Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 10 Lis 2012 18:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
BarbaraK napisał(a):
namteH napisał(a):
UWAGA!
automat biletowy w bergamo na przystanku autobusowym sprzedaje tylko za odliczoną kwotę (nie można dać więcej bo nie sprzeda)

Lepiej więc kupić bilet autobusowy w informacji turystycznej na lotnisku i przy okazji wziąć darmową mapę Bergamo.

w informacji na pewno mają te 24godzinne(więc i może 72 też) ale jest czynna od 9 chyba dopiero

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#222 PostWysłany: 12 Lis 2012 10:51 

Bardzo dziękuje:)
Przylatujemy przed 22 dlatego musimy kupić bilety w tym automacie bo IT już zamknięte.
A jeszcze mam pytanie jak kupuje bilety na pociąg w kasie to kupuje na konkretną godzinę? Czy dopiero jak skasuje to się liczy? Chciałabym kupić dzień wcześniej będąc na miejscu aby rano już na spokojnie z dzieckiem wziąść do pociągu. Mam nadzieję, że uda mi się po angielsku dogadać z paniami z kas. Czy też mają automaty na sprzedaż biletów pociągowych?

#223 PostWysłany: 12 Lis 2012 10:55 

niebieski
magdadd napisał(a):
Czy też mają automaty na sprzedaż biletów pociągowych?

Zdecydowanie kup sobie w automacie. Grafika jest bardzo przejrzysta i czytelna.
Bilet jest ważny od momentu skasowania, chyba że kupujesz na pociągi typu IC lub Le Frecce.
Wybierając automat popatrz na jego szczyt - są oznaczone dla płatności kartą i dla płatności gotówką. Jeżeli chcesz płacić gotówką podejdź do tego z symbolem gotówki i staraj się wrzucić odliczoną kwotę, bo inaczej resztę dostaniesz w przeważającej większości w żółtych monetach.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#224 PostWysłany: 17 Lis 2012 13:54 

orientujecie się może czy sam wydruk potwierdzenia zakupu biletów na freccariosę wystarczy czy muszę gdzieś odebrać bilety?

#225 PostWysłany: 17 Lis 2012 14:07 

Wydruk w zupełności wystarczy.

Temat postu: Pociągi w Italii
#226 PostWysłany: 17 Lis 2012 14:55 

niebieski
Możesz nawet pdfa pokazać w telefonie i będzie ok.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 20 Lis 2012 18:14 

niebieski
dodatkowa uwaga dla wybierających się w okolice Lago Como - na żadnej ze stacji (Varenna, Lierna, Mandello del Lario) - nie ma czynnej kasy biletowej.
bilety można zakupić w niektórych hotelach (lista wisi na głównych drzwiach wejściowych dworców) bądź sklepach - można też już po wejściu do pociągu.
Jest wprawdzie informacja, że należy uczynić to natychmiast, jednak bez żadnego problemu konduktorzy wypisują bilety dopiero podczas kontroli (a może tylko ja trafiłem na takich z bardzo luźnym podejściem do sprzedaży)
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 20 Lis 2012 21:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Sorvali napisał(a):
dodatkowa uwaga dla wybierających się w okolice Lago Como - na żadnej ze stacji (Varenna, Lierna, Mandello del Lario) - nie ma czynnej kasy biletowej.
bilety można zakupić w niektórych hotelach (lista wisi na głównych drzwiach wejściowych dworców) bądź sklepach - można też już po wejściu do pociągu.
Jest wprawdzie informacja, że należy uczynić to natychmiast, jednak bez żadnego problemu konduktorzy wypisują bilety dopiero podczas kontroli (a może tylko ja trafiłem na takich z bardzo luźnym podejściem do sprzedaży)

na tych mniejszych rzeczywiście nie ma kas. raz jechałem i nie spotkałem konduktora wiec nie wiem czy on sprzedaje i jak to wyglada.

#229 PostWysłany: 10 Gru 2012 09:36 

mam problem z kupnem biletu przez Internet (www.lefrecce.it). Jak już wybrałem pociąg, nie pojawia mi się żadna strona, w której mogę dokonać płatności kartą kredytową. Mieliście podobny problem?
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 10 Gru 2012 13:02 

niebieski
Spróbuj to samo z tej strony: http://www.fsitaliane.it/homepage.html
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 10 Gru 2012 13:33 

dzięki, udało się
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 16 Gru 2012 18:28 
Awatar użytkownika

Witam,
a czy ktoś z Was mi może doradzić jak najtaniej i najwygodniej kupić bilet z Rzymu do Mediolanu najlepiej na nocny pociąg 12/13 lutego?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 16 Gru 2012 18:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
najtaniej to przez internet a najwygodniej to na dworcu przed odjazdem 8-)

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:46, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 16 Gru 2012 18:47 
Awatar użytkownika

spróbuj italo, to taka alternatwya dla freccia rossa. Kup wczesniej a za 20- 30 euro dojedziesz. spokojnie
http://www.italotreno.it/IT/Pagine/default.aspx

#235 PostWysłany: 16 Gru 2012 19:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ale PORÓWNAJ najpierw ceny bo nie raz trenitalia wychodzi taniej.

również weź pod uwagę, że czasem kuszetka wychodzi tak samo lub nawet taniej niż siedzenie :)

i jeśli obecnie nie ma cen rzędu 20-30euro na tej trasie(interesującego Cie dnia i dni sąsiednich) to znaczy, że jeszcze nie ma promocyjnych cen.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 16 Gru 2012 20:31 

niebieski
Trasę Rzym-Mediolan można pokonać za 9 euro, więc radzę sprawdzić stronę trenintalia ;) Taniej na pewno nie będzię :D
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 17 Gru 2012 14:03 

niebieski
GOVERN napisał(a):
Witam,
a czy ktoś z Was mi może doradzić jak najtaniej i najwygodniej kupić bilet z Rzymu do Mediolanu najlepiej na nocny pociąg 12/13 lutego?

Na chwilę obecną najtaniej masz InterCity Notte za 27e, wyjazd o 23:44 z Tiburtiny i przyjazd o 7:11. Masz też dwie Freccie za 29 euro, Italo za 35.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 17 Gru 2012 16:40 

a czy ktoś może się orientuje czy z Bolonii do Florencji i z powrotem można się dostać taniej, niż za 9euro w jedną stronę z trenitalii? chodzi o okres w drugiej połowie lutego.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 17 Gru 2012 16:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
nie

możesz pojechać podmiejskim do Prato Centrale, 7,55 w jedna stronę, i potem zafundować sobie spacer(ok 12km do florencji)

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Pociągi w Italii
#240 PostWysłany: 18 Gru 2012 08:29 

niebieski
Przesadzasz. Mozna taniej, ale oszczędność mała i przesiadka w Prato.
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1355812046.462959.jpg
ImageUploadedByTapatalk1355812046.462959.jpg [ 153.13 KiB | Obejrzany 1034 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości