Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Opodo opinie użytkowników forum: dopłaty do płatności kartą, koszty zmiany daty, anulacji i zwrotu podatków lotniskowych.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-05, na podstawie wpisów do posta #1836154. Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Opodo to internetowe biuro podróży, które pośredniczy w sprzedaży biletów lotniczych i nie jest przewoźnikiem. Wątek zbiera doświadczenia z dwóch obszarów: dopłat przy wyborze formy płatności oraz kosztów zmiany daty, anulowania rezerwacji i odzyskania podatków lotniskowych. Część wpisów pochodzi sprzed zmiany przepisów o dopłatach kartowych, więc przy starszych stronach sprawdzaj datę posta.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Sprzedawca w UE nie może pobierać od konsumenta dodatkowej opłaty za płatność zwykłą kartą debetową lub kredytową. Dotyczy to zakupów w sklepach i w internecie w całej Unii źródło
  • ✔ Jeżeli dopłata za jakąś formę płatności w ogóle się pojawia, nie może być wyższa niż prowizja ponoszona w związku z nią przez sprzedawcę. To punkt odniesienia przy reklamacji różnicy między ceną z wyszukiwarki a kwotą do zapłaty źródło
  • ⚠ Starsze posty opisują prowizję 26-48 PLN za większość kart i darmową płatność kartą kredytową Visa. Wobec obecnych przepisów te opisy są nieaktualne — traktuj je jako archiwum wątku #204374, #833242, #1279622
  • ✔ Zgodnie z warunkami Opodo bilet co do zasady nie podlega zwrotowi ani modyfikacji, chyba że określono inaczej podczas rezerwacji. Sprawdź to przed zakupem taniej taryfy, bo przesądza o dalszych kosztach źródło
  • ✔ O zwrot części podatków i opłat lotniskowych można wystąpić do linii lotniczych w ciągu 30 dni od daty lotu, jeśli bilet stracił ważność i nie został wykorzystany. Termin jest krótki, więc wniosek składaj od razu po niewykorzystanym przelocie źródło
  • ✔ Przy rezerwacji złożonej z osobnych biletów każdy odcinek może mieć własne opłaty za zmianę lub anulację. Jedna rezerwacja w koszyku nie oznacza jednej umowy przewozu ani jednego cennika zmian źródło
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają dopłatę rzędu 500 zł od osoby za zmianę daty lotu oraz doliczenie 86 EUR jako różnicy taryfy przy minimalnej różnicy ceny biletu #518519, #1422655, #1422675
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają też opłaty serwisowe za obsługę zwrotu podatków w kwotach 10 EUR i 50 EUR, potrącane od sumy odzyskiwanej od przewoźnika #1692176, #1836154
  • ℹ Konkretnych stawek za zmianę, anulację i obsługę zwrotu podatku nie znaleźliśmy w publicznej dokumentacji Opodo. Kwoty z relacji użytkowników traktuj jako orientacyjne, bo mogą zależeć od taryfy, przewoźnika i momentu zakupu
  • ℹ Najnowsze wpisy w wątku, z 3 września 2026, dotyczą rozliczeń przy zwrotach — świeżych doświadczeń szukaj od ostatniej strony #1836154

Liczby
Kod:
pozycja                                   | wartość                | źródło/data
------------------------------------------|------------------------|---------------------------------
dopłata za kartę konsumencką w UE         | zakazana               | Your Europe, stan 2026-09-05
dopłata za inną formę płatności           | max koszt prowizji     | Your Europe/UOKiK, 2026-09-05
wniosek o zwrot podatków lotniskowych     | do 30 dni po locie     | opodo.pl, warunki, 2026-09-05
prowizja za kartę opisywana w wątku       | 26-48 PLN, nieaktualne | posty do 2019 r.
zmiana daty lotu                          | ok. 500 zł/os.         | zgłoszenie użytkownika, wątek
różnica taryfy przy zmianie               | 86 EUR                 | zgłoszenie użytkownika, wątek
opłata serwisowa przy zwrocie podatków    | 10 EUR lub 50 EUR      | zgłoszenia użytkowników, do 2026-09-03

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-05, wersja 1.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 345 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Opodo [opinie]
#341 PostWysłany: 12 Lip 2026 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Fakt faktem - skutecznie wyleczyłem się z Opodo - niemniej wybrałem ich dlatego, że mają polskojęzyczną obsługę i jeszcze jest czas na działanie w kwestii biletu.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#342 PostWysłany: 12 Lip 2026 21:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
No ale raczej nic złego się nie stało, jedyną niedogodnością pewnie będzie odbiór boardingów w checkinie...
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 12 Lip 2026 21:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chyba, ze jest jak większości przypadków w Binter czy Canaryfly, że nie da się podejrzeć u przewoźnika rezerwacji kupionej na OTA, ale już odprawić online da się.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 13 Lip 2026 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Trochę mnie uspokaja sytuacja, że na infolinii Iberii widzieli rezerwację i po numerze biletu i po PNR. A ja mam e-ticket wygenerowany nie przez Opodo, a przez automat Iberii.
Chat Opodo nawet sam stwierdził, że jeśli będzie problem z check-inem, to mam do nich napisać 24h przed lotem. Sami mnie odprawią. Nie wiem, czy za free :D :D

No ale dziś nadal drążę z nimi temat.

#345 PostWysłany: 03 Wrz 2026 18:57 

srebrny
Z rok temu jak rezerwowałem lot Wizz Airem, to Opodo zapewniało mnie, że zwróci mi całą kwotę po tym, jak Wizz Air odwołał lot - i tak też zrobili. Dzisiaj jednak FlyOne lot mi odwołał, zwrócił kasę Opodo, a Opodo potrąciło mi 10 euro opłaty manipulacyjnej. Próbowałem się z nimi kontaktować przez ich live chat, natomiast po 2h oczekiwania na konsultanta poddałem się. Nie wiem, czy moje 10 euro mi by zwrócili, gdybym się na konsultanta doczekał, natomiast trzeba się liczyć z tym, że odzyskanie swojej kasy bez uprzedniego kontaktu z nimi może być utrudnione i, jeśli ktoś ceni swój czas - niewarte swojej ceny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 345 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość