Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304 ... 319  Następna
Autor Wiadomość
#6001 PostWysłany: 03 Mar 2026 13:53 

złoty
@blantomat mam wrażenie, że kolega nie ma się od czego odwoływać, bo dostał pełny zwrot za bilet powrotny ;) tylko błędnie zinterpretował odpowiedź od Mondial.
 Profil Relacje PM off  

Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
❗Super❗🔥 Bezpośrednie czarterowe loty na Maderę za 499 PLN ✈️👏 ❗Super❗🔥 Bezpośrednie czarterowe loty na Maderę za 499 PLN ✈️👏
#6002 PostWysłany: 03 Mar 2026 13:59 

Szanowni, nic nie interpretuje tylko piszę Wam jaką dostałem odpowiedz od nich. Wiem również ile zapłaciłem za pierwszy bilet i za drugi. Kwota, którą oddali równa jest cenie pierwszego biletu.
 Profil Relacje PM off  

#6003 PostWysłany: 03 Mar 2026 14:03 

złoty
@Arek15 nie mamy pełnego oglądu sytuacji, jeśli nic nie "zamieszałeś" to zgodnie z OWU bilet powrotny może być droższy - oczywiście z ograniczeniami wynikającymi z OWU. A odpowiedź od Mondial jest zgodna z OWU - jednak z niej nie wynika, że bilet powrotny nie może być droższy.
To nie jest prawdą i nie jest zgodne z OWU:
Arek15 napisał(a):
Czyli jak wydałeś na pierwszy bilet 10k a nowy bilet kosztował 12k to maksymalnie oddadzą 10k.
 Profil Relacje PM off
blantomat lubi ten post.
blantomat uważa post za pomocny.

#6004 PostWysłany: 03 Mar 2026 14:56 

niebieski
Takie - na szerszą skalę niż wcześniej - kombinacje ubezpieczycieli z reguły zwiastują, że "dobrze to już było" i że ubezpieczenie powoli "się kończy". Niestety. :(
 Profil Relacje PM off  

#6005 PostWysłany: 03 Mar 2026 17:04 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Pink_Nightmare napisał(a):
Jestem absolutnie zielona w temacie, a w dodatku jeszcze teraz absolutnie zestresowana.
Oczywiście chodzi o podróż do BKK przez DOH 06.03 - z wiadomych przyczyn nie uda mi się tego zrobić.
O tyle o ile za loty mogę dostać zwrot, tak noclegi przepadają, a nie była to mała kwota. Czy korzystając z jakichś sprwdzonych metod/ kruczków da się cokolwiek odzyskać korzystając z ubezpieczenia MC Platinum?

Zobacz, czy znajdziesz miejsce przez inny ośrodek przeładunkowy. Rainbow lata i inni. Może będą bilety. Noclegi uratujesz.
Prócz tego, że temperatura dobija 38-43 na miejscu jest spokojnie.
Pojutrze wylatujemy do PL.
 Profil Relacje PM off  

#6006 PostWysłany: 05 Mar 2026 09:29 

złoty
PKO wprowadziło na kartach debetowych możliwość blokowania transakcji z DCC - o dziwo na kredytowych tego nie można ustawić, ale może wkrótce ;) to przydatna funkcja (jest na kk mB choćby)
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
piotrkr uważa post za pomocny.

#6007 PostWysłany: 05 Mar 2026 15:50 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
Kothson napisał(a):
Informuj ubezpieczyciela już dziś, dzwoń do lekarza, poproś o wystawienie zaświadczenia - w takim Luxmed czeka się na dokument standardowo 10 dni, w trybie express 3 dni - trzeba zgłosić prośbę na infolinii i wysyłają na maila. W Medicover wystawiają od ręki i pobierasz w apce. Potem odwołaj loty, zachowaj potwierdzenie, odzyskasz taxy. Ubezpieczyciel zwróci Ci kwotę jaką zapłaciłeś minus oczywiście taxy. W przypadku low costów (Ciebie to nie dotyczy) występuje się do linii lotniczej o dokument no show. Ubezpieczenie zapewne zadziała, skoro rozchorowała się Twoja żona, ale to oczywiście Ty robisz zgłoszenie - karta kredytowa i ubezpieczenie należy do Ciebie. Zdrówka.

Edit: sorry, teraz doczytałem, że zaświadczenie już posiadasz.

Nawiąże trochę do tego. Mam grypę, miałem konsultację online w Luxmed, ale dostałem informację, że nie wystawiają zaświadczeń na konsultacjach online. Czy można z luxmedu wyciągnąć jakiś inny dokument który by zaspokoił ubezpieczyciela? Jakaś historia choroby czy coś?
 Profil Relacje PM off  

#6008 PostWysłany: 05 Mar 2026 16:02 

platynowy
Nie jest prawdą to co piszesz, ponieważ ja również posiadam pakiet Luxmed i taki dokument otrzymałem. Dzwonisz do lekarza, prosisz o wystawienie zaświadczenia. Następnie musisz dzwonić na infolinię z prośbą o wysłanie dokumentu na maila - trwa to 3-10 dni, niestety czasami trzeba ponaglać.

Prawdopodobnie trafiłeś na leniwego / atechnicznego lekarza (lub hybrydę jednego i drugiego). Luxmed korzysta z placówek partnerskich, więc w kwestii kompetencji i chęci lekarzy występuje pełna losowość
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#6009 PostWysłany: 05 Mar 2026 16:04 

Loty: 1132
Kilometry: 1 127 450
Krajów: 98 / 45.8%
platynowy
@trocha Potwierdzam to, co napisał @Kothson.
Też kiedyś miałem teleporadę i dowiedziałem się od lekarza, że nie można otrzymać zaświadczenia.
Ale wystarczy do nich zadzwonić lub ewentualnie udać się do placówki i tam takowe się dostanie.
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#6010 PostWysłany: 05 Mar 2026 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
To nie jest takie oczywiste, ponieważ wystawienie zaświadczenia o stanie zdrowia wymaga zbadania pacjenta, lub posiadania wglądu do jego dokumentacji.
trocha lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6011 PostWysłany: 05 Mar 2026 17:20 

platynowy
Cytuj:

Ustawa o zawodach lekarza i lekarza dentysty (art. 42 ust. 1): Stanowi, że lekarz może udzielać świadczeń zdrowotnych, w tym wydawać zaświadczenia i recepty, również za pośrednictwem systemów teleinformatycznych lub systemów łączności.

Profil Relacje PM off  

#6012 PostWysłany: 05 Mar 2026 17:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale to zacytuj całość - po analizie dostępnej dokumentacji medycznej.

#6013 PostWysłany: 05 Mar 2026 17:40 

platynowy
No i luz, dokumentacją medyczną jest np. wstępny wywiad przedmedyczny, który wypełniasz w aplikacji
 Profil Relacje PM off  

#6014 PostWysłany: 05 Mar 2026 17:52 
Awatar użytkownika

niebieski
No ale dla ubezpieczyciela informacja że pacjent mówi że ma grypę jest raczej mało wiarygodna. Jak w dokumentacji będzie skan badania z soru lub skądś indziej że tę grypę jednak ma to na takiej podstawie takie zaświadczenie bez badania osobistego robi się wiarygodne. ZUS np takie zwolnienia lekarskie z teleporady sprawdza dość wnikliwie. Również firmy ubezpieczeniowe proszą o dokumentację pacjenta w takich przypadkach.

#6015 PostWysłany: 05 Mar 2026 18:02 

platynowy
paweł p napisał(a):
Jak w dokumentacji będzie skan badania z soru lub skądś indziej że tę grypę jednak ma

Czyli Ty zwyczajowo mając grypę udajesz się na SOR (oddział dedykowany dla pacjentów, których życie jest zagrożone)? Ja w takim przypadku umawiam się na teleporadę, proszę o L4, dużo piję i wprowadzam lekkostrawną dietę. A jeżeli nie mogę odbyć zaplanowanego wyjazdu turystycznego, dodatkowo wnoszę o zaświadczenie dla ubezpieczyciela.
 Profil Relacje PM off
paweł p lubi ten post.

#6016 PostWysłany: 05 Mar 2026 22:18 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
srebrny
Kothson napisał(a):
Nie jest prawdą to co piszesz, ponieważ ja również posiadam pakiet Luxmed i taki dokument otrzymałem. Dzwonisz do lekarza, prosisz o wystawienie zaświadczenia. Następnie musisz dzwonić na infolinię z prośbą o wysłanie dokumentu na maila - trwa to 3-10 dni, niestety czasami trzeba ponaglać.

Prawdopodobnie trafiłeś na leniwego / atechnicznego lekarza (lub hybrydę jednego i drugiego). Luxmed korzysta z placówek partnerskich, więc w kwestii kompetencji i chęci lekarzy występuje pełna losowość

Ok, (chyba) wiem skąd to zamieszanie. Na teleporadzie mogą wydawać zaświadczenia, ale na „konsultacji online” (taka opcja na głównym ekranie aplikacji), gdzie masz czat już tego zrobić nie mogą, ale np. receptę wciąż wystawiają
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#6017 PostWysłany: 06 Mar 2026 16:16 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Będę miał prawdopodobnie szkodę w ramach ubezpieczenia zniesienia udziału własnego w wynajętym samochodzie.
Zdarzenie miało miejsce na Sint Maartin, chciałem skręcić w miejsce postojowe po drugiej stronie drogi, ale widząc w lusterku szybko jadącego gościa na motorku zatrzymałem się. Zdążyłem jednak wcześniej lekko skręcić (nadal na moim pasie), ale to wystarczyło, by gość złożył mi lusterko i rozwalił refektor - jechał środkiem i jakby w ogóle nic nie widział, albo stracił panowanie. Policję wezwałem ja. Ich interesowało tylko kto ma jakie ubezpieczenie, nie dostałem ani mandatu ani raportu. Policja bardzo luźno podeszła do tematu, głównie pocieszając, że będzie ok, bo przeciez jest ubezpieczenie. Zdaniem faceta w wypożyczalni policja tam tak działa, a Europcar raczej obciąży mnie zanim sprawa się rozstrzygnie, a rozstrzyganiem zajmują się raczej firmy ubezpieczeniowe między sobą i potrwa to jego zdaniem z pół roku (holenderska strona gdzie to miało miejsce nie należy do UE, francuska nalezy i tam wszystko zamknęłoby się w 7dni, może dlatego tam jeźdżą ostrożniej). W sumie nie wiem co będzie, koleś na motorze być może w ogóle nie miał ubezpieczenia, bonie chciał ani policji, ani lekarza (poobcierał sie i bolał go bark). Bardzo stresująca sytuacja, bo 5h przed wylotem i bałem się, że mnie nie puszczą (realnie byłem wolny po 45min).
Wyżebrałem w wypożyczalni kopię umowy z danymi zwrotu z dopisaną informację, że samochód wrócił z uszkodzeniem (by mieć cokolwiek), widzę jednak, że poza podaną kwotą wkładu własnego podali tam też stawkę za 1 dzień dodatkowego wynajmu. Gość z wypożyczalni (słusznie) polecił nam by zrobić zdjęcie uszkodzeń z widoczną tablicą rejestracyjną, bo w emocjach o tym nie pomyśleliśmy.
Czy ubezpieczenie z Infinite dotyczy wyłacznie tego, co w umowie z rentalem jest DAMAGE CHARGE, czy także potencjalnych dni wyłączenia samochodu z użytkowania (z pękniętym reflektorem nie wolno jezdzić).

Minęło 6dni i nie mam dodatkowego obciązenia karty, nie ma też zwrotu depozytu. Z całej podróży wróciliśmy wczoraj po południu i dziś rano próbowałem zgłosić incydent do PKO, ale ich numer do Centrum Operacyjnego Mondial assistance milczy, próbowałem przez godzinę i nikt nie odbiera. To normalne?
 Profil Relacje PM off  

#6018 PostWysłany: 06 Mar 2026 17:22 

Loty: 202
Kilometry: 490 946
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@rob_sad odniosę się tylko do kontaktu z Mondial Assistance, w zeszłym i obecnym roku zgłaszałem tak sprawę i nie było z tym problemu w ich godzinach pracy. Pewnie ze względu na obecną sytuację na Bliskim Wschodzie mają wzmożony ruch i trzeba cierpliwie próbować.

Co do ubezpieczenia wkładu własnego, to tutaj nie się ktoś wypowie, kto miał okazję z tego zakresu korzystać u nich.
 Profil Relacje PM off  

#6019 PostWysłany: 08 Mar 2026 00:05 

niebieski
Czy komuś MC Platinum w ostatnim czasie przestała nagle zbierać punkty Bezcennych Chwil?
 Profil Relacje PM off  

#6020 PostWysłany: 08 Mar 2026 01:13 

Spojrzałem i faktycznie wygląda jakby coś się przytkało. Ostatnio w wątku z Citibankiem też były takie informacje.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 298, 299, 300, 301, 302, 303, 304 ... 319  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości