Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, odprawa online, bagaż podręczny i odszkodowania EU261 w doświadczeniach użytkowników forum zebranych z 3873 postów.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl - stan na 2026-10-04, na podstawie 3873 postów (do #1838918). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent - poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i liniach z Lufthansa Group - SWISS, Austrian, Air Dolomiti, Discover, Brussels Airlines, Lufthansa CityLine. Pasażerowie wymieniają się tu konkretami: jak dodzwonić się na infolinię, co zrobić po zmianie rozkładu, ile trwa wypłata odszkodowania i jak wygląda serwis na pokładzie. Poniżej rozdzieliliśmy to, co potwierdzają źródła oficjalne, od tego, co znamy wyłącznie ze zgłoszeń forumowiczów.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Odprawa online otwiera się 30 godzin przed wylotem, a dla lotów w całości wewnątrz Schengen działa odprawa automatyczna - karta pokładowa przychodzi mailem lub SMS-em 23 godziny przed startem źródło. W wątku pojawia się starsza wartość 24 godzin - nieaktualna #1273, #1388.
  • ✔ Bagaż podręczny to 55x40x23 cm i do 8 kg plus jeden przedmiot osobisty źródło. W wątku krąży wymiar 55x40x20 cm - nieaktualny #1464, #2383.
  • ✔ W taryfie Economy Light i Basic wybór miejsca jest płatny za pasażera i odcinek. Bezpłatny wybór przy odprawie online na krótkim dystansie przysługuje wyłącznie członkom HON Circle - Senatorowie i osoby towarzyszące na tej samej rezerwacji go nie mają źródło. Zgodne z obserwacjami z wątku #3169, #3826.
  • ✔ Odszkodowanie z rozporządzenia EU261 wynosi 250 euro do 1500 km, 400 euro na trasach unijnych powyżej 1500 km i pozostałych 1500-3500 km oraz 600 euro powyżej 3500 km. Próg to opóźnienie przylotu od 3 godzin, a na najdłuższych trasach bywa liczony od 4 godzin źródło.
  • ⚠ Czas wypłaty odszkodowania bywa skrajnie różny - od kilku dni po zgłoszeniu w aplikacji do wielu miesięcy, a część osób kończy na mediacji lub w sądzie. Użytkownicy zgłaszają też odmowy z powołaniem na nadzwyczajne okoliczności, czyli pogodę i strajki zewnętrzne #1621, #2637, #2812.
  • ⚠ Polska infolinia działa pod numerami +48 22 512 3917 dla zmian i anulacji oraz +48 22 512 3920 dla odprawy i pozostałych spraw. Użytkownicy regularnie zgłaszają okresy, gdy numery milczą lub są przeciążone, zwłaszcza przy strajkach #2404, #3642, #3686.
  • ⚠ Przy nietypowych zmianach rezerwacji forumowicze polecają infolinię niemiecką +49 69 86799799 oraz linie brytyjską, irlandzką i amerykańską - krótsze kolejki i bardziej elastyczni konsultanci #2419, #2424, #3001.
  • ⚠ Drobne przesunięcia rozkładu, rzędu kilkunastu minut, system akceptuje automatycznie i pasażer nie dostaje nawet maila. Przy odwołaniu lub istotnej zmianie - wylot wcześniej o ponad godzinę albo przylot później o ponad dwie - użytkownicy wywalczali bezpłatną zmianę terminu w horyzoncie roku, czasem ze zmianą lotniska w promieniu 200-250 mil. Skuteczność zależy od konsultanta #3119, #618, #3765.
  • ⚠ Użytkownicy zgłaszają, że przebukowanie w ramach grupy - SWISS, Austrian, Air Dolomiti - idzie zwykle gładko, a przesiadka na przewoźnika spoza grupy wymaga uporu i kilku telefonów. Przy dużych zakłóceniach część osób dostała jednak bilety na linie spoza Star Alliance #1718, #2883.
  • ⚠ Na krótkich trasach europejskich w ekonomii darmowy serwis to mała butelka wody i czekoladka, reszta płatna. Kanapki zniknęły po cięciach cateringu z lat 2019-2022 i w nowszych relacjach już się nie pojawiają #1282, #1877, #1907.
  • ℹ Przesiadki poniżej godziny w hubach bywają ryzykowne - jedni przechodzą Frankfurt w 40 minut, inni tracą połączenie przy 55 minutach i minimalnym opóźnieniu #1056, #3117.

Liczby
Kod:
pozycja                          | wartość                        | źródło/data
Odprawa online - start           | 30 h przed wylotem             | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
Automatyczna odprawa Schengen    | karta pokładowa 23 h wcześniej | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
Bagaż podręczny                  | 55x40x23 cm, do 8 kg           | ✔ lufthansa.com, 2026-10-04
EU261 do 1500 km                 | 250 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
EU261 1500-3500 km / UE >1500 km | 400 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
EU261 powyżej 3500 km            | 600 EUR                        | ✔ Your Europe, 2026-10-04
Infolinia PL - zmiany, anulacje  | +48 22 512 3917                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2026
Infolinia PL - pozostałe sprawy  | +48 22 512 3920                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2026
Infolinia DE                     | +49 69 86799799                | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka FRA wg zgłoszeń       | 45-50 min                      | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka MUC wg zgłoszeń       | 30-45 min                      | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025
Przesiadka ZRH wg zgłoszeń       | ok. 40 min                     | ⚠ zgłoszenia z wątku, 2025

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 3.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3873 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 194  Następna
Autor Wiadomość
#1321 PostWysłany: 23 Gru 2021 14:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Kolejne bzdurne problemy tworzysz sobie sam zamiast samemu usiąść na kilka minut i przeczytać to co Cię interesuje w związku z wyjazdem. Odpowiedzi, które uzyskałeś na wszystkie zadane tutaj pytania nie są wiedzą tajemną posiadaną wyłącznie przez tych którzy tej odpowiedzi udzielili a wiedzą powszechnie dostępną, którą Ci ludzie zdobyli z ogólnodostępnych stron, wyręczając w tym Ciebie.

Ostatnio edytowany przez klapio, 23 Gru 2021 17:47, edytowano w sumie 1 raz
wycięta złośliwość
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1322 PostWysłany: 23 Gru 2021 15:01 

srebrny
@skrzat weź pod uwagę że na naszych stronach rządowych już nie raz wisiały nieaktualne informacje...
 Profil Relacje PM off  

#1323 PostWysłany: 23 Gru 2021 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 424
Kilometry: 664 220
Krajów: 67 / 31.3%
platynowy
@kemot na prezydenta :) dzięki. @sanchopan nie każdy po prostu "umie w internety" i nie każdy potrafi zachowywać netykietę i jesteś tego przykładem.

Image
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#1324 PostWysłany: 23 Gru 2021 15:31 

niebieski
Najważniejsze to umieć przyznać się do błędu własnego i przeprosić, co uczyniłem wcześniej. :D

Ostatnio edytowany przez klapio, 23 Gru 2021 17:47, edytowano w sumie 1 raz
wycięta złośliwość
 Profil Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.

#1325 PostWysłany: 23 Gru 2021 16:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przed chwilą na infolinii LH uzyskałem informację, że spełnienie wymogów dla osób >6 r.ż dotyczy tylko lotów do Niemiec, a przy tranzycie dla lotów rozpoczynających się i kończących się poza DE jest nadal zasada dla osób >12 r.ż
Na stronie LH zasady te są zatytułowane jako:
Transportation rules on flights to Germany (not valid for flights from virus variant areas)
Rzeczywiście można rozumieć jako loty do DE, lecz w tej sekcji jest zapis, który stoi w sprzeczności:
Passengers with an international connecting flight in Frankfurt or Munich are requested to observe the following points...
 Profil Relacje PM off
billabong uważa post za pomocny.

#1326 PostWysłany: 23 Gru 2021 16:52 

niebieski
Również zadzwoniłem - i znowu również potwierdzam.
Pan przy telefonie powiedział, że "przed chwilą odświeżyli zasady w systemie" i że "nie dotyczy poniżej 12 r.ż.".

Czyli co @skrzat - jakby się jednak czepiali na lotnisku, to pokazać im stronę rządową https://www.bundesgesundheitsministerium.de/en/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html i powinno wystarczyć, jak myślisz? ;)
 Profil Relacje PM off  

#1327 PostWysłany: 23 Gru 2021 17:10 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@sanchopan ja "na dzień dzisiejszy" lecę bez testów dla dzieci. W razie czego powołam się na stronę rządową lub informacje z infolinii lub maila z potwierdzeniem rezerwacji (tam jest mowa o 12 r.ż).
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#1328 PostWysłany: 23 Gru 2021 17:11 

Loty: 147
Kilometry: 274 355
Krajów: 24 / 11.2%
Ja dzwoniłem jakąś godzinę temu i pani ewidentnie wymigała się od odpowiedzi na pytanie o testy dla dzieci. Powiedziała, że jedynym źródłem informacji są strony rządowe, a oni otrzymuje informacje z opóźnieniem. Z jednej strony rozumiem, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie otrzymywali z centrali info o zmianach w restrykcjach.
 Profil Relacje PM off  

#1329 PostWysłany: 23 Gru 2021 17:15 

niebieski
Ja postaram się wysłać jutro "cyfrowe dokumenty" przez stronę Lufy no i tak sobie myślę - nie wiem na ile słusznie? - że jeśli czegoś będzie brakować, to powinno jakieś info przyjść. Albo info że wszystko dobrze.
A tak w ogóle - no wiem, że niektórzy nie lubą dopytywania ;) - to czy i co przychodzi po tym zgłoszeniu (72h przed wylotem) dokumentów z Lufy: jakieś info, potwierdzenie lub coś innego?
 Profil Relacje PM off  

#1330 PostWysłany: 23 Gru 2021 17:23 
Awatar użytkownika

złoty
Ja tam żadnego info nie dostałem - po prostu mogłem wygenerować kartę pokładową przez apkę, więc uznałem że zaakceptowali dokumenty...
 Profil Relacje PM off  

#1331 PostWysłany: 23 Gru 2021 17:29 

niebieski
Ale to są dwie odrębne procedury - przynajmniej tak twierdzi Lufa: Odprawa to jedno (23h przed wylotem) a "załączenie dokumentów" to drugie. I ponoć - znowu tak twierdzi Lufa - nie da się ich załączyć podczas odprawy.
Czy jednak załączyłeś podczas odprawy paszporty covidowe i dane z apki hiszpańskiej?
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 23 Gru 2021 18:03 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 23 Gru 2021 16:36 --

sanchopan napisał(a):
A tak w ogóle - no wiem, że niektórzy nie lubą dopytywania ;) - to czy i co przychodzi po tym zgłoszeniu (72h przed wylotem) dokumentów z Lufy: jakieś info, potwierdzenie lub coś innego?

Przyjdzie takie coś:

Your travel documents have been successfully reviewed

Lufthansa booking code: XXXXX

Dear XXXX,

thank you for submitting the documents needed to fulfill the Covid-19 related health entry requirements.
We are pleased to inform you that we have successfully reviewed your Covid-19 related health documents in connection with your Lufthansa flight(s)

LH XXXX from XXX to FRA on 05Dec2021
LH XXXX from FRA to XXX on 05Dec2021

If you have already checked in, and your boarding pass has not been issued yet, please go back to the online check-in process or issue your boarding pass via the LH app

We would like to draw your attention to the fact that you may still be asked to present your travel documents (e.g. passport and visa) for inspection at the airport.

In addition, please note that you must also be able to present your Covid-19 related health documents at any point during your journey.

We advise you to make yourself familiar with all country-specific regulations along the course of your journey before starting your travels.

Our airport teams will only be able to accept you on your flight if all requirements are completely fulfilled.

Further information about current travel restrictions can be found on the Lufthansa Travel Regulation Info Hub.

Please do not reply to this email. In case of questions, please contact the Lufthansa Service Center.

Best regards,

Your Lufthansa Health-Entry Support Center

-- 23 Gru 2021 17:03 --

abelincoln napisał(a):
Ja tam żadnego info nie dostałem - po prostu mogłem wygenerować kartę pokładową przez apkę, więc uznałem że zaakceptowali dokumenty...

Dokąd leciałeś i kiedy?
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#1333 PostWysłany: 23 Gru 2021 18:22 
Awatar użytkownika

złoty
@sanchopan podpiąłem hiszpański PLF i paszport kowidowy i potem się odprawiłem jak już było można.
@babilas Hiszpania na początku grudnia.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#1334 PostWysłany: 24 Gru 2021 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 377
Kilometry: 634 505
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Robaku napisał(a):
@turczy
ale jak to się skonczyło?
Typ dopłacił czy co?
Ja ostatnio lecac na Fue, wziałem pokażny plecak i do tego walizkę podręćzna, przeszło bez problemów, do momentu, gdy jakis pasazer, do stewki, gdy juz wysiadalem, po niemiecku, zwrocil jej uwage, ze mam dwa podręczne, ale stewka to zbagatelizowała.
Jakoś w ogóle mam ostatnio jak po grudzie z pasazerami lufy, bo stewka 3 razy zwracala mi uwagę, że nie mam maski podczas spozywania zakupionej herby, bo jakis pasazer, stojący w kolejce do toalety zwracał jej uwagę.
A jako, że siedzialem w ostatnim rzędzie to byłem na widoku, wiec inni na spokojnie spozywali bez maseczki podczas rejsu, a mnie ostro kontrolowalo, bo komuś z pasażerów się sierżant włączył

A nie wiem jak się to skończyło bo jak sytuacja przestała eskalować straciłem zainteresowanie.
Kolesia na 100% nie mogli wpuścić na pokład bo walizka nie miała szansy zmieścić się w pojemnikach na bagaż. I gdzie miałby ją trzymać w przejściu? Na kolanach? Niektórzy totalnie nie mają wyobraźni.
 Profil Relacje PM off  

#1335 PostWysłany: 24 Gru 2021 18:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Lufthansa odwołała loty międzykontynentalne na krótko przed Bożym Narodzeniem, ponieważ wielu pilotów zachorowało. Połączenia przez Północny Atlantyk z Bostonem, Houston i Waszyngtonem są szczególnie dotknięte od 23 do 26 grudnia. Na tych trasach pasażerowie najłatwiej mogli zostać przeniesieni do innych przewoźników.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#1336 PostWysłany: 27 Gru 2021 12:30 

srebrny
katka256 napisał(a):
Czy są obecnie możliwości bezkosztowego anulowania biletu (zakup w kwietniu) lub zawieszenia go?
Wylot pod koniec grudnia okazuje się niemożliwy a nawet nie wiem na kiedy mogłabym przełożyć zatem lepiej mi go odwołać

Dzwoniłam dzisiaj na infolinię: lot miał być 30.12 powiedzieli, że muszę podjąć decyzję o zmianie w ciągu 365 dni, na dostępny kalendarz. Pan podał przykład, że mogę zadzwonić w grudniu 2022, przełożyć na maj 2023. Nie muszę teraz nic nikomu zgłaszać, po prostu nie stawiam się na lot w czwartek.
Wygląda aż za pięknie.
pyra2 lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

#1337 PostWysłany: 27 Gru 2021 13:31 

HON fly4free
zweryfikowałbym to jeszcze, rzeczywiście wygląda to zbyt pięknie

ja mam pozmieniane godziny lotów w styczniu. na infolinii powiedzieli, że mogę zmienić termin lotu na dostępny kalendarz (niby 360 dni, ale już kiedyś zmieniałem loty na ponad rok do przodu) pod warunkiem zgłoszenia tego PRZED datą lotu styczniowego. jeśli nic nie zrobię do tego czasu, to lot zostanie automatycznie anulowany a kasa zwrócona
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1338 PostWysłany: 27 Gru 2021 13:56 
Awatar użytkownika

Loty: 739
Kilometry: 830 139
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
o nie! po raz pierwszy pod numerem +48 22 512 3920 (odprawa online) odeslali mnie na inny numer (z koncowka 17)!!! Zawsze tam dzwonilem zeby zmienic rezerwacje!

#1339 PostWysłany: 29 Gru 2021 16:18 

srebrny
pemat napisał(a):
zweryfikowałbym to jeszcze, rzeczywiście wygląda to zbyt pięknie

ja mam pozmieniane godziny lotów w styczniu. na infolinii powiedzieli, że mogę zmienić termin lotu na dostępny kalendarz (niby 360 dni, ale już kiedyś zmieniałem loty na ponad rok do przodu) pod warunkiem zgłoszenia tego PRZED datą lotu styczniowego. jeśli nic nie zrobię do tego czasu, to lot zostanie automatycznie anulowany a kasa zwrócona

Zweryfikowałam, potwierdzili. Podobno została zostawiona notatka. Czyli w sumie daje to możliwości prawie na 2 lata, plus ewentualna zmiana lotnisk w obrębie 200 mil.
Muszę sprawdzić ile jest pomiędzy Teneryfą a Maderą.
2 ludzi lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

#1340 PostWysłany: 29 Gru 2021 16:21 

HON fly4free
niestety sporo więcej ;)

e: właśnie dostałem - dotyczy lotu 20.01
lufthansa napisał(a):
Drogi Pasażerze,

Z uwagi na obecną sytuację związaną z Covid 19 musieliśmy wprowadzić pewne korekty w naszych rozkładach rejsów. Zmiany te mają bezpośredni wpływ na Państwa rezerwację.

Prosimy o zapoznanie się z nowym planem podróży poniżej oraz poinformowanie nas o wybranej opcji.

Prosimy o odpowiedź do 15. styczeń 2022 r., aby rezerwacja nie została anulowana
.
jak do nich zadzwonię, to chyba powołam się na casus @katka256 :D
 Profil Relacje PM off
katka256 lubi ten post.
katka256 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3873 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 194  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości