Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, kontakt i opinie pasażerów: limity bagażu podręcznego, taryfa Light, zwroty i odszkodowania EU261, na podstawie 3850 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 3850 postów (do #1836850). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i całej grupie - LH, Swiss, Austrian, Air Dolomiti, Eurowings Discover i zamkniętej już Lufthansa CityLine. Użytkownicy opisują taryfy, limity bagażu, kontakt z infolinią, zwroty pieniędzy, odszkodowania i produkt pokładowy. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy dwóch spraw - jak dodzwonić się do obsługi i jak przebukować lot po zmianie rozkładu.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Limit bagażu podręcznego to 55x40x23 cm i maksymalnie 8 kg. Lufthansa deklaruje, że na lotnisku sprawdza liczbę sztuk, wagę i wymiary. Bagaż poza normą trafia do luku za 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD. Starsza wartość 55x40x20 cm z wątku jest nieaktualna. Grupa zapowiedziała liczenie wymiarów jako sumy boków od 1 marca 2026. źródło
  • ✔ Taryfa Light nie obejmuje bagażu rejestrowanego - dopłacasz za niego osobno. W taryfach Basic i Light bezpłatnego wyboru miejsc nie mają nawet posiadacze HON Circle, Senatora, Frequent Travellera i Star Alliance Gold. Starsze posty o darmowym wyborze miejsca 23 godziny przed odlotem są nieaktualne. źródło
  • ✔ Za odwołanie lub opóźnienie od trzech godzin przysługuje odszkodowanie EU261 w wysokości 250-600 EUR. Przewoźnik odmawia przy nadzwyczajnych okolicznościach, w tym strajkach podmiotów trzecich. Strajk własnego personelu linii - jak pilotów w kwietniu 2026 - uprawnia do wypłaty. źródło
  • ✔ Na trasach międzykontynentalnych w taryfie Light posiadacze HON Circle, Senatora i Star Alliance Gold mogą nadać dodatkową sztukę bagażu bezpłatnie. Działa to wyłącznie przy stanowisku odprawy - rezerwacja online jest płatna. źródło
  • ✔ W kwietniu 2026 Lufthansa zamknęła spółkę Lufthansa CityLine i uziemiła 27 samolotów. Objęło to trasy Bydgoszcz-Frankfurt, Rzeszów-Frankfurt, Wrocław-Monachium, Gdańsk-Monachium i Warszawa-Monachium. wg Fly4free
  • ⚠ Użytkownicy podają polskie numery infolinii 22 512 39 17 oraz 22 512 39 20 i radzą dzwonić równo o 8:00, bo później kolejka rośnie #1355915. Numery bywają okresowo wyłączane, a czas oczekiwania waha się od kilku minut do kilku godzin w okresach strajków #1836479. Nie znaleźliśmy tych numerów na oficjalnej stronie linii - kieruje ona do formularza wyboru kraju.
  • ⚠ Przy odwołaniu lub istotnej zmianie rozkładu użytkownicy uzyskiwali bezpłatną zmianę lotniska w promieniu 200-250 mil w tym samym lub sąsiednim kraju oraz przesunięcie terminu nawet o rok #1432347. Skuteczność zależy od konsultanta i kanału - część osób spotyka się z odmową mimo tych samych zasad #1750484. W sytuacjach kryzysowych zdarza się przebukowanie na linie spoza Star Alliance #1811157.
  • ⚠ Zwroty za anulowane bilety trafiają na konto zwykle w kilka tygodni, ale użytkownicy opisują rozpiętość od 10 dni do około 3,5 miesiąca #1115778. Szybciej kończyły się sprawy prowadzone przez formularz i mediację niż przez samą infolinię #1821330.
  • ⚠ Serwis w klasie ekonomicznej na trasach europejskich to obecnie woda i mała czekoladka, a w 2026 doszły płatne pakiety z ciepłym daniem od 10,90 EUR #1836828. Posty sprzed 2019 roku opisujące bezpłatne kanapki i pełen wybór napojów są nieaktualne.
  • ℹ Po strajku pilotów jeden z pasażerów dostał hotel, vouchery, upgrade do biznesu przy statusie Senator i blisko 2600 zł na konto #1816490. To pojedyncze doświadczenie, a nie standard obsługi - w wątku opisywane są też sprawy ciągnące się miesiącami.

Liczby
Kod:
pozycja                               | wartość                          | źródło/data
bagaż podręczny - wymiary i waga      | 55x40x23 cm, 8 kg                | lufthansa.com, 2026-09-13
bagaż zdjęty do luku - opłata         | 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD    | lufthansa.com, 2026-09-13
liczenie wymiarów jako sumy           | zapowiedź od 1 marca 2026        | lufthansa.com, 2026-09-13
odszkodowanie EU261                   | 250-600 EUR                      | lufthansa.com, 2026-09-13
infolinia PL - numery z wątku         | 22 512 39 17, 22 512 39 20       | zgłoszenia użytkowników, #1355915
zwrot za anulowany bilet              | od 10 dni do ok. 3,5 miesiąca    | zgłoszenia użytkowników, #1115778
ciepłe danie w Economy                | od 10,90 EUR                     | zgłoszenie użytkownika, #1836828
CityLine - uziemione samoloty         | 27                               | Fly4free, 2026-04

Czytaj też
Jak załatwić sprawę z linią lotniczą - poradnik Fly4free

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 193  Następna
Autor Wiadomość
#2861 PostWysłany: 08 Mar 2024 01:58 

srebrny
Maciek737 napisał(a):
Mam podobne wrażenia nt. LH.

Cenię sobie w LH/LO, że "da się zawsze dogadać", jeśli nie wysuwa się przesadnych żądań.

Z LO mam bardzo złe doświadczenia, w zasadzie nie lepsze niż LCC.

Ostatni przypadek RT POZ-WAW-LHR , odwołany lot POZ-WAW w sobotę i jedyne propozycje to lot w piątek i nocleg w WAW na własny koszt lub lot niedzielę. Nie było zgody na zmianę na LH , bo twierdzą że przy odwołaniu lotu > 2 tyg nie wydają zgody na zmianę na inne linie.
Wziąłem lot Wizzem, oczywiście mogłem kupić LH za 3k i dochodzić zwrotu z LO.

Na forum jest kilka przypadków osób pozostawionych na lodzie po odwołaniu lotów do LAX czy MIA.

Tak że nie zgadzam się z twierdzeniem że z LO da się zawsze dogadać.

Ostatnio edytowany przez SPLDER, 08 Mar 2024 02:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2862 PostWysłany: 08 Mar 2024 02:03 

HON fly4free
Grupa LH ma w takich sytuacjach po prostu dużo większą możliwość bycia elastyczną zarazem pozostając w obrębie rodziny. LO ma nieporównywalnie mniejszą a przy okazji łamie oczywiście prawo odmawiając zmian na inne linie (skoro sami nie są w stanie zaoferować alternatywy w tym samym dniu) w przypadkach jak opisałeś.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2863 PostWysłany: 08 Mar 2024 23:18 

Loty: 21
Kilometry: 29 898
Krajów: 7 / 3.3%
podzielę się swoim doświadczeniem z wczoraj
kilka dni temu dostałam maila, że ostatni odcinek z VFA - FRA - CPH jest odwołany ze względu na strajk i żebym na chat assistance znalazła lot alternatywny - nie było takiego na 3 dni do przodu;
jako, że w pracy muszę być dopiero w poniedziałek, to mocno się tym nie przyjmowałam, w międzyczasie wykonano w moim imieniu telefon na polską infolinię - 40' oczekiwania i nic nie udało się załatwić;
także bez większego planu wylądowałam we Frankfurcie o czasie - 5:20 i udałam się do service desku, który był pusty, zatem postanowiłam zadzwonić na niemiecką infolinię - tam pani, ciągle bardzo źle mnie słysząc (tylko ona miała taki problem), zaproponowała mi lot do CPH nazajutrz, zapytana o hotel itd. powiedziała, że tylko lot alternatywny mi może zaproponować i hotel i wyżywienie nie przysługuje (nie pamiętam jak ona to dokładnie określiła) i żebym udała się do punktu na lotnisku, bo tam mają więcej możliwości, więc mówię jej, że tu nikogo nie ma i nie dzwoniłabym gdyby tu ktoś mógł mi pomóc. Na razie jej podziękowałam, żeby przemyśleć swoją sytuację, ponieważ moją final final destination była Warszawa (dolot wizzairem).
Trochę to wszystko trwało i zauważyłam większe zamieszanie przy service desku - otóż ktoś przyszedł obsłużyć pasażerów (około 7:30). Stanęłam więc w kolejce po numerek. Gdy przyszła moja kolej pani, w przeciwieństwie do tej na infolinii, wszystko zrozumiała za pierwszym razem i od razu sprawdziła dostępne loty do WAW i powiedziała, że ma lot przez Wiedeń i może mnie wpisać na listę oczekujących, po chwili dodała, że ma też bezpośredni do WAW, też lista oczekujących i że w sumie lepiej tym bezpośrednim, przyznałam jej rację. Klikała, klikała kilka minut, po czym powiedziała, że znalazła miejsce i wydrukowała kartę pokładową i ze nie jestem na liście oczekujących tylko mam miejsce/bilet i lecę do WAW za ok. 4h.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2864 PostWysłany: 09 Mar 2024 08:55 

Słabo im to wyszło. 1,5 h czekania na infolinii po tym jak udało się w ogóle połączyć.Potem odmowa zmiany na linie spoza grupy jak i na własne połączenia z dwoma przesiadkami i propozycja lotu z koszmarną przesiadką z dolotem 2 dni później. Skończyło się na zostawieniu pierwotnego lotu do MUC, który jakimś cudem poleciał i nocowanim tam, co i tak daje przylot do WAW kilkanaście godzin wcześniej niż ich pierwsza propozycja. Hotelu również nie dostałem, odesłano mnie od razu do reklamacji, pomimo że żadnej opcji bez noclegu mi nie zaproponowali, twierdząc że oferują to tylko przy odwołaniu w ostatniej chwili.
 Profil Relacje PM off  

#2865 PostWysłany: 09 Mar 2024 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 914
Kilometry: 1 113 643
Krajów: 41 / 19.2%
Kolejny strajk na horyzoncie ?

https://www.dw.com/en/germany-lufthansa ... a-68481778
 Profil Relacje PM off
Sudoku uważa post za pomocny.

#2866 PostWysłany: 10 Mar 2024 00:19 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Akurat we wtorek mam lot przez Frankfurt. Myślałem, że tak szybko strajku po strajku nie będzie, a jednak...

#2867 PostWysłany: 11 Mar 2024 14:11 
Awatar użytkownika

srebrny
@turczy Owszem, obraziłem się. Mam prawo głosować portfelem. Poza tym może nie mam dużego doświadczenia z grupą Lufthansy jako revenue pax…ale miałem okazję pracować przy lotach tej grupy i wiem jakie tam się działy fakapy. Codziennie. Kuriozalne. Pozostawiające paxa na lodzie, bo linia wypięła się niczym Ryan czy Wizz. Natomiast w wielu aspektach mogę się z Tobą zgodzić, podobnie jak z @greg1291 czy @benedetti. Cieszmy się z tego, że mamy wybór czy latać LCC czy tradycyjnymi liniami. Bo nic nie trwa wiecznie ;)
turczy lubi ten post.

#2868 PostWysłany: 15 Mar 2024 01:16 
Awatar użytkownika

turczy napisał(a):
Ehh. Nawet nie wiedziałem. W PL też?

Lufthansa niemiecka ma specjalny numer dla pasażerów First Class i ma specjalny numer dla Senatorów, pod którym można też załatwić jako Senator sprawy dotyczące Miles & More.
Niestety, w PL Lufthansa tego nie oferuje.
U nas jedynie LOT ma opcję do wybrania dla pasażerów ze statusem Senator a Miles & More ma specjalny numer dla Senatorów.

#2869 PostWysłany: 15 Mar 2024 12:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie wiem czy dobre miejsce na tego typu pytanie.

Podczas rezerwacji lotu BER-EWR przez stronę LH, nie mogłem dokupić bagażu rejestrowanego dla jednego z pasażerów. Wyskakiwał błąd na stronie i wracała do poprzedniego widoku, chciałem to zrobić w późniejszym czasie edytując rezerwację i również się tego nie da. Jako że lot obsługiwany jest przez UA próbowałem to samo przez stronę UA i tu ta sama historia. Infolinia LH powiedziała że przez stronę się tego nie da zrobić i że będzie można dokupić bagaż przy check-inie w tej samej cenie co podczas zakupu.
Ale nie daję mi to spokoju. Dlaczego nie mogłem tego zrobić na początku? No i czy faktycznie przy checkinie ta cena nie okaże się kilkukrotnie wyższą albo powiedzą że nie ma już miejsca w luku?

Image
 Profil Relacje PM off  

#2870 PostWysłany: 15 Mar 2024 12:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie ma takiej opcji, zeby nie było miejsca w luku. W legacy firmach cena bagażu na stanowisku check in, to taka sama cena jak na stronie.
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#2871 PostWysłany: 15 Mar 2024 13:15 
Awatar użytkownika

srebrny
No ok, ale dlaczego nie można tego zrobić jak u ludzi przez stronę? Było tak zawsze czy to szczególny przypadek z jakiegoś powodu.

Image
 Profil Relacje PM off  

#2872 PostWysłany: 15 Mar 2024 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Zeus napisał(a):
Nie ma takiej opcji, zeby nie było miejsca w luku. W legacy firmach cena bagażu na stanowisku check in, to taka sama cena jak na stronie.

No nie, chyba w LOT cena bagażu na stronie jest 20% niższa niż na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2873 PostWysłany: 16 Mar 2024 17:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Tak z ciekawości czy Lufthansa korzystająca z usług Air Baltic w ramach wet lease to w tej linii powszechna praktyka od dawna czy jakaś nowość? Wiem że Air Baltic lata od dawna dla Swiss (w tym niemal codziennie do Polski) ale nigdy jeszcze nie widziałem BT latającego dla LH a za niecały miesiąc mam zabukowany lot w którym zauważyłem zmianę z czystej LH na "operated by Air Baltic" na A220-300 bez zmiany numeru rejsu czyli właśnie typowy wet lease.
 Profil Relacje PM off  

#2874 PostWysłany: 16 Mar 2024 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Co z milami za takie loty by Air Baltic?
 Profil Relacje PM off  

#2875 PostWysłany: 16 Mar 2024 18:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie ma to żadnego wpływu na mile.
 Profil Relacje PM off  

#2876 PostWysłany: 16 Mar 2024 19:24 

HON fly4free
Mają za to wpływ na mile inne niż w M&M - tak dla przypomnienia - loty realizowane przez EN bo tutaj LH zmieniała układ i Air Dolomiti lata teraz dla LH po Europie, w tym na wybranych rotacjach do Polski (a nie tylko, jak dawniej, do Włoch) pod własną banderą. Za te odcinki nie ma mil zdecydowanej większości FFP *A ani żadnych przywilejów statusowych (poza FTL/SEN/HON).
 Profil Relacje PM off
Darek M. uważa post za pomocny.

#2877 PostWysłany: 16 Mar 2024 19:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
W przypadku wspomnianych lotów BT nie ma to ŻADNEGO wpływu na mile w jakimkolwiek programie.
 Profil Relacje PM off
Architekt2001 lubi ten post.

#2878 PostWysłany: 16 Mar 2024 20:22 

HON fly4free
BT tak, ale przypomniałem o EN żeby ktoś sobie nie pomyślał że jest tu analogicznie, bo nie jest.
 Profil Relacje PM off  

#2879 PostWysłany: 17 Mar 2024 02:24 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
kemot napisał(a):
W przypadku wspomnianych lotów BT nie ma to ŻADNEGO wpływu na mile w jakimkolwiek programie.
Nie rozumiem. Co znaczy nie ma żadnego wpływu?
Marek dopiero napisał że jest różnica na FFP w innych programach, bo te loty nic tam nie dają. Dla mnie jest to powód żeby omijać te loty.
 Profil Relacje PM off  

#2880 PostWysłany: 17 Mar 2024 02:48 

srebrny
Jeśli samolot i załoga BT wykonuje lot dla LH jako wet lease to mile naliczane są tak jak byłby to lot wykonywany przez LH. Pasażer nic nie traci.
Gorzej gdy trafisz na lot EN, bo tam panuje wolna amerykanka, może to być lot EN który można naliczyć tylko do M&M, a może to być wet lesase dla LH I wtedy można naliczyć mile do *A. Z tym że ostatnio to chyba głównie mamy do czynienia z pierwszym scenariuszem.
Zasadniczo osoby którym z M&M nie jest po drodze powinny unikać Eurowings, bo ani nie skorzystają z statusowych przywilejów ani nie dostaną mil. Poza tym to samo zło, pierwotnie ta linia nazywała się Germanwings, ale po katastrofie w której to ich pilot postanowił popełnić samobójstwo zabijając jednocześnie wszystkich pasażerów i po tym jak wyszły na jaw zaniedbania z tym związane (sam pilot leczył się na depresję, a jednym z powodów utworzenia nowej linii była chęć płacenia mniej załogom niż w LH, bo tam związki nie zgodziłyby się na obniżkę wynagrodzeń) zmieniono nazwę, bo źle się kojarzyła.
Darek M. lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 193  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: marek2011 oraz 3 gości