Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Air Europa - Kuba
#281 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 452 891
Krajów: 46 / 21.5%
A my mamy taką sytuację (oczywiście bez biletów), zablokowali i ściągnęli ponad 2100 zł (za 3 bilety), a teraz oddali coś ponad 1200... ja rozumiem przewalutowanie, podwójne przewalutowanie i inne bajery, ale 900 zł??? Było płacone kredytową Visą... Czy może to zwrócić bank w ramach chargeback? Czy ktoś też tak ma?

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#282 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:36 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Bez różnic kursowych?
Jak wyglądała Twoja sytuacja, kontaktowaleś się z liniami?
Nie masz w ogóle biletów?

Z różnicami.
Poprosiłem telefonicznie o potwierdzenie rezerwacji oraz zwrot pozostałych pobranych kwot w związku z nieprawidłowo działającą stroną przez którą dokonywałem zakupów.
Niestety żadnego potwierdzenia rezerwacji nie mówiąc o biletach nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:42 

Z jakiego nr telefonu korzystałeś?
Właśnie jestem w trakcie składania reklamacji w banku.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
dusza86 napisał(a):
Witam,

właśnie sprawdzałem swoje konto. Płaciłem kartą w USD (t-mobile bank). Bookowałem 2x bilet= 2x error. Nie otrzymałem żadnego potwierdzenia na maila. Po 4 dniach blokady, ściągnęło mi z konta 2x 206 USD ( wychodzi po 4,76) tak więc przelicznik rekordowo niekorzystny. Wspomnę, że wcześniej blokada była na "jedynie" 2x192 USD. Czy ktoś miał kiedyś taką sytuację, jak dochodził praw i czy w ogóle jest możliwość odzyskania tej kwoty (niekorzystnego przewalutowanie)?

EDIT: ok, podwójne przewalutowanie. Rozumiem, że powinienem zapłacić (skoro nie miałem wystarczających środków w EUR) PLN, dobrze myślę?

Tak się składa, że wybrałeś najgorszy możliwy sposób płatności. Generalnie walutą rozliczeniową kart do kont walutowych wydawanych przez T-Mobile Usługi Bankowe jest dolar. Każda transakcja w innej walucie niż waluta karty jest najpierw przeliczana na walutę rozliczeniową po kursie organizacji płatniczej (w tym przypadku po kursie Mastercard), a potem ewentualnie z waluty rozliczeniowej karty na walutę danego konta. Podwójne przewalutowanie byłoby, gdyby cena była, np. we frankach szwajcarskich, a Ty byś zapłacił kartą T-Mobile w EUR. Wtedy miałbyś przewalutowanie Mastercard z CHF (waluta transakcji) na USD (waluta rozliczeniowa karty), a potem przewalutowanie banku z USD (waluta rozliczeniowa) na CHF (waluta konta). Opisany przypadek dotyczy większości sytuacji za wyjątkiem transakcji, dokonywanych w walutach, w których T-Mobile Bankowe wydaje karty, tj. EUR i GBP. Płacąc w EUR kartą w USD (tak jak zrobiłeś) narażasz się na podwójne przewalutowanie po kursach banku: z EUR na PLN, a potem z PLN na USD. Wniosek jest taki, że transakcje w EUR, czy w GBP dużo taniej jest robić za pomocą karty w PLN niż używając innej karty walutowej.

dusza86 napisał(a):
Jak zatem będzie teraz wyglądać sytuacja ze zwrotem pieniędzy, oddadzą mi 206 USD, czy 162 EUR, lecz po kolejnym, podwójnym przewalutowaniu na konto dolarowe? Czy zwrot mógłby nastąpić na konto w EUR?

Jeżeli kwota została pobrana z Twojego konta, a nie tylko zablokowana, to odadzą Ci tyle, ile pobrali, czyli 162 EUR. Nastąpi przewalutowanie z EUR na PLN, a potem z PLN na USD.

dusza86 napisał(a):
Kolejna sprawa, nadal nie mam biletów...
Jeśli nie polecę i AirEuropa odda mi pieniądze, to wg moich wyliczeń (przy najbardziej pesymistycznym scenariuszu) stracę na tej transakcji łącznie ok 280 zł, czy można ubiegać się o zwrot tych środków?

Myślę, że niewiele możesz zrobić. AirEuropa odda Ci tyle, ile pobrała, czyli kwotę w EUR. Twoja strata wynika z przewalutowań banku, za co możesz mieć do nich pretensje, ale niezbyt uzasadnione, bo piszą o tym wyraźnie w swoim regulaminie.

#285 PostWysłany: 21 Sty 2015 11:53 

migot napisał(a):
A my mamy taką sytuację (oczywiście bez biletów), zablokowali i ściągnęli ponad 2100 zł (za 3 bilety), a teraz oddali coś ponad 1200... ja rozumiem przewalutowanie, podwójne przewalutowanie i inne bajery, ale 900 zł??? Było płacone kredytową Visą... Czy może to zwrócić bank w ramach chargeback? Czy ktoś też tak ma?

Być może opłata za jeden z biletów nie została zwrócona i niebawem dostaniesz na maila potwierdzenie lotu...
Dokonywałaś rezerwacji na jedną osobę (3x Error)?

-- 21 Sty 2015 11:12 --

Myślę, że niewiele możesz zrobić. AirEuropa odda Ci tyle, ile pobrała, czyli kwotę w EUR. Twoja strata wynika z przewalutowań banku, za co możesz mieć do nich pretensje, ale niezbyt uzasadnione, bo piszą o tym wyraźnie w swoim regulaminie.[/quote]

Pytanie, czy ewentualnie mogę ubiegać się o zwrot kwoty w EUR na konto w EUR (wtedy uniknę kolejnej straty w wysokości ok. 140 zł)?
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:14 
Awatar użytkownika

Nie, to była jedna rezerwacja na 3 osoby, 1x error, i więcej nie próbowałyśmy bo padła strona linii... Więc nie wiem jak mogło dojść do takiej różnicy... I dzwonić do linii, czy do banku?

#287 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:19 
Awatar użytkownika

korpus napisał(a):
dusza86 napisał(a):
Witam,

właśnie sprawdzałem swoje konto. Płaciłem kartą w USD (t-mobile bank). Bookowałem 2x bilet= 2x error. Nie otrzymałem żadnego potwierdzenia na maila. Po 4 dniach blokady, ściągnęło mi z konta 2x 206 USD ( wychodzi po 4,76) tak więc przelicznik rekordowo niekorzystny. Wspomnę, że wcześniej blokada była na "jedynie" 2x192 USD. Czy ktoś miał kiedyś taką sytuację, jak dochodził praw i czy w ogóle jest możliwość odzyskania tej kwoty (niekorzystnego przewalutowanie)?

EDIT: ok, podwójne przewalutowanie. Rozumiem, że powinienem zapłacić (skoro nie miałem wystarczających środków w EUR) PLN, dobrze myślę?

Tak się składa, że wybrałeś najgorszy możliwy sposób płatności. Generalnie walutą rozliczeniową kart do kont walutowych wydawanych przez T-Mobile Usługi Bankowe jest dolar. Każda transakcja w innej walucie niż waluta karty jest najpierw przeliczana na walutę rozliczeniową po kursie organizacji płatniczej (w tym przypadku po kursie Mastercard), a potem ewentualnie z waluty rozliczeniowej karty na walutę danego konta. Podwójne przewalutowanie byłoby, gdyby cena była, np. we frankach szwajcarskich, a Ty byś zapłacił kartą T-Mobile w EUR. Wtedy miałbyś przewalutowanie Mastercard z CHF (waluta transakcji) na USD (waluta rozliczeniowa karty), a potem przewalutowanie banku z USD (waluta rozliczeniowa) na CHF (waluta konta). Opisany przypadek dotyczy większości sytuacji za wyjątkiem transakcji, dokonywanych w walutach, w których T-Mobile Bankowe wydaje karty, tj. EUR i GBP. Płacąc w EUR kartą w USD (tak jak zrobiłeś) narażasz się na podwójne przewalutowanie po kursach banku: z EUR na PLN, a potem z PLN na USD. Wniosek jest taki, że transakcje w EUR, czy w GBP dużo taniej jest robić za pomocą karty w PLN niż używając innej karty walutowej.

Troche tego nie rozumiem co napisales. Czemu w tym przypadku (tekst zaboldowany) uzles PLN? Towar byl z EUR, uzyl karty USD. Rzewalutowanie powinno byc tylko wg mnie jedno. EUR/USD. Nie jest tak?
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:25 

Loty: 268
Kilometry: 743 264
Krajów: 51 / 23.8%
Dzisiaj otrzymałem zwrot kasy na kartę Citibank, pobrali 2919 PLN z zwrot 2925 PLN więc nieźle wyszło na przewalutowaniu, szkoda bo lepsze były by bilety ale cóż, może następnym razem się uda.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:28 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Dzwoniłeś/pisałeś do banku/linii?

#290 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:29 
Awatar użytkownika

migot napisał(a):
Nie, to była jedna rezerwacja na 3 osoby, 1x error, i więcej nie próbowałyśmy bo padła strona linii... Więc nie wiem jak mogło dojść do takiej różnicy... I dzwonić do linii, czy do banku?

Dzwon do AirEuropa. I wyjsnij za co zobie zostawili, za co oddali.
Generalnie w rozliczeniach transakcyjnych jest zasada "wszystko albo nic". Wiec tu jest jakas ciekawostka...
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:35 

migot napisał(a):

Dzwoń do banku najpierw. Sprawdź także w historii operacji jakie masz przewalutowanie. Poglądowo zobaczysz ile kosztował Cię zakup biletu (w szczegółach historii, Twój bank->AirEuropa). Jeśli pomnożysz to przez 2, wyjdzie Ci całkowity koszt. Nie zmienia to faktu, żebyś dzwoniła także do banku, z reklamacją. A także do linii.

Swoją drogą, znacie jakiś tani/bezkosztowy sposób dzwonienia do nich?
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:41 

a jak to jest z rezerwacją miejsc? bo na airfrance da się tylko od korytarza zarezerwować miejsca jeśli chodzi o dwójki. wszystkie miejsca od okna w dwójkach w całym samolocie w obu kierunkach są wyłączone z rezerwacji na airfrance (Chociaż na aireuropa jest jak najbardziej dostępny ale odpłatny). czyli de facto nie mogę zarezerwować dwóch miejsc obok siebie na airfrance w dwójkach, musiałbym zarezerwować dwa przy korytarzy np. 10B i 11B... wiecie jak to obejść?

Ostatnio edytowany przez juice99, 21 Sty 2015 12:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:42 
Awatar użytkownika

Ok, dodzwoniłam się do AirEuropa, po wysłuchaniu całej chyba ich playlisty (w czasie gdy pani dochodziła do tego o co chodzi) okazało się, że to błąd, i cała kwota będzie zwrócona na konto jeszcze dzisiaj... Więc jak ktoś ma taki problem, to dzwonić na infolinię! :)

#294 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:54 

My też dzisiaj mamy już telefonicznie potwierdzony lot. Zapowiada się majówka w cenie "Szklarskiej Poręby" :))
Mimo wielu miejsc, które odwiedziłem przez ostatnie 3 lata to Kuba zrobiła na mnie największe wrażenie. Polecam tam wakacje zwłaszcza osobom, które chcą totalnie odłączyć się od telefonów i internetu. Jeżeli ktoś chce dziko powypoczywać to sugeruję wycieczkę starym radzieckim samolotem na bezludną wyspę Cayo Largo - najpiękniejsza plaża jaką w życiu widziałem + kilka tanich hoteli z dobrym jedzeniem i rumem bez limitu :) no i ….Trinidad i wieczorne tańce w casa de la musica… Już nie mogę się doczekać :))
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:55 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Czy jest ktoś kto rezerwował, nie dostał żadnego maila, zablokowało a potem ściągnęło kasę i po interwencji jednak dostał bilety?

#296 PostWysłany: 21 Sty 2015 12:55 
Awatar użytkownika

juice99 napisał(a):
a jak to jest z rezerwacją miejsc? bo na airfrance da się tylko od korytarza zarezerwować miejsca jeśli chodzi o dwójki. wszystkie miejsca od okna w dwójkach w całym samolocie w obu kierunkach są wyłączone z rezerwacji na airfrance (Chociaż na aireuropa jest jak najbardziej dostępny ale odpłatny). czyli de facto nie mogę zarezerwować dwóch miejsc obok siebie na airfrance w dwójkach, musiałbym zarezerwować dwa przy korytarzy np. 10B i 11B... wiecie jak to obejść?

Nie da sie. Te miejsca przy oknach sa wolne, ale wylaczone do wybierania. Oczywiscie za 10 EUR jak najbardziej dostepne.
Jak sie zrobi rezerwacje miejsc w AF to juz pozniej, bez telefonu do AirEuropa, nie da sie "kupic" ani nawet oblookac prwdziwa zajetosc zarezerwowanych miejsc na AEuropa

-- 21 Sty 2015 11:56 --

greg0 napisał(a):
Czy jest ktoś kto rezerwował, nie dostał żadnego maila, zablokowało a potem ściągnęło kasę i po interwencji jednak dostał bilety?

sporo osob o tym napisalo ze ... TAK
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 21 Sty 2015 13:10 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 110 566
Krajów: 15 / 7.0%
dusza86 napisał(a):

Myślę, że niewiele możesz zrobić. AirEuropa odda Ci tyle, ile pobrała, czyli kwotę w EUR. Twoja strata wynika z przewalutowań banku, za co możesz mieć do nich pretensje, ale niezbyt uzasadnione, bo piszą o tym wyraźnie w swoim regulaminie.

No chyba uzasadnione, bo skoro transakcja nie doszła do skutku to zwyczajnie w świecie zdejmują blokade, a nie kasują i zwracają przelewem na konto. Zgadzam się z przewalutowaniami i prowizjami ale jak dojdzie to transakcji/zakupu. Ja w tym momencie jestem w plecy 100zł na kwotach 2820zł-2720zł. A co w sytuacji gdyby bilety kosztowały powiedzmy 10 000 i dodatkowo 2-3 razy wyskoczyłby error? 2tyś bede stratny? :? No way
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 21 Sty 2015 13:11 

darnoq napisał(a):
Hej,
Zadzwoniłem dziś na infolinię po tym jak blokada zeszła wraz z kasą. Pani konsultantka od razu przesłała potwierdzenie rezerwacji na maila.

Jedziemy we 2 w terminach 24.03-7.04. Chętnie połączę z kimś siły :)

Dostałeś etixy o których piszą ludzie którzy dzwonili na infolinię?
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 21 Sty 2015 13:21 
Awatar użytkownika

kamiliuss1 napisał(a):
My też dzisiaj mamy już telefonicznie potwierdzony lot. Zapowiada się majówka w cenie "Szklarskiej Poręby" :))
Mimo wielu miejsc, które odwiedziłem przez ostatnie 3 lata to Kuba zrobiła na mnie największe wrażenie. Polecam tam wakacje zwłaszcza osobom, które chcą totalnie odłączyć się od telefonów i internetu. Jeżeli ktoś chce dziko powypoczywać to sugeruję wycieczkę starym radzieckim samolotem na bezludną wyspę Cayo Largo - najpiękniejsza plaża jaką w życiu widziałem + kilka tanich hoteli z dobrym jedzeniem i rumem bez limitu :) no i ….Trinidad i wieczorne tańce w casa de la musica… Już nie mogę się doczekać :))

A moglabys podawc wicej szczegolow gdzie ten samolot mozna "zlapac"? I za ile ;-)
Wczoraj szukalerm info jak sie dostac na CayoLargo i koszt polaczen samolotowych mnie mocno zniechecil
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 21 Sty 2015 13:24 

Adamian:
No chyba uzasadnione, bo skoro transakcja nie doszła do skutku to zwyczajnie w świecie zdejmują blokade, a nie kasują i zwracają przelewem na konto. Zgadzam się z przewalutowaniami i prowizjami ale jak dojdzie to transakcji/zakupu. Ja w tym momencie jestem w plecy 100zł na kwotach 2820zł-2720zł. A co w sytuacji gdyby bilety kosztowały powiedzmy 10 000 i dodatkowo 2-3 razy wyskoczyłby error? 2tyś bede stratny? :? No way

No właśnie w tym rzecz. Miałem świadomość przewalutowania. Co prawda mam konto w EUR, lecz nie było tam wystarczającej ilości środków by kupić bilet. Użyłem zatem tej w USD (mój błąd, taniej byłoby PLN). Jednak, skoro usługa nie została wykonana, nie powinni pobierać pieniędzy, tylko ściągnąć blokadę. Zważywszy na fakt, iż nie z mojej winy (przynajmniej teoretycznie), ich system transakcyjny nie wydalał.
Jeśli jeden bilet zostanie uwzględniony, to przełknę przewalutowanie- mój błąd- cena i tak pozostaje atrakcyjna, jednakże zwrot za drugi (dokładnie z tymi samymi danymi- chyba są zabezpieczenia, przeciwdziałające takim sytuacjom) powinien zostać oddany w całości. Chyba mój tok rozumowania nie jest z tych kulejących...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Kurp_Zielony oraz 2 gości