Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#661 PostWysłany: 24 Cze 2021 14:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Racja, dla zaszczepionych test nie jest wymagany już teraz:

https://www.lufthansa.com/xx/en/entry-r ... ts#transit

Wciąż mi się ta kwestia miesza :D
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#662 PostWysłany: 24 Cze 2021 20:13 
Awatar użytkownika

Nowe obostrzenia

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/r ... Id,5317714
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 25 Cze 2021 01:51 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
tropikey napisał(a):
Cholera wie, ale teoretycznie może być i taka sytuacja. Wątpię jednak, by Portugalia zniosła wymóg testu dla zaszczepionych wcześniej, niż Niemcy. Sęk w tym, że przy tranzycie, decydujące znaczenie mogą mieć wymogi kraju tranzytowego - jeśli są bardziej rygorystyczne, niż docelowego. Tak naprawdę, to pewność będzie dopiero w dniu lotu.

Ja mam lot 30.06 i na dziś zakładam, że będzie scenariusz następujący:
1) test do Portugalii będzie wymagany nadal od wszystkich, nawet zaszczepionych,
2) na lot do Niemiec test ode mnie (zaszczepionego) wymagany nie będzie (coś mi się obiło o oczy, że ma tak być od 25.06), ale nadal będzie go musiała mieć moja córka (nie zaszczepiona),
3) wyjdzie na to, że tak czy siak oboje będziemy musieli mieć test, z uwagi na wymogi portugalskie.

Gorzej na powrocie, bo jak sytuacja w Portugalii będzie się rozwijać tak, jak obecnie, to w połowie lipca może być i tak, że ten kraj zrówna się w oczach innych z UK, Brazylią, czy Indiami i dojdą jakieś kwarantanny, itp.

no to 22.06 leciałem via FRA do Porto.
Test i wypełniony formularz wymagali ode mnie i na Chopinie przy odbiorze biletu, jaki i we FRA przy wejściu na pokład musiałem pokazać i test i wypełniony formularz z kodem QR.
Tutaj jak wiadomo wszyscy z maskami na twarzy (no dobra, z 95 %), ale tak prawilnie, nos i usta pod maską, policja nie reaguje, ale za to ochrona w sklepach bardzo chętnie, jak ktoś lekko maskę z nosa zsunie. Oczywiście w Pingo doce, w strefie "jedzeniowej" już spokojnie można sobie skonsumować przy stoliku bez maski.
Ot logika portugalska.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 25 Cze 2021 12:22, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#664 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 962 325
Krajów: 61 / 28.5%
Ja kupiłem kawę na stacji benzynowej i pani wygoniła mnie na zewnątrz budynku, bo w środku nie można wypić. 8-)

#665 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:37 

Loty: 1043
Kilometry: 1 603 575
Krajów: 130 / 60.8%
niebieski
tropikey napisał(a):

Właśnie lecę Lufą LIS-FRA-WRO, na checkinie skrupulatne sprawdzenie testów, moje pytanie czy jak jestem zaszczepiony itd - odp. "nie mamy takich wytycznych". I bądź tu mądry...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#666 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:43 
Awatar użytkownika

platynowy
Czyli miałeś test, mimo zaszczepienia, czy tak?
W tej sytuacji, faktycznie, mam już zupełny mętlik. Wylot w środę, na wszelki wypadek zapytam w poniedziałek bezpośrednio w LH, czego oni oczekują przy check inie...
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 25 Cze 2021 12:51 

niebieski
Test i tak miałem bo wracając z Sao Tome do Lizbony TAP bezwzględnie wymagał. Ale teoretycznie na kolejne odcinki w Europie nie powinni już wymagać w swietle tego co zalinkowałeś z Lufthansy. Być może pani na chcekinie w Lizbonie nie była na bieżąco...
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 25 Cze 2021 16:05 
Awatar użytkownika

czy jeżeli lecę GDN - MUC - LIS (MUC tranzyt) to w PLF w "Coming from:" podaję Polskę czy Niemcy?
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 25 Cze 2021 16:22 

niebieski
"Podroz" jest PL-PT wiec ja bym podal z Polski. A poza tym i tak nikt tego nie czyta i nie sprawdza wiec nie ma wiekszego znaczenia.
 Profil Relacje PM off  

#670 PostWysłany: 25 Cze 2021 22:21 

Loty: 70
Kilometry: 133 392
Krajów: 31 / 14.5%
Przyleciałem dzisiaj z Warszawa Chopin W6, na lotnisku w Polsce były sprawdzane testy na covid, miałem antygenowy z tłumaczeniem na język angielski w związku z instrukcją na stronie lotniska Lizbona odnośnie Covid-19. Obawiałem się kupna testu bez tłumaczenia. W Lizbonie zupełnie nic, wychodzisz z samolotu i nie ma żadnych problemów z dalsza podróżą. Zastanawiało mnie jak z maseczkami - można nosić właściwie jak się podoba na świeżym powietrzu. Jest apel by nosić maseczkę w większych grupach ludzi i tyle. Również policjanci mają w to wywalone. Część nie miała założonych. W Lizbonie pięknie!
 Profil Relacje PM off
eroberto1 lubi ten post.

#671 PostWysłany: 25 Cze 2021 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 272
Kilometry: 522 557
Krajów: 82 / 38.3%
srebrny
Masej napisał(a):
Zastanawiało mnie jak z maseczkami - można nosić właściwie jak się podoba na świeżym powietrzu. Jest apel by nosić maseczkę w większych grupach ludzi i tyle. Również policjanci mają w to wywalone. Część nie miała założonych. W Lizbonie pięknie!

Ja dzisiaj tez wróciłem, ale z Porto. Mnie zaskoczyło jak bardzo karne jest społeczeństwo portugalskie. Wg mnie 99% ludzi miało założone maseczki i każdy na nosie, nie jak w PL pod brodą. Jak ktoś nie miał to raczej turysta lub sporadycznie lokalny. O dziwo nawet w takich gorszych meliniarskich dzielnicach czy osiedlach, tez mieli maseczki. hmm... Porto piękne ;-)

#672 PostWysłany: 25 Cze 2021 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
DMW napisał(a):
tropikey napisał(a):

Właśnie lecę Lufą LIS-FRA-WRO, na checkinie skrupulatne sprawdzenie testów, moje pytanie czy jak jestem zaszczepiony itd - odp. "nie mamy takich wytycznych". I bądź tu mądry...

no to jestem w kropce, bo wracam w poniedzialek , wszyscy zaszczepienie przez MUC i nie planowalem zadnych testów, a tutaj nie wiem jak to będzie.

#673 PostWysłany: 26 Cze 2021 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 776
Kilometry: 1 140 597
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Portugalia (wraz z Rosją) trafiła na listę niemieckich krajów z mutantami.

Podróż cudzoziemców z Portugalii zabroniona. Wyjątkiem tranzyt bez opuszczania lotniska

https://www.reuters.com/world/europe/ge ... 021-06-25/

Będzie się działo w wakacje!
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#674 PostWysłany: 26 Cze 2021 11:36 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
No pięknie...a zaszczepienie zwalnia z zakazu?
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 26 Cze 2021 11:42 

srebrny
Kashpir napisał(a):
Ja kupiłem kawę na stacji benzynowej i pani wygoniła mnie na zewnątrz budynku, bo w środku nie można wypić. 8-)

to ja puszkę napoju i z ichniej biedronki, ze strefy za kasami mnie wygonili. Pić tylko na dworze.

#676 PostWysłany: 26 Cze 2021 11:51 

niebieski
Hunta napisał(a):
No pięknie...a zaszczepienie zwalnia z zakazu?

nie - loty z mutatntów do Niemiec są tylko nur fur Deutsche i nie pomoże ani zaszczepienie, ani negatywny wynik testu, niestety wychodzi na to, że z Niemiec obcokrajowcom obecnie strach latać
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 26 Cze 2021 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 776
Kilometry: 1 140 597
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Dokładniej nie tylko dla Niemców, ale tylko dla rezydentów.
No i tranzyt bez opuszczania airside jest dozwolony
 Profil Relacje PM off  

#678 PostWysłany: 26 Cze 2021 12:13 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
No cóż, w takim razie musze zmienić lot z LIS-BER na LIS-WAW... Ktoś leciał TAPem LIS-PL i orientuje się czy ogarniają tam nasze certyfikaty?
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 26 Cze 2021 12:16 

niebieski
dokładniej to dla obywateli Niemiec (nieważne gdzie mieszkają, Niemiec zamieszkały na stałe w Słubicach może przylecieć z mutanta do Berlina i dalej pojechać samochodem, Polak mieszkający w Słubicach na pokład samolotu z mutanta do Berlina nie zostanie wpuszczony) i rezydentów, no i jest jeszcze kilka marginalnych wyjątków od zakazu, czyli loty z mutantów są nur fur Deutsche und Deutschlandeinwohner

w praktyce oznacza to zakaz lotów do Niemiec dla ludzi którzy przyjechali albo przylecieli do Niemiec ze strefy Schengen, żeby polecieć do kraju, który w międzyczasie stał się mutantem i chcą ta drogą wrócić

a bardziej praktycznie:
Die Einstufung von Portugal und der Russischen Föderation als Virusvariantengebiet ist erst wirksam ab Dienstag 29. Juni 2021 um 0:00 Uhr.

czyli mieszkańcy Polski, którzy są teraz w Portugalii, ale lecieli z Niemiec i zamierzają wracać do Niemiec (po samochód albo przesiadkę na lot do Polski) powinni ogarnąć lot powrotny przed północą z poniedziałku na wtorek
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.
pabien uważa post za pomocny.

#680 PostWysłany: 26 Cze 2021 12:38 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
no to fuksem wychodzi na to, że lot powrotny do PL mam OPO-ZRH-WRO. W sumie transfery też by przeszły, ale tak jestem od bundesregulacji niezależny. uff, w sumie fuks, bo w pierwszej wersji szukałem lotów z Berlina.

Czyli jeśli paszportów (tfu, certyfikatów) nie wprowadzą, wyskok na Maderę dla mnie oznacza:
WRO-MUC-LIS - test antygen
LIS-FNC - nic
FNC-OPO - nic (???) <<<< jak wygląda wymóg dla przylatujących z Madery do kontynentalnej? (strona lotniska Madera twierdzi, że test niepotrzebny: In direct flights between Lisbon, Porto and Faro no testes are required.)
OPO-ZRH-WRO - nic (zaszczepieni)

Oczywiście wszystko może się zmienić jeszcze 5 razy wciągu najbliższego tygodnia.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość