Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#1301 PostWysłany: 11 Maj 2022 08:52 

srebrny
@margsc dodzwonić się można jak najbardziej, chociaż ciut :lol: długo się czeka. Jeśli jesteś niecierpliwy to próbuj dzwonić lub czekaj, aż zmiana pojawi się w systemie za kilka dni.
margsc lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1302 PostWysłany: 11 Maj 2022 12:57 

Pewnie popularne pytanie ale te zasady się wciąż zmieniają więc proszę o pomoc
Mam wykupione bilety dla 2 osób na sierpień tam i z Gdańsk-Turku. W sumie ok 200zl/ osobę. Muszę zmienić termin na 2 tyg później. Regulamin straszy cenami wiec chciałam się poradzić. Jeżeli zmienię termin to wyliczyło ze muszę dopłacić >600zl za wszystko. Jeżeli odwołam lot i kupię nowy to muszę zapłacić za anulowanie ale kwota opłaty przewyższa cenę biletu więc muszę dopłacić czy już dadzą spokój i po prostu nie dostanę zwrotu? Za niestawienie się na lot jest kara? Może doradzacie co jest najlepszą opcją?
 Profil Relacje PM off  

#1303 PostWysłany: 11 Maj 2022 12:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Kup nowy bilet. Za stary brak zwrotu i brak kar...
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#1304 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:11 

Pytanie czy muszę anulować te bilety?
 Profil Relacje PM off  

#1305 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:12 

Loty: 106
Kilometry: 139 975
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Nic nie musisz robić, nie odprawisz się = bilety przepadną.

#1306 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:28 

W takim razie co to jest opłata za niewykorzystane miejsce?

Załączniki:
D2D00E45-4818-4A99-A164-4028375DEBED.jpeg
D2D00E45-4818-4A99-A164-4028375DEBED.jpeg [ 56.96 KiB | Obejrzany 5382 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1307 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Jak anulujesz po locie, a nie przed - tyle potrącają
 Profil Relacje PM off  

#1308 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@Kamiwe
Tutaj jest wszystko opisane.
wizz-rezygnacja-z-lotu,15,47299
Wniosek końcowy. Nie wolno anulować biletów (chyba, że bilety bardzo drogie), tylko po prostu nie przyjść. Można ewentualnie się odprawić i liczyć, że jak lot się nie odbędzie, to będzie zwrot kosztów, a nawet w pewnych przypadkach dodatkowe odszkodowanie.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#1309 PostWysłany: 11 Maj 2022 13:59 

złoty
Kamiwe napisał(a):
W takim razie co to jest opłata za niewykorzystane miejsce?

Nic nie rób, jak Ci napisano. Ewentualnie czekaj, a nuż istotnie zmienią rozkład lotów i wtedy darmowa anulacja lub podmiana jak chcesz o 2 tygodnie .

Ale jak musisz lecieć i cena Ci pasuje to kup te nowe loty, w innym terminie.

By móc darmowo zmieniać termin lotów, w momencie zakupu biletów trzeba wykupić usługę flex.
 Profil Relacje PM off  

#1310 PostWysłany: 11 Maj 2022 17:09 

Dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście , mądry Polak po szkodzie, nigdy nie miałam takiej sytuacji i kupując bilet przez inną stronę nawet nie zauważyłam tej opcji, na przyszłość zawsze się zabezpieczę. Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#1311 PostWysłany: 12 Maj 2022 11:20 

Uzupełnię informacje na podstawie własnych doświadczeń, że w przypadku zmiany terminu lotu o mniej niż 2h również możliwe jest przebukowanie lotu lub zwrot w postaci punktów. Udało mi się to dzwoniąc na podawany wcześniej nr 221284905.
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#1312 PostWysłany: 13 Maj 2022 13:59 

Mam problem z odzyskaniem swoich pieniędzy od Wizzair. Lot na zamówione bilety został odwołany przez przewoźnika. Zmieniła się godzina odlotu z południa na rano co nam zupełnie nie pasuje. Zrezygnowałam od razu z lotu. Otrzymałam informację, że środki zostaną zwrócone w postaci bonu Wizz i wówczas będę mogła wnioskować o zwrot pieniędzy na konto bankowe.
Po wypełnieniu "Wniosek o przekształcenie kredytu Wizz" otrzymuję komunikat "Nieprawidłowy numer konta" lub "Wizz credit conversion 500 page description" pomimo tego że wszystkie dane są poprawne, zostały skopiowane ze strony systemu bankowości internetowej (Alior Bank). Próbowałam wielokrotnie (w przeciągu kilku dni) używając również innych kont bankowych w walucie euro (mBank). Nic nie przechodzi! Zakup był dokonany przy użyciu karty a zmuszają mnie do podania numeru konta bankowego, następnie odrzucając podane dane.
Zadzwoniłam na infolinię. Konsultant powiedział że nic nie może zrobić, że sama wybrałam opcję bonu co nie jest prawdą bo nie było innej opcji do wyboru. Według informacji na stronie Wizzair bon miał zostać zamieniony na zwrot na konto po wypełnieniu wniosku o przekształcenie. Swoją drogą niesamowity tor przeszkód marnujący kupę mojego czasu. Lot został odwołany przez przewoźnika, więc zwrot pieniędzy nie jest żadną łaską!
Konsultant po 20 minutach tłumaczenia sytuacji zaproponował złożenie reklamacji na stronie Wizzair która jednak po kilku dniach od złożenia nadal nie jest rozpatrzona a pieniędzy jak nie miałam tak nie mam. Potrzebuję kupić bilety w innej linii lotniczej i nie mam na to pieniędzy bo te zamiast wrócić na na moje konto bankowe są w postaci bezwartościowego bonu z rocznym terminem ważności..

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 16 Maj 2022 15:41 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Zmiany terminów dwóch lotów (osobne rezerwacje) 6 maja. Możliwość akceptacji / zmiany / zwrotu środków dopiero dziś - 16 maja. Przez cały czas komunikat jak w screenach: viewtopic.php?p=1527272#p1527272 There is a change on your booking. We will inform you via e-mail soon. Please return back soon to see the changes. Mail o zmianie przyszedł od razu 6 maja, kolejnych wiadomości nie było. Nigdzie nie dzwoniłem, bo mam dużo czasu do wylotu. Bardzo upierdliwy błąd na stronie Wizzair.
 Profil Relacje PM off  

#1314 PostWysłany: 26 Maj 2022 20:12 

Cześć, przejrzałam ostatnie strony i nie znalazłam problemu podobnego do mojego, więc zapytuję.

Wizz przesunął otwarcie trasy Madera-Katowice z 14 na 18 czerwca. Mi ta zmiana zupełnie nie odpowiada, bo muszę być szybciej w kraju. Jedyne opcja dostania się do kraju to lot Madera-Londyn i Londyn-Polska. Komuś udało się rozbić jedną rezerwację na 2 loty? Pani na infolinii powiedziała, że nie ma takiej opcji, a na czacie pan mnie zbył. Próbować dalej?
 Profil Relacje PM off  

#1315 PostWysłany: 26 Maj 2022 20:14 
Awatar użytkownika

Loty: 263
Kilometry: 534 316
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Nie, nie ma szans.
 Profil Relacje PM off
Aero uważa post za pomocny.

#1316 PostWysłany: 26 Maj 2022 20:33 

Dziękuję, to chociaż już wiem na czym stoję ;)

Będę w takim razie próbować zmienić lot na Madera-Londyn, mam nadzieję, że to chociaż się uda.
 Profil Relacje PM off  

#1317 PostWysłany: 26 Maj 2022 22:50 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 526 505
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Wg. mnie nie ma najmniejszych szans na zmianę Katowic na Londyn. Ostatnio próbowałem zmienić FCO na BGY i udało mi się to dopiero po kilku telefonach i rozmowach na czacie. Jednym z alternatywnych lotnisk do FCO było MXP, a przecież BGY to lotnisko oddalone może z 70 km w linii prostej od MXP, więc myślałem, że ta zmiana gładko pójdzie ale było inaczej.

#1318 PostWysłany: 26 Maj 2022 23:07 

Aero napisał(a):
Dziękuję, to chociaż już wiem na czym stoję ;)

Będę w takim razie próbować zmienić lot na Madera-Londyn, mam nadzieję, że to chociaż się uda.

Zobacz ile ten lot kosztuje na stronie. Może się okazać, że lepiej wnioskować o zwrot w pkt za lot w jedną stroną i ponowny zakup Madera Londyn, które sa często w dobrych cenach. Odwołanie jednego lotu z rezerwacji RT tylko przez telefon.
 PM off

#1319 PostWysłany: 15 Cze 2022 14:01 

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi! Żeby zakończyć wątek! Z Madery już wróciłam (z kolejnymi przygodami spowodowanymi przez WizzAira, ale to już inny temat ;)), w końcu anulowałam stary bilet i sama kupiłam nowe, z przesiadką w Londynie, bo akurat wskoczyły w dobrej cenie. Na infolinię nawet nie próbowałam dzwonić, bo pewnie i tak bym nic nie zdziałała.
 Profil Relacje PM off  

#1320 PostWysłany: 15 Cze 2022 20:30 

Cześć wszystkim! Jestem prawie pewien odpowiedzi na moje pytanie, ale łudzę się jeszcze, że może coś mi umknęło, że może czytam bez zrozumienia... Jeśli Wizzair w ramach jednej rezerwacji (lot do i z Norwegii) zmienił godzinę wylotu tylko dla jednego z lotów (tego do Norwegii), to - rozumiem - opcja zmiany rezerwacji dotyczy tylko tego konkretnego lotu (a nie obu)?
Mieliśmy wylecieć bardzo wcześnie rano; po zmianie rozkładu będzie to późne popołudnie, tracimy zatem ponad pół dnia... Gdybyśmy mieli taką możliwość, wolelibyśmy przełożyć cały wyjazd o jeden dzień (czyli wylecieć i wrócić dzień później, niż pierwotnie zakładaliśmy), ale chyba nie ma tak dobrze, co? Z góry wielkie dzięki za rozwianie moich wątpliwości :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość