Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zmiana terminu lotu Wizz Air - zasady bezpłatnej zmiany, zwrot 120% na konto Wizz, opłaty i kontakt z infolinią, zebrane z 1924 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 1924 postów (do #1839010). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wątek zbiera doświadczenia pasażerów Wizz Air z dwiema sytuacjami: przewoźnik sam przesuwa godzinę lub datę lotu, albo to pasażer chce przenieść rezerwację. W pierwszym przypadku liczy się skala przesunięcia i zakres dat, w jakich linia proponuje lot zastępczy. W drugim - opłata za zmianę i różnica w cenie biletu. Wątek działa głównie jako mapa procedur i kanałów kontaktu, bo decyzje konsultantów bywają różne przy tej samej sprawie. Użytkownicy odnotowują, że samo niestawienie się na lot nie pociąga dodatkowych kar finansowych - bilet przepada #199. Platforma skargowa support.cdrl.org.uk, do której w jednym przypadku odesłał przewoźnik, nie odpowiada (stan na 2026-10-04).

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Gdy to Wizz Air zmienia rozkład, proponuje lot w zakresie 14 dni przed i 30 dni po pierwotnej dacie odlotu - tak stanowią Ogólne Warunki Przewozu źródło. W wątku pojawia się też zakres -14/+60 dni, stosowany okresowo w 2021 roku - nieaktualny #1081.
  • ✔ Zmian w rezerwacji można dokonać najpóźniej 3 godziny przed planowanym odlotem, za opłatą za zmianę lotu źródło. ⚠ Według zgłoszeń ten sam termin obowiązuje przy akceptacji nowego rozkładu i wniosku o zwrot #1515.
  • ✔ Oficjalna lista kontaktów podaje dla Polski numer +48 22 266 61 11 źródło. ⚠ Forumowicze zgłaszają, że połączenie trafia na starszy numer +48 22 128 49 05, czynny w dni robocze 9:00-18:00 #1584.
  • ⚠ Przy zmianie rozkładu użytkownicy opisują cztery opcje: akceptacja nowego lotu, zwrot 100 procent na konto bankowe, zwrot 120 procent na konto Wizz albo samodzielna zmiana terminu lub lotniska w dozwolonym zakresie dat #707. Wartości 100 i 120 procent nie są wprost zapisane w Ogólnych Warunkach Przewozu.
  • ⚠ Próg przesunięcia uprawniający do bezpłatnej zmiany lub anulacji podawany jest jako 2 godziny, ale konsultanci stosują też 3 i 5 godzin #1182 #1242. Wcześniejsze posty mówią o progu 15 minut - ta wartość jest nieaktualna, a żadnego progu nie znaleźliśmy w regulaminie.
  • ⚠ Środki ze zwrotu 120 procent na konto Wizz mają według zgłoszeń ważność 2 lata #1043. Starsza informacja o bezterminowej ważności jest nieaktualna, choć pojedyncze konta nadal pokazują status bez daty wygaśnięcia.
  • ⚠ Przy anulowaniu zmienionego lotu premia 120 procent obejmuje wyłącznie taryfę, a za bagaż, wybór miejsca, priority i pakiety zwracane jest 100 procent #859. Opłaty za Elastycznego Towarzysza Podróży i za późniejsze podanie danych pasażera użytkownicy zgłaszają jako bezzwrotne #746.
  • ⚠ Brak reakcji na mail o zmianie rozkładu kończy się automatyczną akceptacją nowego terminu i zamknięciem drogi do darmowych zmian. Do 2023 roku dochodziło do tego 14 dni przed lotem, późniejsze zgłoszenia mówią o około 6 miesiącach od pierwszej wiadomości #1726 #1908.
  • ⚠ Samodzielna zmiana lotu poza przypadkami z winy linii kosztuje według relacji od 31 do 45 euro za pasażera za odcinek, do tego dochodzi różnica w cenie biletu #1260. Oficjalny cennik nie podaje kwot, a jedynie zasadę, że opłata zależy od liczby dni do wylotu źródło.
  • ℹ Gdy infolinia odmawia, część użytkowników załatwiła sprawę na czacie - raz chodziło o przesunięcie lotu o 30 minut, raz o nietypową zmianę trasy #1820 #1269. ⚠ Inną drogą bywa formularz reklamacyjny i powołanie się na konkretny punkt Ogólnych Warunków Przewozu, ze skutecznością ocenianą jako 50/50 #1343.

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                                     | źródło/data
✔ zakres lotu zastępczego (wina linii)    | -14 / +30 dni od pierwotnego wylotu         | OWP Wizz Air, 2023
✔ deadline na zmianę lub anulację         | 3 godziny przed planowanym odlotem          | Help Centre Wizz Air, 2026-10-04
✔ infolinia dla Polski                    | +48 22 266 61 11                            | wizzair.com, 2026-10-04
⚠ numer po przekierowaniu                 | +48 22 128 49 05, pon-pt 9:00-18:00         | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ opłata za samodzielną zmianę lotu       | 31-45 EUR za pasażera za odcinek + różnica  | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto bankowe                  | 100% wartości biletu                        | zgłoszenia użytkowników, 2022
⚠ zwrot na konto Wizz                     | 120% wartości biletu, ważność 2 lata        | zgłoszenia użytkowników, 2023
⚠ zwrot za usługi dodatkowe               | 100% wartości usług                         | zgłoszenia użytkowników, 2024
⚠ próg przesunięcia do darmowej zmiany    | 2 h deklarowane, w praktyce 2-5 h           | zgłoszenia użytkowników, 2025
⚠ automatyczna akceptacja zmiany          | ok. 6 miesięcy od maila, wcześniej 14 dni   | zgłoszenia użytkowników, 2026

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 97  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 15 Kwi 2021 15:25 

złoty
Anonymous napisał(a):
Już miesiąc temu odwołali mi loty z Berlina, wyznaczając lotnisko alternatywne na Poznań. Jako ,że z Poznania w tych datach nie było moich lotów ,więc warunkowo zgodzili się przebukować na Wrocław. Wstrzymałem się z tą zamianą na Wrocław i a w międzyczasie Wizz także wykasował loty z tąd. Została tylko Warszawa,więc dzwonie na info ,że chcę zamienić bo innego wyjścia nie ma. Jednak uparcie odmówiono mi zamiany tłumacząc,że lotniskiem alternatywnym dla Berlina jest tylko Poznań. Zaproponowano naturalnie zwrot na konto 120%. Teraz jakbym z tej kwoty w tych datach kupił te same bilety z Warszawy muszę dołożyć ponad 100eur do zwracanej kwoty.
Czy jest jakieś inne rozwiązanie aby uparcie dążyć do zamiany? jakaś reklamacja? Rozumie ich problemy,ale loty zostały odwołane nie z powodu restrykcji tylko Wizz pozmieniał sobie całą siatką połączeń i wykasował wiele lotów /prawie wszystkie oprócz Warszawy/ do Kutaisi. na czerwiec.

Możesz zmienić rezerwację na lot na tej samej lub — w razie konieczności — podobnej trasie na inny dzień przypadający na 14 dni przed pierwotnie zaplanowanym opóźnionym lub odwołanym wylotem lub na 30 dni po nim, w zależności od dostępności wolnych miejsc, Jeśli chcesz dokonać zmiany dokonanego wyboru, możesz to zrobić zgodnie z ogólnymi warunkami i za odpowiednią opłatą.

to w/g regulaminu i zaznaczenie /w razie konieczności/

Jak potrafisz to co tu napisałeś w skrócie wyrecytować po angielsku to dzwoń po 17 na tani nr 221284905

Za którymś razem zapewne załatwisz.
 Profil Relacje PM off  

#1142 PostWysłany: 15 Kwi 2021 17:07 

Ha ha, chyba nie potrafię tak po angielsku tego wyrecytować. Ale znów dzwoniłem na polską infolinie pod tym numerem i znów trafiłem na chyba ukraińską konsultantkę ,która idzie w zaparte i nie zgadza się na zamianę Berlina na Warszawę. Napisałem już na stronie Wizza reklamacje, ale ją to nie interesuje.Zaparcie przystaje ,że alternatywnym lotniskiem dla Berlina jest Poznań i ona musi się trzymać regulaminu. Ona nawet nie wiedziała ,że z Poznania nie ma lotów w czerwcu,ba nie wiedziała ,że są tylko z Warszawy i pojedyncze z Katowic, ale też upiera sie ,że zamiana nie należy się.
 PM off  

#1143 PostWysłany: 15 Kwi 2021 17:11 

niebieski
Było brać ten Wrocław jak dawali, teraz bez problemu podmieniłbyś na WAW ;)
 Profil Relacje PM off  

#1144 PostWysłany: 15 Kwi 2021 17:16 

złoty
Anonymous napisał(a):
Ha ha, chyba nie potrafię tak po angielsku tego wyrecytować. Ale znów dzwoniłem na polską infolinie pod tym numerem i znów trafiłem na chyba ukraińską konsultantkę ,która idzie w zaparte i nie zgadza się na zamianę Berlina na Warszawę. Napisałem już na stronie Wizza reklamacje, ale ją to nie interesuje.Zaparcie przystaje ,że alternatywnym lotniskiem dla Berlina jest Poznań i ona musi się trzymać regulaminu. Ona nawet nie wiedziała ,że z Poznania nie ma lotów w czerwcu,ba nie wiedziała ,że są tylko z Warszawy i pojedyncze z Katowic, ale też upiera sie ,że zamiana nie należy się.

To wydukaj, byle po angielsku pod tym tanim nr telefonu w godz. od 17 do 9 rano

Jak zmieni to tylko konsultant na angielskiej infolinii, on nie kuma w ogóle różnicy między Poznaniem a Warszawą :)
 Profil Relacje PM off  

#1145 PostWysłany: 15 Kwi 2021 17:36 

Wizz ma niemiecką infolinię? mam tu obok osobę która dobrze szprecha,może coś uda się.
 PM off  

#1146 PostWysłany: 27 Kwi 2021 22:53 

Cześć,
tydzień temu dostałam informację o zmianie rozkładu lotów (juz drugi raz w ramach tej rezerwacji), chciałam zmienić termin rezerwacji, ale po zalogowaniu się do wizzaira, nie mam takiej możliwości. Poniżej ogólnej informacji, widnieje pole, w którym informują mnie, że jest jakiś problem z rezerwacją i mam się z nimi skontaktować.
Poprzednim razem nie było żadnego problemu ze zmianą terminu.
Czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał?
 Profil Relacje PM off  

#1147 PostWysłany: 27 Kwi 2021 23:02 
Awatar użytkownika

niebieski
@JADIS
Tak, spotkał się. Trzeba do nich dzwonić.
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 27 Kwi 2021 23:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 642
Kilometry: 982 993
Krajów: 63 / 29.3%
Przy zmianach rozkładu można dzwonić na bezpłatny nr 22 1284905.
littleboy1989 uważa post za pomocny.

#1149 PostWysłany: 27 Kwi 2021 23:31 

Pięknie dziękuję - czy to kontakt całodobowy?
 Profil Relacje PM off  

#1150 PostWysłany: 27 Kwi 2021 23:34 

złoty
17-9 tylko po angielsku
 Profil Relacje PM off  

#1151 PostWysłany: 14 Maj 2021 12:18 
Awatar użytkownika

Jeżeli jest odpowiedz na ten temat to przepraszam. Ale od godziny scrilluje wątek i nie znalazłam.
Zmieniono nam godzinę powrotna lotu. Rozważamy czy nie zostać dłużej wiec teoretycznie możemy za darmo zmienić lot powrotny. Pytanie do kiedy możemy podjąć te decyzje. 3h przed wylotem czy 3h przed lotem powrotnym czyli tym który uległ zmianie.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
 Profil Relacje PM off  

#1152 PostWysłany: 14 Maj 2021 12:32 

złoty
Jak rezerwacja lotów w dwie strony to do 3 godzin przed pierwszym lotem

Nie odprawicie się na pierwszy lot bez akceptacji zmian
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 16 Maj 2021 11:32 

Loty: 294
Kilometry: 392 132
Krajów: 44 / 20.5%
srebrny
Taka sytuacja:
1. Zrobiłem dawno temu rezerwację na lot ponad rok do przodu.
2. Zapłaciłem ok. 10% ceny resztką środków z konta Wizz, reszty nie dopłaciłem do dziś.
3. W międzyczasie - jak to w Wizz - kilka zmian rozkładu.

Czy jeśli teraz dopłacę, to będę miał możliwość standardowych zmian -14/+30 dni, czy klepnę w ten sposób nie do końca pasującą mi zmianę wybraną automatycznie przez system?

Ostatnio edytowany przez J29, 16 Maj 2021 11:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1154 PostWysłany: 16 Maj 2021 11:34 
Awatar użytkownika

srebrny
@J29
Jeśli nic nie zmieniło się to po dopłacie będziesz miał możliwość zmiany, tak było wcześniej.
 Profil Relacje PM off
J29 lubi ten post.
J29 uważa post za pomocny.

#1155 PostWysłany: 17 Maj 2021 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 1 486 299
Krajów: 95 / 44.2%
srebrny
Taka nieco dziwna sytuacja lot BUD-TSE na początek czerwca, kupiony niemal rok temu z flexem i dodaniem danych pasażera- na stronie zero informacji aby był odwołany brak możliwości "refund" czy też zmiany lotu ( jedynie opcja zmiany za pomocą flex) Z rozkładu wynika iż lotów nie będzie w tym terminie. Zastanawiam się jak to ugryźć - infolinia i próba zamiany na inny termin lub ewentualnie zwrotu środków? Nie chce korzystać z flex skoro loty są odwołane a tu wkradł się jakiś błąd systemu.
 Profil Relacje PM off  

#1156 PostWysłany: 17 Maj 2021 15:54 

niebieski
@chester0 Takie błędy można wyprostować na infolinii warszawskiej .Najlepiej poproś o przywrócenie możliwości samodzielnej zmiany terminu lub ew.zwrotu środków. TSE oficjalnie od czerwca 2020 to obecnie NQZ i może to jest powodem perturbacji.
 Profil Relacje PM off
chester0 lubi ten post.

#1157 PostWysłany: 06 Cze 2021 19:30 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
Krajów: 58 / 27.0%
niebieski
Hej, do tej pory przy anulowanym locie i braku decyzji podróżnego co do refundu czy wyboru nowej daty/trasy system zachowywał się bardzo różnie - ale kilka dni temu zaskoczył mnie tym, że już chwilę po godzinie lotu system sam zrobił refund środków na konto, a ja liczyłem, że zmienię sobie datę po terminie lotu; czy to w ostatnich dniach norma? bo mam na jutro lot i wolałbym decyzję odnośnie daty podjąć za kilka dni, a nie już dzisiaj;
 Profil Relacje PM off  

#1158 PostWysłany: 06 Cze 2021 19:43 

złoty
I tak długo czekali ;)

Informujemy, iż jedną z poniższych opcji należy wybrać nie później niż na 3 godziny przed nowym planowanym czasem odlotu.

Możesz jeszcze próbować dzwonić, ale z powodu w/w zapisu według mnie nie ma po co.
 Profil Relacje PM off  

#1159 PostWysłany: 07 Cze 2021 11:39 

Cześć,
Wizzair odwołał lot. Wybrałem opcję zwrotu 120% na konto Wizz, a następnie zdecydowałem się na zwrot 100% środków na moje konto (a konkretnie kartę kredytową). Czy można to odkręcić?
Chciałbym jednak skorzystać z refundacji 120% na konto Wizz.
Złożyłem reklamację ale może jest inna/lepsza/szybsza ścieżka?
Pzdr,
Pawel
 Profil Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 07 Cze 2021 11:41 

złoty
Dzwoń na polski tani nr 221284905

Ale w świecie ludzi dorosłych jak coś już zaksięgują... Mimo wszystko spróbuj.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1924 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 97  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 14 gości