Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 319  Następna
Autor Wiadomość
#6021 PostWysłany: 08 Mar 2026 12:59 

niebieski
Uff, czyli to nie tylko u mnie ;)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#6022 PostWysłany: 09 Mar 2026 13:17 

złoty
rob_sad napisał(a):
Będę miał prawdopodobnie szkodę w ramach ubezpieczenia zniesienia udziału własnego w wynajętym samochodzie.
Zdarzenie miało miejsce na Sint Maartin, chciałem skręcić w miejsce postojowe po drugiej stronie drogi, ale widząc w lusterku szybko jadącego gościa na motorku zatrzymałem się. Zdążyłem jednak wcześniej lekko skręcić (nadal na moim pasie), ale to wystarczyło, by gość złożył mi lusterko i rozwalił refektor - jechał środkiem i jakby w ogóle nic nie widział, albo stracił panowanie. Policję wezwałem ja. Ich interesowało tylko kto ma jakie ubezpieczenie, nie dostałem ani mandatu ani raportu. Policja bardzo luźno podeszła do tematu, głównie pocieszając, że będzie ok, bo przeciez jest ubezpieczenie. Zdaniem faceta w wypożyczalni policja tam tak działa, a Europcar raczej obciąży mnie zanim sprawa się rozstrzygnie, a rozstrzyganiem zajmują się raczej firmy ubezpieczeniowe między sobą i potrwa to jego zdaniem z pół roku (holenderska strona gdzie to miało miejsce nie należy do UE, francuska nalezy i tam wszystko zamknęłoby się w 7dni, może dlatego tam jeźdżą ostrożniej). W sumie nie wiem co będzie, koleś na motorze być może w ogóle nie miał ubezpieczenia, bonie chciał ani policji, ani lekarza (poobcierał sie i bolał go bark). Bardzo stresująca sytuacja, bo 5h przed wylotem i bałem się, że mnie nie puszczą (realnie byłem wolny po 45min).
Wyżebrałem w wypożyczalni kopię umowy z danymi zwrotu z dopisaną informację, że samochód wrócił z uszkodzeniem (by mieć cokolwiek), widzę jednak, że poza podaną kwotą wkładu własnego podali tam też stawkę za 1 dzień dodatkowego wynajmu. Gość z wypożyczalni (słusznie) polecił nam by zrobić zdjęcie uszkodzeń z widoczną tablicą rejestracyjną, bo w emocjach o tym nie pomyśleliśmy.
Czy ubezpieczenie z Infinite dotyczy wyłacznie tego, co w umowie z rentalem jest DAMAGE CHARGE, czy także potencjalnych dni wyłączenia samochodu z użytkowania (z pękniętym reflektorem nie wolno jezdzić).

Minęło 6dni i nie mam dodatkowego obciązenia karty, nie ma też zwrotu depozytu. Z całej podróży wróciliśmy wczoraj po południu i dziś rano próbowałem zgłosić incydent do PKO, ale ich numer do Centrum Operacyjnego Mondial assistance milczy, próbowałem przez godzinę i nikt nie odbiera. To normalne?

Ja miałem szkodę z Australii, gdzie jednym z punktów faktury za naprawę było wyłączenie samochodu z użytkowania na dwa dni. Ubezpieczyciel zwrócił też za to.
Najważniejsze żebyś miał wszystkie dokumenty. Poniżej lista tego co sobie będzie życzył Mondial:
Cytuj:
- opis daty, miejsca i okoliczności zdarzenia
- kopia umowy najmu jachtu/ samochodu
- kopia warunków umowy wynajmu jachtu/ samochodu, z których wynika kwota udziału własnego
- dowód wpłaty/ dowód zatrzymania udziału własnego przez wypożyczalnię
- kopia protokołu zdania wynajętego jachtu/ samochodu
- zdjęcia uszkodzeń
- oświadczenie, że szkoda nie była i nie będzie przedmiotem roszczenia u innego ubezpieczyciela
- dyspozycja zwrotu kosztów z numerem złotówkowego konta bankowego, imieniem i nazwiskiem posiadacza konta lub adresem do przekazu pocztowego
rob_sad lubi ten post.
rob_sad uważa post za pomocny.

#6023 PostWysłany: 09 Mar 2026 23:59 

Nie wiem jak wygląda praktyka, ale w postanowieniach OWU dot. szkody w wynajętym samochodzie jest jeszcze jeden istotny dokument (par. 9.4 ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do OWU:

"polisę ubezpieczenia autocasco Wynajętego Samochodu, w której została określona kwota udziału własnego Ubezpieczonego,
a w przypadku niewpisania w polisie tej kwoty - ogólne warunki ubezpieczenia autocasco mające zastosowania do ww. polisy, z których
wynika kwota udziału własnego."
 Profil Relacje PM off  

#6024 PostWysłany: 18 Mar 2026 10:34 

czytam wątek i zastanawiam się nad przejściem z Platinium na VI,

Czy ktoś, kto używa już zmiennego kodu CVV, miał jakieś problemy z tego wynikające? Czy np. wypożyczalnia może odmówić użycia karty ze zmiennym CVV?

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 18 Mar 2026 10:36, edytowano w sumie 1 raz
Odpowiedzi są w wątku
 Profil Relacje PM off  

#6025 PostWysłany: 18 Mar 2026 10:40 

niebieski
Są mega zalety, bo jak Ci ukradną dane karty (u mnie 4x w ciągu 1,5 roku, nie mam pojęcia gdzie) i będziesz miał próbę płatności na drugim końcu świata, to dostaniesz info w apce, że "transakcja niezrealizowana z powodu błędnego kodu CVV" :)
...i wtedy zamawiasz nową kartę, bo nie ma na co czekać.
 Profil Relacje PM off  

#6026 PostWysłany: 18 Mar 2026 11:11 

Loty: 202
Kilometry: 490 946
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@barm29 miałem dwie sytuacje, gdzie nie mogłem użyć karty z powodu zmiennego kodu. Jedna w momencie kiedy w banku trwały prace serwisowe i to się czasem będzie powtarzać. Druga jak wypłaciłem najnowszą walutę (ZIG) z bankomatu w Zimbabwe. Chyba tego nikt nie robił wcześniej i spowodowałem błąd w aplikacji banku (przy próbie wejścia w kartę pojawiał się komunikat „Nie udało się wykonać operacji Błąd ogólny”). Ta sytuacja trawa kilka dni zanim BOK mi pomógł i odpowiedział na wysłane zapytanie w banku.
Powyższe sytuacje nie są częste, albo mogą się zdarzyć, więc warto mieć alternatywę.

@sanchopan jak najbardziej jest to zabezpieczenie, ale trzeba pamiętać, że jak ktoś Ci chce ukraść pieniądze, to są serwisy / sklepy, gdzie kod CVV nie jest wymagany.
 Profil Relacje PM off
rw30 uważa post za pomocny.

#6027 PostWysłany: 18 Mar 2026 11:22 

niebieski
Zawsze się coś może zdarzyć, racja ;)
Co do sklepów "bez CVV", to - nie trzeba szukać daleko - np. w Amazonie tak jest. Ale aby dodać kartę, to zwykle trzeba ją apką autoryzować. ;)
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#6028 PostWysłany: 18 Mar 2026 12:45 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
tasma napisał(a):
Najważniejsze żebyś miał wszystkie dokumenty. Poniżej lista tego co sobie będzie życzył Mondial:
- opis daty, miejsca i okoliczności zdarzenia
- kopia umowy najmu jachtu/ samochodu
- kopia warunków umowy wynajmu jachtu/ samochodu, z których wynika kwota udziału własnego
- dowód wpłaty/ dowód zatrzymania udziału własnego przez wypożyczalnię
- kopia protokołu zdania wynajętego jachtu/ samochodu
- zdjęcia uszkodzeń
- oświadczenie, że szkoda nie była i nie będzie przedmiotem roszczenia u innego ubezpieczyciela
- dyspozycja zwrotu kosztów z numerem złotówkowego konta bankowego, imieniem i nazwiskiem posiadacza konta lub adresem do przekazu pocztowego

Dzięki. Bardzo przydatne informacje. U mnie problem może być taki, że ja umowy w zasadzie nie dostałem (koleś wypisał ręcznie tylko moje dane i ja tego nie wyłapałem). Dopiero jak zaczałem jęczeć po zwrocie dostałem wydrukowane potwierdzenie w którym są pełne dane umowy, jednocześnie jest to też protokoł zwrotu (dopisane ręcznie uszkodzenia) oraz opisany jest udział własny.
Depozyt wrócił, ale to nic nie znaczy. Mineło 2,5tyg i cisza, żadnych informacji, ani obciążeń nie mam. Być moze policja ściągneła monitoring z kamer banku obok co powinno moim zdaniem rozstrzygać sprawę, albo wypożyczalnia czeka z zabraniem (lub nie) wkładu własnego do czasu całkowitego rozstrzygnięcia a to jeszcze trwa. Myślałem, że zabierają niezależnie od postępowania z ubezpieczycielem potencjalnego sprawcy, a gdy dostaną kasę od niego to oddają temu który pożyczał, ale może to działa inaczej i muszą czekać (nie przerabiałem tego nigdy). Pękła przednia lampa, więc może nadal czekają na nową i dni postoju się nabijają, bo z pękniętą jeździć nie wolno ;) Ubezpieczyciela poiformowałem, że incydent się wydarzył, bo boję się sytuacji, że odeślą mnie na drzewo gdy hipotetycznie Europcar ściągnie mi coś gdzieś za pół roku (bo lokalnej policji nadal nie ufam).
 Profil Relacje PM off  

#6029 PostWysłany: 18 Mar 2026 13:39 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Na nowej karcie VI którą dostałem miesiąc temu nie ma już nadrukowanwgo kodu CVV więc trzeba używać zmiennego, generowanego w aplikacji.
A kartę musiałem wymienić bo zepsuł się czip.
 Profil Relacje PM off  

#6030 PostWysłany: 18 Mar 2026 14:12 

Loty: 63
Kilometry: 117 882
Krajów: 12 / 5.6%
Drodzy.
Przeczytałam wiele postów, ale zastanawia mnie jedno. Jak długo czekaliście na decyzję?
Oraz czy od momentu dosłania kompletu dokumentów do decyzji (niezależnie czy pozytywna czy negatywna) był jakiś kontakt inicjowany przez TU?
Pierwszy raz w życiu korzystam z jakichkolwiek zgłoszeń do TU ;)
 Profil Relacje PM off  

#6031 PostWysłany: 18 Mar 2026 14:57 

srebrny
Praktycznie do ostatniego dnia (czyli do 30. dnia).

Jak czegoś brakuje to napiszą by uzupełnić.
Można dzwonić i pytać, to czasem przyśpiesza.
 Profil Relacje PM off
Pink_Nightmare lubi ten post.

#6032 PostWysłany: 18 Mar 2026 16:26 

złoty
Moje ostatnie zgłoszenie, to o którym pisałem wyżej z Australii:
27.01 Zgłosiłem szkodę telefoniczne
27.01 Mail z Mondiala z listą potrzebnych dokumentów (to co wkleiłem powyżej)
28.01 Wysłałem maila ze wszystkimi dokumentami, zdjęciami i opisem.
10.02 Mail z Mondiala że szkoda uznana
12.02 Środki zaksięgowały się na moim koncie

To moja trzecia szkoda i mam wrażenie że nie szukają problemu. Natomiast ja zawsze miałem komplet dokumentów z wypożyczalni: zdjęcia, damage report z wyliczeniem kwoty itp. Tutaj widać przewage wypożyczalni sieciowych nad lokalnymi. W Avisie i Europcarze (te przerabiałem) dokumentacja jest bez proszenia.
@rob_sad
To że depozyt wrócił, to nie znaczy że nie są w stanie sobie ściągnąć wymaganej kwoty. Jakby co masz jeszcze chargeback.
2 ludzi lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#6033 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:42 

złoty
Ja mam podobne doświadczenia jak @tasma, gdzie z ubezpieczenia korzystałem dwa razy tylko dot. to poniesionych kosztów opóźnienia podróży. Dwa razy zwrot kosztów wg OWU i tak samo miałem na wszystko odpowiednie dokumenty.
Jedyne co to procesowanie sprawy trwało dość długo, ale jak coś potrzebują, to wysyłają e-maila.

Ostatnio edytowany przez tetr1s, 18 Mar 2026 17:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#6034 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:43 

Pink_Nightmare napisał(a):
Drodzy.
Przeczytałam wiele postów, ale zastanawia mnie jedno. Jak długo czekaliście na decyzję?
Oraz czy od momentu dosłania kompletu dokumentów do decyzji (niezależnie czy pozytywna czy negatywna) był jakiś kontakt inicjowany przez TU?
Pierwszy raz w życiu korzystam z jakichkolwiek zgłoszeń do TU ;)
28.02 wysłałem komplet dokumentów do wcześniejszego zgłoszenia, jak na razie dalej czekam.
 Profil Relacje PM off

#6035 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:45 

barm29 napisał(a):
czytam wątek i zastanawiam się nad przejściem z Platinium na VI,

Czy ktoś, kto używa już zmiennego kodu CVV, miał jakieś problemy z tego wynikające? Czy np. wypożyczalnia może odmówić użycia karty ze zmiennym CVV?
Zmienny CVV nie stwarza żadnych problemów przy wypożyczeniu samochodu, ponieważ preautoryzację karty i tak potwierdzasz kodem PIN w terminalu. Przynajmniej tak miałem przy ostatnich trzech wynajmach i obsługa nigdy nie kwestionowała braku „sztywnego” CVV.
 Profil Relacje PM off
sanchopan uważa post za pomocny.

#6036 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:54 

złoty
@zosieeek w dużych sieciówkach raczej nie będzie z tym problemu, natomiast mniejsze firmy w mało turystycznych krajach mogą w ogóle nie wiedzieć, że coś takiego istnieje i nie przyjąć takiej karty. Wtedy możesz albo dać inną kartę, albo wymagać od firmy jakiegoś oświadczenia, że danej karty nie uznają i potem zgłosić roszczenie dot. zwrotu zaliczki / kwoty wynajmu (jeśli jakaś kwota była wcześniej płacona).
Niestety w opcji drugiej zostajesz bez auta i szukasz alternatywy. Jeśli jest dzień to spoko. Gorzej jak trzeba coś załatwiać o 2 w nocy :P
 Profil Relacje PM off  

#6037 PostWysłany: 18 Mar 2026 17:58 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Kod CVV jest tylko dla transakcji online i weryfikowany jest tylko w momencie transakcji czy rejestracji karty - później nie jest weryfikowany - zatem to że się zmienia na nic nie wpływa.
 Profil Relacje PM off  

#6038 PostWysłany: 18 Mar 2026 18:06 

złoty
@seal są wypożyczalnie, które wymagają i zapisują ten kod w swoim systemie. I to wcale nie małe rodzinne firmy (np. Sixt w Namibii na WDH).
 Profil Relacje PM off  

#6039 PostWysłany: 18 Mar 2026 18:46 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
U mnie ostatnio jak czip w karcie nie działał to udało się zrobić blokadę depozytu w dwóch różnych wypożyczalniach ręcznie wpisując dane karty do terminala ( nie pamiętam czy wpisywali też cvv aczkolwiek wątpie)
 Profil Relacje PM off  

#6040 PostWysłany: 18 Mar 2026 19:09 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@tetr1s: bardzo ciekawe, ponieważ zgodnie ze standardami nie powinno być nigdzie zapisywane -> szczegóły: https://blog.pcisecuritystandards.org/f ... ansactions
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 299, 300, 301, 302, 303, 304, 305 ... 319  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość