Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 06 Sty 2016 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
@gorny77

Sprawdziłem przed chwilą i rzeczywiście - żyłem od jakiegoś czasu w nieświadomości :oops:
Nie jestem w stanie powiedzieć od kiedy, ale booking na dzień dzisiejszy rzeczywiście przesyła rezerwacje mailem.
Na swoje wytłumaczenie mam tylko to, że recepcja to nie moja działka...

Co nie zmienia faktu, że w Tajlandii przy check in, gościu sięgnął po segregator z wydrukowanymi wszystkimi rezerwacjami.
A tam wszystkie dane osobowe, łącznie z kartowymi (płaciłem oczywiście prepaidem)
A takie przypadki to normalka.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#262 PostWysłany: 06 Sty 2016 15:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Masz jakieś stare dane, rezerwacje od blisko 2 lat nie przychodzą faxem, tylko w formie info na maila że na profilu pojawiła się nowa rezerwacja, ewentualnie ja mam ustawione jeszcze smsy. Co do danych kart, to obiekt ma 72h na sprawdzenie danych karty, dane są na ftp booking w formie szyfrowanego ciągu znaków w systemie 128-bitowym. I tylko przy pierwszym odczytaniu danych karty (3 trzy takie możliwości) widzę kod CVC.
Co do dobrej praktyki. U mnie mamy bazy zgłoszone do GIODO, są odpowiednio zabezpieczone. Zapisujemy dane karty z rezerwacji na kompie który jest w sieci wewnętrznej bez podpięcia pod Internet. Po północy od dnia wymeldowania dane karty są automatycznie kasowane.
Z tym hotelami z którymi współpracowałem było bardzo podobnie. Byłem na kilku konferencjach dotyczących m.in. bezpieczeństwa danych. Najczęściej dane są kradzione w Chinach, Tajlandii i Indiach. Z krajów Europy w top10 była tylko Rosja. Dane Visa/Mastercard.

@gorny77 to co napisałeś powyżej jeszcze bardziej mnie utwierdziło, że na bookingu tylko i wyłącznie prepaid!

Jeżeli Bank wymaga zgłoszenia na policji to należy to zrobić, bo inaczej wydłuży się czas odzyskania skaradzionej kasy!
 Profil Relacje PM off  

#263 PostWysłany: 06 Sty 2016 15:57 

cekace napisał(a):
jeszcze bardziej mnie utwierdziło, że na bookingu tylko i wyłącznie prepaid!

W przypadku blokad przed pobytem, preautoryzacji ip. od dawna TYLKO prepaid, przynajmniej u mnie po przypadkach np. tu opisanych (na miejscu oczywiście jak tylko jest taka możliwość karty kredytowe)

Osobna kwestia to kurcząca się oferta kart prepaid, sam mam podpiętą wirtualną BZ WBK
 PM off  

#264 PostWysłany: 06 Sty 2016 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Takie pytanie: Czemu Wy jeszcze korzystacie z booking.com? Ja przestałem juz chyba ponad rok temu, i to nawet nie z powodu niebezpieczeństwa wycieku danych karty. Są po prostu lepsze strony. Wprawdzie od jakiegoś czasu większość noclegów wypada mi w IHG albo Accorze, ale jak nie, to resztę rezerwuję na hotels.com. Hotels.com daje za 10 noclegów jedenasty gratis, podobno gwarancja najniższej ceny też działa nieźle - jak znajdziesz tańszą cenę gdzieś indziej w dowolnym momencie od rezerwacji do noclegu to obniżają (z tego nie korzystałem, ale wiem ze jest). Nie wiem co ma booking wyjątkowego. Większy wybór może czasem...

Sorry za offtop
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#265 PostWysłany: 06 Sty 2016 16:06 

zbyhu napisał(a):
Takie pytanie: Czemu Wy jeszcze korzystacie z booking.com?

miałem podobne odczucia, dopóki nie zacząłem korzystać z zwrotu 5% ceny rezerwacji w pkt wizz na Wizzair Hotel, a tam jest wyłącznie oferta Booking

Też kończę OT
 PM off
shiver lubi ten post.

#266 PostWysłany: 06 Sty 2016 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
obibok napisał(a):
zulu napisał(a):
Ktoś posłużył się twoją kartą i dokonał przestępstwa. A co to ma za znaczenie gdzie popełniono przestępstwo ? Jesteś pokrzywdzonym i chcesz ścigania sprawcy. Temat prosty jak sikanie z mostu.

Hm, niby tak. Ale gdy ja miałem taką przygodę, to policjant mi powiedział "Widzi pan, ja wyślę za granicę wniosek o pomoc prawną, a im się nie będzie chciało nawet odpisać. To tylko u nas policja tak działa, że jest na usługi; za granicą mają w nosie, zwłaszcza obcokrajowców".
Ok tylko rozróżniajmy tu dwie rzeczy. Ściganie sprawcy przestępstwa a możliwość dochodzenia swojej kasy w związku z popełnieniem przestępstwa.
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 06 Sty 2016 17:17 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Anonymous napisał(a):
zbyhu napisał(a):
Takie pytanie: Czemu Wy jeszcze korzystacie z booking.com?

miałem podobne odczucia, dopóki nie zacząłem korzystać z zwrotu 5% ceny rezerwacji w pkt wizz na Wizzair Hotel, a tam jest wyłącznie oferta Booking

Też kończę OT

to ja doczepię troche OT jeszcze
na hotel.com oprócz wspomnianego 11-go noclegu gratis masz casback na hotels.com przez aklamio więc w razie czego można skorzystać z tego rozwiązania- i masz "żywe" euro na koncie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#268 PostWysłany: 06 Sty 2016 17:21 
Awatar użytkownika

niebieski
A na tych prepaidach ile macie kasy "do dyspozycji" ? Mniej niż 50 zł? Co jeśli hotel będzie chciał jednak preautoryzować przed przyjazdem i dostanie odmowę? Anuluje nam rezerwację?
 Profil Relacje PM off  

#269 PostWysłany: 06 Sty 2016 17:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Dostaniesz maila, byś użył innej karty.
 Profil Relacje PM off  

#270 PostWysłany: 06 Sty 2016 17:53 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Raz mi ten mail trafił do spamu, więc trzeba być uważnym jak się płaci prepaid

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#271 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:23 

kittycate napisał(a):
Czyli nic tylko być złodziejem kartowym i okradać ludzi ile wlezie bez żadnych konsekwencji bo ostatecznie bank powie że numer karty, kod CVV i adres podany przez złodzieja zgadza się z Twoim więc to pewnie byłeś Ty tylko zapomniałeś o kupnie wina za 1059 euro... według Ciebie Boots?

<załamka> :(

Gratuluję infantylnego myślenia... Myślisz, że policja i prokuratura nie mają możliwości wykrycia sprawcy? Mylisz się! To tylko kwestia pieniędzy, czy np. opłaci się wydawać na specjalistów więcej niż wartość ukradzionych rzeczy. Nikt nie pracuje za darmo, zwłaszcza specjaliści. Sam padłem ofiarą takiego oszustwa, uważam na każdym kroku, dokumenty zawsze przy dupie, a bank pobrał mi ponad 1500 zł za zakupy w sklepie w Anglii, podczas gdy ja w Polsce siedziałem i robiłem zakupy tą kartą w naszych sklepach. Na początku prokuratura umorzyła sprawę, odwołanie do sądu, ponowne śledztwo przez inną prokuraturę i wszystko się wyjaśniło, jaka sieć, jaki dostawca Internetu itd. Nawet godziny logowań z telefonu sprawcy. Adresy (położenie z dokładnością do 5 metrów!) również, co ciekawe, nawet adres i datę zakupu karty SIM w kiosku... Oczywiście, adres dostawy był inny, a jakże, debil nie zamawia pod swój adres. Żal mi tej laski, ponoć była moją "przyjaciółką", ale 3 miesiące aresztu, przekopanie chaty i wyrok nie sprawiły, że wyszła na swoim. Banki też mają swoje zabezpieczenia, ale o tym nie było mowy w aktach sprawy. Także nie piszcie bzdur, że jest się anonimowym...
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:32 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
zbyhu napisał(a):
Takie pytanie: Czemu Wy jeszcze korzystacie z booking.com? Ja przestałem juz chyba ponad rok temu, i to nawet nie z powodu niebezpieczeństwa wycieku danych karty. Są po prostu lepsze strony. Wprawdzie od jakiegoś czasu większość noclegów wypada mi w IHG albo Accorze, ale jak nie, to resztę rezerwuję na hotels.com. Hotels.com daje za 10 noclegów jedenasty gratis, podobno gwarancja najniższej ceny też działa nieźle - jak znajdziesz tańszą cenę gdzieś indziej w dowolnym momencie od rezerwacji do noclegu to obniżają (z tego nie korzystałem, ale wiem ze jest). Nie wiem co ma booking wyjątkowego. Większy wybór może czasem...

Sorry za offtop

Ja korzystam z wielu pośredników, ale na Booking.com jest nieporównywalnie większy wybór niż gdziekolwiek indziej, szczególnie gdy się szuka w dość nietypowych miejscach.

#273 PostWysłany: 06 Sty 2016 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Przyznam się, że nie śledzę tematu, bo uważam tego pośrednika za jednego z najdroższych, najmniej bezpiecznych (po wpisach na forach) i z najgorszą obsługą, dlatego też nie robię tam rezerwacji (oprócz wyjątkowo "opłacalnych" sytuacji). Widzę, że od kilku dni jest to gorący wątek i kilka osób jest poszkodowanych. Nie wiem czy było to pytanie i jaka jest odpowiedź, ale czy zgłaszaliście to bookingowi? I co na to wszystko pośrednik? Wysłał Wam przynajmniej formułkę "kopiuj-wklej" z "wyjaśnieniami"?

@Sudoku kontaktujesz się bezpośrednio z obiektem, Ty możesz mieć taniej i Właściciel nie płaci ok 20% pośrednikowi.

#274 PostWysłany: 06 Sty 2016 19:54 

horacy19 napisał(a):
Widzę, że od kilku dni jest to gorący wątek i kilka osób jest poszkodowanych. Nie wiem czy było to pytanie i jaka jest odpowiedź, ale czy zgłaszaliście to bookingowi? I co na to wszystko pośrednik? Wysłał Wam przynajmniej formułkę "kopiuj-wklej" z "wyjaśnieniami"?i

Ja dzwoniłem, bo nie byłem pewien jakiej karty używałem przy rezerwacji. Jako że te rezerwacje były jakiś czas temu nic nie wskórałem. Ponoć booking.com trzyma dane karty przez 10 dni a następnie je usuwa. Nie robiłem afery, bo wcale nie jestem pewien, czy dane karty wyciekły poprzez booking.com. Równie dobrze ktoś mógł się włamać do bazy danych jakiegoś sklepu, gdzie płaciłem tą kartą.
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.

#275 PostWysłany: 07 Sty 2016 07:59 

niebieski
Dlaczego booking - podajcie mi inną stronę, gdzie dostanę 5% cashbacku w sensownej formie (na bookingu -> jako punkty Wizz Air) oraz przede wszystkim gdzie anuluję za darmo rezerwacje na dzień - dwa przed terminem? Chętnie skorzystam, bo po prostu nie znam.

On topic: moje 43,90 EUR do dziś się nie rozliczyło, co daje mi niejaką nadzieję, że bank dostrzegł brak indywidualności przypadku i podjął jednak środki zapobiegawcze...

#276 PostWysłany: 07 Sty 2016 08:33 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 174 131
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
No proszę Cię.... :shock:
Expedia.com, travelocity, hotels często gęsto mają cashbacki na aklamio czy topcashback po ponad 10% a >5% to niemal standard. Do tego wyplata na paypal a nawet przelew bezpośrednio na konto w aliorkantor. Do tego kody zniżkowe działające łącznie z cashbackiem. Ze zwrotnymi rezerwacjami też nie zauważylem problemu.
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.

#277 PostWysłany: 07 Sty 2016 12:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Bradshaw napisał(a):
kittycate napisał(a):
Czyli nic tylko być złodziejem kartowym i okradać ludzi ile wlezie bez żadnych konsekwencji bo ostatecznie bank powie że numer karty, kod CVV i adres podany przez złodzieja zgadza się z Twoim więc to pewnie byłeś Ty tylko zapomniałeś o kupnie wina za 1059 euro... według Ciebie Boots?

<załamka> :(

Gratuluję infantylnego myślenia... Myślisz, że policja i prokuratura nie mają możliwości wykrycia sprawcy? Mylisz się! To tylko kwestia pieniędzy, czy np. opłaci się wydawać na specjalistów więcej niż wartość ukradzionych rzeczy. Nikt nie pracuje za darmo, zwłaszcza specjaliści. Sam padłem ofiarą takiego oszustwa, uważam na każdym kroku, dokumenty zawsze przy dupie, a bank pobrał mi ponad 1500 zł za zakupy w sklepie w Anglii, podczas gdy ja w Polsce siedziałem i robiłem zakupy tą kartą w naszych sklepach. Na początku prokuratura umorzyła sprawę, odwołanie do sądu, ponowne śledztwo przez inną prokuraturę i wszystko się wyjaśniło, jaka sieć, jaki dostawca Internetu itd. Nawet godziny logowań z telefonu sprawcy. Adresy (położenie z dokładnością do 5 metrów!) również, co ciekawe, nawet adres i datę zakupu karty SIM w kiosku... Oczywiście, adres dostawy był inny, a jakże, debil nie zamawia pod swój adres. Żal mi tej laski, ponoć była moją "przyjaciółką", ale 3 miesiące aresztu, przekopanie chaty i wyrok nie sprawiły, że wyszła na swoim. Banki też mają swoje zabezpieczenia, ale o tym nie było mowy w aktach sprawy. Także nie piszcie bzdur, że jest się anonimowym...

Radzę wymienić baterie w wykrywaczu ironii, a po drugie czytać uważnie sens ;)
Pisałem że bank odrzucił/wstrzymał mi chargeback bo "zgadzał się numer, kod CVV i billing address".
 Profil Relacje PM off  

#278 PostWysłany: 07 Sty 2016 23:47 

Raiffeisen rozliczył wczoraj jedną z blokad zrobionych przez złodzieja na mojej karcie. Tę na ponad 800 euro. Ciekawe, bo wisiała od 31 stycznia i już liczyłem, że bank jej po prostu nie rozliczy. Druga fraudowa transakcja wciąż wisi w blokadach.
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 08 Sty 2016 00:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdzie i co kupił? W sklepie online czy w terminalu stacjonarnym?
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 08 Sty 2016 07:39 

kittycate napisał(a):
Gdzie i co kupił? W sklepie online czy w terminalu stacjonarnym?

Wiem tylko tyle, że odbiorcą płatności jest Nagad z Paryża. Nie wiem co kupił i czy online czy w terminalu. Jedną od drugiej transakcji dzieli jedna minuta, więc podejrzewam raczej online. Czy ma to znaczenie dla reklamacji, która jak wczoraj usłyszałem "jest rozpatrywana"?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości