Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 325 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 12 Lip 2016 14:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 582 622
Krajów: 59 / 27.6%
@namteH

Przeciwko takiej sile argumentów ciężko nawet zacząć obronę.

Gdy dostałeś dziesięć bodajże przykładów, odniosłeś się do 1 (słownie: jednego). Udowadniając przy tym że jest Ci obojętne że Twoje dane, również te wrażliwe, są przedmiotem handlu i przetwarzania na olbrzymią skalę. Że jeśli np. ktoś wrzuci gdzieś kompromitujący Cię film, to będzie to dla Ciebie nieistotne. Chcesz coś jeszcze dodać o sile argumentów? Ty, który reprezentujesz szermujących owocową marchewką (przeinaczenie) i ślimakiem rybą (zmyślenie).

@namteH
Jaka jest sens ochrony jednej grupy ludzi a innej już nie?

Sens jest taki, że informacja o silnie rakotwórczych benzopirenach poszła w świat. A jednocześnie ci, którzy chcą się truć, bo ich przodkowie też się truli, mają to, co chcieli. Inni dowiedzieli się, że z tymi wędzonkami jest, jak jest. Podobnie jest z papierosami, nie zakazuje się nagle, ale stopniowo wprowadza ograniczenia.

(tak dzisiaj wygląda upraszczanie handlu, produkcji... po prostu trzeba być na liście!)

Alternatywą jest rynek w stylu chińskim, gdzie do pożywienia trafiają setki substancji zakazanych w Europie. Rokrocznie notowanych jest kilkaset naruszeń w spożywce importowanej z Chin.

Sensownych dowodów na to, że spożywanie wędzonych tradycyjnie wędlin wywołuje raka jednak nie ma.

W rozporządzeniu unijnym kryterium nie jest to, jak wytwarzany jest dany produkt, a jedynie zawartość benzopirenu. Co zaś się tyczy dowodów:

Kod:
Benzopireny, C20H12 – dwa organiczne związki chemiczne z grupy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Są związkami silnie rakotwórczymi.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Benzopireny

I cała awantura jest o to, że niektórzy uważają, że mają prawo do tego żeby truć siebie i innych. Bo truli od dawna. Coś jak papieroski - oczywiście skala jest mniejsza.

Hiszpan może jechać w Tatry i kupić oscypka. Zaszkodzi mu czy nie?

Wpływ jednego papierosa czy jednego oscypka na zdrowie czy życie jest prawdopodobnie niezmierzalny. Gdybyś walnął działę hery i na tym poprzestał, to tez pewnie nie zauważyłbyś negatywnych skutków. To raczej chodzi o długotrwały wpływ na zdrowie.

Nie pytałem czemu palenie jest szkodliwe tylko dlaczego unia zakazała produkcji mentolowych fajek?

Wyjaśniam jeszcze raz, co kierowało tym zakazem. Mentole to również papierosy. Sprzedawanie śmierdzącej trucizny powinno odbywać się tak, aby każdy kupujący wiedział, że kupuje śmierdzącą truciznę. Klasyk gatunku mawiał: No nie nazywajmy szamba perfumerią. Tak postępują wszyscy truciciele. Nie oferują trucizny bezpośrednio, tylko mieszają z czymś, aby zabić smak czy zapach.

To co sobie sami ustanowią Finowie czy ktoś inny to ich sprawa; euroosłowie ich do tego nie zmusili.

No nie, ale program zwalczania palenia tytoniu - jako czynnika wysyłającego miliony ludzi do grobu - jest przyjęty przez Unię w całości. http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_pl.htm

Finowie po prostu zrobili pierwszy krok.

Też nam przeszkadza.

Serio? Myślałem że na Twoje życie największy wpływ ma ryba ślimak i owocowa marchewka. Ja zaś liczę, że w/w ustawy czy zjawiska zostaną uwalone właśnie przez Unię, tak jak kiedyś PE uwalił ACTA. Tak, ta zła Unia uwaliła kontrolę internetów, którą planowano już wprowadzić. Liczę na kolejne pozytywne kroki we wspomnianych przeze mnie sprawach jak wolny obrót ziemią, czy pominięcie sądów powszechnych przy decydowaniu kogo wolno podsłuchiwać, a kogo nie.

Tylko to unijne to przychodzi od jakich wariatów (którymi się zachwycają nawet niektóre osoby na forum, co widać nawet w tym temacie), których de facto nikt nie wybiera i są po za wszelką kontrolą.

PE nikt nie wybiera? KE nie jest wybierana przez demokratycznie wybranych premierów? Jej szef nie jest wybierany przez PE? Jak dla mnie to jest bardziej demokratyczne, niż np wybranie przez premiera dowolnych osób na stanowiska rządowe.

Na dodatek wręcz poraża miałkość owych mitycznych argumentów eurosceptyków. Oto dwie największe sprawy podnoszone przez brytyjskie eurosceptyczne grono - 350 mln składki tygodniowej, którą rzekomo uiszczała UK, pójdzie teraz na leczenie Brytyjczyków. No i jak się okazało, ani nie 350 mln, ani nie pójdzie na leczenie Brytyjczyków, gdyż brexitowcy wycofali się z tych obietnic następnego dnia. I druga kwestia - imigranci, którzy zalali UK przez Unię. A przecież UK miało kontrolę granic, więc miało prawo decydować, kto przyjedzie do UK, mogło spokojnie zatrzymać falę imigracji. Nie miało tego prawa tylko wobec imigrantów z Unii, więc tak naprawdę owa antyimigrancka retoryka wymierzona jest w unijnych imigrantów, w wielkiej liczbie również Polaków.

O innych sprawach to już nie wiem czy wspominać. Marchewka... (przeinaczenie) ślimak (zmyślenie)... to 13 spraw z Faktu... do tego się już odniosłem. Spora część to bujdy, duża część pozostałych przeinaczenia... i jakoś się toczy.

A w Holandii ponad połowa respondentów jest za przeprowadzeniem takiego samego referendum co w UK; na dzień dzisiejszy 48% było by za w wyjściem.

No spoko. Na czele Geert Wilders, znany z tworzenia antypolskich stron i silnej antypolskiej retoryki. Jak to szło... Do you have trouble of CEE nationals? Or have you lost your job on a Pole, Bulgarian, Romanian or other Central or Eastern European? We would like to hear. The Freedom Party has a platform on this website to your symptoms to report. These complaints, we will identify and offer the results to the Minister of Social Affairs and Employment.

Jest się faktycznie z czego cieszyć...

@john_doe
Pokazują dobitnie, że niestety wolność osobista nie jest wartością cenioną przez Ciebie w żaden sposób. Na czele własnie z tematem "walki z uzależnieniem". No bo fakt- mamy 100mln wściekłych palaczy, w domyśle wściekłego bydła, któremu nie można "tak po prostu" zakazać, bo jeszcze będzie za mocno wierzgać. Tylko podejść sposobem. My, Roku, wiemy lepiej od stada bydła, co dla niego dobre. Bo co to za życie, jak się samemu o tym decyduje.

Wolność osobista jest dla mnie bardzo ważna, dlatego cenię Unię, wiem jak było wcześniej. Nigdzie na świecie nie ma większej wolności niż tu u nas. Dziś w Finlandii, jutro w Portugalii, pojutrze w Grecji... coś pięknego. Wystarczy mieć dobry fach w ręku i cała Europa leży u Twych stóp. Możesz się osiedlić, możesz pracować, możesz się przenieść. Chodziłeś kiedyś po paszport na komendę milicji? To naprawdę wspaniałe obserwować, jak coraz to nowe kraje otwierają się przed polskim paszportem.

Jednak w mojej ocenie Tobie wolność myli się z prawem do niszczenia życia innych ludzi w imię swojego egoistycznego celu - najczęściej finansowego. Jest dość prosta granica między tymi dwoma światami, którą nakreślono już dawno temu - niewolnictwo, wojny opiumowe (swoją drogą ciekawe, że tak jak niedawno Brytyjczycy zagłosowali za ową mityczną wolnością, tak kiedyś za prawem do utrzymywania milionów Chińczyków w opiumowym transie głosowały niegdyś ich armaty), kowboj z papierosem - symbolem prawdziwego mężczyzny w ustach, z drugiej strony wolność i bezpieczeństwo od trucizn wciskanych przez koncerny czy wręcz całe państwa w imię zysków. Dla Ciebie palenie tytoniu to wolność? Ja paliłem papierosy, to własnie jest zniewolenie, kiedy zamiast jedzenia dla siebie czy dziecka, ludzie za ostatnie pieniądze idą kupić papierosy.

Twój ojciec zmarł na zaawansowany nikotynizm, o ile dobrze mi mignęło?
Zmartwię Cię i może poniekąd powalczę o Jego pamięć: to JEGO sprawa i JEGO wina a nie urzędasów, którzy mieliby go przekonywać do tego, czy warto czy nie warto palić, względnie zakazywać mu kupna papierosów. Wolność to odpowiedzialność.

Niestety ja też Cię zmartwię. Gdy zaczynał palić, nikt nie pisał o szkodliwości palenia - ba - początkowo palenie miało wręcz leczyć jakieś dolegliwości. Zewsząd (prasa, filmy, telewizja) bombardowano obrazami męskich samców, otoczonych chmurami tytoniowymi - słynny kowboj z reklam Marlboro. Dopiero później okazało się, że kowboje Marlboro skonali na zaawansowany nikotynizm. Po tylu latach palenia ciężko przestać... http://www.press.pl/tresc/34255,-kowboj ... orobe-pluc Jak mój ojciec.

Tak mi się przypomina z historii, Brytyjczycy 170 lat temu prowadzili szereg wojen z Chinami, walcząc z cesarstwem o prawo do sprzedawania opium (dostarczali tego tyle, że wręcz wypłacano robotnikom opium) i utrzymywania Chińczyków w narkomanii. Twoim zdaniem Brytyjczycy walczyli o wolność? To skoro teraz po referendum są wolni, to pewnie szybko nie tylko zniosą wszelkie obostrzenia antytytoniowe, wprowadzane przez Unię, ale i zalegalizują marihuanen, heroinen czy opium, o które niegdyś tak walczyli, wysyłając wojska na koniec świata.

Na koniec kliknijmy żeby zobaczyć tę wolność (wolni chińscy palacze opium). W imię tej wolności uzależniono nawet do 1/3 400-milionowego narodu.

http://rainreborn.pl/wp-content/uploads ... o1_500.jpg

http://bi.gazeta.pl/im/1e/7e/b8/z12090910Q.jpg
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 12 Lip 2016 15:18 

Loty: 213
Kilometry: 455 727
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Do podróżowania potrzebna jest kasa, a nie paszport UE. Obywatele Rumunii z paszportem UE jeżdżą tyle co Szwajcarzy albo Norwegowie bez tego cuda? :roll:

#283 PostWysłany: 12 Lip 2016 15:20 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
rattaman napisał(a):
namteH napisał(a):
rattaman napisał(a):
...
Biedniejsze kraje też korzystają ze wspólnego rynku, wolnego przepływu pracowników (+/- 2mln już wyjechało. Jak na tym skorzystała Polska?) i a firmy uczestniczą (uczestniczyć to i ja mogę. liczy się kto wygrywa, :arrow: superszybkie pedolino)w przetargach w krajach UE. Korzyści są w obie strony (tak jak za poprzedniej komuny: my od was kupimy ziemniaki a wy nam ja sprzedacie). Bilans obecności w UE był liczony wiele razy (i niczemu to nie służy, bo nie ma z czym go porównać). Jeśli ktoś twierdzi, że potrafiłby zrobić więcej i lepiej bez obecności u EU, to niech pokaże przykłady krajów podobnych do Polski w 1989(nie ma takich krajów).

+/- 2mln już wyjechało. Jak na tym skorzystała Polska?
1)Domyślasz się co by było gdyby mozliwości wyjazdu do legalnej pracy nie było? Jak by wyglądał rynek pracy? Ile osób może zdobyć doświadczenie dzieki temu?

tak jak za poprzedniej komuny: my od was kupimy ziemniaki a wy nam ja sprzedacie
2) Ja się do takich argumentów odnieść - Za obecnej krajowej komuny nawet ziemniaków nie wyeksportujesz, jak nie masz wykształcenia rolniczego. Ale np . PESA, Solaris dają rady i sprzedają te swoje ziemniaki w UE...

nie ma takich krajów
3) Nie ma - masz rację. Ale w 1989 roku było kilka podobnych, tylko te kraje poszły inną drogą (pamięta ktoś, że był jeszcze plan Kołodki obok planu Balcerowicza?)
....

Ad.1. Ale kraj nie zyskał nic. Stracił wielu fachowców, wsie i miasta się wyludniły. Rozumiem, że to dla Ciebie same zalety. Pewnie tak samo postrzegasz ujemny przyrost naturalny.

Ad.2. oraz do Rosji, która tez do uni należy :lol:

Ad.3. A w ilu z tych krajów Kościół, solidarność i ub dogadały się przy okrągłym stole jak ma być?

#284 PostWysłany: 12 Lip 2016 15:25 

niebieski
Roku napisał(a):
Wolność osobista jest dla mnie bardzo ważna,

Chodziłeś kiedyś po paszport na komendę milicji?

Jednak w mojej ocenie Tobie wolność myli się z prawem do niszczenia życia innych ludzi w imię swojego egoistycznego celu kowboj z papierosem - symbolem prawdziwego mężczyzny w ustach,

z drugiej strony wolność i bezpieczeństwo od trucizn wciskanych przez koncerny

Niestety ja też Cię zmartwię. Gdy zaczynał palić, nikt nie pisał o szkodliwości palenia - ba - początkowo palenie miało wręcz leczyć jakieś dolegliwości.
Dopiero później okazało się, że kowboje Marlboro skonali na zaawansowany nikotynizm. Po tylu latach palenia ciężko przestać... http://www.press.pl/tresc/34255,-kowboj-z-reklam-marlboro-zmarl-na-chorobe-pluc Jak mój ojciec.

No niestety- nie dogadamy się, bo z całym należnym Tobie za kulturę i całokształt szacunkiem, ale niestety mylisz pojęcia...

Czy dawanie komuś możliwości *wyboru* i normalnej, klasycznie zwyczajnie rozumianej wolności to jest "niszczenie życia"?
Możesz coś zrobić, nie musisz. Nawet najbardziej sugestywna reklama nikogo nie jest w stanie ZMUSIĆ do palenia, picia, solenia, pieprzenia, wędzenia czy grillowania. Niech będzie nawet całkowity zakaz reklamy ale nie zakaz palenia. Jasne? Ile razy można to powtarzać.
Ja chcę dać WYBÓR nad decyzją o WŁASNYM postępowaniu.
I tak- wolny człowiek MOŻE palić, pić, brać narkotyki i leki na receptę nawet bez recepty. Na tym polega wolność: że masz prawo samemu sobie zaszkodzić.
Volenti non fit iniuria.

Proszę Cię zatem, zlituj się nad elementarną logiką.

Jeśli odmawiamy człowiekowi prawa o decydowaniu o samym sobie i robimy z niego zagrodowe bydło albo małe dziecko, to jest tylko połowa kłopotu. Drugą połową jest to, że KTOŚ te zakazy musi wydawać, brać za nie odpowiedzialność i uważać się za mądrzejszego od innych.
Kto będzie kontrolować kontrolujących? Znasz taki motyw?

Jakim prawem brukselski urzędas ma mi mówić jak mam żyć i ile benzopirenu mogę spożyć??? To kwestia nie tylko praktyczna ale i filozoficzna. Jestem wolny i dopóki nikogo nie krzywdzę to sobie nie życzę i sam będę o tym decydować co kupuję i ile spożywam. Bo żyję dla SIEBIE a nie dla kolektywu. Sorry.
Fakt- urzędas może mi pomóc w świadomej decyzji, ale na tym koniec. Niech na szynce będzie informacja o składzie a na paczce papierosów informacja o konsekwencjach.
Proste?

Jest mi naprawdę przykro z powodu Twojego ojca.
To, że kiedyś nie było wiadomo, że palenie szkodzi, to... no niestety, trudno. Świat *nie jest idealny* i żadna UE tego nie zmieni. Tak jak i nie było wiadomo wiele o azbeście i wielu innych sprawach. A dziś nie wiemy zapewne o wielu kolejnych niebezpiecznych dla zdrowia kwestiach.

Wolność osobista nie znaczy dla Ciebie kompletnie nic.
Nawet nie wiesz, co to jest. Dla Ciebie sugestia z reklamy o kowboju oznacza automatycznie, że bezkształtna ludzka masa na pewno będzie palić, bo ktoś sobie zrobił ładne zdjęcie i jesteś gotów na tej podstawie zakazać ludziom wkładania kawałka papieru z ususzonymi liśćmi do ust. Na całym kontynencie, jeśli by się udało. Traktujesz ludzi jak zagrodowe bydło.

Mało tego, wolność jest przeszkodą w budowie cudownego i idealnego świata oraz realizacji idei człowieka sowieckiego, który również będzie zawsze idealny: w tym wypadku idealnie zawsze zdrowy i zawsze wolny od wszelkiego zła, zanieczyszczeń i uzależnień. Wydaje się, że przerysowuję (mam nadzieję, że nie jesteś świadomym ideologicznym trockistą) oczywiście, ale Twoje wypowiedzi brzmią jak wyjęte żywcem z trockistowkich broszur.
Wcześniej napisałeś: "Odsetek palaczy spadł o tyle i tyle a zatem PROGRAM UE działa"... Nie wiadomo czy śmiać się czy zapłakać... Całkowite zignorowanie trendów społecznych, mody na zdrowie i dostępu do informacji i wiedzy. To tylko bohaterskie czyny komisarzy ludowych przyczyniły się do szczęścia obywateli!

Poczytaj trochę- zdziwisz się jak wiele z myśli Trockiego realizuje się dziś w UE i do jakiego stopnia podobne są mechanizmy, które On opisał, w zakresie wprowadzania regulacji w życie. Śmiertelnie poważnie mówię.
Chłopie, demagogizujesz o paszporcie na komendzie milicji nie zdajac sobie sprawy, że ideologia, w którą głęboko- acz mam nadzieję nieświadomie- wierzysz, to toczka w toczkę (o ironio, to z rosyjskiego) to samo, co już było.

Znów na marginesie a propos innych Waszych dyskusji:
UE oficjalnie powołano do życia w 2009r (Traktat Lizboński, wcześniej była jedynie wola utworzenia UE). Mamy 2016 więc minęło raptem 7 lat, a UE już zaczyna się dezintegrować. Kiepsko, jak na kolejny internacjonalistyczny pomysł spod znaku sierpa i młota.:P

Unioentuzjastom, którzy poza UE życia nie widzą, polecam archiwa gazet z przełomu lat 80 i 90 i poważne rozważania i troski o tym, jak to PRL popadnie w niebyt po ewentualnym rozpadzie RWPG :D

Ostatnio edytowany przez john_doe, 12 Lip 2016 15:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#285 PostWysłany: 12 Lip 2016 15:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Roku napisał(a):
...
Też nam przeszkadza.

Serio? Myślałem że na Twoje życie największy wpływ ma ryba ślimak i owocowa marchewka. ...

Na ludzi mieszkających w UE, czy tego chcę czy nie, największy wpływ mają idioci, spijający słowa z ust Martina Schulza. To Brytyjczykom się nie spodobało, tak samo jak wcześniej wspomnianym Holendrom.

-- 12 Lip 2016 15:33 --

Roku napisał(a):
@namteH

Przeciwko takiej sile argumentów ciężko nawet zacząć obronę.
Gdy dostałeś dziesięć bodajże przykładów, odniosłeś się do 1 (słownie: jednego). Udowadniając przy tym że jest Ci obojętne
że Twoje dane, również te wrażliwe, są przedmiotem handlu i przetwarzania na olbrzymią skalę. ...

Odniosłem się do pierwszego, nie musiałem wyszukiwać tego który by mi najbardziej odpowiadał. Rzuciłem okiem na wszystkie i nie widziałem sensu dawania długiej lekcji logiki.
Wykazałem wtedy, że jedyne co zrobiła unia to podniosła kary i coś tam zmodyfikowała, coś co już istnieje od wielu lat. Nic nowego a pewnie poszły na to miliony. Założyłem że reszta była równie głupia.

#286 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:34 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Cytuj:
Ad.1. Ale kraj nie zyskał nic. Stracił wielu fachowców, wsie i miasta się wyludniły. Rozumiem, że to dla Ciebie same zalety. Pewnie tak samo postrzegasz ujemny przyrost naturalny.

Populizm. Stracił i zyskał. Duża część osób wyjechała, bo w kraju nie było perspektyw na dobre zarobki, lub był problem w ogóle ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy. Gdyby nie otwarty rynek pracy, te osoby konkurowały by na krajowym rynku pracy, gdzie bezrobocie byłoby wyższe a zarobki niższe. Nie jest dobrze w tym sensie, bo cześć z tych osób pewnie już nie wróci, skomplikowała im się sytuacja rodzinna, itp., ale za to mają szansę na lepszy standard życia. Część osób wróci(ła) / wróci i skorzysta z doświadczenia.

Cytuj:
Ad.2. oraz do Rosji, która tez do uni należy :lol:

Porównaj eksport do krajów UE i nie UE. Ogólnie do UE jest znacznie większy. Eksport do EU jest obarczony niskim ryzykiem, w przeciwieństwie do krajów typu Rosja.

Cytuj:
Ad.3. A w ilu z tych krajów Kościół, solidarność i ub dogadały się przy okrągłym stole jak ma być?

W niektórych rozstrzeliwano, w niektórych szturmowano z czołgami, w innych się dogadywano. W jednych z tych krajów jest teraz dużo kapitału z krajów rozwiniętych, w innych dużo oligarchii, itp, itd.
2 ludzi lubi ten post.

#287 PostWysłany: 12 Lip 2016 16:47 

Zbanowany
@namteH, john_doe, cavani i inni : moze sie pokusicie o jakas wizje tego co nam da wyjscie UK z unii i jak to bedzie - jakies pozytywne i negatywne skutki.
Wiem ze nie macie moralnego obowiazku ale moze troche dobrej woli, zamiast bezsensownej przepychanki kto ma racje.
Koszty wycieczek, mozliwosci przekraczania granic, bezpieczenstwo polakow innych krajach.

Dzisiaj juz wiadomo ze od jutra UK ma nowego premiera (Cameron dla otuchy sobie nawet podspiewywal), funt troche zyskal bo osoba nominowana nie jest zle nastawiona do unii.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Gadu-777
unia to nie jedyny ale ważny problem. Kolejne to nie tyle nasz klasa polityczna co świadomość ludzi w kwestii rządzenia krajem. Jak się zapytasz przeciętnego Polaka co to jest demokracja to odpowie, że to udział w wyborach...

-- 12 Lip 2016 17:25 --

@rattaman
Ad.1. No właśnie! Rozbicie rodzin (czyli jeszcze niższy przyrost) + odpływ zdolnych pracowników ale i pracodawców. Oczywiście wyjazdy bez uni tez by miały miejsce ale nie w takiej skali.
Ad.2. Tak ale co ma wspólnego z unio? Zdolne firmy, potrafiące odnaleźć się na rynku; myślisz że nie dały by rady bez stosów dyrektyw?
Ad.3. A w Polsce to co mamy? Banki? Sprzedane. Cukrownie? Sudzucker albo od lat zamknięte (@Roku, Przepraszam ale znów mam do Ciebie pytanie: czemu służą limity produkcji mleka i cukru i Bóg wie czego jeszcze?).

#289 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:30 
Awatar użytkownika

srebrny
ad.ad.1 ale podobno Polki się rozmnażają jako te króliki na obczyźnie
ad.ad.2 ale łatwiej tam gdzie jest łatwiej
ad.ad.3szczerze to ja wole wszystko sprzedać niż słyszeć ze żona politruka pracuje w najbogatszej Polskiej firmie tylko ze od roku siedzi na zwolnieniu(na wycieczki zagraniczne jednak może jeździć)
moim zdaniem prywaciarz lepiej zadba o swoje niż pracownik o "niczyje"

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ad.ad.ad.1. no i co z tego? jako że siedzi tam, to fakt posiadania dzieci tam jest tak istotny jak posiadanie dzieci np w brazylijskiej dżungli
ad.ad.ad.2. ale jest łatwiej bo unia? a nie bo EOG?
ad.ad.ad.3. ale to nie ma nic wspólnego z unio! wspominałem o tym trochę wcześniej.

#291 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:41 
Awatar użytkownika

srebrny
a co jest lepsze?
http://wpolityce.pl/polityka/300353-wicepremier-morawiecki-w-bydgoszczy-500-jest-na-kredyt-zadluzylismy-sie-o-dodatkowe-20-mld-zl-bo-chcemy-promowac-dzietnosc
promować dzietność za 20mld na nasz koszt czy wysyłać Polki celem rozmnażania do brazylijskiej dżungli?
wszak dzieci to dzieci i kiedyś jest szansa ze wrócą

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Gadu-777 napisał(a):
Dzisiaj juz wiadomo ze od jutra UK ma nowego premiera (Cameron dla otuchy sobie nawet podspiewywal), funt troche zyskal bo osoba nominowana nie jest zle nastawiona do unii.
@To jest pozytyw - "opinia" a nie fakt o nowym premierze. Ubawiłem się tą "opinią" aż się popłakałem ze śmiechu. :lol:

Ostatnio edytowany przez zulu, 12 Lip 2016 17:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 12 Lip 2016 17:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@becek
Cieszę się, że zacząłeś pojmować bycie w uni jako wybór między dżumą a cholerą :mrgreen:

#294 PostWysłany: 12 Lip 2016 18:07 
Awatar użytkownika

srebrny
ja świadomie chciałem być częścią unii
wady oczywiście są ale nie ma świata bez wad

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 12 Lip 2016 18:11 

Zbanowany
@namteH, zulu : dalej uciekacie od odpowiedzi bredzac swoje, nie interesuje mnie inne wazne tematy piszecie tutaj na temat decyzji Brytyjczykow co to moze zmienic.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 12 Lip 2016 18:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Gadu-777
Byłem ostatnio w Szwajcarii, która nie jest w uni i granice przekroczyłem tak jakby to był unijny kraj.
Loty do Genewy easyjet ma tanie jak barszcz więc może dalej będzie tak tanio; mam świadomość, że może być drożej jak zabiorą dotacje ale jakoś to przeżyję.
A bezpieczeństwo to pewnie takie same jak w Maroku czy na Ukrainie. Parę osób z forum tam było więc się ich możesz zapytać czy spali spokojnie po nocach.

#297 PostWysłany: 12 Lip 2016 18:46 

niebieski
Gadu-777 napisał(a):
@namteH, john_doe, cavani i inni : moze sie pokusicie o jakas wizje tego co nam da wyjscie UK z unii i jak to bedzie - jakies pozytywne i negatywne skutki.

Jak wywołujesz, to się pokuszę.
Wybacz mi lekkie kpiny, ale czy nastawienie do Unii to jest jedyny czynnik wpływający na notowania walut na Forex? :)

Jak pisałem wczesniej- premier jako władza wykonawcza jest jak tylne częsci ciała od spełniania swoich obowiązków. Ma wyprowadzić UK z UE i koniec. Nie musi być ani sceptykiem, ani entuzjastą ani kimkolwiek innym. Trójpodział władzy, o którym wszyscy już- w nagonce na zwolenników brexitu, jakoby ci nagle "chowali głowy w piasek"- zapomnieli.

NAM co da wyjście UK z Unii: "Taktycznie" niestety nic dobrego i o tym była tu mowa. Jako zdeklarowany uniosceptyk stwierdzam jednocześnie, że wyjśćie UK z UE będzie niekorzystne dla Polski (a przede wszystkim dla Polaków): w obecnej sytuacji politycznej, obecnych realiach i w krótkim/średnim terminie.

Są 2 podstawowe wady Brexitu dla Polaków:
1. Niepewność prawna co do sytuacji szeroko pojętych imigrantów z krajów UE.
2. Politycznie, strata sojusznika w UE, którego interesy często zbiegały się z polskimi oraz szerzej: w zasadzie jedynej znaczącej i silnej przeciwwagi dla dominacji francusko- niemieckiego federalizmu.

Konrad Berkowicz wymyślił bardzo trafne porównanie tej sytuacji: Brexit to jak wyjście na wolność silnego, dużego i lubiącego nas kumpla spod celi. Zostajemy sami w towarzystwie mniej przychylnych nam więźniów. Dla kolegi super, dla nas- średnio. Ale czy to powód, żeby życzyć mu pozostania w więzieniu? Moralny dylemat, niestety.

W zasadzie nic dodać nic ująć- bo niestety utopijne twory w postaci pomnika pychy lewicowych "intelektualistów"* i narzędzia hegemonii Niemiec w Europie* nie dają się ogarnąć prostą logiką i tworzą właśnie takie dylematy.

* - oba cytaty o UE, za M. Thatcher.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#298 PostWysłany: 12 Lip 2016 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Gadu-777 napisał(a):
@namteH, zulu : dalej uciekacie od odpowiedzi bredzac swoje, nie interesuje mnie inne wazne tematy piszecie tutaj na temat decyzji Brytyjczykow co to moze zmienic.
Skoro pytasz to Ci odpowiem że Bóg jeden wie co się zmieni. Wszystko jest tylko wróżeniem z kubka fusów. Na postawie pewnych przesłanek MOŻEMY co najwyżej PRZYPUSZCZAĆ i nic więcej. Być może za tydzień nikt nie będzie zwracał uwagi na Brexit bo np. na światło dzienne wyjdzie jakiś krach, deficyt lub inna afera. Wtedy nikogo Brexit nie będzie interesował tylko mowa będzie o nowym medialnym temacie. Brexit będzie zgrany jak temat Trybunału w Polsce. Nikogo nie będzie to interesowało i zejdzie to na dalszy plan. Co jakiś czas będą jakieś spotkania , negocjacje itp i temat będzie wracał jak bumerang. W mediach bzdury będą wygadywać pożal się Boże eksperci itd. jeden przez drugiego produkujący tą samą papkę dla mas.
Najważniejsze jest teraz co zrobią Niemcy a może i Niemcy+Rosja. Brexit i szczyt NATO to dwa kopniaki na tzw "miękkie" oba tematy bardzo Niemcom nie pasują. Trzeba się spodziewać jakiejś odpowiedzi Niemiec w najbliższym czasie. Być może i nowego kanclerza. Do tej pory Niemcy MUSIAŁY liczyć się ze stanowiskiem GB ale teraz już nie muszą. Zabawa się skończyła. Teraz to przyjdzie niemiecki walec i wyrówna chyba że gdzieś w tych geopolitycznych szachach ktoś znowu wykona jakiś ruch. Może też w samej UE coś się zmieni np. wygrana Marine Le Pen we Francji, zmiana kanclerza w Niemczech, krach finansowy lub kolejna fala imigrantów. Może też się okazać że Niemcy będą siedzieć cicho bo np. Amerykanie będą ich trzymać za pysk mając na nich haka z tych podsłuchów co mają je w Niemczech. Amerykanie kopia się z Ruskimi więc nie będą chcieli by im Niemcy jakąś swoją politykę uprawiali w Europie, która jest w sprzeczności z ich działaniami.

A z GB nikt nikogo do Polski na siłę nie będzie odsyłał. Ktoś tam musi w końcu pracować. Nawet jak funt będzie słaby to zmaleje import a wzrośnie eksport. Centrum finansowe jak było w City tak będzie. Kto wie może i GB będzie zmniejszać podatki to i część firm przeniesie się na wyspy. Czas pokaże.
 Profil Relacje PM off
john_doe lubi ten post.

#299 PostWysłany: 12 Lip 2016 21:07 
Awatar użytkownika

becek napisał(a):
jeden sens widzi drugi nie musi, nie muszą się wszyscy zgadzać
na tym polega demokracja ,ze wygrywa pomysł większości a nie wszystkich

Dlatego jest jak jest. A kto z tu obecnych uważa, że jest naprawdę dobrze, tak z głębi serca?

Roku napisał(a):
Z przyjemnością. Palenie tytoniu to syf, który spowodował śmierć milionów ludzi. M.in mojego ojca, któremu w akcie zgonu zapisano m.in zaawansowany nikotyzm, czy jakoś tak. W Unii przyjęty jest wieloletni wielostopniowy program, który docelowo ma wyeliminować palenie papierosów. Oczywiście istnieje dość duży margines działania dla krajów członkowskich. Dlatego też Skandynawowie powoli przymierzają się do całkowitego zakazu palenia (nie dziś, ani nie za rok - to wieloletnie plany), Finowie zdaje się już to zrobili (nakreślili plan prowadzący do całkowitego zakazu palenia). Mentole to perfumowana trucizna. Tak jakby ktoś podawał ci arszenik w czekoladkach. Już dociera? Palenie tytoniu to syf i niechaj palacz wie, że syf to syf.

Chwila, chwila. A może ja lubię arszenik w czekoladkach? Czemu jako wolny człowiek, nie mogę sobie tego po prostu kupić i zjeść. Albo postawić na półkę i podziwiać godzinami paląc mentolowe papierosy? Albo będę nimi rzucał z okna w psy szczekające o 4 nad ranem? Czemu urzędnik z obcego kraju, na którego nie głosowałem i którego na oczy nie widziałem ma zabraniać mi robić to na co mam ochotę? Czemu ja mam być ograniczany przez to, że ktoś może kupić i zjeć czekoladki z arszenikiem, nie sprawdzając wcześniej czym ten arszenik jest?

Roku napisał(a):
Na koniec tak z ciekawości zaś zapytam. Jak to jest, że nie przeszkadza wam ustawa o obrocie ziemią rolną, która w praktyce znosi wolność obrotu tą ziemią w Polsce, wieloletnie próby wprowadzenia nakazu płacenia za abonament radiowo-telewizyjny każdemu jak leci (ja np nie mam tv ani radia), albo np Ustawa antyterrorystyczna, dająca superuprawnienia służbom bez kontroli sądów, która wg Rzecznika Praw Obywatelskich sprzeczna jest z Konstytucją, Kartą Praw Podstawowych Unii Europejskiej oraz Konwencją o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. Albo zakaz picia piwa pod chmurką. Ale za to przeszkadza wam wymyślony ślimak to ryba lub zmanipulowana (ukazana bez kontekstu) marchewka to owoc. Nie pojmuję.

Oczywiście, że nie przeszkadza nam ustawa o obrocie ziemią rolną. No bo zastanówmy się, co w Polsce oznacza posiadanie na własność ziemi? Masz kwit z zapisem od suwerena, że jesteś właścicielem. I co dalej? Jak nie zapłacisz corocznej daniny, to ziemie tą tracisz. Nie możesz sobie tam nic konkretnego wybudować bez zgody suwerena, bo urzędnicy cie dopadną i rozszarpią. Nie możesz bez pozwolenia sobie ściąć drzewa i go sprzedać. To ja się pytam, co to jest za własność?

Przeszkadza nam za to inna rzecz. Słyszałeś o dyrektywie unijnej mówiącej, że w razie kłopotów sektora finansowego dobro myślna unia zabierze nam nasze własne pieniądze z konta celem ratowania prywatnych instytucji? Albo może o tym, że EBC drukuje sobie 80mld euro miesięcznie (policz ile to wychodzi na jednego mieszkańca), okradając wszystkich mieszkańców strefy euro? Drukowanie pieniędzy "z powietrza" jest nielegalne, a jeśli uważasz że jest inaczej to spróbuj sam to zrobić i opowiedz nam o rezultatach.

Roku napisał(a):
Wolność osobista jest dla mnie bardzo ważna, dlatego cenię Unię, wiem jak było wcześniej. Nigdzie na świecie nie ma większej wolności niż tu u nas. [...] Dla Ciebie palenie tytoniu to wolność? Ja paliłem papierosy, to własnie jest zniewolenie, kiedy zamiast jedzenia dla siebie czy dziecka, ludzie za ostatnie pieniądze idą kupić papierosy.

Jeśli pisałeś to bez podtekstów czy sarkazmu, to przy takim światopoglądzie to my się nigdy nie dogadamy. Wolność jest w głowie, nie w paszporcie. 200 lat temu mogłeś podróżować legalnie z Warszawy aż do Lizbony bez wizy i bez paszportu. Mogłeś też w każdym kraju który odwiedziłeś legalnie pracować i założyć swój biznes, a że cło wynosiło wszędzie 0%, to mogłeś handlować czym chcesz z kim chciałeś. Bez unii, bez dyrektyw, bez strefy Schengen, bez wspólnoty gospodarczej, bez ani jednego urzędnika który się tym zajmował. Czyli co, większa wolność jest z unią czy bez?

rattaman napisał(a):
Duża część osób wyjechała, bo w kraju nie było perspektyw na dobre zarobki, lub był problem w ogóle ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy. Gdyby nie otwarty rynek pracy, te osoby konkurowały by na krajowym rynku pracy, gdzie bezrobocie byłoby wyższe a zarobki niższe.

Ci ludzie którzy wyjechali zmniejszyli popyt na wszelkie dobra czy usługi, przez co ich podaż zmalała, także w tej kwestii nic się nie zmieniło.

Gadu-777 napisał(a):

Pokaże nam to, że da się całkiem sprawnie funkcjonować bez unii. Tak samo jak funkcjonuje Japonia, USA, Kanada, Australia i wiele innych.

igore napisał(a):
@becek Ja przeciwko takim rozmowom nic nie mam, ale wolę je widzieć w odpowiednim temacie ;)
Poza tym, dla mnie dyskusje światopoglądowe na forum nie mają sensu. Lepiej się spotkać przy wódce, pogadać, ewentualnie dać sobie po gębie - wtedy dyskusja smakuje lepiej :D

Wódka szkodzi, wprowadzono na nią akcyzę żeby ludzie tyle nie pili. To pewnie część długoterminowej akcji wspaniałomyślnych rządzących, mającej na celu zachęcenia nas do bycia abstynentami. Dla naszego zdrowia. I niższych kosztów leczenia.

Ostatnio edytowany przez MaSell, 12 Lip 2016 21:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
john_doe uważa post za pomocny.

#300 PostWysłany: 12 Lip 2016 21:10 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
namteH napisał(a):
@Gadu-777
unia to nie jedyny ale ważny problem. Kolejne to nie tyle nasz klasa polityczna co świadomość ludzi w kwestii rządzenia krajem. Jak się zapytasz przeciętnego Polaka co to jest demokracja to odpowie, że to udział w wyborach...

-- 12 Lip 2016 17:25 --

@rattaman
Ad.1. No właśnie! Rozbicie rodzin (czyli jeszcze niższy przyrost) + odpływ zdolnych pracowników ale i pracodawców. Oczywiście wyjazdy bez uni tez by miały miejsce ale nie w takiej skali.
Ad.2. Tak ale co ma wspólnego z unio? Zdolne firmy, potrafiące odnaleźć się na rynku; myślisz że nie dały by rady bez stosów dyrektyw?
Ad.3. A w Polsce to co mamy? Banki? Sprzedane. Cukrownie? Sudzucker albo od lat zamknięte (@Roku, Przepraszam ale znów mam do Ciebie pytanie: czemu służą limity produkcji mleka i cukru i Bóg wie czego jeszcze?).

Rozbicie rodzin to jedno (bo i wyjeżdżały całe), a przyrost naturalny to drugie. Tak się składa, że największy przyrost był ostatnio po odzyskaniu niepodległości, a później po wejściu do UE. Natomiast w latach kiedy bezrobocie było wysokie i perspektywy kiepskie liczba urodzeń malała. Pomyśl, jaki byłby przyrost, bez wejścia do UE...

Zdolne firmy nie odnajdą się bez dyrektyw, ale nie odnajdą się bez rynku zbytu, dużego, ze stabilnym jednolitym prawem, bez ceł i długotrwałych procedur celnych. Jest pewnym rozdwojeniem jaźni, że podaje się przykład Szwajcarii, jako kraju w który Polska się powinna zamienić, a nie pamięta skąd to bogactwo powstało - z całkowitego pozbawienia protekcji własnego rynku i zezwoleniu na ogromną emigrację ekonomiczną oraz braku ochrony patentowej.

Cukrownie, PGRy, huty sprzedane? Szkoda, że w tym czasie najwięksi krzykacze, zamiast kupić te spółki i zainwestować know-how i pieniądze, woleli sami sprzedawać np. Szwajcarom... Niektórzy pamiętają....

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 325 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość