Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 02 Lip 2021 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
jest sens pchać się teraz do portugalii z 2 dzieci? na lekko ponad tydzień?

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#762 PostWysłany: 02 Lip 2021 13:21 
Awatar użytkownika

platynowy
trudno doradzić z ręką na sercu, bo to kwestia mocno indywidualna. Ja sam, mimo, że córka już 21-letnia, odpuściłem, choć przemieszczać mieliśmy się w 90% po rejonach mniej dotkniętych wzrostem zachorowań (wg aktualnego stanu). Głównym powodem były potencjalne komplikacje w drodze powrotnej (Lufthansa), ale kwestia epidemiczna też miała znaczenie (córka nie jest zaszczepiona). Wciąż mnie nurtuje, czy dobrze zrobiłem, bo może jednak nieco poddałem się presji medialnej, ale odwrotu już nie mam.
Przyjrzyj się statystykom, np. tu: https://ourworldindata.org/coronavirus/country/portugal.
 Profil Relacje PM off
olir1987 lubi ten post.
olir1987 uważa post za pomocny.

#763 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:26 
Awatar użytkownika

Czy trzeba wypełniać tylko Passenger Locator Form czy także TRAVEL SEF?
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak.
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Sef teraz ma tylko kilka krajów na liście Image
olekturbo lubi ten post.
olekturbo uważa post za pomocny.

#766 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:36 

Orientuje się ktoś, czy certyfikat UE działa również dla podróżnych, którzy np. mają tranzyt przez Portugalię z krajów non-Schengen?
 Profil Relacje PM off  

#767 PostWysłany: 02 Lip 2021 14:51 
Awatar użytkownika

srebrny
olir1987 napisał(a):
jest sens pchać się teraz do portugalii z 2 dzieci? na lekko ponad tydzień?

jeśli lubisz puste plaże / muzea czy co tam planujesz i brak kolejek w restauracjach, to jest. Jeśli jednak czujesz się wtedy nieswojo, to odpuść.

Ale nie pchaj się proszę tylko leć bądź jedź jak człowiek.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#768 PostWysłany: 02 Lip 2021 15:45 
Awatar użytkownika

złoty
Jesli mowimy o Portugalii to moze warto spojrzec na liczbe zgonow aby miec miarodajne porownanie- 26.06-01.07.2021 - caly tydzien 22 zgony. Dla porownania w anlaogicznych datach w PL zmarlo 127 osob. Biorac pod uwage liczbe ludnosci w PT i PL to i tak w PL jest o 50% wiecej zgonow niz w PT.
2 ludzi lubi ten post.

#769 PostWysłany: 02 Lip 2021 16:32 

Loty: 9
Kilometry: 9 737
Krajów: 3 / 1.4%
Do lotu do Portugalii został jeszcze miesiąc i pewnie wiele się może zmienić w tym czasie. Czy wie ktoś jednak jak ma się godzina policyjna do podróży z lotniska? Samolot ląduje po północy w Lizbonie - czy wzięcie Ubera do noclegu AirBnb jest możliwe / legalne?
 Profil Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 02 Lip 2021 16:40 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Jest możliwy. Musisz tylko mieć bilet przy tobie na wszelki wypadek, jak policja będzie sprawdzać.
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 02 Lip 2021 16:53 

tropikey napisał(a):
Chyba nie było jeszcze o pewnych nowych ograniczeniach w gminach najbardziej dotkniętych wzrostami zakażeń:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5650682033

W skrócie - w obszarach bardzo wysokiego i wysokiego ryzyka wprowadzono godzinę policyjną od 23:00 do 05:00 (codziennie).

Kolega z Portimao wczoraj mi napisał, że wyjechałem w dobrym momencie, bo od wczoraj bary i knajpy tylko do 22:30 :lol: Angole przywieźli deltę i się zaczęło :| ciekawi mnie czy ludzie się sami dostosują, czy policja będzie ganiać i wlepiac mandaty :? a trzeba uczciwie przyznać, że mimo iż restauracje i puby były czynne do 1szej to maruderzy, jeszcze grubo po tym czasie balowali na plaży, albo tyłach głównego deptaku :P ciekawe jak to będzie, miałem kupowac bilety i wrócić w te rejony pod koniec lipca z rodziną, ale chyba zaczyna się maniana :roll:
Update co do sanepidu: 3 rozmowy, wszystki zbliżone, ,, jeśli nie dał się Pan zeskanować na lotnisku po przylocie to my nie mamy Pana w systemie" :lol: to co próbowała mi wmówić druga połówka to obowiązywało przed 1lipca, także zaszczepieni są chyba safe 8-) ew jeżeli mój status się zmieni to dam znać :P
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 02 Lip 2021 18:04 

Loty: 167
Kilometry: 299 995
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Delta w Lizbonie…. Tłumy na lotnisku, tłumy w autobusie lotniskowym, ale maseczki są.
Image
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 02 Lip 2021 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
W Warszawie sprawdzano mi UCC, a w Lizbonie nic. Wychodzisz j robisz co chcesz ;)

#774 PostWysłany: 04 Lip 2021 21:09 
Awatar użytkownika

srebrny
w Porto wczoraj sporo turystów, świetna większość w maseczkach ale zdarzają się tacy bez i nikt afery nie robi. Ale ci bez maseczek raczej wyglądają na obcokrajowców.

Rozmawiałem z miejscową dziewczyną i mówiła, że może jest trochę luźniej niż pre-Covid, ale też dużej róznicy nie ma.

Natomiast miasteczko, gdzie na codzień stacjonuję - Viana do Castelo - zupełnie puste. W piątkowy wieczór prawie nikogo w barach / knajpach.
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 06 Lip 2021 14:23 
Awatar użytkownika

platynowy
No i wyszło na to, że jestem jednak frajerem :(

Niemcy już teraz, czyli sporo ponad tydzień przed upływem pierwotnego terminu, usunęli Portugalię (i nie tylko) z listy wariantów wirusa, więc można wracać też przez FRA i MUC. Ech, trzeba było lecieć...

Swoją drogą, ciekawe, jak się czują niemieccy turyści, którzy niedawno przerywali urlopy w Portugalii, żeby powrócić do Niemiec bez kwarantanny po powrocie....
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#776 PostWysłany: 06 Lip 2021 14:43 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 1 484 217
Krajów: 94 / 43.9%
srebrny
@tropikey na pocieszenie pomyśl, że uniknąłeś tej drożyzny na miejscu- ja tak długo zwlekałem z zaklepywaniem noclegów i aut z uwagi na niepewność wylotu, że teraz na parę dni przed siedzę i płaczę nad spustoszeniem w portfelu jakie czyni każda rezerwacja.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#777 PostWysłany: 06 Lip 2021 14:54 
Awatar użytkownika

platynowy
Dobiłeś mnie jeszcze bardziej :D !
Miałem wszystko porezerwowane ze sporym wyprzedzeniem, więc budżetowo było świetnie. Część była za punkty (np. Praia Del Rey, gdzie niedawno bawiłeś), część z różnymi kodami za naprawdę przyzwoite stawki, a auto na 16 dni miałem za 290 EUR, z ubezpieczeniem wszystkiego, co możliwe.
Jedyny plus, że wszystko anulowane bez żadnych kosztów.
Nauczka na przyszłość - mniej czytania i więcej luzu. Teraz zostaje czekać, czy Norwegia nam czegoś jeszcze nie spłata.. Przestaje jednak czytać jakiekolwiek nowiny z tego kraju :D
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#778 PostWysłany: 06 Lip 2021 17:18 
Awatar użytkownika

rw30 napisał(a):
w Porto wczoraj sporo turystów (...) Rozmawiałem z miejscową dziewczyną i mówiła, że może jest trochę luźniej niż pre-Covid, ale też dużej róznicy nie ma.
Natomiast miasteczko, gdzie na codzień stacjonuję - Viana do Castelo - zupełnie puste. W piątkowy wieczór prawie nikogo w barach / knajpach.

Porto jest bardzo znane, ale niezbyt duże z punktu widzenia turysty: większość z nich spotkasz w promieniu 1000 metrów od Ponte Luis, oni nie mają się gdzie rozlać, więc nawet przy mniejszej frekwencji wydaje się, że jest ich sporo.
Mniejsze miejscowości, to wiadomo, że pustki i ja spotykałem naprawdę pojedynczych podróżników.

chester0 napisał(a):
@tropikey na pocieszenie pomyśl, że uniknąłeś tej drożyzny na miejscu- ja tak długo zwlekałem z zaklepywaniem noclegów i aut z uwagi na niepewność wylotu, że teraz na parę dni przed siedzę i płaczę nad spustoszeniem w portfelu jakie czyni każda rezerwacja.

Serio? Nie wiem czy to kwestia tego, że serio jakieś zniżki dostaję przez Booking (wątpię), ale ja w czerwcu większość swoich noclegów rezerwowałem dzień-dwa wcześniej i zdołałem załapać się na solidne przeceny, głównie dotyczy prywatnych mieszkań, które nie mają kosztów stałych jak hotele, więc chyba właściciele dochodzili do wniosku, że spuszczą ostro z ceny na jutrzejszą noc, żeby ktokolwiek przyszedł i zapłacił, bo inaczej to mieszkanko sobie będzie stało puste.
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 06 Lip 2021 22:55 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Dzisiaj lot LH na trasie Wro-Muc-Lis. po kolei: we Wrocławiu pytanie o plf (pokazałem kartkę że 6 kodami QR i nawet nikt tego nie sprawdzał) oraz o test/szczepienie. Pani oglądała aplikacje dokładnie łącznie z datą szczepienia i dawkami. Powiedziała że obecnie transfer przez Niemcy możliwy jest tylko z testem lub szczepieniem (???)

W Muc na przylocie losowo łapane osoby przez policję z pytaniem o dokumenty (nie wiem jakie bo nas nie pytali).

Na boardingu w Muc pytanie o covid test (co ciekawe częściej o test pytają a szczepienie to raczej rzadkość) i o plf. pani dokładnie oglądała UCC w telefonie i dała naklejkę na boarding pass. Obok dziwne kuriozalne sceny: jedna rodzina dramat bo pani mamie wygasł link w telefonie do testu i panika bo nie poleca (to trochę a propos dyskusji o tym czy warto mieć drukowane wersje), reszta ludzi pokazuje jakieś rzeczy w telefonie i na tej podstawie jest wpuszczana. W lis na przylocie każdy pasażer sprawdzany pod kątem test/UCC.

A i na koniec taka obserwacja: nigdzie w zasadzie nikt nawet nie podejmuje próby weryfikacji tego co się pokazuje. Wiec losowy plik jpg z kodem QR, albo mail z laboratorium abc wysłany przez kuzyna ze Szczecina przejdzie bo przecież jak niby to mają sprawdzić. Prowizorka i fikcja na maksa - kombinatorzy się spokojnie przecisną, starsi ludzie mniej obyci z technologią będą się stresować i użerać :(

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#780 PostWysłany: 07 Lip 2021 11:16 
Awatar użytkownika

srebrny
chester0 napisał(a):
teraz na parę dni przed siedzę i płaczę nad spustoszeniem w portfelu jakie czyni każda rezerwacja.

samochody w Porto akurat teraz są (były? tak jakoś w poniedziałek, teraz już trochę poszło w górę) najtańsze od dawna. Tzn zmienia się to jak w kalejdoskopie (sporo czasu nad tym straciłem ostatnio), ale rezerwując w pon. rano, od środy (dzisiaj)/ czwartku można było mieć kompakt za 220-240€ / 14 dni, ja od niedzieli 11.07 mam Ibizę na 2 tyg za 220€ update z 13.00: Seat Leon na 13 dni za 137€ (przy przejściu na 14 dni cena szła w górę do 260€ :? :shock: ). Żadna super promka, no ale jak na high (+ bardzo nietypowy) season to do przełknięcia.
Te ceny skaczą mam wrażenie w zależności czy w UK / DE jest akurat kwarantanna na powrocie czy nie ma.

aha, w Porto na chwilę obecną zamykają wszystkie bary & knajpy o 22.30 i jest niby godzina policyjna.
no chyba że są karne tak jak wczoraj i mecz sie kończy o 22.45, wtedy wiadomo, trochę dłużej wszystko trwa :mrgreen:

....ale w Matosinhos albo Gaia już nie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
Maktravel lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość