Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 28 Cze 2021 21:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Z tym TAPem to jest dziwna sprawa. Niby ten sam sojusz, ale agenci na infolinii LH zawsze mówią, że nie mogą robić zmian lotów z grupy LH na TP.
Życzę powodzenia :)
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#722 PostWysłany: 28 Cze 2021 22:07 

HON fly4free
@MateuszN : mogli też powiedzieć Ci zmień sobie sam bilet (tzn. zapłać nam za to co sobie życzysz), albo kup inny u innych. Formalnie LH w zasadzie nie interesuje, że Ty nie możesz lecieć, bo rząd ten czy tamten, bo zakaz taki czy inny, bo jakaś lista o takim Kolorz czy innym ;-) Chyba że odwołali oryginalnie zarezerowane przez Ciebie loty, wtedy to inna sytuacja.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#723 PostWysłany: 28 Cze 2021 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
No ja dzisiaj wracałem z OPO via MUC do WAW.
Kolejka do badania COvid na lotnisku - moim zdaniem na 1,5-2h. Widać, że większość uciea z Portrugalii.
Pani przy odprawie, ale nieogarnięta albo z takimi wytycznymi, albo nie wiem co bo mieliśmy u jednej osoby szczepienie II dawki, 12 dni temu, ale puściła ( mimo, że powtarzała, że musi być 14 dni, żeby wlecieć do Niemiec). W DE nikt nie sprawdzał, chocw samolocie oczywiście rozdali nam jakieś zaświadczenia do wypełnienia.
Na lotnisku w PL - okazanie szczepienia przez zaświadczenie i straż graniczna puszcza bez problemu, aczkolwiek nie każdy wyposażony w skaner, więc na 6 strażników na WAW tlyko 3 sprawdzało przez skaner.

W Portugalii 95 % społeczeństwa prawilnie maske nosi wszedzie na nosie i ustach
tropikey lubi ten post.

#724 PostWysłany: 29 Cze 2021 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 530 965
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
tropikey napisał(a):
Z tym TAPem to jest dziwna sprawa. Niby ten sam sojusz, ale agenci na infolinii LH zawsze mówią, że nie mogą robić zmian lotów z grupy LH na TP.
Życzę powodzenia :)
@tropikey w ubiegłym tygodniu dokładnie taką wersję usłyszałem na polskiej infolinii a dziś okazało się, że jednak się da... Powrót z Madery pierwszy odcinek TAP-em, reszta SWISS-em..
Konsultantka mówiła, że mają "urwanie głowy" w związku z wiadomym zakazem...
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#725 PostWysłany: 29 Cze 2021 00:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
Ja przekładałem loty ostatnio jakiś miesiąc temu i jeżeli loty były realizowane przez TAP ale miały też numery LH to bez problemu można było na nie przełożyć. Na pozostałe nie mające numerów LH nie dało rady przełożyć.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#726 PostWysłany: 29 Cze 2021 01:07 
Awatar użytkownika

srebrny
@tropikey mam podobną sytuację jak kolega, więc wczoraj dzwoniłem niestety mimo tlumaczeń, że nie zostanę wpuszczony na pokład pani (starsza) miała mnie kompletnie w dupie, i była głucha na wszelkie tłumaczenia, że Portugalia trafiła na listę mutantów w DE. Nic tylko próbować dzwonić kolejny raz..
A jeżeli chodzi o zmiany tam to kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi. Totalny chaos, sam wiem bo początkowo miałem LHR-LIS-CUN-LIS-LHR 10 razy dzwoniłem i nic... Za 11 udalo się zmienić na BER. Z tego 5 razy nie ta taryfa, lub 1000eur dopłaty za os.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#727 PostWysłany: 29 Cze 2021 01:46 
Awatar użytkownika

Od 1 lipca oficjalnie Portugalia będzie honorować certyfikat szczepień.
https://www.safecommunitiesportugal.com ... 54-a-2021/
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#728 PostWysłany: 29 Cze 2021 06:39 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
Lecę 1 lipca, a już zapłaciłem za test
Zresztą ciekawe czy obsługa lotniska tak szybko ogarnie przepisy
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 29 Cze 2021 06:43 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Ja mam bilet na drugiego lipca do Lizbony, zobaczymy :)

#730 PostWysłany: 29 Cze 2021 10:46 

https://ambasada-portugalii.pl/pl/

Portugalska ambasada już informuje. Dobry znak, jest duża szansa że na lotnisku ogarną (tak jak ogarnęli antygeny oprócz PCR)
 Profil Relacje PM off
d-t-x uważa post za pomocny.

#731 PostWysłany: 29 Cze 2021 14:33 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 141 109
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Też się zastanawiam - po co im w ogóle ten sojusz Star Alliance, to chyba tak jak z Unią europejską :) niby coś tam razem... wspólnie, a potem to itak się okazuje że każdy kraj ma własne przepisy.
Miałem przesiadkę w Lizbonie 8h, chciałem wskoczyć na miasto, ale niestety przechowywania bagażu na lotnisku była zamknięta, pan w informacji - którego się pytałem - powiedział mi że zamknięto z powodu epidemii, dodał też że nie jest to najlepszy czas na zwiedzanie miasta - chyba wiadomo co miał na myśli.
Próbowałem ogarnąć inną przechowywanie, była na stacji Oriente, ale otwarcie było o 10.00 - ja mój następny lot miałem o 14.20 więc nie było sensu - a tułać się po mieście z bagażami to średnio mi się widziało.
Po przylocie do LIS nikt nie sprawdzał wyrobionych kodów QR, ani testów.
Prawie wszyscy mieli maskę prawidłowo założoną (oczywiście na lotnisku)
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 30 Cze 2021 12:52 

A wracając do głównego tematu wątku, bo trochę odbiegliśmy od niego (również z mojego powodu ;) ), to ciekaw jestem, jak wygląda sytuacja na miejscu? Chodzi mi o ocenę osób, które tam są, a nie medialną. Z danych statystycznych wynika, że dobili już do poziomu zachorowań z lutego, który były dla nich fatalny :(

Ja moge się wypowiedzieć w sumie tylko co do Algarve, czyli Portimao, Lagos, Lagoa i Albuferia: wszyscy Portugalczycy w maskach chodzą po ulicach, jeżeli widzisz kogoś bez maski to pewnie Polak, Angol albo Francuz ;) byłem 5lat temu też w tych rejonach z rodziną to nieporównywalnie więcej osób. Knajpy, puby czy imprezownie otwarte do 1szej w nocy, potem wszystkich wypraszają (i tego mocno pilnuja), więc trzeba sie ratować towarem z monopolowego i miło kończyć dzień na plaży, bądź w innych miejscach. W Portimao sporo policji + na czas meczów z Portugalczykami widziałem z kumplem jednostki specjalne- wydaje się w miare bezpiecznie ;) w centrum (nie na deptaku) w lokalnych knajpach raczej pustki co mnie trochę zdziwiło, bo zazwyczaj zawsze szukam takich miejsc, żeby posiedzieć i pogadać z lokalsami 8-) widać, że wszyscy sa juz zmęczeni tym covidem... Parę dni temu był istny exodus Niemców :D mam taka cichą nadzieję, że PL nie dopisze Portugalii do listy mutantów.
Wylot mam jutro (ryanair męczy bułe o jakieś dokumenty znowu :? ), też jestem zaszczepiony i ciekawi mnie czy po powrocie z Portugalii obowiązuje kwarantanna? Czy zaszczepieni musza robic jakies testy po przylocie do PL? Ktoś coś wie?
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#733 PostWysłany: 30 Cze 2021 12:55 
Awatar użytkownika

Dorzucę jeszcze swoje doświadczenia, bo w poniedziałek wróciłem z Portugalii.

Lot Kraków - Porto 18.06: przy nadaniu bagażu pokazywałem certyfikat, goście w okienku w sumie nie wiedzieli, czy to działa, czy nie. Wydaje mi się, że gdybym miał lepsze gadane, to mogliby mnie puścić, no ale ostatecznie stanęło na teście. Gdy miałem negatywny wynik, to dali mi karteczkę zapisaną długopisem, którą równie dobrze mógłbym sobie sam napisać, gdybym wiedział jak wygląda :P W Porto po wylądowaniu nikt niczym się nie interesował.

Noszenie maseczek w Portugalii to zupełne kuriozum, które przebija nasze polskie przepisy: nosi je mnóstwo osób, nawet na pustej ulicy w upalny dzień, ochroniarze w sklepach rzeczywiście pilnują skrupulatnie, zdarzało się, że nawet ludzie na ulicy zaczepiali mnie o maseczkę! Jeszcze bym to wszystko jakoś zrozumiał, gdyby tam było zamknięcie gospodarki, ale knajpy są otwarte po staremu i to tam cały sens noszenia masek jest niwelowany: oglądałem mecz Portugalia - Francja w wielkim lokalu z dziesiątkami stolików w środku i na zewnątrz, przy placu obok były dziesiątki takich knajpek, ogólnie grube setki osób na małym obszarze i wtedy już nikt się nie wygłupiał w żadne maseczki, wszyscy oglądali i emocjonowali się meczem jak dawniej. To znaczy kelnerki się wygłupiały: zakładały maskę, gdy szły z browarami, ale już przy znajomym kliencie ją ściągały, żeby normalnie pogadać.
Ogólnie: idiotyzm na pokaz, budujący sztuczne poczucie bezpieczeństwa, za to utrudniający każdemu życie. To trochę tak, jakby nosić cały dzień założoną prezerwatywę, aby już przy samym zbliżeniu uznać, że woli się bez i ją ściągnąć, a potem liczyć na to, że ciąży jednak nie będzie, bo przecież przez 23h na dobę miało się zabezpieczenie :lol:

Ja objeżdżałem dolinę Douro i nie mogę sobie wyobrazić lepszego czasu na to: mało ludzi, pogoda świetna (bez upałów), a większość miejsc jednak otwarta. Właściciele restauracji, czy winiarni przyjmowali z otwartymi ramionami każdego gościa tłumacząc, że dwa lata temu to o tej porze roku było oblężenie, a teraz przewija się parę turystów dziennie.

Przy powrocie na lotnisku w Porto zero kontroli, dopiero w Krakowie celnik zerknął na certyfikat (nie skanował) i przepuścił. Ci bez testu ani certyfikatu trafiają na kwarantannę, czyli w praktyce wypełniają papierek i robią co chcą.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#734 PostWysłany: 30 Cze 2021 13:30 
Awatar użytkownika

nieSEZONOWI_youtube napisał(a):
A wracając do głównego tematu wątku, bo trochę odbiegliśmy od niego (również z mojego powodu ;) ), to ciekaw jestem, jak wygląda sytuacja na miejscu? Chodzi mi o ocenę osób, które tam są, a nie medialną. Z danych statystycznych wynika, że dobili już do poziomu zachorowań z lutego, który były dla nich fatalny :(

Ja moge się wypowiedzieć w sumie tylko co do Algarve, czyli Portimao, Lagos, Lagoa i Albuferia: wszyscy Portugalczycy w maskach chodzą po ulicach, jeżeli widzisz kogoś bez maski to pewnie Polak, Angol albo Francuz ;) byłem 5lat temu też w tych rejonach z rodziną to nieporównywalnie więcej osób. Knajpy, puby czy imprezownie otwarte do 1szej w nocy, potem wszystkich wypraszają (i tego mocno pilnuja), więc trzeba sie ratować towarem z monopolowego i miło kończyć dzień na plaży, bądź w innych miejscach. W Portimao sporo policji + na czas meczów z Portugalczykami widziałem z kumplem jednostki specjalne- wydaje się w miare bezpiecznie ;) w centrum (nie na deptaku) w lokalnych knajpach raczej pustki co mnie trochę zdziwiło, bo zazwyczaj zawsze szukam takich miejsc, żeby posiedzieć i pogadać z lokalsami 8-) widać, że wszyscy sa juz zmęczeni tym covidem... Parę dni temu był istny exodus Niemców :D mam taka cichą nadzieję, że PL nie dopisze Portugalii do listy mutantów.
Wylot mam jutro (ryanair męczy bułe o jakieś dokumenty znowu :? ), też jestem zaszczepiony i ciekawi mnie czy po powrocie z Portugalii obowiązuje kwarantanna? Czy zaszczepieni musza robic jakies testy po przylocie do PL? Ktoś coś wie?

Jeśli jesteś zaszczepiony to nie musisz mieć przy powrocie do PL testów czy kwarantanny.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#735 PostWysłany: 30 Cze 2021 15:27 
Awatar użytkownika

srebrny
A tak z innej beczki, jak wyglada lot na trasie - Niemcy - Por?
Tylko dla Niemców, rezydentów, Portugalczyków czy wszystkich?
znalzalem tani lot do Faro na koniec lipca i myslę, czy nie zaryzykowac

#736 PostWysłany: 30 Cze 2021 16:40 

Jutro lecę DE-PT
loty w tę strone działają normalnie (test albo paszport covid albo kwarantanna)
Bilety staniały bo Niemcy nie chcą już latać skoro ciężko wrócić
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 30 Cze 2021 20:18 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 30 Cze 2021 19:10 --

A wracając do głównego tematu wątku, bo trochę odbiegliśmy od niego (również z mojego powodu ;) ), to ciekaw jestem, jak wygląda sytuacja na miejscu? Chodzi mi o ocenę osób, które tam są, a nie medialną.

ja jestem we Viana de Castelo. Nigdy tu wcześniej nie byłem więc nie wiem jak to jest bez CoVida, ale miasteczko raczej wydaje się puste. W centrum ludzie ja najbardziej noszą maseczki, na osiedlu gdzie mieszkam to już różnie.

-- 30 Cze 2021 19:18 --

Z danych statystycznych wynika, że dobili już do poziomu zachorowań z lutego, który były dla nich fatalny :(

coooo???? ilość dziennych przypadków to w tej chwili jakieś 8x mniej niż lutowy szczyt, ilość śmierci / dzień to w ogóle trudno policzyć, bo w niektóre dni nie ma żadnych (wiadomo, szczepienia + letnie infekcje są lżejsze). Running weekly avg na chwilę obecną jest 150x niższa niż w lutowym szczycie.
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 30 Cze 2021 20:55 

Robaku napisał(a):
A tak z innej beczki, jak wyglada lot na trasie - Niemcy - Por?
Tylko dla Niemców, rezydentów, Portugalczyków czy wszystkich?
znalzalem tani lot do Faro na koniec lipca i myslę, czy nie zaryzykowac
Właśnie siedzę w saloniku w LIS po locie WRO-MUC-LIS i czekam na ostatni lot do FNC. We Wrocławiu sprawdzali tylko paszport covidowy. W MUC była osobna kolejka do naklejek na bp, sprawdzali wynik testu. Sam lot obłożony na oko 70%. Wyjście z samolotu do autobusów bez wywoływania rzędów. W LIS nikt nie sprawdzał ankiet.
A sam salonik lepiej zaopatrzony od tego w MUC.
Gdyby nie te maski, to całkiem normalny lot.

#739 PostWysłany: 30 Cze 2021 21:52 
Awatar użytkownika

srebrny
No to Faro tym bardziej kusi.

Salonik w LIS chyba działał cały czas. Ja byłem na początku stycznia i wszystko było dostępne. Alkohole, jedzenie napoje, co prawda czasem nie było coś dostępnego od reki, tylko podawała obsluga, ale niczego na dłuższą mete nie brakowałó.

#740 PostWysłany: 30 Cze 2021 22:01 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 530 965
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
@jaz99 a powrót też masz przez DE? Jeśli tak, to podziel się wrażeniami po powrocie. Wiesz, że mogą Cię nie wpuścić na pokład samolotu do DE? No chyba że jesteś Niemcem lub rezydentem tego kraju.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość