Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:48 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Ktoś posłużył się twoją kartą i dokonał przestępstwa. A co to ma za znaczenie gdzie popełniono przestępstwo ? Jesteś pokrzywdzonym i chcesz ścigania sprawcy. Temat prosty jak sikanie z mostu.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#222 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:55 

kittycate napisał(a):
Tylko że bank w Wielkiej Brytanii, kradzież i fizyczny zakup we Włoszech, ja jestem obywatelem Polski mieszkającym w Warszawie... ehhhhhhhhhhhhhhh.

Tak też myślałem, czytając twój przypadek:
- ja na twoim miejscu złożyłbym stosowne zawiadomienie do prokuratury właściwej do miejsca zamieszkania w Warszawie lub złożył zawiadomienie na najbliższej komendzie czy też komisariacie Policji również w Warszawie, czy gdzie tam teraz jesteś w Polsce
- skontaktował się po otrzymaniu zaświadczenia z Policji z złożonym zawiadomieniu czy też po otrzymaniu pisemnego zawiadomienia o wszczęciu postępowania od Policji (różnie jest to praktykowane) z HSBC Polska o wskazówki i pomoc w twojej sprawie (bo ten bank jest wystawcą karty z tego wynika)
- w przypadku odmowy ze strony HSBC Polska otrzymane zaświadczenie z Policji przetłumaczyłbym u tłumacza przysięgłego języka angielskiego i wraz z ponownym wnioskiem reklamacyjnym wysłał listem poleconym do HSBC UK

Nic nie piszesz o natychmiastowej blokadzie tej karty, ale mam nadzieję, iż była to oczywista oczywistość i dawno karta jest zablokowana

co do kolegi poczytaj kilka stron wcześniej tego tematu, zdania są "podzielone"...
 PM off  

#223 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Jasne że była. Zgłosiłem to jako fraud jak tylko zauważyłem transakcję w zablokowanych, odpowiedzieli że procedurę mogą wszcząć dopiero po rozliczeniu transakcji czyli 3 dniach roboczych...
Chciałem się dowiedzieć gdzie to zostało fizycznie zakupione bo w opisie był tylko enigmatyczny opis "CAFENOIRDIS, IT" czego google jednoznacznie nie rozpoznały.
Dzwoniłem też na warszawski numer mastercarda z pytaniem czy to był terminal POS na żywo czy w internecie to też nikt nic nie wiedział.
Dopiero w negatywnym rozpatrzeniu chargebacka po 30 dniach napisali że Padwa ze Włoszech.

HSBC Polska nie obsługuje klientów detalicznych więc nic im do tego raczej.

Ostatnio edytowany przez kittycate 05 Sty 2016 23:02, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:59 
Awatar użytkownika

srebrny
kittycate napisał(a):
Tylko że bank w Wielkiej Brytanii, kradzież i fizyczny zakup we Włoszech, ja jestem obywatelem Polski mieszkającym w Warszawie... ehhhhhhhhhhhhhhh.

Czy sądzicie że kolejna reklamacja w banku cokolwiek da czy od razu iść na policję?
Nie cierpię takich sytuacji :(

Z kolegą Bootsem mówicie poważnie czy to lekki trolling?

Zobacz rady @boots w tym wątku i oceń sam. ;)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:01 

kittycate napisał(a):

Raczej..., a co masz do stracenia co najwyżej pozostaniesz w punkcie wyjścia lub otrzymasz może jakąś wskazówkę
Kod:
Reklamacje:

dla klientów korporacyjnych: tel.: (+48) 22 354 0 560, email: pl.cmb.complaints@hsbc.com lub na adres siedziby głównej HSBC Bank Polska S.A.

dla klientów indywidualnych/osób prowadzących działalność gospodarczą/ spółek cywilnych:
tel. (+48) 22 314 0 097, email: pl.individual.complaints@hsbc.com lub na adres siedziby głównej
HSBC Bank Polska S.A.
 PM off  

#226 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:05 

srebrny
kittycate napisał(a):
Mi ukradli 1057 euro za jakieś wykwintne wino kupione w sklepie z winami w Padwie. Złożyłem rekalamację na chargeback i HSBC (operator płatności) odpisał że odrzucił moją reklamację bo były wszystkie dane podane prawidłowe, tzn. numer, CVV i "adres" który był inny z moim adresem, a wino dostarczono osobiście do jakiegoś Alberto bo było "znacznej wartości" :(

I co teraz radzicie???

Pozostaje Ci zgłoszenie sprawy do Arbitra Bankowego. Lub od razu pozew do sądu - z marnymi IMHO szansami.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli nic tylko być złodziejem kartowym i okradać ludzi ile wlezie bez żadnych konsekwencji bo ostatecznie bank powie że numer karty, kod CVV i adres podany przez złodzieja zgadza się z Twoim więc to pewnie byłeś Ty tylko zapomniałeś o kupnie wina za 1059 euro... według Ciebie Boots?

<załamka> :(
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:19 

srebrny
Skąd ktoś znał numer karty i cvv?
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Ciężko powiedzieć, mam kilka podejrzeń:

1. 2 tygodnie przed kradzieżą byłem w Rzymie gdzie wypłacałem pieniądze z obdrapanego bankomatu na dworcu Termini (ale zawsze jestem superostrożny przy wypłacaniu pieniędzy z bankomatu - sprawdzam czy nie ma przyklejonej jakiejś nakładki, zakrywam ręką klawiaturę podczas wprowadzania PINu)

2. Płaciłem tą kartą kilka razy w internecie ale raczej na zaufanych serwisach, raz na edreams.it podawałem dane karty gościowi przez telefon wyjaśniając reklamację, musiał z niej pobrać €6 za rozmowę...

3. Jakiś wirus/trojna/keylogger na kompie. Ostatnio jednego znalazłem który wcześniej nie był wykrywany przez Norton Internet Security...
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:28 

srebrny
Jak brzmi odmowa uznania reklamacji?
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:37 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
HSBC Polska obsługiwał kiedyś klientów detailicznych i kto ciąglu u nich ma rachunek to zostanie obsłuzony a jak kittycate pisał, że ma konto w UK wiec tam trzeba uderzać (klient UK nie jest klientem HSBC Polska itd)

życze powodzenia w zgłoszeniu sprawy na policję w Polsce (tym bardziej jak rachunek karty jest w UK :D)

ja bym zlozyl raz jeszcze reklamacje w banku i/lub w mastercard
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:43 
Awatar użytkownika

niebieski
W skrócie:

wysłali mi dokument w PDF który ma 5 stron i który zawiera odpowiedź tego sprzedawcy wina z Padwy (właściciela terminala)
odnośnie tej transakcji.

No ale wkleję skoro jesteście ciekawi:

http://i.imgur.com/cEBxrol.png
http://i.imgur.com/2iZVhF4.png
http://i.imgur.com/NN1bUlD.png

Teraz sam widzę że to jakieś pitolenie i spychologia ze strony banku.

Nie nazywam się żaden Ambrosini, mój BILLING ADDRESS karty jest zupełnie inny niż to co tam wpisane (mimo że bank twierdzi że "adres się zgadza")
No i ten gość otrzymał te wina "in person" i złożył podpis który na pewno jest inny od tego którym ja podpisałem kartę...
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 05 Sty 2016 23:57 

srebrny
Cytuj:
Złożyłem rekalamację na chargeback

Dlaczego, skoro nie Ty dokonywałeś transakcji?

Czy składałeś reklamację do banku w związku z nieautoryzowaną transakcją?
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:05 
Awatar użytkownika

Loty: 594
Kilometry: 1 044 139
Krajów: 86 / 40.2%
platynowy
kittycate napisał(a):
Ciężko powiedzieć, mam kilka podejrzeń:

1. 2 tygodnie przed kradzieżą byłem w Rzymie gdzie wypłacałem pieniądze z obdrapanego bankomatu na dworcu Termini (ale zawsze jestem superostrożny przy wypłacaniu pieniędzy z bankomatu - sprawdzam czy nie ma przyklejonej jakiejś nakładki, zakrywam ręką klawiaturę podczas wprowadzania PINu)

2. Płaciłem tą kartą kilka razy w internecie ale raczej na zaufanych serwisach, raz na edreams.it podawałem dane karty gościowi przez telefon wyjaśniając reklamację, musiał z niej pobrać €6 za rozmowę...

3. Jakiś wirus/trojna/keylogger na kompie. Ostatnio jednego znalazłem który wcześniej nie był wykrywany przez Norton Internet Security...

Anonymous napisał(a):
kittycate napisał(a):

Tak też myślałem, czytając twój przypadek:
- ja na twoim miejscu złożyłbym stosowne zawiadomienie do prokuratury właściwej do miejsca zamieszkania w Warszawie lub złożył zawiadomienie na najbliższej komendzie czy też komisariacie Policji również w Warszawie, czy gdzie tam teraz jesteś w Polsce
- skontaktował się po otrzymaniu zaświadczenia z Policji z złożonym zawiadomieniu czy też po otrzymaniu pisemnego zawiadomienia o wszczęciu postępowania od Policji (różnie jest to praktykowane) z HSBC Polska o wskazówki i pomoc w twojej sprawie (bo ten bank jest wystawcą karty z tego wynika)
- w przypadku odmowy ze strony HSBC Polska otrzymane zaświadczenie z Policji przetłumaczyłbym u tłumacza przysięgłego języka angielskiego i wraz z ponownym wnioskiem reklamacyjnym wysłał listem poleconym do HSBC UK

Nic nie piszesz o natychmiastowej blokadzie tej karty, ale mam nadzieję, iż była to oczywista oczywistość i dawno karta jest zablokowana

co do kolegi poczytaj kilka stron wcześniej tego tematu, zdania są "podzielone"...

kittycate napisał(a):
Jasne że była. Zgłosiłem to jako fraud jak tylko zauważyłem transakcję w zablokowanych, odpowiedzieli że procedurę mogą wszcząć dopiero po rozliczeniu transakcji czyli 3 dniach roboczych...
Chciałem się dowiedzieć gdzie to zostało fizycznie zakupione bo w opisie był tylko enigmatyczny opis "CAFENOIRDIS, IT" czego google jednoznacznie nie rozpoznały.
Dzwoniłem też na warszawski numer mastercarda z pytaniem czy to był terminal POS na żywo czy w internecie to też nikt nic nie wiedział.
Dopiero w negatywnym rozpatrzeniu chargebacka po 30 dniach napisali że Padwa ze Włoszech.

Wszędzie to moglo być.
Skladaj reklamacje do skutku a na policję też trzeba zgłosić.
Nie ma się czego obawiać :)

Wysłano z telefonu
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:07 
Awatar użytkownika

niebieski
boots napisał(a):
Cytuj:
Złożyłem rekalamację na chargeback

Dlaczego, skoro nie Ty dokonywałeś transakcji?

Czy składałeś reklamację do banku w związku z nieautoryzowaną transakcją?

Jezus, w formularzu o chargeback jako powód chargebacku zaznaczyłem FRAUD.
Jasne że zgłosiłem nieautoryzowaną transakcję.

Ty te posty piszesz bo chcesz pomóc i interesują Cię takie przypadki czy nie masz co robić i bawi Cię denerwowanie poszkodowanych ludzi? :evil:
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:10 

HON fly4free
Niewykluczone, że to jakaś zmowa między sprzedawcą i rzekomym nabywcą tego wina.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@kittycate zajrzyj tu: http://www.financialfraudaction.org.uk/ ... ge=1&num=3. Co dokładnie napisał bank w odmowie?
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:13 

Loty: 63
Kilometry: 94 984
Krajów: 15 / 7.0%
kittycate napisał(a):

Czy sądzicie że kolejna reklamacja w banku cokolwiek da czy od razu iść na policję?

Kolejna reklamacja. Jakiś debil to sprawdzał. Powiadomienie operatora Mastercard. Zgłoszenie na Policji nie zaszkodzi.
To Bank ma udowodnić, że to Ty przeprowadziłeś transakcję. Tutaj tego nie udowodnił, a wręcz przeciwnie. Powodzenia.
PS. U mnie w podobnej sytuacji sprawdzenie i wyjaśnienie trwało około 2 miesięcy.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Kara napisał(a):
@kittycate zajrzyj tu: http://www.financialfraudaction.org.uk/ ... ge=1&num=3. Co dokładnie napisał bank w odmowie?

Dzięki za linka Kara, zerknij na post #233 gdzie wkleiłem w obrazkach odpowiedź banku.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 06 Sty 2016 00:15 

srebrny
Cytuj:
Jezus, w formularzu o chargeback jako powód chargebacku zaznaczyłem FRAUD.

Mów mi po prostu boots, nie przesadzaj z tym Jezusem. ;-)
Wiesz w ogóle, kiedy możesz korzystać z chargebacku?
Jaka była dokładnie odpowiedź banku?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości