Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#701 PostWysłany: 26 Cze 2021 21:38 
Awatar użytkownika

platynowy
nie pamiętam, jak było wtedy, ale teraz sytuacja jest niekorzystna również dla Niemców, bo po powrocie z Portugalii wpadają w obligatoryjną kwarantannę 14-dniową, z której nie zwalnia negatywny wynik testu. Nadrabiam zaległości z prasy niemieckiej (dzięki @Julian.Wolf :) ) i widzę, że to nie jest wcale takie obojętne.
Oczywiście, loty LH do/z LIS obsługują nie tylko turystów, ale myślę, że któreś z nich wypadną.
Mnie tylko szlag trafia, bo mam najgorsze chyba możliwe daty lotów: tam lecę dzień po wprowadzeniu ograniczeń, a lot powrotny mam 1-2 dni po zakończeniu ograniczeń, które jednak na 99,9% będą przedłużone. Na dziś, z punktu widzenia LH z moimi lotami jest wszystko w porządku, więc niczego mi oferują...
Dlatego też, nie miałbym nic przeciwko temu, żeby np. jutro dali mi informację, że mój lot z MUC do LIS został anulowany. Pewnie jednak nic takiego nie nastąpi.
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#702 PostWysłany: 26 Cze 2021 21:43 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
Skoro nie respektują przy powrocie z PT naszych kodów QR to zastanawiam się czy zadziała ta żółta książeczka szczepień...
 Profil Relacje PM off  

#703 PostWysłany: 26 Cze 2021 22:04 

niebieski
@Hunta

czytaj ze zrozumieniem - oczywiście respektują masze kody jako dowód zaszczepienia, ale mają zasadę, że przy locie z mutantów zaszczepienie, które potwierdza ten kod, jest bez znaczenia, także dla Niemców - po prostu z mutantów jest oblig testu przed lotem dla wszystkich bez wyjątku, a więc także dla zaszczepionych, a dodatkowo mogą lecieć tylko Niemcy i rezydenci,

to jest inna sytuacja niz np. Węgry gdzie zaszczepieni są wpuszczani bez testów itp., ale nasze dokumenty ten fakt potwierdzający nie są uznawane jako wystarczający dowód tej okoliczności
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#704 PostWysłany: 26 Cze 2021 22:15 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
@Tomasz101 ja rozumiem. Pytam w sutacji gdy mam lot PT-PL i to Polska jest krajem docelowym bezpośrednim (odnośnie paru postów wyżej, że nikt na lot do PL nie patrzył na kody QR)

Ale fakt, może tego nie sprecyzowałem.
 Profil Relacje PM off  

#705 PostWysłany: 27 Cze 2021 11:43 
Awatar użytkownika

Nic nie wiadomo. Mam lot powrotny z Azorów z przesiadka w Lizbonie 01.07 do Berlina i oczywiście na infolinii Ryanair nic nie wiedzą czy będą wypuszczać na pokład czy nie. Twierdza że lotu mi nie zmienia za darmo i pieniędzy też nie oddadzą. Teraz nie wiadomo czy robić testy czy od lipca certyfikaty Covid zaczną obowiązywać. Lub czy powrót do Berlina to tylko tranzyt. Brr
 Profil Relacje PM off  

#706 PostWysłany: 27 Cze 2021 12:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Niestety, z bólem serca zmieniłem loty. Udało się za niewielką dopłatą zamienić LIS na Bergen. Strasznie żałuję, bo mieliśmy wszystko dopięte na ostatni guzik, wizyty w kilku nowych miejscach i kilku wcześniej już odwiedzonych. Zapowiadało się świetnie. Nie mogę sobie pozwolić na lot tam i czekanie w nerwach, co RKI zdecyduje w odniesieniu do Portugalii po tym 14-dniowym okresie, który będzie obowiązywał od 29.06. Jestem przekonany, że będzie to przedłużone, więc siedziałbym tam, jak na beczce prochu, obawiając się, że Szwajcarzy pójdą tą samą ścieżką i możliwości powrotu do domu jeszcze bardziej zmaleją. A jeśli jednak tego nie przedłużą (czego życzę Portugalczykom, bo dostają przez to nieźle po tyłku), to moja strata (w wymiarze tej dopłaty w LH za przebookowanie).

Mam żal chyba głównie do samych Portugalczyków (oczywiście tych z rządu, a nie wszystkich), że tak łatwo przyszło im wpuszczenie Brytyjczyków (w sytuacji, gdy nowe odmiany wirusa już panoszyły się w UK). Z resztą, oni sami mają świadomość, że wszystkie problemy wzięły się z tej decyzji. Zanim doszło do zmiany zapisów niemieckiego RKI, Portugalia została dość mocno skrytykowana przez Merkel za ten ruch. O dziwo, Portugalczycy odpowiedzieli na to nie tak, jak miałoby to miejsce u nas, tylko przyjęli tą krytykę i przyznali, że faktycznie to był błąd.

Na marginesie, agentka z call center LH mówiła mi dziś, że w zasadzie wszystkie telefony są w sprawie Portugalii i mają z tym urwanie głowy, bo ludzie mają faktycznie problemy ze zorganizowaniem lotu powrotnego.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#707 PostWysłany: 27 Cze 2021 12:25 

U mnie też w planach lot z Berlina na Maderę w terminie 07-14.07.2021, do Berlina mieliśmy jechać autem. Z Waszych wypowiedzi rozumiem, że taka opcja nie będzie możliwa... Lecę easy jet, więc może uda się zmienić lot, na jakiś inny kierunek. Chyba, że zaraz zaczną masowo odwoływać loty :shock:
 Profil Relacje PM off  

#708 PostWysłany: 27 Cze 2021 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 141 109
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Dziś wracam z CUN do domu, jutro mam layover w LIS. @tropikey zobaczę co na mieście się dzieje - skoro tyle zachorowań mają co w lutym, i czy to faktycznie tylko medialna nagonka.
Cosik mi się zdaję że w terminalu w LIS będzie niezły młyn z tymi zakazami lotów.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#709 PostWysłany: 27 Cze 2021 13:27 

Z tego, co mówią na infolinii Lufthansy, nie mają jeszcze żadnych wytycznych co do tej sytuacji i spodziewają się ich jutro popołudniu... Pani mówiła, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że rejsy Portugalia-Niemcy będą odwołane, ale też warto się wstrzymać, bo możliwe, że Swiss uruchomi więcej od siebie na tę okoliczność.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#710 PostWysłany: 27 Cze 2021 14:04 
Awatar użytkownika

Anulowałem lot LH z przesiadką w Niemczech. Dostanę full refund w ciągu 7 dni i zmieniłem na wizzair/ryanair bezpośrednio z PL.
 Profil Relacje PM off  

#711 PostWysłany: 27 Cze 2021 14:13 

niebieski
tropikey napisał(a):

Mam żal chyba głównie do samych Portugalczyków (oczywiście tych z rządu, a nie wszystkich), że tak łatwo przyszło im wpuszczenie Brytyjczyków (w sytuacji, gdy nowe odmiany wirusa już panoszyły się w UK). Z resztą, oni sami mają świadomość, że wszystkie problemy wzięły się z tej decyzji. Zanim doszło do zmiany zapisów niemieckiego RKI, Portugalia została dość mocno skrytykowana przez Merkel za ten ruch. O dziwo, Portugalczycy odpowiedzieli na to nie tak, jak miałoby to miejsce u nas, tylko przyjęli tą krytykę i przyznali, że faktycznie to był błąd.

A oni tych Brytòw wpuszczali bez testòw?
 Profil Relacje PM off  

#712 PostWysłany: 27 Cze 2021 14:31 
Awatar użytkownika

platynowy
chyba z testami, ale zdaje się, że z jakimikolwiek, co - w przypadku antygenowych - nie jest chyba najskuteczniejszą metodą weryfikacji (choć wolałbym nie rozpoczynać tym stwierdzeniem dyskusji rodem z innych wątków okołocovidowych ;) ).
Generalnie, mając na uwadze, że Brytyjczycy są filarem turystyki w Portugalii, chcieli im chyba jak najszybciej przychylić nieba, byleby nie zaczęli szukać gdzieś indziej, ale efekt jest odwrotny :(
 Profil Relacje PM off  

#713 PostWysłany: 27 Cze 2021 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 776
Kilometry: 1 140 597
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Może się okazać, że wszystkie kraje goszczące rodzinę UEFA słono za to zapłacą.

Pewnie pamiętacie, że Covid w Hiszpanii rozkwitł po meczu w Bergamo
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#714 PostWysłany: 27 Cze 2021 23:11 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Mam lot powrotny z Madery przez Frankfurt i Warszawę do Gdańska 30.06.2021r. W nocy na infolinii niemieckiej konsultant nie wiedział nic o zmianach związanych z lotami z Portugalii. Musiałem mu sam powiedzieć o co chodzi i że jest komunikat na stronie internetowej. Nic nie udało mi się z nim załatwić. Dzis rano połączenie z polską infolinią. Po ponad 30 minutach rozmowy, szukania przez konsultantkę możliwych lotów z pominięciem Niemiec, analizowaniu moich propozycji lotów nic nie udało się załatwić. Przebukowania na loty od 30.06 do nawet 04.07 nie ma możliwości. Nie chcą, nie mogą, nie wiem... Jedyna opcja ze strony Lufthansy to na dziś zwrot pieniędzy za lot powrotny. Nie zaproponowali żadnej sensownej alternatywy. Oczywiście tłumaczenie, że to rząd Niemiec zmienił przepisy, że to nie wina linii. Chciałem nawet sam dolecieć do Madrytu i stamtąd Lufthansą do Gdańska, ale bez dopłaty ok. 750 zł za osobę nie jest to możliwe. Według konsultantki najlepsze wyjście to powrót na własną rękę. A, zaproponowała mi lot z Gran Canarii do Gdańska.... Ale jak dostać się z Madery na Kanary w miarę szybko i za sensowne pieniądze Ogólnie słabo. Szukam powrotu na własną rękę, bo to chyba jedyna możliwość na chwilę obecną.
 Profil Relacje PM off  

#715 PostWysłany: 28 Cze 2021 01:31 
Awatar użytkownika

srebrny
*** Lot Warszawa Modlin -> Porto, 26.06, RyanAir
podczas online-checkinu podpiąłem PDF z passanger location card / QR code do rezerwacji / boarding passa.

Nie wiem czy to z tego powodu, czy z jakiegokolwiek innego nikt w żadnym momencie, ani w PL ani w PT nie pytał mnie o tenże location card / QR code. O test pytano tylko po polskiej stronie, 2x na lotnisku (przy checkinie i przy podejściu do security checku), po portugalskiej stronie żadnych czynności związanych z pandemią.

Porto - byłem krótko, tylko nocleg niedaleko lotniska i rano małe zakupy przy plaży w Matosinhos. Wygląda to dość normalnie, ludzi sporo, choć większość (wszyscy?) spacerowicze w maseczkach, sporo aktywności na plaży już bez maseczek - surfing czy ludzie grający w siatkę czy po prostu opalający się. Teraz jestem we Viana do Castelo, wydaje się że tłumów nie ma ale nigdy wcześniej tu nie byłem więc cieżko mi oceniać. Pogoda dla zwyczajnego turysty / plażowicza też nie jest najlepsza, a to też może mieć wpływ na frekfencję.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#716 PostWysłany: 28 Cze 2021 11:22 

Miałem podróż LIS-MUC-WRO na 06/07/2021 i zmienili mi w Lufthansie bez problemu na LIS-ZRH na 05/07/2021 i ZRH-VIE-WAW na 06/07/2021 :) Innych połączeń ponoć nie widzieli w systemie, także nie omieszkam im wysłać rachunków za pobyt w ZRH ;)
 Profil Relacje PM off
olekturbo lubi ten post.

#717 PostWysłany: 28 Cze 2021 11:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Obawiam się, że odzyskanie pieniędzy za nocleg może być trudne. Będą powoływać się na to, że zmiany powstały nie z ich winy (co jest z resztą prawdą). Gdy rozważałem jeszcze lot do Portugalii, rozmawiałem z nimi o tego rodzaju zmianie w drodze powrotnej (do GDN w grę wchodziły też tylko loty przez ZRH, zawsze z noclegiem), podkreślali, że nocleg będzie na nasz koszt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#718 PostWysłany: 28 Cze 2021 19:42 

Mam lot 16.07 BER-LIS i 22.07 LIS-BER (RT) zarezerwowany za vouchery TAPu.

Bardzo długo szukałem sensownego połączenia na te wakacje z TAPem aby wykorzystać ich vouchery, finalnie nic nie znalazłem i postanowiłem wybrać się po prostu do Lisbony.
Biorąc pod uwagę, że wjazd do Niemiec dla podróżnych z Portugalii będzie niemożliwy co powinienem zrobić? Czekać na anulowanie lotu przez TAP (mogą nie anulować, podróż dla rezydentów jest jednak nadal możliwa - choć z restrykcjami), czy anulować samemu? Na stronie TAPu nie widzę możliwości zmiany przylotu z BER na WAW, co byłoby najlepszym wyjściem... Doradźcie proszę co robić.

Z góry dzięki! :)
 Profil Relacje PM off  

#719 PostWysłany: 28 Cze 2021 19:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Trudno ocenić. Do 22.07 jest pewna szansa, że niemiecki RKI złagodzi kategorię Portugalii. Gdyby się tak nie stało, to wydaje się, że TAP powinien zmienić Ci BER na WAW w drodze powrotnej (poszukaj w różnych wątkach o TAP, np. w TAPem do Cancun, bo tam ludzie mieli przeboje m. in. z lotami z UK i TAP im to przekładał). Jeśli jednak już teraz masz opcję zmiany na WAW, to warto skorzystać, chyba że wiąże się to z jakąś dużą dopłatą...

Edit: źle przeczytałem Twój wpis. Napisałeś przecież, że nie widzisz online opcji zmiany na WAW ;)
Warto jednak zadzwonić i zapytać o to ze względu na sytuację.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#720 PostWysłany: 28 Cze 2021 21:44 

tropikey napisał(a):
Obawiam się, że odzyskanie pieniędzy za nocleg może być trudne. Będą powoływać się na to, że zmiany powstały nie z ich winy (co jest z resztą prawdą). Gdy rozważałem jeszcze lot do Portugalii, rozmawiałem z nimi o tego rodzaju zmianie w drodze powrotnej (do GDN w grę wchodziły też tylko loty przez ZRH, zawsze z noclegiem), podkreślali, że nocleg będzie na nasz koszt.

Lubię wyzwania ;) Ta zmiana jest z ich winy - mogli wysłać mnie TAPem bezpośrednio, albo LOTem z ZRH do WAW tego samego dnia. Nie chcieli.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość