Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1081 PostWysłany: 04 Lis 2014 22:44 

wojciech_bmv napisał(a):
Czy w bagażu podręcznym mogę przewozić taki oto żel/dezodorant? Mam wątpliwości ponieważ nie ma podanej objętości płynu a jedynie masa.

http://zapodaj.net/974a60ffeb3c1.jpg.html
http://zapodaj.net/30ee57c6a07d1.jpg.html

Mam to w ręce w tej chwili.To jest sztyft o wadze 92g Dolna część jest pusta. Smiało możesz brać. Większe mydła przewoziłem.
 PM off
wojciech_bmv lubi ten post.
wojciech_bmv uważa post za pomocny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1082 PostWysłany: 05 Lis 2014 11:05 

z kontrolą tych płynów to pewnie jest różnie na różnych lotniskach, ostatnio leciałem POZ-CIA-POZ i w Poznaniu pytali czy są w walizce kosmetyki - każdy odpowiada, że nie ma :))) 200 ludzi w samolocie, statystycznie połowa kobiet i wszyscy lecą bez kosmetyków :))) sam odpowiedziałem, że nie mam i poleciało przez skaner i tyle. Jak ktoś powie, że ma to musi wyciągnąć i pokazać, że zapakowane w woreczek. Oczywiście jak ktoś ma jakieś duże butle to wyłapią na skanerze - przy mnie kazali gościowi wyciągać z walizki butelkę.

Za to np. na Ciampino nikt się o nic nie pytał, standardowo paski, portfele itp a mi się nie chciało saszetki z szyi ściągać to nawet nic nie mówiłem i przelazłem i jak to Włosi - generalnie wszystko mają w dupie to i kontrolę też ;)

#1083 PostWysłany: 05 Lis 2014 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
u99artur napisał(a):

Za to np. na Ciampino nikt się o nic nie pytał, standardowo paski, portfele itp a mi się nie chciało saszetki z szyi ściągać to nawet nic nie mówiłem i przelazłem i jak to Włosi - generalnie wszystko mają w dupie to i kontrolę też ;)

Oj nie - ja w Bergamo miałem wyjęty na wierzch sos pesto 90g, pierwszy włoski bezpieczniak który to zobaczył to parsknął smiechem, ale za skanerem podleciała jakaś gruba i brzydka kontrolerka i już mi chciała wyrzucać - musiałem palcem pokazać na opakowaniu że ma regulaminowy rozmiar i dopiero odpuściła
 Profil Relacje PM off  

#1084 PostWysłany: 06 Lis 2014 14:14 

Loty: 124
Kilometry: 227 163
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Lece krajowym lotem po raz pierwszy i mam dwa pytania:
Czy do bagażu podręcznego mogę spakować SUSZARKĘ DO WŁOSÓW? Tzn nie ja, dziewczyna oczywiście :)
I czy do bagażu podręcznego mogę spakować pudełko (powyżej 100 mln na pewno!) z dietetycznym jedzeniem, czy jednak muszę się obejść?
 Profil Relacje PM off  

#1085 PostWysłany: 06 Lis 2014 14:22 

Loty: 323
Kilometry: 582 606
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Suszarke napewno mozna
 Profil Relacje PM off  

#1086 PostWysłany: 06 Lis 2014 14:23 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
suszarke bez problemow mozna zabrac- sprawdzone wielokrotnie ;-)

a co bedziesz mial w tym pudelku? jesli bedzie to plynne to raczej nie przejdzie kontroli bezpieczenstwa... jesli natomiast mowa o jakiejs kanapce czy poprostu kawalku miesa z salatka to nie powinno byc zadnego problemu :)
 Profil Relacje PM off  

#1087 PostWysłany: 08 Lis 2014 20:58 
Awatar użytkownika

niebieski
British Airways.
Czy w podręcznym mogę mieć ze sobą swoje jedzenie(kanapki)?
 Profil Relacje PM off  

#1088 PostWysłany: 08 Lis 2014 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Tak, możesz.

#1089 PostWysłany: 08 Lis 2014 21:03 

wiater napisał(a):
British Airways.
Czy w podręcznym mogę mieć ze sobą swoje jedzenie(kanapki)?

Nie tylko w British Możesz mieć, nawet pizze w w kartonie
 PM off  

#1090 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:38 

Bo tu się wiele pytań dot. żywności przewija i na pewno ktoś zadał już takie, ale dokopać się do tego i znaleźć, to dwie różne rzeczy, więc najwyżej splagiatuję czyjeś pytanie, no nic.

Ciekawi mnie, jak hasło dot. "przewozu płynów do 100ml" ma się do przewożenia dżemów, miodu albo masła orzechowego w słoiku?

Miód płynny pewnie zabiorą. A skrystalizowany?
Masło orzechowe to diabelnie gęsta pasta, więc do płynu daleko. Ale kto wie, próbował ktoś może? Informacje o przewiezieniu słoika nutelli uznam za satysfakcjonującą, w gruncie rzeczy konsystencją podobna rzecz.
A dżemy? Nieotwarte, sklepowe, puszczają? Pewnie nie, ale ktoś się może z tym spotkał? Logika mi podpowiada, że domowe dżemy od babci z piwnicy automatycznie pójdą do śmieci, ale ręki za to nie dam. Jak to z tym jest?

Właściwie, to jak ta cudna maszyna wychwytuje, czy są w torbie jakieś płyny? Jakoś po gęstości przedmiotów wewnątrz? Po oporze, jaki stawiają promieniowaniu, czy co?

Dziękuję za odpowiedzi!
 Profil Relacje PM off  

#1091 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:43 

Wszystkie w/w produkty spożywcze wymienione przez ciebie są i będą potraktowane jako płyny, a więc skalkuluj czy warto się ich pozbywać o ile umieścisz je w bagażu podręcznym i zostaną wykryte (dodam, że np. pasta do zębów też jest traktowana jako płyn)

Hicsuntdracones napisał(a):
Właściwie, to jak ta cudna maszyna wychwytuje, czy są w torbie jakieś płyny? Jakoś po gęstości przedmiotów wewnątrz? Po oporze, jaki stawiają promieniowaniu, czy co?

:D :lol: :P

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 12 Lis 2014 15:05, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#1092 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:47 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Hicsuntdracones napisał(a):
Ciekawi mnie, jak hasło dot. "przewozu płynów do 100ml" ma się do przewożenia dżemów, miodu albo masła orzechowego w słoiku?

Oficjalnie zadnej z tych rzeczy przewozic nie wolno- wszystkie sa traktowane jako plyny. Sama bylam swiadkiem na lotnisku w UK jak duza Nutella powedrowala do kosza. W katowicach natomiast Pani przede mna musiala pozbyc sie 2 sloikow dzemu...
Ale juz np w Skopje w miniona niedziele udalo sie nam 'przemycic' sloik miodu ;-) (nie liczylismy na to, ale jednak spobowalismy) - ale to raczej tylko wyjatek potwierdzajacy regule ;]
 Profil Relacje PM off  

#1093 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:50 

niebieski
Masło orzechowe - to zależy. Kilka razy mi się udało, na krajowych lotniskach, natomiast w Norwegii nigdy nie przeszło.
To samo z dżemorem. Rodzaj dżemu nie gra roli - tj. ze sklepu czy własnoręcznie zrobiony. Raz puszczą raz nie.
Miód tak samo.
 Profil Relacje PM off  

#1094 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 1 105 495
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Czy mogę przewieźć w podręcznym Raid (taki do prądu) na komary z wkładkami?! Czy potraktują to jako niebezpieczną substancję?

#1095 PostWysłany: 12 Lis 2014 14:55 

oryginalnie zapakowany, w pojemniku do 100 ml nie powinien dla nikogo stanowić zagrożenia i spowodować jego zabranie
 PM off
elwirka uważa post za pomocny.

#1096 PostWysłany: 12 Lis 2014 20:52 

Hm, ciekawie. Spróbujemy, zobaczymy. Dziękuję za odpowiedzi.

Ale, jeszcze raz spytam, bo, poważnie mnie to interesuje. Jak toto działa, właściwie? Bo nigdy mi do torby nikt nie zaglądał, ani nie zobaczyłem, jak komukolwiek w niej grzebią(tak, mało widziałem, mam za sobą tylko cztery przeloty samolotem, więc niewiedza, mam nadzieję, zrozumiała?), więc zakładam, że samo urządzenie musi wszystko wykrywać. Jak wobec tego odróżni kilo dynamitu od pudełka z kanapkami?
 Profil Relacje PM off  

#1097 PostWysłany: 12 Lis 2014 21:19 

http://szczecinairport.blog.pl/2014/03/ ... ra-bagazu/
 PM off  

#1098 PostWysłany: 12 Lis 2014 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Mi swego czasu krótki mały długopis prześwietlił się tak że pani zbladła, zawołała ochrone i przeszukali mój plecak, i wyraźnie odetchnęli z ulgą. nie powiedzieli o czym myśleli, można się tylko domyśleć że im to wyglądało na jakiś zapalnik czy lufe. Innym razem woziłem przez prawie rok klucz imbusowy (od hulajnogi juniora), zjechał z mną pół świata, oczywiście nieświadomie. Aż na którymś lotnisku wygenerował problem i został skonfiskowany (że niby rozkręce samolot).
Z kolei mój znajomy wiózł kiedyś jakąś gipsową figurkę/pamiątke, a zaraz obok miał zestaw paluszków (baterii) i jakieś kable. No i na zdjęciu wyszło że ten gips to się wyświetla jak materiał niefajny, a kable i baterie wyglądają jakby były podłączone to tegoż. Hehe, działo się.
Ja tak naprawdę wiele razy widziałem jak wysypywali ludziom torby szukając czegoś (mi zdarzyło się to pare razy, w szczególności gdy zapomniałem wyjąć scyzoryka czy śrubokrętów, ale czasem tak po prostu - bo za dużo kabli, bo na jednym lotnisku nie wnikają gdy zasilacze są w plecaku a na drugim się nie podoba). Widziałem też akcje gdy np. gość w podręcznym wiózł 40cm maczetę, jako pamiątke z tropików. Przy czym było to w Warszawie na ostatnim krajowym odcinku, podczas gdy gość leciał z tym bagażem wcześniej. Sam miałem akcje że w Niemczech gość mi wyciągnął multitoola którego zapomniałem wyjąć, pouczył że niebezpieczne i oddał spowrotem. Tyle ze w Warszawie i tak mi zabrali (wtedy jeszcze był osobny terminal krajowy i trzeba było się przeswietlac bo wchodzilo się jak z ulicy - dziś by się udało).
A na początku jak wprowadzili zaostrzone przepisy to regularnie "skubali" panie w różnym wieku z pilniczków i nożyczek do paznokci...

Generalnie nie należy się przejmować, przygotować bagaż żeby nie podpadł w miare możliwości.

#1099 PostWysłany: 13 Lis 2014 00:30 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Jak wracałam z Azji to przy przesiadce w AMS prześwietlili bagaż, pan się na mnie dziwnie spojrzał i kazał otworzyć plecak. Długo tam grzebał i wyjmował różne rzeczy po kolei ale ciągle nie mógł znaleźć tego czego szukał. Aż w końcu wyjął pendrive w kształcie karabinu maszynowego, który wiozłam na prezent :) Zupełnie nie pomyślałam, że może on kogokolwiek zainteresować. Widocznie na monitorze wyświetlił się taki kształt i musieli to sprawdzić. Dodam, że oczywiście pendrive był malutki, miał może 4 cm. No i po obejrzeniu bez problemu go przepuścili.

#1100 PostWysłany: 13 Lis 2014 16:16 

Hej mam pytanie, aktualnie wypoczywam sobie w Indonezji ale strasznie mnie korci żeby kupić sobie ukulele na pamiątke. Wkrótce mam powrót do Polski przez lufthanse i moje pytanie brzmi, czy będe mieć jakiś problem z wejsciem na pokład jeśli będe miał ukulele przywiązane do mojego plecaka? Do walizki napewno nie wejdzie ale mialem pomysł właśnie żeby jakoś to związać z bagażem podręcznym.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości