Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306 ... 319  Następna
Autor Wiadomość
#6041 PostWysłany: 18 Mar 2026 20:02 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
tasma napisał(a):
To że depozyt wrócił, to nie znaczy że nie są w stanie sobie ściągnąć wymaganej kwoty. Jakby co masz jeszcze chargeback.

Tak przecież napisałem. Oczywiście, że mogą, choćby z powodu mandatu.
Facet w wypożyczalni mówił, że ewentualne pobranie po wycenie szkód to około tygodnia, ale mówił też, że kwestia czasu w jakim firmy ubezpieczeniowe uznają która której wisi pieniądze to moze być nawet pół roku ;) Wolałbym już wiedzieć, że sprawa zakończona niż zdziwić się za te pół roku ;) Na wszelki juz teraz wysłałem wszystko co mam do ubezpieczenia, pomimo, że nic nie straciłem.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#6042 PostWysłany: 18 Mar 2026 20:09 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
seal napisał(a):
Kod CVV jest tylko dla transakcji online i weryfikowany jest tylko w momencie transakcji czy rejestracji karty - później nie jest weryfikowany - zatem to że się zmienia na nic nie wpływa.

Tak jak już kilka razy pisałem ja miałem problem w kilku hotelach. Wygląda na to, że booking po prostu udostępnia im dane karty, a oni ręcznie to sobie przeklepują w dowolnym momencie. Tak czy inaczej to raczej dowód na korzyść zmiennego CVV, ale świadczy też o tym, że może to stwarzać problemy

Ostatnio edytowany przez trocha, 19 Mar 2026 11:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#6043 PostWysłany: 18 Mar 2026 22:36 

czinger napisał(a):
Pink_Nightmare napisał(a):
Drodzy.
Przeczytałam wiele postów, ale zastanawia mnie jedno. Jak długo czekaliście na decyzję?
Oraz czy od momentu dosłania kompletu dokumentów do decyzji (niezależnie czy pozytywna czy negatywna) był jakiś kontakt inicjowany przez TU?
Pierwszy raz w życiu korzystam z jakichkolwiek zgłoszeń do TU ;)
28.02 wysłałem komplet dokumentów do wcześniejszego zgłoszenia, jak na razie dalej czekam.

Ja też na grupie opisywałem historię konieczności (niestety) odwołania podróży z powodu choroby żony.

Dzięki @Darek M. @Kothson @lluukk i inni

Planowany był wyjazd na 16.02.2026

14.02.2026 - zgłoszenie szkody
14.02.2026 - storno hotelu i lotów. Hotel mogłem odwołać bez kosztów, za loty odzyskałem podatki
15.02.2026 - wysłanie dokumentów do ubezpieczalni
cisza, cisza, cisza
03.03.2026 - 44 min oczekiwania na połączenie, dowiedziałem się, że moja sprawa nie ruszyła, nic się nie dzieje. Mam czekać.
cisza, cisza, cisza
17.03.2026 - ok. godz. 10:00 kontakt z infolinią, pytanie o status, odp. Nic się nie dzieje. Pani powiedziała, iż kieruje pospieszenie do działu likwidacji szkód. Mam czekac na odpowiedź. Jak się nikt nie zamelduje w przeciągu 3 dni, mam dzwonić raz jeszcze
17.03.2026 - godz. 16:00. Uznanie szkody.
18.03.2026 - środki zaksięgowane na koncie bankowym
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6044 PostWysłany: 18 Mar 2026 23:34 

Hej, podpowiedzcie proszę, co zrobić w takiej sytuacji: zarezerwowalem nocleg przez booking i go opłaciłem. Z powodów zdrowotnych nie mogę jechać, a nie mam możliwości odwołania. Czy mam anulować tą rezerwację i przesłać info do ubezpieczyciela? Czy raczej napisać do hotelu po fakcie z prośbą o potwierdzenie, że rezerwacja nie została wykorzystana?
 Profil Relacje PM off  

#6045 PostWysłany: 19 Mar 2026 08:03 

Wymieniłem platinium na VI,w systemie widzę jescze platinium ale zmienił mi się wymagany obrót .tzn mam rok na wykonanie obrotu ale obecny przeniósł się z platinium.jak to rozumieć?
 Profil Relacje PM off  

#6046 PostWysłany: 19 Mar 2026 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 355 504
Krajów: 47 / 22.0%
srebrny
Nie pamiętam dokładnie po jakim czasie, ale później ten obrót z Platinium się wyzeruje.

#6047 PostWysłany: 19 Mar 2026 10:03 

złoty
I pobiorą opłate za Platinium proporcjonalnie do okresu.
A do VI bedziesz miał nowy limit od zera.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#6048 PostWysłany: 19 Mar 2026 11:28 

Loty: 110
Kilometry: 239 094
Krajów: 26 / 12.2%
srebrny
trocha napisał(a):
seal napisał(a):
Tak jak już kilka razy pisałem ja miałem problem w kilku hotelach. Wygląda na to, że biling po prostu udostępnia im dane karty, a oni ręcznie to sobie przeklepują w dowolnym momencie. Tak czy inaczej to raczej dowód na korzyść zmiennego CVV, ale świadczy też o tym, że może to stwarzać problemy

Też miałem ostatnio problem z hotelem w Wietnamie. Na 3 dni przed przyjazdem chcieli pobrać kwotę z karty ale odrzuciło. Zaktualizowałem kod w booking, ale hotel nie zdążył pobrać zanim znów kod się odświeżył. Napisałem im w kolejnej wiadomości ile mają czasu na transakcje, znów zaktualizowałem kod i w końcu się udało.
 Profil Relacje PM off  

#6049 PostWysłany: 19 Mar 2026 14:09 

rafal.skoni napisał(a):
Hej, podpowiedzcie proszę, co zrobić w takiej sytuacji: zarezerwowalem nocleg przez booking i go opłaciłem. Z powodów zdrowotnych nie mogę jechać, a nie mam możliwości odwołania. Czy mam anulować tą rezerwację i przesłać info do ubezpieczyciela? Czy raczej napisać do hotelu po fakcie z prośbą o potwierdzenie, że rezerwacja nie została wykorzystana?

Str. 8
46. Organizator Wyjazdu – osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą, osoba prawna albo jednostka organizacyjna niebędąca osobą
prawną, będącą organizatorem Wyjazdu np. biuro podróży, pośrednik oferujący możliwość rezerwacji Noclegu, Biletu lub Imprezy.

Str. 31
12.4 Postępowanie w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego
Ubezpieczenie kosztów rezygnacji z Wyjazdu
1. O konieczności rezygnacji z Wyjazdu Ubezpieczony jest zobowiązany niezwłocznie powiadomić Organizatora Wyjazdu, w sposób ustalony
w umowie z Organizatorem Wyjazdu, a jeśli uzasadniają to okoliczności, najpóźniej w ciągu 10 dni po zaistnieniu zdarzenia uniemożliwiającego
Wyjazd.

------------------------

Innymi słowy. Musisz wystornować, ponieść koszt i udowodnić. Chodzi o to, że musisz zminimalizować szkodę, stąd słowo "niezwłocznie" np. odzyskanie podatków za lot, zwrot za hotel, jeśli była darmowa rezygnacja itp. Skoro wiesz, że nie możesz jechać, należy powiadomić Organizatora. To czy poniesiesz koszt 100 % przed czy po terminie wyjazdu, to już inna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#6050 PostWysłany: 19 Mar 2026 21:17 

Loty: 202
Kilometry: 490 946
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
seal napisał(a):
@tetr1s: bardzo ciekawe, ponieważ zgodnie ze standardami nie powinno być nigdzie zapisywane -> szczegóły: https://blog.pcisecuritystandards.org/f ... ansactions

Tak powinno być, ale niestety praktyka nie wszędzie tak działa lub niektóre wypożyczalnie to SCAM lub pracują w nich nieuczciwi ludzie. Oczywiście można się na to nie godzić, ale wtedy możemy zostać z niczym (info w komentarzu #6038). Na plus przy płatności kartą jest to, że zawsze można skorzystać z procedury chargeback dla nieautoryzowanej transakcji. W sumie tak też zrobiłem ze wspomnianym przeze mnie Sixt'em, ale do dot. to innej sprawy, którą wrzucałem w tematach dot. Namibii.
 Profil Relacje PM off  

#6051 PostWysłany: 19 Mar 2026 21:54 

niebieski
U mnie się cały wykorzystany obrót z Platinium przeniósł na VI. A za Platinium nic nie zapłaciłem, bo akurat wyrobiłem chwilę wcześniej dla niej obrót. Ale obrót się przeniósł, czym Doradca był zdziwiony.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#6052 PostWysłany: 19 Mar 2026 22:05 

złoty
@sanchopan u mnie tak to wyglądało przez kilka dni (może nawet do daty rozliczenia), a potem pobrali płatność za MC Platinum i obrót dla VI liczył się od 0. Widocznie dla niektórych bank robi promocję w postaci przeniesienia obrotu :P
 Profil Relacje PM off  

#6053 PostWysłany: 19 Mar 2026 22:16 

niebieski
U mnie było do końca czyli do rocznicy VI i w sumie... naliczało się to 1,5 roku (bo pół roku miałem Platinium). :)
 Profil Relacje PM off  

#6054 PostWysłany: 21 Mar 2026 07:56 

eroberto1 napisał(a):
szkoda napisał(a):
Cześć :)
Dawno mnie tu nie było. Ale przydarzyła się okazja aby się pojawić. Po tym jak Getin Bank zwany aktualnie dla zmylenia przeciwnika VeloBank dezaktywuje mi wbrew mojej woli kartę Visa postanowiłem poszukać alternatywy. I na pierwszy rzut oka właśnie Visa Infinite z PKO wygląda najrozsądniej.

Mam jednak pytanie do osób które używają jej na codzień. Czy za transakcje typu doładowanie aplikacji Revolut tą kartą bank nie pobiera dodatkowych opłat i wliczają się one do limitu transakcji potrzebnych do braku opłaty?

Jestem specyficznym użytkownikiem kart kredytowych, jakieś 50% moich obrotu to używanie jej do codziennych płatności, zakupy, usługi, rachunki etc. natomiast 50% to zakupy walut, krypto, akcji przez Revoluta którego doładowuje właśnie kredytówką. Do tej pory Visa z Getinu była idealna, nigdy nie miałem z nią problemu, zawsze świetny kurs walut Visa bez dodatkowych prowizji. Do tego płacę ubezpieczenie z którego mógłbym zrezygnować bo miałbym je w ramach tej karty kredytowej:) wygląda korzystnie.

Dajcie proszę znać
Możesz spokojnie korzystać z Revolut, Zen, PayPal, Curve, a nawet ładować blikiem konto w XTB, czy kartą eToro np. Też mam połowę takich transakcji, są to normalne transakcje zgodne z regulaminem, być może kiedyś stwierdzą że to im sie nie podoba albo wymyślą opłaty ale póki co jest ok.

Czy obecnie coś w tej kwestii się zmieniło i bank cały czas traktuje takie transakcje jako bezgotówkowe?
Posiadam VI I żonie podpiąłem curve I z tego co wyczytałem będą to transakcje bezgotówkowe.
A jak z regoult czy zen?podpisałbym je dzieciom bo lepiej żeby widziały ile mają w portfelu.
 Profil Relacje PM off  

#6055 PostWysłany: 21 Mar 2026 08:29 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Po zachłyśnięciu się revolutem obserwuję od jakiegoś czasu ochłodzenie entuzjazmu w otoczeniu zwłaszcza młodzieży.
Niektórzy sądzili, że karta jest poza "systemem" ale wszelkie transakcje i tak są w polskim systemie banków widoczne.
Jaki więc sens z jej posiadania?
Aaaa. Już wiem. Stolarze z lewą kasą biorący po 100-200 tysięcy za kuchnię bez rachunku. :lol:
Tylko jeszcze musza tam tę kasę wpłacić. :mrgreen:

Po Tajlandii, Włoszech, etc. widać, ze kursy rozliczeń Invinite są akceptowalne, podobnie jak kantor PKO BP.

Koszt karty nawet w przypadku nie zrobienia obrotu są akceptowalne.
Kilka tygodni poza krajem niweluje wydatek. Stałe ubezpieczenie w Polsce, bez zastanawiania się, czy w Jakuszycach wjadę rowerem do Czech i tam się poobijam, to co dalej w Horską Służbą? Mam ubezpieczenie czy nie?
No mam.

Chwila refleksji. Schylacie się po drobne a na aperole we Włoszech w jeden dzień wydacie 50 euro lub więcej.
Litości.
Po co te kombinacje z tymi wpłatami, zasileniami. :roll:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6056 PostWysłany: 21 Mar 2026 09:40 

złoty
@FUX Revolut jako alternatywa / karta zapasowa warto ją mieć. Jeśli chodzi o kursy, to PKO BP już dawno ma od Revoluta lepsze (porównując z planem standardowym). Bardzo fajną opcją są jednorazowe karty, z których regularnie korzystam przy transakcjach w Internecie - nawet jak dane wyciekną, to nikt z nich nie skorzysta.
Trzeba pamiętać też, że Revolut to nie tylko karta walutowa i na pewno rozwija się dużo szybciej niż bank.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#6057 PostWysłany: 21 Mar 2026 10:40 

złoty
Idziemy w OT Revolutowy :)
I jest jeszcze sporo ludzi którzy zarabiają w innej walucie niż PLN i wtedy Revolut robi robotę znacznie lepiej niż PKO. No i w płatnych planach jest ubezp. od opóźnienia lotu czego nie ma w PKO.
Ale w sumie opcja posiadania obu dobrze się uzupełnia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6058 PostWysłany: 21 Mar 2026 12:45 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.8%
niebieski
barm29 napisał(a):
A teraz weź głęboki oddech i sprawdź na forum jakiego portalu jesteś....

Podzielam zdanie @FUX. Ale patrząc na to z tej strony - tak, to jest wytłumaczenie, chociaż nie są zgodne z moimi kalkulacjami i moim podejściem. A na tym forum w dyskusji o salonikach i ograniczeniach pakietu wejść były argumenty, że salonik bez opłaty w ramach oferty karty jest cenny. Bo można zjeść i odpocząć i w ten sposób zaoszczędzić kilka - kilkanaście Euro - bez tego trzeba by całą noc "koczować" gdzieś w poczekalni (tak jakby hotele czy inne miejsca noclegu nie istniały) albo zrezygnować z innego wydatku w podróży. Z tego by wynikało, że w przypadku niektórych taka kwota to niemal rozstrzyga o decyzji wyjazdu i wypoczynku.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#6059 PostWysłany: 21 Mar 2026 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 264 650
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Revolut ma chyba najlepszy UX/UI jeśli chodzi o aplikacje bankowe. No i to w zasadzie kombajn - ostatnio dodali możliwość przeniesienia karty SIM, z bardzo dobrym pakietem + Nord VPN i dostępem do komunikatorów na całym świecie. Można sobie też szybko dokupić eSIM - może nie najtaniej, ale jeszcze w cenie wartej wygody. A jego zasadniczą funkcją jest, że nic nie kosztuje za posiadanie. Wpisuje się to więc w podstawową regułę fly4free - lepiej mieć niż nie mieć i im więcej kart tym lepiej. Plan Ultra w pewnych okolicznościach też jest dość ciekawy - dla często latających nielimitowany dostęp do saloników może być atrakcyjny, a tam jest jeszcze kilka ciekawych rzeczy można znaleźć. Bo co mi z 10 wizyt z VI, gdy robię czasem >30 odcinków rocznie? Gdybym i tak nie miał saloników no-limit to brałbym pewnie ten plan Ultra, choćby dla samych saloników.

Argumenty o wpłatach i zasileniach są bardzo wydumane. Przecież dla przeciętnie sprawnego cyfrowo człowieka nie stanowi to żadnego problemu i wysiłku. Pieniądze na koncie też nie biorą się z powietrza i można sobie z Revoluta zrobić konto główne. Tak samo przypisywanie popularności Revoluta rzekomej chęci malwersacji finansowych - dużo logiczniejszym jest np. sentyment. Revolut był w zasadzie pierwszym takim atrakcyjnym produktem do wymiany walut. A kursy wymiany są nadal po prostu okej, ludzie się przyzwyczaili, jest to dla nich wygodne i nie mają potrzeby otwierać konta w PKO BP żeby oszczędzić kilkadziesiąt złotych. Po skrzywdzeniu przez stolarza perspektywa może być nieco emocjonalna, ale naprawdę nie brakuje przesłanek obiektywnych, żeby tego Revoluta mieć.
 Profil Relacje PM off  

#6060 PostWysłany: 21 Mar 2026 18:53 

Loty: 43
Kilometry: 143 112
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Jestem zainteresowany kartą MC Platinium z ubezpieczeniem, przeczytałem na szybko OWU i jesli nic nie przeoczyłem to dobrze rozumiem, że nie trzeba tą kartą zapłacić za wyjazd (bilety lotnicze,noclegi itp) aby ubezpieczenie działało? Unezpieczenie działa na PL i zagranicę od dnia wydania,tak?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 300, 301, 302, 303, 304, 305, 306 ... 319  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości