Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim zadasz pytanie - przeczytaj poniższą listę.

Poniższa lista to wykaz o najczęściej pytane przedmioty. Polecam użycie skrótu klawiszowego Ctrl+F żeby przyśpieszyć przeszukanie listy.

Każdy post pytający o przedmiot z listy będzie usunięty.

TAK - oznacza to, że można wziąć do poręcznego
NIE - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wyrzucą
50/50 - trzeba mieć na uwadze ze moze zostać wyrzucone do śmieci, w zależności od humoru osoby na bramkach bezpieczeństwa

Płyny: max 100 ml każdy, max 10 sztuk w przeźroczystym woreczku o poj. max 1 litr

Może się zdarzyć, że ktoś przewiezie daną rzecz mimo statusu "NIE", jednak przewożąc rzecz oznaczoną jako "NIE" istnieje bardzo duża szansa, że dana rzecz nie zostanie dopuszczona do przewozu.
Istnieje także mała szansa, że mimo oznaczenia "TAK" dany obiekt będzie potraktowany na kontroli jako płyn lub jako rzecz zabroniona - prawo do oceny, czy dany przedmiot jest niebezpieczny posiada przede wszystkim osoba na bramkach.

Obcinarka do paznokci: TAK
Baterie: TAK - paluszki, powerbank, NIE - akumulator (np. samochodowy)
Aparat: TAK
Kosmetyki:
- pudry: TAK, PŁYN patrz wyżej (o ile nie w kamieniu)
- krem: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do paznokci: TAK, PŁYN patrz wyżej
- perfumy: TAK, PŁYN patrz wyżej
- dezodorant: TAK, PŁYN patrz wyżej (wyjątek: sztyft: TAK)
- szminka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pianka: TAK, PŁYN patrz wyżej
- maszynka do golenia: TAK
- pianka do golenia: TAK, PŁYN patrz wyżej
- błyszczyk: TAK, PŁYN patrz wyżej
- tusz: TAK, PŁYN patrz wyżej
- pilniczek: TAK
- nożyk: NIE
- nożyczki: NIE
- pasta do zębów: TAK, PŁYN patrz wyżej
- lakier do włosów: NIE
- aerozol: NIE

Papierosy: TAK (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Alkohol: TAK, PŁYN patrz wyżej (sprawdź przepisy celne kraju docelowego ile można zabrać)
Butelka pusta: TAK
Palnik: TAK
Laptop: TAK
Statyw: 50/50 (lepiej brać mniejsze)
Czekolada w tabliczce: TAK
Dżem: TAK, PŁYN patrz wyżej
Nóż: NIE
Nożyczki: NIE
Scyzoryk: NIE
Korkociąg: NIE
Ostrze: NIE
Parasol: 50/50 (lepiej brać małe parasolki składane)
Broń: NIE
Kanapki: TAK
Leki: TAK, w przypadku dużej ilości/niestandardowych (np. na receptę) wymagane może być zaświadczenie od lekarza na wszystkie leki (najlepiej po angielsku)
Syrop: TAK, PŁYN patrz wyżej
iPhone: TAK (o ile nie większa ilość)
Płyn do soczewek: TAK, PŁYN patrz wyżej
Klucze: TAK
Gaz: NIE
Koc: TAK
Sztućce: 50/50 (na pewno nie nóż)
Kable: TAK
Gaz pieprzowy: NIE
Ser: NIE (sery twarde czasami TAK, sery miękkie traktowane jak PŁYN patrz wyżej)
Owoce: TAK
Zapalniczka: 50/50
Buty: TAK
Grzałka: TAK
Czajnik: TAK
Blender: TAK
Zasilacz: TAK
Kieliszki: TAK
Zapałki: 50/50
Igła: 50/50
Krople do oczu: TAK
Słuchawki: TAK
Powerbank: TAK
Nabój: NIE
Cążki: TAK
Pierścionek: TAK
Kartusz: NIE
Oliwa: TAK, PŁYN patrz wyżej
Masło: TAK, PŁYN patrz wyżej
Prezerwatywy: TAK
Słodycze: o ile nie płyn, TAK
Segregator z metalową dźwignią: TAK
Śledzie/sledzie do namiotu: NIE (chyba, że plastikowe)

Źródło i oficjalna wykładnia ULC: http://ulc.gov.pl/pl/component/content/ ... ozwolonych

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 151  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Interferon
#1041 PostWysłany: 19 Wrz 2014 23:24 

farmer napisał(a):
Witajcie,

Czy mieliście do czynienia z przewożeniem w bagażu interferonu? Lek jest w małej ampułek wraz z mała igła do iniekcji. Lek musi byc przechowywany w niskiej temperaturze, maks do 10st. Czy przewieźć go w podręcznym w "minilodowce", wrzucić w kompresem do głównego, czy zgłosić załodze żeby sie nim zaopiekowali?
Trasa waw-lhr-jfk,

Dzieki

Zdecydowanie podreczny. Bagaz rejestrowany moze Ci zginac i wrocic do Ciebie w blizej nieokreslonym terminie. Albo nie wrocic wcale.

Ostatnio edytowany przez Roku, 22 Wrz 2014 07:29, edytowano w sumie 1 raz
Porządkowanie
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1042 PostWysłany: 19 Wrz 2014 23:31 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 364 340
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
wszystko ładnie, pięknie, ale w jaki sposób utrzymać niską temperature...?
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 19 Wrz 2014 23:48 

Jesli nie wolno go zamrazac, to przychodzi mi do glowy tylko rozwiazanie a la Slodowy. WAW-LHR szczelnie opakowana fiolka spedza w 100ml butelce z woda, otoczona podobnymi buteleczkami z lodem o niezbyt niskiej temperaturze. LHR-JFK podobnie, przy czym lod zalatwilabym albo w lounge, albo w jednym z barow, a potem od obslugi. Ew. poprosilabym purser z business class o opieke nad fiolka. Lodowke maja na 100%.

W razie dlugiego oczekiwania powinien teoretycznie pomoc punkt medyczny.

I jeszcze 2 rzeczy: sprawdzilabym rejestr FDA, czy ten konkretny interferon dopuszczony jest do obrotu w Stanach (zeby uniknac klopotliwych sytuacji) i wzielabym ze soba jakis dokument potwierdzajacy, ze musze go przyjmowac.
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 19 Wrz 2014 23:51 
Awatar użytkownika

Loty: 189
Kilometry: 364 340
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
dzięki Kara za potwierdzenie moich przypuszczeń :)
 Profil Relacje PM off  

#1045 PostWysłany: 22 Wrz 2014 18:43 

Hej,
Lecę do US na wesele. Mam przesiadkę w Amsterdamie i Atlancie (linia KLM).
W prezencie chciałam zawieźć zestaw porcelany.
Czy ktoś z Was się orientuje czy jest cło na przewóz takiej porcelany? (jest to normalny zestaw kawowy)
Jeżeli jest to w ile %.
Mam plan przewozić w bagażu podręcznym w pudełku styropianowym zrobionym specjalnie na wymiar i zastanawiam się czy gra jest warta świeczki.
Będę wdzięczna za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#1046 PostWysłany: 22 Wrz 2014 19:37 

Prawdopodobnie poproszą o otworzenie pudełka tak wiec nie przesadzaj z papierem. O cło nikt nie bedzie pytał. Wiozlem kiedyś coś podobnego ale z Boleslawca.
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 22 Wrz 2014 20:02 
Awatar użytkownika

Z tego co tutaj wyczytałam, wiem już, że różnego rodzaju płyny można przewozić w buteleczkach do 100 ml jedna. Zastanawiam się czy już nie lepiej wziąć mydło w kostce, a w hotelu, w Paryżu może będą jakieś małe płyny i szampony w pokojach. Właściwie jedno mnie gryzie, te torebeczki plastikowe. Nie mogę tych płynów czy pasty do zębów trzepnąć do zwykłej zrywki foliowej ? Te całe "co można, czego nie można" psuje całą radość z wyjazdu. Nie dość, że nie mam odpowiednich wymiarów torby/walizki, chyba, że sobie dopłacę, to jeszcze tutaj naczytałam się takich informacji, że nic tylko wzdycham co chwilę. Śmiech na sali co oni wyprawiają...

#1048 PostWysłany: 22 Wrz 2014 20:15 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
KiniaBonia napisał(a):
Z tego co tutaj wyczytałam, wiem już, że różnego rodzaju płyny można przewozić w buteleczkach do 100 ml jedna. Zastanawiam się czy już nie lepiej wziąć mydło w kostce, a w hotelu, w Paryżu może będą jakieś małe płyny i szampony w pokojach. Właściwie jedno mnie gryzie, te torebeczki plastikowe. Nie mogę tych płynów czy pasty do zębów trzepnąć do zwykłej zrywki foliowej ? Te całe "co można, czego nie można" psuje całą radość z wyjazdu. Nie dość, że nie mam odpowiednich wymiarów torby/walizki, chyba, że sobie dopłacę, to jeszcze tutaj naczytałam się takich informacji, że nic tylko wzdycham co chwilę. Śmiech na sali co oni wyprawiają...

Nie martw się, czasem na lotniskach (jak np w Gdansku) te torebki na płyny leżą sobie, że możesz je wziąć i wrzucić kosmetyki do niej :) a jak nie, to takie torebki w Rossmanie czy innym sklepie/aptece to nie więcej niż 5 zł :)
 Profil Relacje PM off  

#1049 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:25 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
KiniaBonia napisał(a):
Właściwie jedno mnie gryzie, te torebeczki plastikowe. Nie mogę tych płynów czy pasty do zębów trzepnąć do zwykłej zrywki foliowej ?

Można.
8 actimelków po 100 ml każdy wiozłem ... dziecko właściwie wiozło :D ... w zwykłej reklamówce w plecaku. Wyjęliśmy tylko do kontroli.

Zestaw kosmetyków też wiozłem w normalnej kosmetyczce, otworzyłem do konrtoli i tyle.

Okęcie, Bergamo, Goteborg - bezproblemowo. Zdaje się, że to na Luton są wariaci, co torebki mierzą ;)
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 22 Wrz 2014 21:44 

Lx13 napisał(a):
Prawdopodobnie poproszą o otworzenie pudełka tak wiec nie przesadzaj z papierem. O cło nikt nie bedzie pytał. Wiozlem kiedyś coś podobnego do ale z boleslawca.

Też będę przewozić porcelanę bolesławiecką :D
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 22 Wrz 2014 22:04 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Może to zabrzmi głupio, ale na ponad 20 lotów ani razu nie miałem (ani rodzina) kosmetyków w torebce strunowej (zero problemów), a ostatnio przestałem z lenistwa wyciągać kosmetyczkę i elektronikę z plecaka :D jak na razie wszystko OK.
P.S.Nie latam do Londynu ;)
 Profil Relacje PM off  

#1052 PostWysłany: 22 Wrz 2014 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
agnieszkaszka napisał(a):
Lx13 napisał(a):
Prawdopodobnie poproszą o otworzenie pudełka tak wiec nie przesadzaj z papierem. O cło nikt nie bedzie pytał. Wiozlem kiedyś coś podobnego do ale z boleslawca.

Przyczepię się, bo trochę rażący błąd. (http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png :P)

Bolesławiec to nie porcelana, a zwykła ceramika i kamionka. Nie żeby to coś zmieniało w kwestii przewozu samolotem, ale. :)
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#1053 PostWysłany: 22 Wrz 2014 22:08 

zbyhu napisał(a):
agnieszkaszka napisał(a):
Lx13 napisał(a):

Przyczepię się, bo trochę rażący błąd.

Bolesławiec to nie porcelana, a zwykła ceramika i kamionka. Nie żeby to coś zmieniało w kwestii przewozu samolotem, ale. :)

Haha whatever ;) klamka zapadła. Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#1054 PostWysłany: 22 Wrz 2014 22:46 
Awatar użytkownika

To mam nadzieję, że na lotniskach Wrocław - Paryż, nie będą mnie ścigać za te torebeczki, bo mój facet to już by leciał kupować, a ja nie lubię zbędnie pieniędzy wydawać :) Co to w ogóle za wymogi ...

#1055 PostWysłany: 23 Wrz 2014 07:15 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
Profilaktycznie... czasem przy odprawie lub przy security leżą takie torebeczki za darmo, można wziąć kilka za darmo na zapas.
Ja akurat trafiłem na nie w Zadarze, wziąłem 3 i nigdy z nich nie skorzystałem, jedną wożę nieużywaną w bagażu.
 Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 23 Wrz 2014 08:14 

KiniaBonia napisał(a):
To mam nadzieję, że na lotniskach Wrocław - Paryż, nie będą mnie ścigać za te torebeczki, bo mój facet to już by leciał kupować, a ja nie lubię zbędnie pieniędzy wydawać :) Co to w ogóle za wymogi ...

Ja też nie lubię wydawać zbędnie pieniędzy, ale z tymi torebkami nie przesadzajmy - to naprawdę kilka złotych w rossmanie czy hurtowni opakowań za zestaw kilku torebek. A czasem wiele rzeczy, które kupujemy jest w takich woreczkach strunowych i można sobie odłożyć z myślą o wyjeździe.

A co do wymagań - pewnie wiele jest nad wyraz, ale czasem to co wydaje nam się nie do pomyślenia to się naprawdę ludziom zdarza. Wyobraźmy sobie, że ktoś nie domknie buteleczki, tubki itp, itd. Jak samolot fruwa cały dzień, stoi na lotnisku kilkadziesiąt minut, ładują go i leci dalej, przemnóż to przez 150-200 pasażerów na lot, gdyby tak nawet co setnej osobie miało coś wyciec to wszędzie byłby smród i syf.

#1057 PostWysłany: 23 Wrz 2014 13:39 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
Krajów: 9 / 4.2%
We Wrocławiu (miesiąc temu) nie dość, że miałem woreczek dosyć sporo powyżej wymiarów, to i krem do opalania 120ml się przewinął. Oczywiście zaraz wyłapali, ale ściemniłem, że ojej, nie zauważyłem i puścili go normalnie :) Polecam w przyszłości kupić w Ikei komplet woreczków strunowych, są wytrzymałe i przydają się nie tylko do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#1058 PostWysłany: 23 Wrz 2014 14:29 
Awatar użytkownika

srebrny
KiniaBonia napisał(a):
(...)Co to w ogóle za wymogi ...

Z torebkami chodzi głównie o to że wszystkie płyny są w jednym miejscu a nie rozsiane po bagażu - łatwo je szybko sprawdzić, i że ilość mamy ograniczoną - ~1 litr. Oprócz tego jest zysk taki że jak się nam coś wyleje to nie zapaskudzi bagażu/samolotu.

A woreczek ma być - na Luton kasują chyba 1 GBP jak się nie ma, czasem dają za darmo, czasem przejdzie bez woreczka, ale sam chyba na to bym nie liczył... Sam zwykle mam w kosmetyczce włożone i jak mi się przypomni to przekładam. Czasem zapomnę i przechodzi, bo zwykle security ma lepsze rzeczy do robienia niż prosić n-tą osobę o wyjęcie kosmetyków. Tak samo jak lustrzanki nigdy mi nie kazali wyjąć osobno - a jak spytam czy mam wyjąć to mówią że tak :)

KiniaBonia co zrobisz jak się nie uda bez woreczka i każą Ci kosmetyki wszystkie powyrzucać?

I jeszcze tak odnośnie posta trochę wcześniej że komuś mierzyli woreczek na Luton, to nie wiem jak to się odbywało... Szacowanie objętości z długości i szerokości to jakaś bzdura, bardzo jestem ciekawy... :)
 Profil Relacje PM off  

#1059 PostWysłany: 23 Wrz 2014 14:37 

zbyhu napisał(a):
Tak samo jak lustrzanki nigdy mi nie kazali wyjąć osobno - a jak spytam czy mam wyjąć to mówią że tak :)

yyyyy... ale o co chodzi z tymi lustrzankami? Dlaczego niby każą wyjąć z podręcznego? Bo co? A jak będę miał torbę z aparatem, która w Ryanie mieści się jako ten nowy bagazyk dodatkowy?

Ostatnio edytowany przez zbyhu, 23 Wrz 2014 14:48, edytowano w sumie 1 raz
poprawiłem cytowanie
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 23 Wrz 2014 14:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Na security. Pytają o elektronikę w bagażu - laptopy, tablety - które trzeba wyjąć. Jak powiesz że masz aparat to też proszą o wyjęcie. Jak nie wyjmiesz to jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mnie cofnęli i kazali jeszcze raz przez bramkę przechodzić. Oczywiście może tak się zdarzyć że każą i wtedy wkurzę wszystkich za mną że nie przygotowałem się do security.

Jak masz torbę osobno to raczej bez problemu wyciągniesz - kiedyś miałem aparat na samym dnie plecaka, do tego obiektywy, ciuchy itp. Spytałem czy wyjąć to kazali wyjąć - trochę mi to zajęło, tak samo jak i zapakowanie tego z powrotem. Od tej pory nie pytam :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3003 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 151  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 2 gości