Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 26 Sty 2013 16:28 
Awatar użytkownika

srebrny
codriver napisał(a):
Pamiętaj, że przesiadając się w UK czekają Cię 2 kontrole 'paszportowe', więc to 1,5h może okazać się ryzykowne. Nie wspominając już nawet o jakichś możliwych opóźnieniach.

Racja, z tym, ze 1.5h to troche maly margines jak na manewry miedzy strefa Schengen, a reszta swiata.

Gwoli scislosci, nie spotkalem sie jeszcze z kontrola paszportowa 'on departure' w UK, a mam na koncie kolo 50 takich lotow.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#642 PostWysłany: 26 Sty 2013 20:53 

1,5 h na przesiadkę w Wielkiej Brytanii ? Mi wystarczyło. 23 stycznia leciałem Ryanairem z Poznania do Stansted (10.35 - 11.45). Mimo tego, że samolot nie odleciał o czasie zdążyłem na lot Stansted - Wrocław (13.20 - 16.25). A jak niektórzy wiedzą na tym lotnisku trzeba mieć zdrowe nogi ;) Nie było kolejek ani do kontroli dokumentów po przylocie, ani do security - czynna była spora liczba "okienek". Zdążyłem nawet zrobić małe zakupy zanim ogłosili numer wyjścia. A później kto pierwszy ten lepszy i udało mi się: byłem czwarty w kolejce. Niestety i tak musiałem czekać około 40 minut zanim zaczął się boarding . Samolot stał na płycie postojowej, ale nie było załogi. I tu pojawia się moje pytanie:czy to normalna sytuacja, że załoga przylatuje inną maszyną, a odlatuje inną ?
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 26 Sty 2013 21:09 

Jedna rzecz przypomniała mi się. Czas lotu podany jest z małą zakładką. Według rozkładu miał wynosić 2 godziny i 10 minut, a szefowa pokładu mówiła, że planowy czas lotu to 1 h i 45 min. Tak samo było jak latałem z Babimostu do Warszawy - samolot miał lądować po 70 minutach, a zrobił to po 60.
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 26 Sty 2013 21:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
m3lm4k napisał(a):
codriver napisał(a):
Pamiętaj, że przesiadając się w UK czekają Cię 2 kontrole 'paszportowe', więc to 1,5h może okazać się ryzykowne. Nie wspominając już nawet o jakichś możliwych opóźnieniach.

Racja, z tym, ze 1.5h to troche maly margines jak na manewry miedzy strefa Schengen, a reszta swiata.

Gwoli scislosci, nie spotkalem sie jeszcze z kontrola paszportowa 'on departure' w UK, a mam na koncie kolo 50 takich lotow.

czyli jak bym wyszedł jako jeden z pierwszych z samolotu i miał tylko jedną kontrolę to dałby rade? no bo w sumie od przylotu do odlotu mam ok 1,5 godziny ale pół godziny przed odlotem mogą mnie olać i nie wpuścić...

#645 PostWysłany: 26 Sty 2013 23:48 

niebieski
Mam pytanie o Londyn Heathrow, terminal 1. Przylatuje o 15:25 TAMem a o 17:15 mam Lufe do MUC. Oddzielne bilety. Jest szansa zdazyc ? Plecaki trzeba bedzie odebrac i powtornie nadac ? Jaka jest szansa ze pozwola w GIG nadac bagaz do MUC/KRK ?
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 27 Sty 2013 12:08 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Sojusz to jest akurat ten sam, ale bagażu tak czy inaczej nie uda Ci się najprawdopodobniej nadać na całą trasę choć oczywiście spróbuj, to nic nie kosztuje.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 27 Sty 2013 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Krajów: 26 / 12.2%
Witam,

We wrześniu planujemy ze znajomymi lot z Wrocławia do Paryż Beauvais i stamtąd do Faro. Na przesiadkę mamy 2,20h. Wszyscy będziemy mieć bagaż podręczny. Czy zdążymy się przesiąść bez problemu?

Image
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 27 Sty 2013 15:47 

Loty: 238
Kilometry: 354 517
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Garuda, jak przylecicie bez opóźnień, to nie będzie najmniejszego problemu by zdążyć.
Terminal ten sam [2], więc śmiało lećcie :)
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 27 Sty 2013 15:53 

niebieski
Ja mam godzinę na Beauvais i mam nadzieję jakoś zdążyć :)

#650 PostWysłany: 27 Sty 2013 16:46 

niebieski
a ile czasu, conajmniej, trzeba przeznaczyc na Heathrow, na T1, zeby wysiasc z TAMa i wsiasc do LH lub LO, odbierajac plecaki i nadajac je ponownie ?
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 28 Sty 2013 00:18 

Witam.
Zamierzam lecieć na Wielkanoc do Curitiby w Brazylii i nie wiem czy będę miał wystarczająco czasu na przesiadki.
Lecę tylko z bagażem podręcznym, jeden bilet.

Oto lot:
Dublin-Frankfurt, w Frankfurcie czekam 1:30h (WYSTARCZY???)
Frankfurt-Rio de Janeiro, w Rio czekam 2:24h (tu chyba wystarczy mi czasu)
A z Rio prosto do Curitiby.
Powrót:
Curitiba-Sao Paulo, w Sao Paulo czekam 1:35h (WYSTARCZY???)
Dalej już dobrze.

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuje
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 28 Sty 2013 00:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wystarczy, poza tym skoro wszystko na jednym bilecie to w czym problem?
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 28 Sty 2013 00:58 

niebieski
Domyślam się, że wszystko masz na jednym bilecie, więc na pewno wszystko się uda, bo w razie 'w' masz zabezpieczenie i to linia o Ciebie dba.
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 28 Sty 2013 22:55 

Witajcie,

Właśnie dostałem info od Ryanaira, że zmienili mi godzinę wylotu z Charleroi - lecę godzinę wcześniej. W zasadzie byłoby mi to obojętne, gdyby nie to, że mam już dokupiony dojazd na to lotnisko z Lille. Będę jechał busem Flibco (http://www.flibco.com/), na przystanku CHARLEROI AIRPORT powinienem być o 6:00. Wylot po zmianie mam o 6:50 (wcześniej była 7:50).
W związku z tym pytanie do osób które ogarniają w miarę to lotnisko - czy ok. 30 minut wystarczy na przesiadkę z autobusu, przejście przez security i dojście pod bramkę? Jeśli ktoś korzystał z usług Flibco dajcie też proszę znać czy te busy są punktualne?

Z góry dzięki za wszelkie informacje!

Pozdrawiam,
Paweł

#655 PostWysłany: 29 Sty 2013 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Z przystanku do security masz jakies 30m w linii prostej, zatrzymuje sie dokladnie pod terminalem od str departures. Zwykle nie ma tam kolejek (oprocz belgijskich dlugich weekendow i swiat), a podejrzewam ze o 6 rano to w ogole zywego ducha nie bedzie. Pol h wystarczy spokojnie, byle tylko ten autobus sie nie spoznil (ale znow: o 6 rano cala Belgia jeszcze spi, wiec nie powinno byc korkow na drogach). Ja jezdze od strony Brukseli i zwykle tak sobie autobus wybieram zeby byc 1h przed odlotem na miejscu, a jeszcze zwykle jakies zakupy na bezclowym robie.

#656 PostWysłany: 29 Sty 2013 23:54 

Dzięki za odpowiedź :)
W takim razie chyba zaryzykuję, najwyżej będzie jakaś przygoda ;) (odpukać).

EDIT:
Gdyby ktoś miał podobny problem w przyszłości - da się to ogarnąć, jakby się uprzeć jeszcze szybkie zakupy na bezcłowej da się zrobić :)

Ostatnio edytowany przez StuntmanMike, 05 Mar 2013 19:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 03 Lut 2013 14:33 

Akurat o 6 rano jest duży ruch na security, bo to pierwsza rotacja samolotów, a nie wszystkie stanowiska są otwarte.
Zobacz jaka będzie kolejka - jak duż, to podejdź do pracownika lotniska i powiedz że się spóźnił autobus i ci niedługo zamykają gate (co o tej godzinie jest prawdą, to pierwszy lot, więc zamykają zgodnie z planem!) i czy nie mógłbyś przejść szybciej przez security. Powinni ci pomóc.

Choć przy 50 min wszystko powinno być OK - w 20 min normalnie powinieneś przejść.

#658 PostWysłany: 04 Lut 2013 01:12 

Loty: 267
Kilometry: 403 879
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Może komuś się przyda - ostatnio leciałem przez Skavste (45 min na przesiadkę). Od wyjscia z pierwszego samolotu do dojscia do security mijaja okolo 3 minuty. Smiało mozna probowac nawet przy 20minutowych przesiadkach, jesli sie kupi bilet awaryjny
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 04 Lut 2013 13:03 

Witam,

Mam pytanie do Was, jako do praktyków. Mam wykupiony lot z Frankfurtu do Tai Pei. Wylot jest w sobotę o godzinie 14.40. Znalazłem lot Lufthansy z Warszawy tego samego dnia, gdzie wylot jest 06.45, przylot do FRA 08.35. Czy te niecałe 6 godzin wystarczy, żeby zdążyć z jednego lotu na drugi? Chodzi mi bardziej o statystyki opóźnień lotów, wydawania bagażu itd. Jakie jest Wasze zdanie, zaryzykowalibyście czy raczej lepiej pojechać dzień wcześniej i przespać się gdzieś w hotelu obok lotniska we FRA? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 04 Lut 2013 18:08 

niebieski
Jak dla mnie, to zdążyłbyś się przesiąść z 5 razy :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość