Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#161 PostWysłany: 20 Sie 2012 16:44 

niebieski
Maciek78 napisał(a):
Hetman, to jest zależne od linii kolejowej - na trasie Roma-Firenze można jechać max 250 kmh, więc nie ma znaczenia który jedzie pierwszy bo oba gnają te 250 kmh :)
Ale fakt, Italia ma zawsze swoje prawa :D

fakt, przeoczyłem ograniczenia linii ;]
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#162 PostWysłany: 20 Sie 2012 17:53 

niebieski
marian30 napisał(a):
wszystko możesz podejrzeć tutaj
wpisz nr pociągu i będziesz widział gdzie ten pociąg jest

http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

możesz też kliknąć na trasę to co pokarze jakie pociągi, gdzie i ile opóźnone.
naszym małpom z pkp potrzeba jeszcze wielu lat, żeby coś takiego uruchomić

tu nie chodzi jak te pociągi jeżdżą na prawdę tylko jak jest w rozkładzie

a co do małp: ile razy jechałeś w Polsce palącym/dymiącym się pociągiem? ;)
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 21 Sie 2012 11:15 

ale mam nadzieje, że Frecciargento i Frecciarossa jeżdzą raczej na zgodnie z rozkładem :) ?

#164 PostWysłany: 21 Sie 2012 12:07 

niebieski
Mam problem. Bez problemu dokonałem kupna 4 biletów na dwie trasy. Rzym - Florencja i Wenecja - Mediolan.
Zabrałem się za kupowanie trasy Florencja - Wenecja. Wszystko było ok. Po płatności wsykoczył mi błąd. Na moim koncie mam pokazaną trasę 'Florencja - Wenecja', ale jak wchodzę w szczegóły, to pokazuje mi bilet i miejsca na trasę Wenecja - Mediolan Ita sama data co rezerwowałem trasę Wenecja - Mediolan, ta sama godzina i te same miejsca). Na maila po raz pierwszy nie przyszły mi bilety.

Próbuję pisać maila do nich, ale nie mogę za nic wpisać daty. Wybieram datę z kalendarza, ale cały czas wyskakuje mi błąd. Mieliście może podobną sytuację? Wiecie jak mogę rozwiązać mój problem?

Dziwię się, że tak się stało, bo tak jak pisałem, pozostałe dwie płatności były dokonane bez żadnych problemów i bilety od razu na maila przychodziły. A teraz na moim koncie w trenitalia też niby jest w porządku, ale jak wchodzę w szczegóły, to biletów na trasę Florencja - Wenecja nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 21 Sie 2012 12:32 

niebieski
Martinelli napisał(a):
ale mam nadzieje, że Frecciargento i Frecciarossa jeżdzą raczej na zgodnie z rozkładem :) ?

te tak ale np intercity to juz nie bardzo. ale nie ma co sie przejmowac. raz mialem dosc nieciekawa sytuacje: pociag z napoli do rzymu opozniony o godzine a w rzymie musialem sie przesiasc na pociag do wiednia. poszedlem do informacji i tlumacze, ze mam problem bo nie zdarze na pociag do wiednia i wtedy mi pozwolili jechac wlasnie tym szybkim, oczywiscie bez żadnych doplat :)
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 27 Sie 2012 15:05 
Awatar użytkownika

Dziś rano TI wrzuciła całą masę nowych biletów na syperszybkie "Strzały" za 9 euro. Wyjazdy w 80% są rano, ale w promocji nawet połączenia Rzym-Mediolan i to na całą jesień (Piza, Mediolan, Bolonia, Rzym, Neapol itd...)

Ważne, by korzystać z wyszukiwarki https://www.lefrecce.it a nie ogólnej trenaitalia i zaznaczać godzinę jakąś poranną

Image

Najprawdopodobniej po wyczerpaniu najtańsze będą po 19 Euro co na linii Rzym-Mediolan też daje radę :)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 27 Sie 2012 15:45 

niebieski
annomano napisał(a):
...
Ważne, by korzystać z wyszukiwarki https://www.lefrecce.it a nie ogólnej trenaitalia i zaznaczać godzinę jakąś poranną...

z "ogólnej" i tak przekierowuje na lefrecce
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 27 Sie 2012 15:52 
Awatar użytkownika

Chodzi o to by nie szukać z tej - http://www.trenitalia.com/trenitalia.html- bo o dziwo pokazuje mniej w wynikach tych biletów "minimo"

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:42, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 27 Sie 2012 17:04 

niebieski
a no masz racje :)

z drugiej strony: po co im tyle tych stron? ;)
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 30 Sie 2012 17:21 

a z której stronki najlepiej rezerwować bilety na intercity?
Próbuje kupić na listopad, ale dostaje odmowne ze nie są w sprzedaży, a z tego co widzę np na październik są wyprzedane
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 31 Sie 2012 00:07 

niebieski
tu http://www.fsitaliane.it/homepage.html ja widze takie bilety
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 01 Wrz 2012 00:24 

No własnie są, ale jak chce zarezerwować:

Mediolan - Florencja 9.11.2012 o 17:45
Florencja - Mediolan 13.11.2012 o 15.39

to mam odmowne: Siamo spiacenti ma il treno richiesto non e' prenotabile nella data scelta
... a w inne dni można np w październiku, ale co jest jeszcze ciekawsze to w niektóre dni bilety są wyprzedane

i o co chodzi....?

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 01 Wrz 2012 00:41 

niebieski
no faktycznie jest jakis problem bo jak sie loguję na głównej stronie to jest ok ale potem juz, przy kupowaniu, wyskakuje błąd
spawdź jutro, moze cos robia w nocy
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 01 Wrz 2012 12:43 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
jasiu napisał(a):

Oki dzięki za sprawdzenie, przynajmniej wiem ze nie tylko u mnie nie działa rezerwacja ;) poczekam jeszcze 2 dni, a jak dalej nie będzie działać to maila to nich napisze

pozdr

Nie łudź się, że ci odpowiedzą.
Niestety, wygląda na to, że chwilowo nie można kupić biletu na ten pociąg. Dużo ludzi na różnych włoskich forach skarży się na takie sytuacje. Sytuacja może wyglądać tak, że w końcu za jakiś czas uruchomią ponownie sprzedaż na ten pociąg... lub nie. Mogą też wrzucić więcej biletów z puli za 9 euro na wcześniejsze lub późniejsze frecce, więc nie pozostaje ci nic innego jak obserwować sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 01 Wrz 2012 17:22 

nie można kupić biletów na tą konkretną freccariosę czy na wszystkie?

Ostatnio edytowany przez Martinelli, 01 Wrz 2012 19:57, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 01 Wrz 2012 17:47 

kredka napisał(a):
jasiu napisał(a):

Oki dzięki za sprawdzenie, przynajmniej wiem ze nie tylko u mnie nie działa rezerwacja ;) poczekam jeszcze 2 dni, a jak dalej nie będzie działać to maila to nich napisze

pozdr

Nie łudź się, że ci odpowiedzą.
Niestety, wygląda na to, że chwilowo nie można kupić biletu na ten pociąg. Dużo ludzi na różnych włoskich forach skarży się na takie sytuacje. Sytuacja może wyglądać tak, że w końcu za jakiś czas uruchomią ponownie sprzedaż na ten pociąg... lub nie. Mogą też wrzucić więcej biletów z puli za 9 euro na wcześniejsze lub późniejsze frecce, więc nie pozostaje ci nic innego jak obserwować sytuację.

Odpowiedzą jak najbardziej. Ja zrobiłem literówkę w mailu, na który miały przyjść bilety, napisałem do nich maila a po pół godziny dostałem odpowiedź i bilety na swoją skrzynkę;)

Temat postu: Pociągi w Italii
#177 PostWysłany: 01 Wrz 2012 19:42 

niebieski
Ja czekam na odpowiedz już całe 3 tygodnie :)
 Profil Relacje PM off  

#178 PostWysłany: 01 Wrz 2012 20:20 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Krajów: 52 / 24.3%
Kiedyś też do nich pisałam i odpowiedzieli w ciągu 2-3 dni
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 02 Wrz 2012 13:38 

niebieski
Z tego, co czytałem a forach, to włoskie koleje rzadko odpisują. Ja wysłałem do nich maila i do tej pory nie mam żadnego odzewu, a, że sprawa była pilna (pobrało mi kilka stówek z karty, a biletów i nr rezerwacji mi nie pokazało, tylko wyskoczył błąd), więc zadzwoniłem do nich ze skype'a (ok. 7 gr za minutę wyszło) i Pani mi dość dobrą angielszczyzną pomogła ;) Okazało się, że w ogóle nie ma mojej rezerwacji i w takim razie pieniądze automatycznie zostaną zwrócone. I rzeczywiście po kilku dniach, na szczęście, odzyskałem pieniądze :)
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 02 Wrz 2012 20:09 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
jasiu napisał(a):
może to nie jest odpowiedni dział, ale mam pytanie czy oprócz pociągów można np. jakimś autobusem tanio się przedostań do Florencji z Mediolanu

Nadal szukasz transportu na 13.11 z Florencji do Mediolanu? Autobusem się nie opłaca, kosztują więcej niż promocyjne 9 euro za pociąg, a i podróż trwa dłużej.
Jeśli nie chcesz czekać na ew. promocję, jednym z rozwiązań mogłoby być wykupienie biletu na pociąg (Frecciarossa) z Florencji do Turynu, przy czym wysiadłbyś w Mediolanie. Widzę akurat taką możliwość za 9 euro o godz. 11:13, w Mediolanie Rogoredo jest o 13:06, a M. Porta Garibaldi o 13:26.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość