Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#101 PostWysłany: 14 Maj 2012 15:14 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Krajów: 9 / 4.2%
BZG napisał(a):
Witam,
Wczoraj widziałem bilet w taryfie MINI za 9,00 Euro, dziś ten bilet jest już za 19,00Eur czy jest szansa, aby cena spadła ponownie do 9,00 Euro ?

Szansa jest raczej taka, że wzrośnie do 29 (kiedy zostaną wykupione bilety za 19).
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#102 PostWysłany: 26 Cze 2012 11:40 

Szukam połączenia z Venezia S.L do Rimini znalazłem pociąg z przesiadką w Boloni w całkiem atrakcyjnej cenie 9E z Wenecji do Bolonii (FRECCIARGENTO - Super Economy) oraz tej samej cenie z Bolonii do Wenecji (Regionale Veloc). Mam jednak pytanie czy trzeba posiadać jakies zniżki na Super Economy? Czy poprostu jest to jakiś pakiet tanich biletow?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 26 Cze 2012 12:16 

To jest pakiet tanich biletów.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:22, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 26 Cze 2012 18:02 

Witam
1)Szukając biletów z Bresci do Padwy dla dorosłych są po 9E (Ekstra economy) a dla dziecka wyskakuje 13E !! (taryfa Base). Taki 13 latek jak pojedzie na "dorosłym bilecie to chyba nic sie nie stanie? A co najciekawsze jak dałem 1 dorosły i 1 dziecko razem na jednym bilecie to cena zabija 39E!!! znika chyba taryfa economy.
2) Jak kupię bilet przykładowo na 14.53 to czy w przypadku gdy sie spóźnię będę mógł jechać innym pociągiem Frecciabianco (czy coś takiego) np. o 15.53
3) z Bergamo do brescii wyskakuje cena 2.25 i 4.45E ale tutaj nie ma różnicy jak kupimy na dworcu? czy coś się zmieniło??
4)kupując na stronie wiem żetrzeba podac maila, jak szybko przychodzi potwierdzenie i trzeba wydrukować ten bilet?
przepraszam za dyletanckie może sformułowania ale nie jestem wytrawnym komiwojażerem więc wolę zapytać.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 02 Lip 2012 20:10 

Witam,
kupiłem 2 bilety na www.trenitalia.it z automatycznym wyborem miejsc przy oknie (nie wiem gdzie wszedłem, ale nie było tam możliwości wyboru samodzielnego miejsc) i dostałem miejsca plecami do siebie po skosie... Bilety są w taryfie super economy, czy mogę jeszcze cokolwiek zrobić żeby dostać miejsca obok siebie? Wyjazd dopiero za 2 tygodnie.

I drugie pytanie, czy to normalne, że na tym bilecie (podwójnym) mam dane pasażera tylko moje (z zarejestrowanego konta), a na innych biletach zawsze musiałem podawać dane wszystkich pasażerów?
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 06 Lip 2012 11:24 

Witam.
Zakupiłem bilet na treitalia i dostałem go w pdf, czy wystarczy go tylko wydrukować, czy trzeba np. wymienić w kasie ?
I drugie pytanie jak wygląda przeprawa na Sycylię , wiem że są specjalne promy do przewozu wagonów, ale czy można sobie wyjść na ten prom i np. porobić foty :mrgreen: czy trzeba siedzieć w wagonie.

#107 PostWysłany: 06 Lip 2012 11:39 

stray napisał(a):
Witam,
kupiłem 2 bilety na http://www.trenitalia.it z automatycznym wyborem miejsc przy oknie (nie wiem gdzie wszedłem, ale nie było tam możliwości wyboru samodzielnego miejsc) i dostałem miejsca plecami do siebie po skosie... Bilety są w taryfie super economy, czy mogę jeszcze cokolwiek zrobić żeby dostać miejsca obok siebie? Wyjazd dopiero za 2 tygodnie.

I drugie pytanie, czy to normalne, że na tym bilecie (podwójnym) mam dane pasażera tylko moje (z zarejestrowanego konta), a na innych biletach zawsze musiałem podawać dane wszystkich pasażerów?

Numerów miejsc raczej nie możesz zmienić, możesz ewentualnie poprosić osoby w pociągu, żeby się z tobą zamieniły (jeśli się zgodzą).

Nie będzie problemu jeśli masz bilet na dwie osoby, a na bilecie dane tylko jednej z nich. Liczy się to, że zapłaciłeś za dwie i masz dwie miejscówki.
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 06 Lip 2012 11:41 

jabtom napisał(a):
Witam.
Zakupiłem bilet na treitalia i dostałem go w pdf, czy wystarczy go tylko wydrukować, czy trzeba np. wymienić w kasie ?

Wystarczy wydrukować. Z wydrukiem wsiadasz bezpośrednio do pociągu.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 06 Lip 2012 14:14 

Pytanie:
Czy można kupić na trenitalia.com bilet bez rejestracji? Już załozyłem 2 konta a do żadnego nie mogę się zalogowac ponownie. (g-mail i wp) hasło i id sie zgadzaja już jestem wkurzony bo 3 dni próbuję. Wiecie coś na ten temat? I chyba nie chodzi o przeglądarke bo zarówno IE jak i Opera to samo pokazuje Prosze o pomoc.
Paweł
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 06 Lip 2012 14:16 

Można. Ja kupiłem bez rejestracji bilet pdf dostałem na maila.

#111 PostWysłany: 10 Lip 2012 18:33 

dzieki jabtom - kupione - na maila przyszedł pdf - to jest ten bilecik rozumiem? czyli pan konduktor ma czytnik kodów i tyle? pozdrawiam i życze miłych podróży.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 11 Lip 2012 00:19 

Loty: 46
Kilometry: 54 756
Krajów: 15 / 7.0%
Poszukuję jak najlepszego/tanszego dojazdu pociągiem z Florencji do Mediolanu (albo do Bergamo docelowo). No i tak na razie to średnio mi idzie. Nie ma jakiejś sensownej wyszukiwarki regionalnych? Albo jakiejś zniżki by bilet na IC nie kosztował hohoho ;)

#113 PostWysłany: 11 Lip 2012 10:54 

lukaspol napisał(a):
dzieki jabtom - kupione - na maila przyszedł pdf - to jest ten bilecik rozumiem? czyli pan konduktor ma czytnik kodów i tyle? pozdrawiam i życze miłych podróży.

no chyba ma to się okaże w pociągu ;)

#114 PostWysłany: 11 Lip 2012 10:56 

adas napisał(a):
Poszukuję jak najlepszego/tanszego dojazdu pociągiem z Florencji do Mediolanu (albo do Bergamo docelowo). No i tak na razie to średnio mi idzie. Nie ma jakiejś sensownej wyszukiwarki regionalnych? Albo jakiejś zniżki by bilet na IC nie kosztował hohoho ;)

no jest treitalia.com :) może być , że na późniejsze daty nie pokazuje ceny regionalnych , ale sprawdź sobie na bliższy termin, z Medionalu do Bergamo masz regionalne pociągi co 1 h, które jadą coś koło 50 minut.

#115 PostWysłany: 11 Lip 2012 11:08 

No ale mi chodzi o to, że tych regionalnych nie mogę za bardzo znaleźć bo wyniki są pełne IC i tego ichniejszego pendolino. A nie umiem tego ukryć. A wyszukiwanie od Florencji do jakiejś tam stacji, potem do Bolonii, potem do Piacenzy itp... jest malo wygodne). Nie ma czegoś takiego jak: pokaż tylko osobowe?

#116 PostWysłany: 11 Lip 2012 13:13 

adas napisał(a):
No ale mi chodzi o to, że tych regionalnych nie mogę za bardzo znaleźć bo wyniki są pełne IC i tego ichniejszego pendolino. A nie umiem tego ukryć. A wyszukiwanie od Florencji do jakiejś tam stacji, potem do Bolonii, potem do Piacenzy itp... jest malo wygodne). Nie ma czegoś takiego jak: pokaż tylko osobowe?

Obawiam się, że wyszukiwarka pokazuje ci wszystkie możliwe połączenia, więc jeśli nie znajdujesz bezpośredniego pociągu regionalnego, to znaczy, że takiego po prostu nie ma.
 Profil Relacje PM off  

#117 PostWysłany: 11 Lip 2012 13:25 

lukaspol napisał(a):
Czy można kupić na trenitalia.com bilet bez rejestracji? Już załozyłem 2 konta a do żadnego nie mogę się zalogowac ponownie. (g-mail i wp) hasło i id sie zgadzaja już jestem wkurzony bo 3 dni próbuję. Wiecie coś na ten temat? I chyba nie chodzi o przeglądarke bo zarówno IE jak i Opera to samo pokazuje Prosze o pomoc.

Potwierdzam, że nadal nie da się zalogować na konto użytkownika na stronie trenitalia.com. Dało się kupić bilet bez rejestracji.
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 11 Lip 2012 13:33 

kredka napisał(a):
adas napisał(a):

Obawiam się, że wyszukiwarka pokazuje ci wszystkie możliwe połączenia, więc jeśli nie znajdujesz bezpośredniego pociągu regionalnego, to znaczy, że takiego po prostu nie ma.

Ale mi na bezpośrednim nie zależy - mogą być przesiadki. Już wygodniej się ich szuka na stronie bahn.de - to zauważyłem wlasnie. :)

#119 PostWysłany: 12 Lip 2012 11:12 

No właśnie, system pewnie domyślnie wyszukuje najwygodniejsze połączenia, więc jeśli na danej trasie jest dostępny bezpośredni pociąg z danego miasta do drugiego, to nie oczekuj, że poda ci zastępcze połączenie z 5 przesiadkami. Myślę, że jest po prostu za mało ludzi, którzy na takie połączenie by się zdecydowali.

Ostatnio edytowany przez Roku, 13 Lut 2016 00:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 13 Lip 2012 16:04 

niebieski
Spróbuj sobie z tego linka:
http://www.fsitaliane.it/homepage.html

Po wyszukaniu połączeń zejdź na dół i kliknij TUTTE LE SOLUZIONI.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości