Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 08 Sty 2016 09:37 

niebieski
Też mam nadzieję, że te "małe" transakcje na 43,90 EUR to były tylko próby czy karta jest aktywna i że są to tylko blokady, które się nie rozliczą. Dziś moje dostępne środki podwyższyły się o tą kwotę, choć saldo jeszcze nie. Mam cichą nadzieję, że to znak, że rozliczenia nie będzie.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#282 PostWysłany: 09 Sty 2016 12:53 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Zupełnie niezobowiązująco napisałem do nich e-mail i takie oto jest stanowisko Booking.com:

Image
 Profil Relacje PM off
horacy19 uważa post za pomocny.

#283 PostWysłany: 09 Sty 2016 13:09 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
A co mieli napisać....
Inna sprawa to te błędy ;) i jeszcze osoby niepożądane...

#284 PostWysłany: 09 Sty 2016 13:36 

niebieski
Przecież jasno piszą że
'zabespieczone' bez komentaŻa ....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#285 PostWysłany: 12 Sty 2016 22:52 

Czyżby tylko na mojej karcie oszukańcza transakcja została rozliczona? U Was blokady poznikały?
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 13 Sty 2016 09:20 

mPablo napisał(a):
Czyżby tylko na mojej karcie oszukańcza transakcja została rozliczona? U Was blokady poznikały?

Nie tylko, u mnie też. Ta na większą kwotę (~3600 PLN) została rozliczona, tej na mniejszą (~160 PLN) nie mogę już znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 13 Sty 2016 09:29 

niebieski
Jeśli booking pisze prawdę, to praktycznie jedynym innym wyjaśnieniem jest włam do Raiffka?

#288 PostWysłany: 13 Sty 2016 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
shiver napisał(a):
Jeśli booking pisze prawdę, to praktycznie jedynym innym wyjaśnieniem jest włam do Raiffka?
Mylisz pojęcia. Czym innym jest włam w co baaaardzo wątpię a czym innym jest zeskanowanie karty i użycie tych danych co jest dość powszechne. Bank jaki wystawił kartę ma tu naprawdę nawet nie drugo ale wręcz trzeciorzędne znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 13 Sty 2016 10:15 

rajskiwonsz napisał(a):
Nie tylko, u mnie też. Ta na większą kwotę (~3600 PLN) została rozliczona, tej na mniejszą (~160 PLN) nie mogę już znaleźć.

No to witaj w klubie. U mnie to 842 euro, rozliczone jako nieco ponad 3600 PLN. Jakie kroki podjąłeś, żeby odkręcić tę sytuację? Zgłaszałeś sprawę na Policję i reklamację w banku? Myślę, że na Policji warto podkreślić, że to była zorganizowana akcja. Poza tym lepiej, żeby sprawę prowadziła jedna prokuratura. Ja wczoraj ponownie zamejlowałem do banku pytając ich dlaczego nie działają zgodnie z art. 46 ust. 1 ustawy o instrumentach płatniczych. Przepis ten nakazuje im "niezwłocznie" zwrócić środki, które zostały pobrane na skutek nieautoryzowanej transakcji. A nieautoryzowaną transakcją jest każda transakcja, na którą użytkownik nie wyraził zgody. Samo użycie danych karty nie jest wystarczające do stwierdzenia, że użytkownik wyraził na transakcję zgodę.

Odezwę się do Ciebie na prv.

shiver napisał(a):

Ja tego nie wykluczam. Kto wie, może to był włam do Wizz Aira? Ja tam chyba dane swojej karty miałem zapisane, a teraz dziwnym trafem ich nie widzę.

zulu napisał(a):
Czym innym jest włam w co baaaardzo wątpię a czym innym jest zeskanowanie karty i użycie tych danych co jest dość powszechne. Bank jaki wystawił kartę ma tu naprawdę nawet nie drugo ale wręcz trzeciorzędne znaczenie.

Z mojej karty nie bardzo miał ktoś możliwość "zeskanowania" danych. To musiał być atak na jakąś bazę danych. W żadnym innym miejscu w polskim internecie nie znalazłem informacji o kradzieżach na dane kart wystawionych przez inne banki.
 Profil Relacje PM off
shiver lubi ten post.

#290 PostWysłany: 13 Sty 2016 10:50 

niebieski
Ja na 100% nie miałem KK zapisanej na koncie Wizz Air, chociaż oczywiście jej w W6 używałem.

#291 PostWysłany: 13 Sty 2016 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
mPablo napisał(a):
zulu napisał(a):
Czym innym jest włam w co baaaardzo wątpię a czym innym jest zeskanowanie karty i użycie tych danych co jest dość powszechne. Bank jaki wystawił kartę ma tu naprawdę nawet nie drugo ale wręcz trzeciorzędne znaczenie.

Z mojej karty nie bardzo miał ktoś możliwość "zeskanowania" danych. To musiał być atak na jakąś bazę danych. W żadnym innym miejscu w polskim internecie nie znalazłem informacji o kradzieżach na dane kart wystawionych przez inne banki.
Widocznie prawdopodobnie (bo tego na pewno nie wiem) mało wiesz o takich sprawach. Czyżbyś w ogóle nie korzystał z karty ? Nigdzie ? Kradzieże danych z kart np. poprzez zczytywanie bo bardzo powszechny proceder (spokojnie można przyjąć że w Polsce to kilkadziesiąt do kilkuset przypadków (nie kart !) ujawnianych co roku). U nas zajmują się tym głównie obywatele Rumunii, Bułgarzy, Litwini i Łotysze w ramach tzw. występów gościnnych. Ile przypadków nie zostało ujawnionych ? Pewnie spokojnie drugie tyle jak nie więcej. U nas "specjalizacja" idzie w kierunku rozwalania bankomatów i wyciągania kaset z pieniędzmi. Mniej finezyjne ale jakie skuteczne. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 13 Sty 2016 12:57 

zulu napisał(a):
Widocznie prawdopodobnie (bo tego na pewno nie wiem) mało wiesz o takich sprawach. Czyżbyś w ogóle nie korzystał z karty ? Nigdzie ? Kradzieże danych z kart np. poprzez zczytywanie bo bardzo powszechny proceder

Pojęcia skanowanie danych użyłem w rozumieniu skimmingu. Moja karta to kredytówka i nigdy w życiu nie wkładałem jej do bankomatu. Owszem, swego czasu dość intensywnie wykorzystywałem ją do płatności w terminalach POS, ale jeszcze nie słyszałem o udanych próbach "zeskanowania" danych w ten sposób. W mojej ocenie musi to być efekt włamania do jakiejś bazy danych.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 13 Sty 2016 13:00 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Może napiszcie do niebezpiecznika, skoro jest konkretniejsze podejrzenie włamania, może niech oni na to spojrzą?
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 13 Sty 2016 15:34 

wg mnie tez sprawa jest dość dziwna
moja karta nigdy nie była w bankomacie, płacę jeśli tylko jest możliwość zbliżeniowo, za granicą karty nie używałem, a na bookingu ostatnio rezerwowałem coś na początku listopada
zastanawiam się czy dane mogły wyciec np. z paypala gdzie miałem dodaną kartę albo aliexpress.com
 Profil Relacje PM off
mPablo lubi ten post.

#295 PostWysłany: 13 Sty 2016 15:43 

pankrzysiek napisał(a):
na bookingu ostatnio rezerwowałem coś na początku listopada
zastanawiam się czy dane mogły wyciec np. z paypala gdzie miałem dodaną kartę albo aliexpress.com

Ja też na bookingu dość dawno coś rezerwowałem. W Paypal mam dwie karty, a drugiej nic póki co się nie stało. Na aliexpress.com nigdy nie płaciłem kartą. Słuchajcie, a może nowa strona Ryanair.com? Podawaliście tam dane karty Raiffeisen Wizz Air?
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 13 Sty 2016 15:55 

niebieski
pankrzysiek napisał(a):

Nie i nie. Przynajmniej ja nie korzystam z tych serwisów.

Ja zawężam do: booking, przewoźnicy lotniczy (W6, FR, U2, LH), Raiffeisen + stacjonarki: Tesco, Auchan, nic podejrzanego... Nawet na allegro dawno nią nie płaciłem.

#297 PostWysłany: 13 Sty 2016 16:09 

u mnie W6 ostatnio chyba w marcu zeszłego roku, FR jeszcze wcześniej, pozostałe w ogóle
więc chyba jednak zostaje tylko booking i sam raiffeisen

plusem całej sytuacji jest to, że przyszła nowa karta a wraz z nią WDC na rok liczone od teraz :)

----

edycja: pomyłka, FR płaciłem w listopadzie więc nie tak dawno + dorzucam intercity do listy podejrzanych
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:20 
Awatar użytkownika

srebrny
mPablo napisał(a):
zulu napisał(a):
Widocznie prawdopodobnie (bo tego na pewno nie wiem) mało wiesz o takich sprawach. Czyżbyś w ogóle nie korzystał z karty ? Nigdzie ? Kradzieże danych z kart np. poprzez zczytywanie bo bardzo powszechny proceder

Pojęcia skanowanie danych użyłem w rozumieniu skimmingu. Moja karta to kredytówka i nigdy w życiu nie wkładałem jej do bankomatu. Owszem, swego czasu dość intensywnie wykorzystywałem ją do płatności w terminalach POS, ale jeszcze nie słyszałem o udanych próbach "zeskanowania" danych w ten sposób. W mojej ocenie musi to być efekt włamania do jakiejś bazy danych.

Ale po co skan karty wystarczy zwykła kamera przemysłowa w sklepie :)
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:30 

cekace napisał(a):
Ale po co skan karty wystarczy zwykła kamera przemysłowa w sklepie :)

W sklepach fizycznych to ja tą kartą od około 9 miesięcy nie płaciłem. Karta leżała bezpieczna w skrytce w domu.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 13 Sty 2016 17:53 
Awatar użytkownika

srebrny
mPablo napisał(a):
Owszem, swego czasu dość intensywnie wykorzystywałem ją do płatności w terminalach POS(...)

Wydawało mi się, że co innego pisałeś.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości