Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, odprawa online, bagaż podręczny i odszkodowania EU261 w doświadczeniach użytkowników forum zebranych z 3873 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl - stan na 2026-10-04, na podstawie 3873 postów (do #1838918). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent - poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i liniach z Lufthansa Group - SWISS, Austrian, Air Dolomiti, Discover, Brussels Airlines, Lufthansa CityLine. Pasażerowie wymieniają się tu konkretami: jak dodzwonić się na infolinię, co zrobić po zmianie rozkładu, ile trwa wypłata odszkodowania i jak wygląda serwis na pokładzie. Poniżej rozdzieliliśmy to, co potwierdzają źródła oficjalne, od tego, co znamy wyłącznie ze zgłoszeń forumowiczów.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Odprawa online otwiera się 30 godzin przed wylotem, a dla lotów w całości wewnątrz Schengen działa odprawa automatyczna - karta pokładowa przychodzi mailem lub SMS-em 23 godziny przed startem źródło. W wątku pojawia się starsza wartość 24 godzin - nieaktualna #1273, #1388.
  • ✔ Bagaż podręczny to 55x40x23 cm i do 8 kg plus jeden przedmiot osobisty źródło. W wątku krąży wymiar 55x40x20 cm - nieaktualny #1464, #2383.
  • ✔ W taryfie Economy Light i Basic wybór miejsca jest płatny za pasażera i odcinek. Bezpłatny wybór przy odprawie online na krótkim dystansie przysługuje wyłącznie członkom HON Circle - Senatorowie i osoby towarzyszące na tej samej rezerwacji go nie mają źródło. Zgodne z obserwacjami z wątku #3169, #3826.
  • ✔ Odszkodowanie z rozporządzenia EU261 wynosi 250 euro do 1500 km, 400 euro na trasach unijnych powyżej 1500 km i pozostałych 1500-3500 km oraz 600 euro powyżej 3500 km. Próg to opóźnienie przylotu od 3 godzin, a na najdłuższych trasach bywa liczony od 4 godzin źródło.
  • ⚠ Czas wypłaty odszkodowania bywa skrajnie różny - od kilku dni po zgłoszeniu w aplikacji do wielu miesięcy, a część osób kończy na mediacji lub w sądzie. Użytkownicy zgłaszają też odmowy z powołaniem na nadzwyczajne okoliczności, czyli pogodę i strajki zewnętrzne #1621, #2637, #2812.
  • ⚠ Polska infolinia działa pod numerami +48 22 512 3917 dla zmian i anulacji oraz +48 22 512 3920 dla odprawy i pozostałych spraw. Użytkownicy regularnie zgłaszają okresy, gdy numery milczą lub są przeciążone, zwłaszcza przy strajkach #2404, #3642, #3686.
  • ⚠ Przy nietypowych zmianach rezerwacji forumowicze polecają infolinię niemiecką +49 69 86799799 oraz linie brytyjską, irlandzką i amerykańską - krótsze kolejki i bardziej elastyczni konsultanci #2419, #2424, #3001.
  • ⚠ Drobne przesunięcia rozkładu, rzędu kilkunastu minut, system akceptuje automatycznie i pasażer nie dostaje nawet maila. Przy odwołaniu lub istotnej zmianie - wylot wcześniej o ponad godzinę albo przylot później o ponad dwie - użytkownicy wywalczali bezpłatną zmianę terminu w horyzoncie roku, czasem ze zmianą lotniska w promieniu 200-250 mil. Skuteczność zależy od konsultanta #3119, #618, #3765.
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają, że przebukowanie w ramach grupy - SWISS, Austrian, Air Dolomiti - idzie zwykle gładko, a przesiadka na przewoźnika spoza grupy wymaga uporu i kilku telefonów. Przy dużych zakłóceniach część osób dostała jednak bilety na linie spoza Star Alliance #1718, #2883.
  • ⚠ Na krótkich trasach europejskich w ekonomii darmowy serwis to mała butelka wody i czekoladka, reszta płatna. Kanapki zniknęły po cięciach cateringu z lat 2019-2022 i w nowszych relacjach już się nie pojawiają #1282, #1877, #1907.
  • ℹ Przesiadki poniżej godziny w hubach bywają ryzykowne - jedni przechodzą Frankfurt w 40 minut, inni tracą połączenie przy 55 minutach i minimalnym opóźnieniu #1056, #3117.

Liczby
Kod:
pozycja                          | wartość                        | źródło/data
Odprawa online - start           | 30 h przed wylotem             | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
Automatyczna odprawa Schengen    | karta pokładowa 23 h wcześniej | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
Bagaż podręczny                  | 55x40x23 cm, do 8 kg           | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
EU261 do 1500 km                 | 250 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
EU261 1500-3500 km / UE >1500 km | 400 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
EU261 powyżej 3500 km            | 600 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
Infolinia PL - zmiany, anulacje  | +48 22 512 3917                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2026
Infolinia PL - pozostałe sprawy  | +48 22 512 3920                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2026
Infolinia DE                     | +49 69 86799799                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka FRA wg zgłoszeń       | 45-50 min                      | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka MUC wg zgłoszeń       | 30-45 min                      | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka ZRH wg zgłoszeń       | ok. 40 min                     | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 3.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3873 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 194  Następna
Autor Wiadomość
#2181 PostWysłany: 10 Kwi 2023 17:17 

HON fly4free
xionc napisał(a):
Przy anulowaniu jednego odcinka przy wylocie i braku zmian na powrocie jest możliwość zmiany całej rezerwacji, czy tylko wylotu? Strona/czat prezentują tylko opcje dotyczące wylotu.

edit: Można w obie strony - właśnie zmieniłem na infolinii.

podzielę się swoimi niedawnymi doświadczeniami z infolinią LH - w moim przypadku sytuacja odwrotna, tzn. zmiana tylko na powrocie (w obu przypadkach)

1 - luty
polska infolinia mało pomocna (próbowałem dwukrotnie), tzn. - wg nowych instrukcji, jakie otrzymali (? - patrz pkt. 2...) - zmiana możliwa tylko dla lotu zmienionego
po dłuższej dyskusji - w geście dobrej woli - zaproponowano mi opcje:
- zmiana powrotu do końca dostępnego kalendarza (z wyłączeniem miesięcy letnich, świąt, itp), ale wylot bez zmian (w lutym 2023), oczywiście tam musiałbym w lutym polecieć, inaczej no-show...
- zmiana całej rezerwacji na max kolejny miesiąc -> marzec 2023
- zwrot kasy i zakup nowego biletu na interesujący mnie termin :( - kiepsko, bo to jedna z tych pamiętnych okazji z 2021 na Kanary za ~450 zł, więc teraz to bym nie poszalał...
zadzwoniłem do Niemiec - bez dłuższej dyskusji, zmiana wg życzenia na luty 2024

2 - kwiecień
zaczynam od infolinii niemieckiej: i spore zaskoczenie, zmiana możliwa +/-3 dni, oczywiście, mogą mi przełożyć na 2024 rok, ale po przeliczeniu ceny biletów - podziękowałem
infolinia PL: dłuższa rozmowa, bo konsultantka trzy razy coś sprawdzała, najpierw propozycja zmiany jedynie powrotu, ale po kolejnym sprawdzeniu, zmiana od ręki na marzec 2024, potwierdzenie przyszło wczoraj wieczorem ;)
tu, mam wrażenie, miałem dużo szczęścia, bo ta zmiana rozkładowa to była zmiana lotniska przesiadkowego w DE (MUC zamiast FRA) z nieco dłuższą przesiadką

podsumowując - finalnie sukces, ale trudno mi się dopatrzeć jakichkolwiek zasad, dlatego nie zamierzam próbować kolejnych dłuższych przekładek (nawet jak coś się lekko pozmienia), bo czuję, że kolejnym razem mogę się już odbić od ściany niemożności

e: wikipost już dawno stracił na aktualności, numer: +48 22 512 3917 działa normalnie
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2182 PostWysłany: 10 Kwi 2023 21:43 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Na szkoleniach nowemu narybkowi wbijają ograniczenia i zasady.
Praktyka pokazuje, że konsultant z biletem jest w stanie zrobić wszystko. Pytanie tylko czy chce....
I to w zasadzie jestem w stanie wyczuć natychmiast. Szkoda czasu na kłótnie i dyskusje.... HUCA do skutku.

Mam za to jedną świeżą ciekawostkę:
Jak zmieniają lot to przychodzi powiadomienie i w nim jest data do której chcieli by żebyś się określił (zwykle miesiąc od zmiany)
Dzwoniłem kiedyś na infolinię i pytałem jak długo taki bilet będzie wisiał w systemie. Udzielili mi informacji, że praktyka jest taka, że prawie do ostatniej chwili można go zmieniać. I tak było do wczoraj....
Skasowali mi rezerwację dzień po terminie wyznaczonym w mailu. Pierwszy raz na kilkadziesiąt takich zmian.
Nie wiem czy miało to znaczenie ale bilet był w biznesie.
Zadzwonię jutro i zobaczymy co się uda z tym zrobić. :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#2183 PostWysłany: 10 Kwi 2023 22:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Czyli moja taktyka asekuracyjna z postu nr 2022 może okazać pomocna - jest szansa, że zabezpieczy przed pochopnym skasowaniem, a nawet jeśli do niego dojdzie (a nie będzie to zgodne z naszymi planami), można próbować to odkręcić powołując się na rozmowę.
Chyba że opisana przez Ciebie sytuacja, to jednostkowy przypadek.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#2184 PostWysłany: 10 Kwi 2023 22:39 

HON fly4free
@turczy: abstrahując od innych rzeczy to takie jednostronne "skasowanie" przez przewoźnika rezerwacji? zvoidowanie biletu? - pytanie co to w sumie jest technicznie - (bo zmienił kiedyś rozkład + również jednostronnie wyznaczył sobie jakąś datę do potwierdzenia) na pierwszy rzut budzi wątpliwości prawne - zastrzegam jednak, że nie analizowałem (jeszcze) pod tym kątem szczegółowo warunków standardowej umowy z LH, ale jest to co najmniej ciekawe.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2185 PostWysłany: 11 Kwi 2023 09:43 
Awatar użytkownika

złoty
Ktoś się tutaj dzielił swoim doświadczniem z rok czy dwa temu, gdzie było dokładnie tak jak @turczy opisuje - rezerwacja skasowana tuż po terminie z maila. Ale przez infolinię dawało się ją bezproblemowo odzyskać.
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.
benedetti uważa post za pomocny.

#2186 PostWysłany: 11 Kwi 2023 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Przywrócili mi rezerwację. Trafiłem na dosyć miłą, ale świeżą konsultantkę bo musiała później wszystko potwierdzać.
Pozmieniałem trochę loty żeby dopasować godziny. Dat nie ruszałem bo były ok.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2187 PostWysłany: 11 Kwi 2023 17:36 
Awatar użytkownika

oskiboski napisał(a):
Tylko jak masz 185 cm+ to nie bierz 1 rzedu w premium. Meczylem sie bardzo

Leciałem LH B747-8 i w pierwszym rzędzie PE można wyciągnąć nogi na jakieś trzy metry.

#2188 PostWysłany: 11 Kwi 2023 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 85 / 39.7%
HON fly4free
Tylko pozaszdrościć nóg

Ostatnio edytowany przez pabien, 12 Kwi 2023 08:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#2189 PostWysłany: 11 Kwi 2023 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
@pabien
prawdopodobnie to Elżbieta Jaworowicz.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#2190 PostWysłany: 11 Kwi 2023 18:38 

niebieski
abelincoln napisał(a):
Ktoś się tutaj dzielił swoim doświadczniem z rok czy dwa temu, gdzie było dokładnie tak jak @turczy opisuje - rezerwacja skasowana tuż po terminie z maila. Ale przez infolinię dawało się ją bezproblemowo odzyskać.

Też miałem skasowaną rezerwacje (dolot) w połowie lutego tego roku. Odzyskałem bez problemów, chociaż na polskiej infolinii sprawdzali dokładnie przyczynę (pomijam że na tej rezerwacji się od jej zawiązania dużo działo :) ), a kontaktowałem się po ponad tygodniu od maila o skasowaniu....bo najpierw musiałem dograć ustalenie głównej podróży - to się udało dopiero przez US infolinię (polska i niemiecka się upierała że tak jak ja chcę to nie mogę ;) .
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#2191 PostWysłany: 12 Kwi 2023 00:33 
Awatar użytkownika

pabien napisał(a):
Tylko pozasdrościć nóg

Co najwyżej pozazdrościć :D

#2192 PostWysłany: 12 Kwi 2023 09:00 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
cool_aka_romeo napisał(a):
To ja też w temacie strajku w LH.
Miałem zaplanowany lot AGP – MUC – GDN na niedzielę 26.03, ale został skasowany w piątek 24.03 odcinek po odcinku w ciągu dwóch godzin.
Rano w sobotę otrzymałem smsa z informacja o nowym locie planowanym na wtorek 28.03. Dzwoniłem na infolinie LH, ale to jest dramat i szkoda moich nerwów na urlopie…
Kazali zadzwonić do M&M ponieważ to bilety za punkty więc może oni pomogą… Niestety mimo prób nie znaleźli nic w ‘’C”. Na pytanie jak wyglądają moje prawa w takiej sytuacji otrzymałem lakoniczną odpowiedź abym napisał reklamacje i zbierał rachunki.
Mimo, że mam na „liczniku” trochę lotów taką sytuację miałem pierwszy raz w życiu. Zazwyczaj opóźnienie lub anulowanie miałem w dniu wylotu lub co najmniej 14 dni przed wylotem.
Poniesione koszty to hotel na 2 doby, jedzenie (restauracje) i przedłużenie wynajmu samochodu.
Stąd moje pytanie do doświadczonych w temacie ?
Skąd i w jaki sposób powinienem się ubiegać o odszkodowanie LH/M&M, czy od razu do AirHelp (mam konto plus)? Mam też ubezpieczanie w Revolut Metal i miałem rozszerzonego Voyagera.

LH nie zgodziło się na wypłatę odszkodowania ze względu na strajk w Monachium, ale oddali 500+ euro za hotel, restauracje i taxi.
Pytanie cze jest sens przekazywać tą sprawę do AirHelp w takim wypadku jeśli to przez strajk?
 Profil Relacje PM off  

#2193 PostWysłany: 12 Kwi 2023 14:40 
Awatar użytkownika

złoty
Jesli to byl tzw. straj zewnętrzny to nic nie ugrasz ( personel lotniska nie bedacy zatrudniony przez linie). Lotnisko w Monachium akurat bylo przykladem strajku zewnętrznego (samo lotnisko funkcjonuje jako pracodawca)
3 ludzi lubi ten post.
cool_aka_romeo uważa post za pomocny.

#2194 PostWysłany: 14 Kwi 2023 17:14 

niebieski
golen napisał(a):
Flyguy napisał(a):
Jest jakas opcja zeby w istniejacej rezerwacji LH zmienic/dodac nr frequent flyer online? Probowalem przez normalna edycje rez na www, rowniez przez konto m&m i nie wiedze nigdzie takiej opcji.

Można zmienić w aplikacji mobilnej Lufthansy.

Można też już zmienić przez edycję rezerwacji na stronie www (pewnie dodali to przy marcowej zmianie layoutu strony).
 Profil Relacje PM off  

#2195 PostWysłany: 17 Kwi 2023 14:31 

niebieski
Czy Ktoś z Forumowiczów ma może doświadczenie z odcinkiem LH pomiędzy Monachium a Norymbergą (MUC-NUE/NUE-MUC), gdzie połączenie jest realizowane autobusem?

Jak to w praktyce wygląda - ile wcześniej przed rozkładowym odjazdem autobusu wystarczy być? (odprawa online, bagaż tylko podręczny)
 Profil Relacje PM off  

#2196 PostWysłany: 17 Kwi 2023 15:36 

HON fly4free
Gdzieś pewnie jest informacja jak dobrze poszukasz. Stawiam, że standardowo 10-15 minut przed odjazdem (na wszelki wypadek) zupełnie wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#2197 PostWysłany: 17 Kwi 2023 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
@golen kiedyś przyszedłem 5 min przed odjazdem i nikt o nic nie pytał :)
 Profil Relacje PM off
golen lubi ten post.
golen uważa post za pomocny.

#2198 PostWysłany: 19 Kwi 2023 13:52 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Dzisiaj rano dostałem maila od LH o zmianie rozkładowej i przesunięciu mojego styczniowego lotu Eurowings Discover FRA-HRG z piątku na sobotę. Szybko znalazłem sobie na stronie linii alternatywę w postaci czwartkowego wieczornego wylotu z Warszawy Swissem z nocka w Zurychu i kontynuacja podrozy Edelweissem ZRH-HRG w piatek o poranku. Na polskiej infolinii pani bardzo sie motala, niby nie widziala tego polaczenia w systemie i w koncu po 20 minutach sluchania muzyczki zaoferowala kombinacje WAW-FRA-CAI z Lufthansa i CAI-HRG z EgyptAir, ale stwierdzilem, ze sie wstrzymam z decyzja, bo mam mnostwo czasu. Zadzwonilem na niemiecka infolinie Lufthansy i tutaj rowniez konsultant nie widzial tego wieczornego polaczenia Swiss (operated by Helvetic), za to stwierdzil, ze nie moze mnie przebukowac na segment z linia Egypt Air, bo sa spoza grupy LH i w koncu stanelo na WAW-FRA-ZRH-HRG. Wiecie moze, z czego wynika sytuacja, ze na stronie sa oferowane pewne polaczenia, ktorych agenci nie moga znalezc u siebie?

Załączniki:
Komentarz do pliku: WAW-ZRH-HRG LH
WAW-ZRH-HRG.png
WAW-ZRH-HRG.png [ 46.58 KiB | Obejrzany 1522 razy ]
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#2199 PostWysłany: 19 Kwi 2023 15:11 

niebieski
Nie widza, gdyz zle szukaja.

Polaczenie jest odnajdywalne w systemie rezerwacyjnym, choc trzeba troche poklikac, ale jak sie wie, czego sie szuka, to sie znajdzie.

PS. mozna zasugerowac konsultantowi szukanie tych lotow w "neutralu" przez Zurych.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#2200 PostWysłany: 19 Kwi 2023 15:21 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 643
Kilometry: 1 392 762
Krajów: 76 / 35.5%
Bo szukają tylko po LHG z automatu :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3873 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 194  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości