ci na coś zmienią - opcji jest mnóstwo, bo na MUC (i FRA) na szczęście świat się nie kończy. Można lecieć SAS i dalej ich metalem z CPH przykładowo.
Gorzej jeśli masz bilet LH (220), bo wtedy niestety jesteś zdana na ich łaskę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 193  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości