Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 30 Cze 2021 22:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Zastanawia mnie to dość duże obłożenie w samolocie, wspomniane przez @jaz99.
Skoro było ok. 70%, to albo większość pasażerów (niezależnie od narodowości) ma zamiar wracać po 14, czy 15.07 i liczą na wyjście Portugalii z listy "wariantów", albo może spora grupa ma powrót już przeorganizowany tak, by ominąć DE?
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#742 PostWysłany: 30 Cze 2021 22:17 

tarman napisał(a):
@jaz99 a powrót też masz przez DE? Jeśli tak, to podziel się wrażeniami po powrocie. Wiesz, że mogą Cię nie wpuścić na pokład samolotu do DE? No chyba że jesteś Niemcem lub rezydentem tego kraju.
Miałem, ale dzięki miłej pani z infolinii mam teraz FNC-OPO-ZRH-WAW-WRO...

#743 PostWysłany: 30 Cze 2021 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 530 965
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
I elegancko. Samoloty do ZRH będą po dach, też tak wracamy z FNC
 Profil Relacje PM off  

#744 PostWysłany: 01 Lip 2021 08:30 

We wtorek wróciłam z Faro do Modlina. Przed lotem do Faro w Modlinie przy kontroli bezpieczeństwa sprawdzali testy, później już luz, na lotnisku w Faro zero kontroli. Na miejscu mało ludzi, puste plaże, jednym słowem pięknie. Tylko te maski... oni naprawdę noszą je prawie cały czas naciągnięte aż po oczy, niektórzy nawet przy stoliku w knajpie siedzieli w masce i zdejmowali tylko na czas jedzenia. Hitem był gość, który jadł przy stoliku obok nas w restauracji i wiatr zwiał mu serwetkę, zanim wstał żeby ją podnieść to założył maskę :roll: W marketach, sklepach, a nawet na stoiskach obsługa upomina jeśli tylko maska zsunie się poniżej nosa. Trochę to męczące, ale dla tych widoków, bez tłumów warto ;) Na szczęście "na otwartym powietrzu" nikt się nie czepiał braku maski, nawet policja chodziła po mieście i nie zwracała uwagi. Nie polecam tylko noclegów w Albufeirii i okolicy ponieważ tam jest czerwona strefa i knajpy pozamykane (nie pamiętam dokładnie jak to było, ale chyba w weekendy mogą być czynne do 14:30). Byliśmy tam przejazdem w niedzielę około 17:00 to wyglądało jak krajobraz po wojnie - pusto, głucho, wszystko pozamykane, prawie zero ludzi na ulicach. Lot powrotny również bez problemu, w Modlinie straż graniczna sprawdzała certyfikaty lub bilety na dalszą podróż (lotnicze lub autobusowe, jeśli ktoś miał połączenie w ciągu 24h puszczali wolno).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#745 PostWysłany: 01 Lip 2021 11:02 
Awatar użytkownika

Parę aktualizacji dot. podróży do Portugali

Na stronie Ryanair-a pojawił się punkt
Cytuj:
Travels to Portugal are permitted to passengers who present EU Digital Covid Certificate.

https://www.ryanair.com/ie/en/useful-info/map-page

Także na stronie reopen.eu jest już wpis że Digital Covid Certificate będzie honorowany
Cytuj:
Portugal is expected to start accepting "EU Digital COVID certificates" (EUDCC) from 1 July 2021.
Holders of EUDCC will be allowed to enter Portugal, without being subject to further restrictions (testing or quarantine), at the condition that their certificate contains either:
Proof of vaccination;
Proof of recovery from COVID-19;
Negative result to a COVID-19 test.
Both PCR and antigenic tests are accepted.
Validity: 72 hours for PCR tests, 48 hours for RAT tests

https://reopen.europa.eu/en/map/PRT/7001
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 01 Lip 2021 11:27 
Awatar użytkownika

Gdyby ktoś z Was leciał w najbliższych dniach na certyfikat szczepienia to prośba o podzielenie się informacją :)
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 01 Lip 2021 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Ja jutro, dam znać

#748 PostWysłany: 01 Lip 2021 13:24 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
przede wszystkim czy apka mObywatel styknie, czy trzeba drukować papiery :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 01 Lip 2021 13:36 

@zawiert

Myślałem, że jest tylko appka ;-) Gdzie są wersje papierowe do wydrukowania? Będę za 2 tygodnie podróżował z nieco starszymi osobami dla których certyfikat na papierze będzie łatwiejszy do obsłużenia
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 01 Lip 2021 13:37 
Awatar użytkownika

kolaszek napisał(a):
@zawiert

Myślałem, że jest tylko appka ;-) Gdzie są wersje papierowe do wydrukowania? Będę za 2 tygodnie podróżował z nieco starszymi osobami dla których certyfikat na papierze będzie łatwiejszy do obsłużenia

pacjent.gov.pl -> Certyfikaty -> Pobierz certyfikat i możesz wygenerować PDF
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kolaszek uważa post za pomocny.

#751 PostWysłany: 01 Lip 2021 13:38 
Awatar użytkownika

wydrukować można z IKP Internetowego Konta Pacjenta
 Profil Relacje PM off
kolaszek lubi ten post.
kolaszek uważa post za pomocny.

#752 PostWysłany: 01 Lip 2021 21:48 
Awatar użytkownika

Zdecydowanie warto wydrukować dla spokoju. W smartfonie może paść bateria, ekran itd. więc lepiej uniknąć dodatkowego stresu i mieć "kopię zapasową" na papierze.

BTW: nie ten wątek ale podczas check-in do Tunezji nikt nie sprawdzał kodu QR żadną aplikacją, tylko czy dane zgadzają się z paszportem. Na powrocie to samo, panowie sprawdzali tylko czy jest certyfikat i kierowali od razu do bramek automatycznych.
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 02 Lip 2021 01:23 

Loty: 80
Kilometry: 122 011
Krajów: 26 / 12.2%
Akcja z dziś z Berlina. Na ostatnich bramkach przed wejściem do samolotu pokazując certyfikat EU powiedziano nam ze nic takiego nie obowiazuje, a na pewno nie z Niemiec do Portugalii. Po paru wymianach zdań pokazałem zaaktualizowane informacje na stronie Ryanaira, to pracowniczka stwierdziła że to się nie liczy bo nie napisali jaka szczepionka.

Zaczeli dzwonic, wszystko trwało ponad 30 min, samolot się wypełnił a my czekamy. W końcu po wielu telefonach dostali info od managera Ryanaira ze mozna leciec na certyfikat. Alles gute, sorry i w droge (przez to wszystko nawet nie patrzyli na te certyfikaty poza strona z flaga UE)
 Profil Relacje PM off
DMW uważa post za pomocny.

#754 PostWysłany: 02 Lip 2021 03:00 

olekturbo napisał(a):
nieSEZONOWI_youtube napisał(a):
A wracając do głównego tematu wątku, bo trochę odbiegliśmy od niego (również z mojego powodu ;) ), to ciekaw jestem, jak wygląda sytuacja na miejscu? Chodzi mi o ocenę osób, które tam są, a nie medialną. Z danych statystycznych wynika, że dobili już do poziomu zachorowań z lutego, który były dla nich fatalny :(

Ja moge się wypowiedzieć w sumie tylko co do Algarve, czyli Portimao, Lagos, Lagoa i Albuferia: wszyscy Portugalczycy w maskach chodzą po ulicach, jeżeli widzisz kogoś bez maski to pewnie Polak, Angol albo Francuz ;) byłem 5lat temu też w tych rejonach z rodziną to nieporównywalnie więcej osób. Knajpy, puby czy imprezownie otwarte do 1szej w nocy, potem wszystkich wypraszają (i tego mocno pilnuja), więc trzeba sie ratować towarem z monopolowego i miło kończyć dzień na plaży, bądź w innych miejscach. W Portimao sporo policji + na czas meczów z Portugalczykami widziałem z kumplem jednostki specjalne- wydaje się w miare bezpiecznie ;) w centrum (nie na deptaku) w lokalnych knajpach raczej pustki co mnie trochę zdziwiło, bo zazwyczaj zawsze szukam takich miejsc, żeby posiedzieć i pogadać z lokalsami 8-) widać, że wszyscy sa juz zmęczeni tym covidem... Parę dni temu był istny exodus Niemców :D mam taka cichą nadzieję, że PL nie dopisze Portugalii do listy mutantów.
Wylot mam jutro (ryanair męczy bułe o jakieś dokumenty znowu :? ), też jestem zaszczepiony i ciekawi mnie czy po powrocie z Portugalii obowiązuje kwarantanna? Czy zaszczepieni musza robic jakies testy po przylocie do PL? Ktoś coś wie?

Jeśli jesteś zaszczepiony to nie musisz mieć przy powrocie do PL testów czy kwarantanny.

Właśnie niekoniecznie. Sam należę do osób, które wyjechały po drugiej dawce szczepionki, ale nie po 14 pełnych dniach (u mnie chyba było to 9 dnia). Od początku, w Faro naprawdę luz, tylko boarding pasy i dowody czy tam paszporty były sprawdzane, nie przypominam sobie, żebym odpalał apke mObywatel, żeby pokazać im co i jak. Podczas lotu dostaliśmy passenger localization form, które potem załoga zebrała. Po wylądowaniu odpaliłem apkę, pokazałem pogranicznikowi, poprosił o zsunięcie maski i mnie puścił bez używania jakiegokolwiek skanera, czyli na oko :D od swojej lubej dowiedziałem się, że dla sanepidu w chwili wyjazdu nie byłem w pełni chroniony (właśnie z powodu tych 14 dni), zresztą gdzieś tu po forum ,,szalał" podobny wątek w Hiszpanii albo UK (nie pamiętam już teraz), że osoby takie jak ja były wrzucane na kwarantanne, która w ciągu 48h mogła odwołać test. Jutro przedzwonię i dowiem się u źródła, bo kwarantanna mi niepotrzebna 8-) Trochę mnie to śmieszy, bo na moje polskie, cwaniackie oko, jesli oni nie mają jakiegoś systemu sprawdzania podróżnych, sprzężonego z sanepidem to można to obejść ;)
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 02 Lip 2021 03:04 

Loty: 134
Kilometry: 230 859
Krajów: 45 / 21.0%
srebrny
Wczoraj (1.07) wracałam z Faro. Żadnych kontroli na FAO. Na WMI sprawdzali certyfikaty.
E: To dopiszę, od drugiej dawki szczepienia minęło więcej niż 14 dni.
Załączyłam nasze certyfikaty przy odprawie.
Nie wiem, czy ma to znaczenie.
.E2: To jeszcze dopiszę ? M pokazał certyfikat w app mobywatel. Ja wydruk.

Ostatnio edytowany przez jekyll, 02 Lip 2021 03:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
nieSEZONOWI_youtube lubi ten post.

#756 PostWysłany: 02 Lip 2021 03:09 

zawiert napisał(a):

Styknie ;) naładowany telefon, powerbank, ładowarka (na lotnisku podładujesz) i wszystko masz ;) mnie męcza papiery, kartki, to juz nie te czasy co kiedyś, aczkolwiek rozumiem obawy innych :)
 Profil Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 02 Lip 2021 04:55 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Losowa sytuacja - padnie Ci telefon, i co wtedy?

#758 PostWysłany: 02 Lip 2021 05:07 

nieSEZONOWI_youtube napisał(a):
zawiert napisał(a):

Styknie ;) naładowany telefon, powerbank, ładowarka (na lotnisku podładujesz) i wszystko masz ;) mnie męcza papiery, kartki, to juz nie te czasy co kiedyś, aczkolwiek rozumiem obawy innych :)

pawi napisał(a):
Losowa sytuacja - padnie Ci telefon, i co wtedy?

Kurdę no nie chcę śmiecić w temacie :| wiadomo, że wszystko może się wydarzyć... Ja mam często ze sobą tablet i prawie zawsze komputer, gdzie mam ,,zapasówki" ;) każdy sam decyduje, mnie osobiście papiery męczą, nawet nie chodzi o bycie bardziej eko
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 02 Lip 2021 07:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Chyba nie było jeszcze o pewnych nowych ograniczeniach w gminach najbardziej dotkniętych wzrostami zakażeń:

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5650682033

W skrócie - w obszarach bardzo wysokiego i wysokiego ryzyka wprowadzono godzinę policyjną od 23:00 do 05:00 (codziennie).
 Profil Relacje PM off
nieSEZONOWI_youtube lubi ten post.
olekturbo uważa post za pomocny.

#760 PostWysłany: 02 Lip 2021 09:29 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Lipa, czyli w Porto będę musiał skrócić stopover i zameldować się o 23:00 na lotnisku, z tego co tutaj widać.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość