Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Opodo - opinie użytkowników forum: zwroty pieniędzy, opłaty, anulowanie Opodo Prime i kontakt z obsługą, zebrane z 346 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl - stan na 2026-09-20, na podstawie 346 postów. Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent - poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Opodo to pośrednik sprzedaży biletów lotniczych z grupy eDreams ODIGEO, działający w Polsce pod adresem opodo.pl. Wątek zbiera doświadczenia z płatności, dopłat przy kasie, zwrotów za odwołane loty, subskrypcji Opodo Prime oraz kontaktu z obsługą. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy tego, jak przyspieszyć zwrot pieniędzy i kiedy sensowny jest chargeback w banku. Część starszych informacji z wątku - terminy zwrotów, prowizje od kart, numery telefonu - jest już nieaktualna i poniżej podajemy wersje poprawione.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Opodo jako marka eDreams ODIGEO zobowiązało się wobec Komisji Europejskiej do przekazywania zwrotów za odwołane loty w maksymalnie 14 dni, w tym 7 dni od otrzymania pieniędzy od linii lotniczej - źródło. W wątku pojawia się starsza wartość około 90 dni - nieaktualna.
  • ⚠ W praktyce użytkownicy raportują różne terminy: od 4 dni roboczych po zgłoszeniu mailem #863821, przez niecałe dwa tygodnie przy zwrocie po stronie Wizz Aira #1769833, po ponad dwa lata bez wypłaty #1529722.
  • ⚠ Jako skuteczny środek nacisku przy przeciągającym się zwrocie użytkownicy wskazują chargeback w banku wydającym kartę #1336416, #1421247, #1536303.
  • ✔ Procedura chargeback obejmuje płatności kartami VISA i Mastercard, więc nie dotyczy zwykłego przelewu ani pay-by-link - źródło.
  • ⚠ Według wpisu z 2022 roku dla BLIK-a chargeback był wtedy dopiero planowany #1532013; nie znaleźliśmy źródła potwierdzającego obecny stan.
  • ✔ Voucher zamiast zwrotu gotówki może zostać wydany wyłącznie wtedy, gdy pasażer sam go wybierze - automatyczne przyznanie bonu bez wyraźnej zgody jest sprzeczne ze zobowiązaniami grupy - źródło. Opisy automatycznych voucherów z bonusem 25 procent pochodzą z 2020 roku i są nieaktualne.
  • ✔ Opodo publikuje kontakt telefoniczny na oficjalnej stronie - 41 243 50 20 oraz 801 000 613, koszt 0,35 zł za minutę - źródło. Po interwencji UOKiK uruchomiono też bezpłatną polską infolinię obsługi klienta - źródło. Starsze numery brytyjskie i niemieckie z wątku traktujemy jako niepotwierdzone.
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają długie oczekiwanie na kontakt - około dwóch godzin na czacie bez połączenia z konsultantem #1836154. Jako obejście wskazywany jest Facebook Messenger, gdzie po podaniu numeru rezerwacji bot przekazał rozmowę do konsultanta #1336412. Część osób opisuje obsługę telefoniczną jako sprawną #1174476.
  • ✔ Subskrypcję Opodo Prime można anulować po zalogowaniu na konto na stronie i w aplikacji albo telefonicznie pod bezpłatnym numerem +48 221033306, czynnym całą dobę - źródło. W wątku pojawia się starsza wersja o wyłącznie zagranicznym numerze - nieaktualna.
  • ✔ Doliczanie dopłaty za płatność kartą kredytową lub debetową, w tym Visa Electron i Visa Debit, jest w Unii Europejskiej zakazane - źródło. Kwoty około 26 zł i 48 zł prowizji opisywane w wątku to starsze wartości - nieaktualne.
  • ✔ Przy locie na jednym bilecie odpowiedzialność za dowiezienie pasażera do celu spoczywa na linii lotniczej, która w razie odwołania ma zaproponować alternatywny lot albo pełny zwrot kosztów - źródło, zgodnie z tym, co pisano w wątku #218992.

Dopłaty i kasa - na co uważać
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają potrącenie 10 EUR opłaty manipulacyjnej przy zwrocie za odwołany lot #1836154.
  • ⚠ Zgłaszana jest domyślna dosprzedaż ubezpieczenia i Gwarancji rezygnacji na ostatnim kroku płatności, z wyróżnionym przyciskiem akceptacji #1130971, #1251884. Te opisy pochodzą sprzed 2020 roku i nie znaleźliśmy oficjalnego opisu obecnego wyglądu kasy, więc sprawdzaj podsumowanie zamówienia przed potwierdzeniem.
  • ℹ Płatność bywa rozbita na dwie transakcje na karcie - prowizję pośrednika i właściwą należność pobieraną przez linię lotniczą #1111287.
  • ⚠ Opłata za zmianę daty lotu od około 500 zł od osoby plus różnica w cenie biletu pochodzi ze zgłoszenia z 2015 roku #518519 i nie potwierdziliśmy jej w aktualnym cenniku.
  • ⚠ Stała rekomendacja z wątku to płatność kartą zamiast przelewu, bo karta otwiera drogę do chargebacku #809382. Zdarzały się jednak anulowania rezerwacji mimo pobrania środków z karty #1520183.

Liczby
Kod:
pozycja                          | wartość                                  | źródło/data
Termin zwrotu za odwołany lot    | maks. 14 dni, 7 dni od wpływu od linii   | Komisja Europejska, zobowiązania 2023
Infolinia PL                     | 41 243 50 20 / 801 000 613, 0,35 zł/min  | opodo.pl, 2026-09-20
Bezpłatna infolinia PL           | uruchomiona po interwencji UOKiK         | UOKiK, 2026-09-20
Obsługa Opodo Prime              | +48 221033306, bezpłatny, 24 h           | help.opodo.pl, 2026-09-20
Dopłata za płatność kartą        | 0 zł, zakaz dopłat w UE                  | Your Europe, 2026-09-20
Opłata manipulacyjna przy zwrocie| 10 EUR                                   | zgłoszenie użytkownika #1836154
Oczekiwanie na czacie            | do ok. 2 h bez połączenia                | zgłoszenie użytkownika #1836154
Najszybszy zgłoszony zwrot       | 4 dni robocze                            | zgłoszenie użytkownika #863821
Najdłuższy zgłoszony zwrot       | ponad 2 lata bez wypłaty                 | zgłoszenie użytkownika #1529722
Zmiana daty lotu                 | od ok. 500 zł/os. plus różnica ceny      | zgłoszenie z 2015, #518519

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-20, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 346 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Opodo [opinie]
#341 PostWysłany: 12 Lip 2026 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Fakt faktem - skutecznie wyleczyłem się z Opodo - niemniej wybrałem ich dlatego, że mają polskojęzyczną obsługę i jeszcze jest czas na działanie w kwestii biletu.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#342 PostWysłany: 12 Lip 2026 21:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
No ale raczej nic złego się nie stało, jedyną niedogodnością pewnie będzie odbiór boardingów w checkinie...
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 12 Lip 2026 21:29 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chyba, ze jest jak większości przypadków w Binter czy Canaryfly, że nie da się podejrzeć u przewoźnika rezerwacji kupionej na OTA, ale już odprawić online da się.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 13 Lip 2026 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Trochę mnie uspokaja sytuacja, że na infolinii Iberii widzieli rezerwację i po numerze biletu i po PNR. A ja mam e-ticket wygenerowany nie przez Opodo, a przez automat Iberii.
Chat Opodo nawet sam stwierdził, że jeśli będzie problem z check-inem, to mam do nich napisać 24h przed lotem. Sami mnie odprawią. Nie wiem, czy za free :D :D

No ale dziś nadal drążę z nimi temat.

#345 PostWysłany: 03 Wrz 2026 18:57 

srebrny
Z rok temu jak rezerwowałem lot Wizz Airem, to Opodo zapewniało mnie, że zwróci mi całą kwotę po tym, jak Wizz Air odwołał lot - i tak też zrobili. Dzisiaj jednak FlyOne lot mi odwołał, zwrócił kasę Opodo, a Opodo potrąciło mi 10 euro opłaty manipulacyjnej. Próbowałem się z nimi kontaktować przez ich live chat, natomiast po 2h oczekiwania na konsultanta poddałem się. Nie wiem, czy moje 10 euro mi by zwrócili, gdybym się na konsultanta doczekał, natomiast trzeba się liczyć z tym, że odzyskanie swojej kasy bez uprzedniego kontaktu z nimi może być utrudnione i, jeśli ktoś ceni swój czas - niewarte swojej ceny.
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 16 Wrz 2026 23:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Wygląda na to, że Opodo rozdaje aktualnie rok Prime za darmo

Miałem do zarezerwowania lot, 14 euro zniżki z Prime, więc dokonałem zakupu z trialem (świeże konto)

Po natychmiastowej anulacji (trzeba potwierdzić wypowiedzenie) i odświeżeniu dostałem banner na stronie głównej/w strefie klienta, że mogą mi dać rok Prime za darmo.

Nie robiłem screenów, bo myślałem że to jakiś błąd, ale weszło

Załącznik:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png [ 15.3 KiB | Obejrzany 80 razy ]

Informacje dla osób, które będą chciały skorzystać: 1) Opodo.de 2) numer niemiecki (dowolny, nie ma weryfikacji) 3) karta była z N26 więc w teorii też niemiecka

Życzę powodzenia :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 346 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości