Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
#1141 PostWysłany: 10 Gru 2014 12:33 

Loty: 1
Kilometry: 4 027
Krajów: 2 / 0.9%
To w Rossmanie mogę kupić takie pojemniczki 100 ml i przelać te kosmetyki ? Nie będzie później problemów na lotnisku ? I z racji tego że lecę pierwszy raz sam samolotem tylko z bagażem podręcznym to może mi ktoś powiedzieć gdzie wpierw na lotnisku się kierować ? Żeby niepotrzebnie błądzić i tracić czas bo na lotnisku będę około 2 godziny przed wylotem czyli na styk. A doświadczonym lot okiem to ja nie jestem. Wylot z lotniska warszawa modlin
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1142 PostWysłany: 10 Gru 2014 12:35 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Tak, opakowania z Rossmana przejdą spokojnie. Jak lecisz tylko z podręcznym to idź od razu do security (pamiętaj, żeby w domu wydrukować kartę pokładową lub mieć na smartfonie). A 2h w Modlinie to dużo za dużo czasu. Na styk to 30 minut ;)
 Profil Relacje PM off  

#1143 PostWysłany: 10 Gru 2014 13:24 

Większość perfum ma oryginalne opakowania do 100 ml i nie ma potrzeby niczego przelewac (pisano tu, że wcale tak bezproblemowo do nie oryginalnych opakowań np. na angielskich lotniskach nie podchodzą)
 PM off  

#1144 PostWysłany: 10 Gru 2014 15:33 

Ok czyli chyba wszystko już wiem tak mi się wydaję. Muszę wskoczyć do rossmana po te pojemniczki i przelać płyny. Kartę pokładową wydrukowałem ze strony ryanair także to posiadam. Po wejściu na lotnisko od razu kierować się do security skoro mam tylko bagaż podręczny tak ? tam skanują moją kartę, sprawdzają dowód i potem tylko wyciągnięcie przedmiotów które biorę ze sobą na "tacę" prześwietlenie mnie i jestem już po wszystkim ?
 Profil Relacje PM off  

#1145 PostWysłany: 10 Gru 2014 15:50 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Tak, jeszcze możliwe jest sprawdzenie dokumentów tuż przed przejściem przez bramkę do samolotu, ale tak, to wszystko ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Raczki do podręcznego
#1146 PostWysłany: 10 Gru 2014 17:25 

Loty: 28
Kilometry: 42 304
Krajów: 9 / 4.2%
Czy Waszym zdaniem raczki - dokładnie takie jak na zdjęciu można wziąć do podręcznego?
Specjalnie wybrałem ten typ, bo nie mają żadnych ostrych krawędzi.

Image
 Profil Relacje PM off  

#1147 PostWysłany: 10 Gru 2014 21:44 

To jeszcze jedne i chyba ostatnie pytanie. Kartę pokładową wydrukowałem ale pod kartą znajdują się jakieś reklamy. Czy nie będzie z tym problemu na lotniskuu ? druga sprawa to posiłki w ryanair - na pokładzie samolotu w ponad 5 godzinnym locie z wawy na gran canaria nie podają chyba żadnego śniadania / obiadu wliczonego w cenę biletu to prawda ? można wnieść na pokład własne jedzenie ? ( bułki / kanapki ) czy też wodę. Jeżeli tak to może to być zapakowane w tej mniejszej torebce którą możemy wnieść jako bagaż podręczny ?
 Profil Relacje PM off  

#1148 PostWysłany: 10 Gru 2014 21:51 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
srebrny
Reklamy są tam celowo więc na pewno nie będą w niczym przeszkadzać :) Co do jedzenia, to za darmo Ryanair nic Ci nie da. Możesz wziąć ze sobą swój prowiant. Nie wolno jedynie spożywać swojego alkoholu na pokładzie.
 Profil Relacje PM off  

#1149 PostWysłany: 10 Gru 2014 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
erold napisał(a):
druga sprawa to posiłki w ryanair - na pokładzie samolotu w ponad 5 godzinnym locie z wawy na gran canaria nie podają chyba żadnego śniadania / obiadu wliczonego w cenę biletu to prawda ? można wnieść na pokład własne jedzenie ? ( bułki / kanapki ) czy też wodę. Jeżeli tak to może to być zapakowane w tej mniejszej torebce którą możemy wnieść jako bagaż podręczny ?

Tak na marginesie, pamiętaj, że napojów >100 ml nie przeniesiesz przez kontrolę bezpieczeństwa. Pozostają ci zakupy w strefie "airside", albo, co pewnie będzie tańsze, na pokładzie (przynajmniej w Wizzair ceny na pokładzie są przeważnie niższe niż te na lotnisku).

Ostatnio edytowany przez krasnal, 10 Gru 2014 22:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
vivere uważa post za pomocny.

#1150 PostWysłany: 10 Gru 2014 22:24 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
ale taki napój się da chyba przenieść...?

Image

serio pytam :)

#1151 PostWysłany: 10 Gru 2014 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Przejdzie spokojnie. Uzupełniłem poprzedni post.
 Profil Relacje PM off  

#1152 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:25 

Loty: 12
Kilometry: 25 477
Krajów: 6 / 2.8%
Powinno przejść bez problemu. Zawszę się dziwię jak odrzucają jakieś drobiazgi, a przechodzi zasilacz do laptopa z 3 metrowym kablem...
 Profil Relacje PM off  

#1153 PostWysłany: 15 Gru 2014 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
niebieski
Jak coś się stanie to będzie sprawdzanie kto daną osobę przepuścił. Kontroler bez problemu wybroni się z kabla do laptopa, a z pilniczka do paznokci nie.

#1154 PostWysłany: 17 Gru 2014 16:27 
Awatar użytkownika

Loty: 494
Kilometry: 1 102 778
Krajów: 58 / 27.1%
Zbanowany
vivere napisał(a):
ale taki napój się da chyba przenieść...?

Image

serio pytam :)

Sprawdziłem ostatnio. Popatrzyli, wyczytali, że 100ml i puścili, bo nie mieli innego wyjścia.

Żeby nie-potrzebnie się nie kłócić z załogą proponuję strzelać seteczki w toalecie.
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Liquid Epapieros ile
#1155 PostWysłany: 18 Gru 2014 13:13 

Witam,
szukałam , ale nie znalazłam dokładnie tego co chce , jeśli coś przeoczyłam, proszę mi podać linka ewentualnie do tematu.
Wiem że mogę mieć e papierosa w bagażu podręcznym , ale jak jest z liquidem? Mogę wziaść butelke 30 ml bez problemu?
I ile moge wziasc do bagazu rejestrowanego? Na zwykłe papierosy jest przepis ale z liquidami nic nie widziałam.
Jade do Tajandii, Malezji i Kambodży nie wiem czy tam bea dobrej jakosci plyny.
No i chce wziasc zapasowa grzalke, moga sie do niej przyczepic?
 Profil Relacje PM off  

#1156 PostWysłany: 18 Gru 2014 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
wziąść nie możesz, ale możesz wziąć

w podręcznym do 100ml a w rejestrowanym o ile nie będzie wypchany po brzegi to ile chcesz
 Profil Relacje PM off
nakw uważa post za pomocny.

#1157 PostWysłany: 18 Gru 2014 13:48 

niebieski
Zawsze mam przy sobie kilka baterii i płyny w kurtce lub spodniach /wtedy wykładam na taśmę/ Żadnego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#1158 PostWysłany: 18 Gru 2014 14:21 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Nóż z plastiku, coś takiego:

Image

ewentualnie nieco dłuższy, ale z zaokrąglonym czubkiem - przepuszczą czy potraktują jako broń?
 Profil Relacje PM off  

#1159 PostWysłany: 20 Gru 2014 14:00 

Loty: 12
Kilometry: 25 477
Krajów: 6 / 2.8%
Przewoził ktoś w podręcznym (Ryanair) teleskopowy kijek do GoPro? Złożony ma koło 30 cm, ale rozciągnięty 70-90 cm. Czy to nie problem?
 Profil Relacje PM off  

#1160 PostWysłany: 20 Gru 2014 14:12 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
przewoziłem kiedyś składany namiot i nie było problemu że po rozłożeniu jest dużo większy

myślę że z kijkiem będzie podobnie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 4 gości