Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#681 PostWysłany: 26 Cze 2021 12:47 

niebieski
Transfery przez Niemcy raczej by nie przeszły - dopuszczalny transfer z mutantòw to taki gdzie nie opuszczasz strefy transferowej lotniska, więc chyba nie łapie się do niego lot z kraju Schengen do kraju Schengen z przesiadką w Niemczech
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#682 PostWysłany: 26 Cze 2021 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 776
Kilometry: 1 140 597
Krajów: 84 / 39.3%
HON fly4free
Łapie się, jeśli jest strefa transferowa na lotnisku. Nie możesz opuszczać airside

I tak Niemcy i rezydenci będą mogli (dla uzupełnienia)
 Profil Relacje PM off  

#683 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:03 
Awatar użytkownika

platynowy
Z informacji na stronie LH wnioskuję, że w przypadku, gdy ktoś ma lot z Portugalii do Polski via Niemcy, nie będzie on mógł skorzystać z tego lotu.
Dopuszczalny tranzyt jest - jak wynika że strony LH - tylko do kraju non-Schengen.

https://www.lufthansa.com/xx/en/flight-information.html

Tu dwa wycinki:

Image

Image

I jeszcze jedno: z RKI wynika, że Portugalia jest wstawiona do "wariantów wirusowych" na dwa tygodnie, z możliwością wydłużenia (przy Rosji takiej informacji nie ma). Ja mam lot powrotny później, niż za 2 tygodnie i ciekawe, co mam teraz począć...
No nic, siadam do telefonu i sprawdzę, co tu da się zrobić.
 Profil Relacje PM off  

#684 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:16 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
Uf, zmieniłem szybko lot na TAP Portugal LIS-WAW. Dziwna ta odprawa u nich, chyba też online 36 godzin przed odlotem czy tylko w check-in na lotnisku nawet bez nadawania bagażu?
 Profil Relacje PM off  

#685 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:21 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy dobrze rozumiem, że wcześniej miałeś LH przez MUC lub FRA?

I jeszcze jedno - rozważałeś może anulowanie i pytałeś, jak by to wyglądało? Jestem teraz w oczekiwaniu na połączenie...
 Profil Relacje PM off  

#686 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tropikey

Nie czytałem przepisu, ale istnieje ryzyko,.że Lufthansa idzie tu dalej niż przepisy

Tu są wykluczenia z linku poniżej:

German citizens and persons who are resident in Germany with a current right to reside in the country, as well as their spouses, partners living in the same household and minor children
persons catching a connecting flight who do not leave the transit zone of a passenger airport and
few other special cases.

https://www.auswaertiges-amt.de/en/coronavirus/2317268
 Profil Relacje PM off  

#687 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:45 

niebieski
Moze te loty są tak zorganizowane, np. zmiana terminala itp. że nie ma możliwości nie opuszczania strefy tranzytowej lotniska?
 Profil Relacje PM off  

#688 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:47 
Awatar użytkownika

platynowy
jestem po rozmowie z polską infolinią. Jest do bani - w naszym przypadku.
Lot powrotny LIS-DE-GDN mamy na 16.07, a w LH mają (ponoć) wytyczne, że zmiany darmowe mogą robić w odniesieniu do lotów, które są do 15.07 włącznie. Kwestia 1 dnia :roll:
Ponieważ do 30.06, kiedy to mamy lot z GDN do LIS nic się nie zmieni, mamy wybór taki:
1) lecimy zgodnie z planem i w PT czekamy na rozwój wydarzeń, który - jak mi się zdaje - jest raczej nieunikniony i będzie kolejne przedłużenie statusu PT, jako "wariantu wirusowego" - w takim wypadku zmienią nam bezpłatnie lot tak, żeby ominą DE (o dziwo, powiedziano mi, że TAP nie wchodzi w grę, co kłóci się z tym, co napisał @Hunta), albo
2) zmieniamy trasę już teraz (np. przez ZRH), względnie zmieniamy również PT na jakiś inny kraj, ale w obu przypadkach za słoną dopłatą, albo
3) anulujemy bilet i tracimy większość kasy.

Czy myślicie, że telefon do Niemiec może dać jakiś inny skutek?

EDIT: telefon do DE nic nie da, bo się nie da dodzwonić :evil:

Ostatnio edytowany przez tropikey, 26 Cze 2021 14:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#689 PostWysłany: 26 Cze 2021 14:50 

Ja zmieniłem Ryanaira który leciał LIS-BER na TAP i trase LIS-WAW, bo myślę, że do Polski bezpośrednio będzie dało rade dolecieć... (tak jak z UK gdzie zaszczepieni mogą bez problemu)

Aczkolwiek w tym wielkim ferworze wpisałem złe dane karty płatniczej (tj. dobre numery ale nazwisko nie moje tylko mojego współpasażera). Myślicie, że sie do tego przyczepią?
 Profil Relacje PM off  

#690 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:09 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ty nic nie zamieniłeś, tylko kupiłeś nowy bilet. To nie to samo, nawet w otwartej części forum
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#691 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:14 

@tropikey

Możliwe, że czegoś nie łapię ale czy punkt 1) nie jest punktem, który załatwia Twój problem? Widzisz tutaj jakieś wady?
 Profil Relacje PM off  

#692 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:17 
Awatar użytkownika

Po pierwsze dziękuję wszystkim za czujność bo być może nie doczytałbym i żył w błogiej nieświadomości
Miałem lecieć BER-FAO 4.07 i powrót FAO-BER 14.07 Ryanairem

No i kicha ... wolałem nie ryzykować zamieniłem Berlin na Warszawę Modlin i powrót dzień później 15.07
Zmiany w FR niby za darmo ale doliczyło mi 20Euro za zmianę ceny bagażu 2x rejestrowany (nie mam pojęcia dlaczego) w sumie 80Euro i 20Euro za droższy bilet powrotny - w sumie 100Euro w plecy

Ale i tak nie najgorzej, dzięki jeszcze raz.
 Profil Relacje PM off  

#693 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:22 
Awatar użytkownika

platynowy
@kolaszek: wada jest taka, że nie mam pewności, czy aby na pewno znajdzie się jakieś połączenie omijające Niemcy, które LH będzie łaskawa mi zaoferować. Jeśli faktycznie nie dopuszczają TAP, jako "zamiennika", to w grę wchodzi tylko Swiss, a cholera wie, czy i oni czegoś nie wykombinują w zakresie przylotów z Portugalii.

A wracając do głównego tematu wątku, bo trochę odbiegliśmy od niego (również z mojego powodu ;) ), to ciekaw jestem, jak wygląda sytuacja na miejscu? Chodzi mi o ocenę osób, które tam są, a nie medialną. Z danych statystycznych wynika, że dobili już do poziomu zachorowań z lutego, który były dla nich fatalny :(

@GieZed: w porównaniu z moimi potencjalnymi kosztami zmian, Twoje 20 EUR brzmi niczym pieszczota :D
EDIT: A nie 100 EUR. To i tak nadal do przełknięcia ;)
 Profil Relacje PM off  

#694 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:32 

pabien napisał(a):
Ty nic nie zamieniłeś, tylko kupiłeś nowy bilet. To nie to samo, nawet w otwartej części forum

Ok to pardon :D tak tak, nowy, bilet
 Profil Relacje PM off  

#695 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:47 
Awatar użytkownika

Hunta napisał(a):
Uf, zmieniłem szybko lot na TAP Portugal LIS-WAW. Dziwna ta odprawa u nich, chyba też online 36 godzin przed odlotem czy tylko w check-in na lotnisku nawet bez nadawania bagażu?

Możesz się odprawić online, ale nie dostaniesz boarding passa, bo boarding wydają na check-in - sprawdzają czy masz test (wczoraj lecieliśmy).
Na lotnisku w Lizbonie nic nikogo nie interesowało (kod QR nikogo nie interesował ani w Warszawie, ani w Lizbonie).
 Profil Relacje PM off  

#696 PostWysłany: 26 Cze 2021 15:49 

Czyli tylko test... A możecie powiedzieć gdzie robiliście w Portugalii? Chyba że na lotnisku :D
 Profil Relacje PM off  

#697 PostWysłany: 26 Cze 2021 20:29 
Awatar użytkownika

Loty: 369
Kilometry: 708 029
Krajów: 59 / 27.6%
srebrny
Czyli zmiana wchodzi z poniedzialku na wtorek przy powrocie i tranzycie?

Ale czy wymagaja jakiegokolwiek testu przy wejsciu na poklad w OPO i tranzycie w MUC dla zaszczepionych?
Bo nikt tego dokładnie nie doprecyzowal

#698 PostWysłany: 26 Cze 2021 20:45 

Zbanowany
Loty do Niemiec z Portugali maja byc zawieszane, tylko sciagniecie mieszjancow Niemiec spowrotem wyznaczonymi lotami maja byc.
Biura podrozy juz szybko sciagaja wczasowiczow podobno spowrotem.

Po powrotach od poniedziałku kwarantanna 14dni niezaleznie od testu czy szczepienia.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#699 PostWysłany: 26 Cze 2021 21:00 
Awatar użytkownika

platynowy
Możesz podrzucić jakiś link do poczytania?
W sumie, jeśli mieliby wozić powietrze (bo kto poleci do Portugalii, wiedząc, że są kłopoty w drodze powrotnej), to może faktycznie LH zacznie anulować loty do PT w tym okresie 2 tygodni od 29.06?
 Profil Relacje PM off  

#700 PostWysłany: 26 Cze 2021 21:15 

niebieski
w styczniu i lutym po podobnym numerze normalnie latali, bo problemy są tylko dla obcokrajowców, a oni nikogo nie obchodzą i nie stanowią chyba większości pasażerów - Niemcy i rezydenci latają z mutantów normalnie, poza tym, że muszą mieć test nawet jak są zaszczepieni, to jest restrykcja, która uderza w sąsiadów nie wkurzając Niemców nadmiernie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość