Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 04 Sty 2016 16:43 

srebrny
Jeśli uznają Twoją reklamację za zasadną, to tak. Poczytaj sobie ustawę prawo bankowe.
A dodatkowo poczytaj sobie kodeks karny ;-)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#202 PostWysłany: 04 Sty 2016 16:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Może napiszesz na podstawie czego Bank ma uznać, że reklamacja jest zasadna?
Jak nie na podstawie zaświadczenia z policji.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 04 Sty 2016 16:57 

srebrny
Zapoznaj się z prawem bankowym.
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 04 Sty 2016 18:30 
Awatar użytkownika

srebrny
rozumiem brak argumentów
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 04 Sty 2016 18:32 

shiver napisał(a):
Potwierdzam, padłem ofiarą (kredytówka Raiffeisen Wizz Air), płatność na 43,90 EUR w "Tendance Fashion Cambrai" (Francja) + transakcja odrzucona na 1000 EUR!

Potwierdzam ze swojej strony. 31 grudnia kilkanaście minut po 3 w nocy mam transakcję na 43,90 EUR z Tendance Fashion w Cambrai. Niestety minutę później nastąpiła transakcja na ponad osiemset euro w Nagad w Paryżu :(

Około 12 w sylwestra zadzwonił pracownik banku z pytaniem o te transakcje i wtedy się dowiedziałem o całej sprawie. Dzwoniłem do nich wczoraj i transakcje ponoć się już rozliczyły. Przekazali mi, że zgłoszenie sprawy na Policję jest wymagane do przyjęcia reklamacji. Grzecznie więc to zrobiłem. Poszło szybko, bo tylko jakieś 40 minut czekania i 25 minut spisywania papierów ;) Reklamacje w banku też już złożyłem.

Rezerwacje na booking.com i hostelbookers.com z tą kartą robiłem, ale tylko w obiektach w Polsce.

EDIT: po zalogowaniu wreszcie na komputerze stacjonarnym a nie w apce mobilnej zobaczyłem te transakcje. Wiszą ciągle w blokadach. Widać wczoraj dostałem fałszywą informację na infolinii.

Ostatnio edytowany przez mPablo 04 Sty 2016 19:05, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 04 Sty 2016 18:41 

srebrny
cekace napisał(a):
rozumiem brak argumentów

Argumenty masz w prawie bankowym. Ale skoro nie chcesz go przeczytać, to cóż mogę poradzić?
mPablo napisał(a):
Przekazali mi, że zgłoszenie sprawy na Policję jest wymagane do przyjęcia reklamacji.

Wprowadzili Cię w błąd - nie jest wymagane.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 04 Sty 2016 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Proponuję wyodrębnić osobny wątek: Darmowe porady prawnika @bootsa ...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#208 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:12 
Awatar użytkownika

srebrny
boots napisał(a):
cekace napisał(a):
rozumiem brak argumentów

Argumenty masz w prawie bankowym. Ale skoro nie chcesz go przeczytać, to cóż mogę poradzić?
mPablo napisał(a):
Przekazali mi, że zgłoszenie sprawy na Policję jest wymagane do przyjęcia reklamacji.

Wprowadzili Cię w błąd - nie jest wymagane.

Posłuchaj @boots on wie lepiej ;) nie zgłaszaj kradzieży na policję na pewno odzyskasz kasę :D
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:31 

Loty: 237
Kilometry: 332 022
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
Ja w sumie nie zgłaszałem na policję jak mi hotelarz z Rzymu pobrał kasę za rezerwację, którą sam skasował z powodu zamknięcia obiektu. Kasa normalnie wróciła po chargebacku w Raiffie. Akurat @boots ma rację :)
wilczagorka lubi ten post.

#210 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:32 

srebrny
Cytuj:
Posłuchaj @boots on wie lepiej

Słuszna rada.
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 04 Sty 2016 20:45 

Loty: 296
Kilometry: 474 366
Krajów: 33 / 15.4%
Ja miałam nieautoryzowane transakcje, złodziej przekroczył limit kk, więc dostałam telefon z banku, zablokowali kartę. Wieczorem tego samego dnia przyszedł sms z kodem do autoryzacji transakcji, więc zablokowałam również drugą kartę (wolałam dmuchać na zimne). Nie zgłaszałam na policję, bo pani z banku powiedziała, że nie trzeba, jedynie złożyłam reklamację w banku. Było trochę stresu, ale środki wróciły po jakichś dwóch tygodniach. Myślę, że dobrze zgłosić, ale nie wszystkie banki tego wymagają.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 05 Sty 2016 08:17 

niebieski
Słuchajcie, czy w waszych przypadkach także chodzi o karty Wizz Air z Raiffeisen?

#213 PostWysłany: 05 Sty 2016 09:07 

srebrny
Gdy z mojej karty kiedyś ktoś skorzystał i zapytałem w banku, czy mam zgłaszać na policji, to chłopiec z infolinii był tak przerażony, jakby słowo "policja" parzyło przez słuchawkę. Ale od tego są infolinie, żeby zatrudniać tam Rochów Kowalskich...
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 05 Sty 2016 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Niedawno miałem ''przyjemność'' skorzystać z chargback'u.Pani w banku,kiedy usłyszała powyższe hasło,zapytała,czy chodzi mi o CZEK?Po chwili konsternacji poprosiła koleżankę,czy wie o co mi chodzi,ta do kogoś zadzwoniła,po czym odbiły piłeczkę i poradziły mi abym złożył reklamację u wystawcy karty.Chwilkę zajęło mi przekonanie pracownic banku,że to bank powinien przyjąć reklamację.Cała sprawa zakończyła się pozytywnie,pieniądze po kilku dniach pojawiły się warunkowo na koncie,po dwóch miesiącach pozostały bezwarunkowo.Obyło się bez policji.Czasem trzeba twardo stać na swoim i być pewnym swoich praw,nie dać się spławić...

#215 PostWysłany: 05 Sty 2016 09:48 

shiver napisał(a):
Słuchajcie, czy w waszych przypadkach także chodzi o karty Wizz Air z Raiffeisen?

Tak, u mnie tak.
EDIT: Dałbym głowę, że miałem tę kartę zapisaną na koncie w Wizz Air a teraz jej tam nie ma.

Ostatnio edytowany przez mPablo, 05 Sty 2016 21:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 05 Sty 2016 11:20 

srebrny
kaviorwiki napisał(a):
Niedawno miałem ''przyjemność'' skorzystać z chargback'u.Pani w banku,kiedy usłyszała powyższe hasło,zapytała,czy chodzi mi o CZEK?Po chwili konsternacji poprosiła koleżankę,czy wie o co mi chodzi,ta do kogoś zadzwoniła,po czym odbiły piłeczkę i poradziły mi abym złożył reklamację u wystawcy karty.

A, no to u mnie w większości przypadków (i to bardzo prostych) studenci/tki z infolinii nie rozumieją tego, co do nich mówię. I wcale tego nie kryją.
Cytuj:
Obyło się bez policji.Czasem trzeba twardo stać na swoim i być pewnym swoich praw,nie dać się spławić...

Dlaczego "obyło się"? Wizyta na policji jest najfajniejsza. Człowiek wyzbywa się wszelkich złudzeń, że coś może działać. Nic tylko sfotografować komuś kartę i robić zakupy. Oczywiście za granicą.
W sumie dziwne, że im jeszcze jakiś gangster nie dał kasy na remonty tych rozlatujących się biur "Macie chłopaki, bo mi was szkoda, jak tu muszę ciągle przychodzić".
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#217 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi ukradli 1057 euro za jakieś wykwintne wino kupione w sklepie z winami w Padwie. Złożyłem rekalamację na chargeback i HSBC (operator płatności) odpisał że odrzucił moją reklamację bo były wszystkie dane podane prawidłowe, tzn. numer, CVV i "adres" który był inny z moim adresem, a wino dostarczono osobiście do jakiegoś Alberto bo było "znacznej wartości" :(

I co teraz radzicie???
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:10 
Awatar użytkownika

srebrny
policja, prokuratura, kolejne reklamacje, arbiter bankowy

A najlepiej zapytaj @boots on Ci coś na pewno poradzi.
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#219 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Dokładnie jak powyżej. Bez zgłoszenia sprawy na policje (prokuraturę) nie można jednoznacznie stwierdzić że doszło do przestępstwa = twoje oświadczenie w reklamacji vs widzimisię banku (lub operatora karty). Złożenie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa jest równoznaczne z wnioskiem o ściganie. Od tej chwili zmienia się twój status gdyż stajesz się "pokrzywdzonym". Bank nie może wtedy powiedzieć "a nie uznamy bo nam się nie chce i co nam zrobisz ?" w stylu Misia

Nikt w banku nie zaneguje tego że policja (prokuratura) ściga sprawcę przestępstwa a ty jesteś pokrzywdzonym w sprawie. Skoro tak to twoja pozycja w negocjacjach z bankiem zmienia się radykalnie i zgłaszając reklamację (odwołanie itp) walisz z grubej rury że postępowanie w tej sprawie prowadzi Prokuratura taka i taka za numerem takim i takim (w załączeniu kwit poświadczający złożenie zawiadomienia)
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

#220 PostWysłany: 05 Sty 2016 22:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko że bank w Wielkiej Brytanii, kradzież i fizyczny zakup we Włoszech, ja jestem obywatelem Polski mieszkającym w Warszawie... ehhhhhhhhhhhhhhh.

Czy sądzicie że kolejna reklamacja w banku cokolwiek da czy od razu iść na policję?
Nie cierpię takich sytuacji :(

Z kolegą Bootsem mówicie poważnie czy to lekki trolling?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości