Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
WSZYSTKIM ZAINTERESOWANYM PRZYPOMINAM, ŻE JEST TO OTWARTE FORUM I TAK JAK WY I JA, TEŻ PRACOWNIK BANKU MOŻE JE CZYTAĆ, NAWET TAKI SPECJALNIE ODDELEGOWANY, BY ŁATAĆ CO TRZEBA. MIŁEGO DNIA.

Od 20 lutego 2024 r. Bank Pekao S.A. oferuje karty kredytowe we współpracy z Miles and More

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem zyskują:
- 1000 mil powitalnych po pierwszej transakcji kartą (mile powitalne pojawiają następnego dnia po zaksięgowaniu pierwszej operacji)
- Mile za transakcje – im wyższy pakiet karty, tym więcej mil Miles & More!
Pakiet Platynowy: 6 zł = 1 mila
Pakiet Złoty: 10 zł = 1 mila
Pakiet Standard: 20 zł = 1 mila
- Ochronę przed utratą ważności mil zgodnie z zasadami Miles & More

Bank nalicza mile za płatności w sklepach stacjonarnych i w internecie, wypłaty gotówki w bankomatach oraz za przelewy z karty.
Mile za operacje pojawiają się rano następnego dnia po zaksięgowaniu.

Kartę można dodać do google wallet i apple pay bez posiadania fizycznej karty - w aplikacji jest opcja pokaz dane karty (Nr. Karty, Ważność i Kod pojawia się w aplikacji).

Posiadacze Karty Kredytowej z Żubrem z Miles & More w Pakiecie Złotym i Platynowym dodatkowo mogą korzystać z bezpłatnej odprawy Business Check-in na lotnisku Chopina w Warszawie podróżując liniami lotniczymi PLL LOT.

Informacje na stronie banku: https://www.pekao.com.pl/klient-indywid ... ieram-mile

Jak sprawdzić ważność mil: pytania,1574,5236&p=1532690&hilit=JSON#p1532690

jeśli klikasz "spłać kartę" to jest limit nadpłaty 30%, jeśli zrobisz "zwykły przelew" to można więcej.

Można również samodzielnie zmienić limit karty dodatkowej. Posiadacz karty głównej musi zalogować się na swoje konto i wejść w zakładce "twoje produkty" w kartę dodatkową - tam kliknąć "..." (trzy kropki) i wejść w "zmień limit karty".

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4970 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 249  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 22 Lut 2015 21:45 
Awatar użytkownika

niebieski
są jakieś plusy bądź minusy pomiędzy kartami standard mastercard i visa, zastanawiam się nad wyborem, widzę tylko, że visa ma wyższe przewalutowanie
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#342 PostWysłany: 22 Lut 2015 21:52 

niebieski
W praktyce żadnych. Przewalutowanie jest de facto również identyczne- wczytaj się uważnie :)
Przy MC to 2% prowizji ale przeliczanie przez kurs sprzedaży waluty rozliczeniowej banku
Visa to 5,9% prowizji (jakoś od teraz) ale przeliczane przez kurs ogranizacji.

Visa ma ten mały plusik, że łatwiej wyliczyć kursy bezpośrednio poprzez narzędzie do przeliczania walut Visa Europe, podając jedynie prowizję:
http://www.visaeurope.com/making-paymen ... ange-rates

W przypadku MC musisz najpierw obliczyć kurs w/s do waluty rozliczeniowej (EUR) a potem przemnożyć przez kurs banku i dodać 2% prowizji.

Porównując MC do Visy- jeśli przeliczysz to wg obecnych kursów EUR, to wychodzi de facto na jedno- może różnica wystąpi na 4-tym miejscu po przecinku i to nie zawsze w jedną stronę.
mBank już tak dobierze kursy, żeby ani jedna ani druga karta nie wyszła "korzystnie" .

Ogólnie, mBank zrobił się zwyczajnie bardzo drogi jeśli chodzi o transakcje za granicą kartami do rachunków w PLN, zarówno przy Visie jak i MC. Testują jak widać "próg bólu" u klientów.
 Profil Relacje PM off
barka uważa post za pomocny.

#343 PostWysłany: 22 Lut 2015 22:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie mają okazję porównać przy wypłatach z bankomatów debetówki mbank i Deutsche Bank
Obie bezpłatne ( teraz o ile się nie mylę jest płatne wybieranie pieniędzy w mbank) ale kartę mam już kilka lat
Dużo lepsze przelicznik w DB

a co do karty to nie ma zbyt dużego wyboru na naszym rynku i trzeba się na coś zdecydować

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 22 Lut 2015 22:39 

niebieski
Jeśli komuś zależy na najlepszych kursach, to optymalnym wyborem są szeroko pojęte rachunki walutowe z przypiętymi kartami. Do wyboru, do koloru- ale zazwyczaj nie ma żadnych prowizji przy płatnościach w walucie rachunku, a w innych walutach są, ale mniejsze niż przy kontach w PLN.

Na ten temat jest na forum kilka innych wątków. Na topie w tej chwili jest Alior Kantor, który pozwala na de facto bezpłatne korzystanie z kart z dobrymi kursami za granicą.
Alternatywą są karty RaiffeisenPolbank- te, których walutą rozliczeniową jest PLN i nie jest doliczana żadna prowizja. Cała reszta banków mniej lub bardziej "łupi" na kursach. To tak w telegraficznym skrócie.
 Profil Relacje PM off
Luke1976 lubi ten post.

#345 PostWysłany: 16 Mar 2015 13:43 
Awatar użytkownika

Czy ktoś posiada kod zwalniający z opłaty za wydanie karty Master Card Miles & More?
 Profil Relacje PM off  

#346 PostWysłany: 31 Mar 2015 16:29 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Bardzo wątpię, że taki kod zwalniający z opłaty rocznej istnieje.

Mam też kilka pytań dot. odnowienia karty Platinum M&M Mastercard.
Czy przy wydaniu nowej karty obowiązują warunki obowiązujące w dniu zawarcia umowy o wydanie karty kredytowej? Chodzi mi w szczególności o:
1. zwolnienie z opłaty rocznej na podstawie dokonania 120 transakcji rocznie.
2. Ubezpieczenie Travel World. Widzę że obecnie nie jest już oferowane w pakiecie z kartami M&M a jedynie Mastercard World Elite za 900zł rocznie.

Przy okazji, myślę że można by przenieść ten wątek do sekcji "Płatności w liniach lotniczych". (Najwyraźniej kiedy zakładałem ten wątek struktura forum wyglądała inaczej lub po prostu nie mając jeszcze forumowego doświadczenia zrobiłem wpis w złej kategorii.)
Co sądzi moderator/administrator?

#347 PostWysłany: 31 Mar 2015 16:43 

niebieski
Niedawno rozmawiałem z konsultantem i powiedział, że warunki pozostają. Dopytywałem w szczególności o te 120 transakcji zwalniających z opłaty, ale dotyczy to pewnie także ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.
kspr uważa post za pomocny.

#348 PostWysłany: 01 Kwi 2015 00:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki, sprawdzę zresztą osobiście z konsultantem, chyba że ktoś już przerabial ten temat i podzieli się wiedzą. Jeśli nie to dam znać na forum. Pierwsze karty były wydawane latem 2012, wiec pewnie większość jeszcze nie otrzymała wznowionych kart...
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 01 Kwi 2015 01:55 
Awatar użytkownika

kspr napisał(a):
Bardzo wątpię, że taki kod zwalniający z opłaty rocznej istnieje.

Mam też kilka pytań dot. odnowienia karty Platinum M&M Mastercard.
Czy przy wydaniu nowej karty obowiązują warunki obowiązujące w dniu zawarcia umowy o wydanie karty kredytowej? Chodzi mi w szczególności o:
1. zwolnienie z opłaty rocznej na podstawie dokonania 120 transakcji rocznie.
2. Ubezpieczenie Travel World. Widzę że obecnie nie jest już oferowane w pakiecie z kartami M&M a jedynie Mastercard World Elite za 900zł rocznie.

Przy okazji, myślę że można by przenieść ten wątek do sekcji "Płatności w liniach lotniczych". (Najwyraźniej kiedy zakładałem ten wątek struktura forum wyglądała inaczej lub po prostu nie mając jeszcze forumowego doświadczenia zrobiłem wpis w złej kategorii.)
Co sądzi moderator/administrator?

Przy wydaniu nowej karty liczą się się warunki obowiązujące w dniu zawarcia umowy. Jeśli chodzi o warunki zwolnienia z opłaty rocznej to minima się nie zmieniły. Jedyna różnica powiedziałbym "na plus" to że od dziś tj. 1.04 mbank daje tyle samo mil na start dla każdej nowej karty M&M (poprzednio dawał 2000 dla zwykłej, 5000 dla Premium). Zakładam że to nie prima aprilis ;)

Ad.1 Zwolnienie z opłaty rocznej przysługuje za 120 transakcji rocznie, ale tylko przy "zwykłej" karcie M&M, tzn. nie Premium. W przypadku Premium M&M - obrót 60.000 PLN
Ad.2 Zgadza się, ubezpieczenie Travel World gratisowo dają teraz tylko przy karcie Mastercard World Elite

Ja akurat zamawiałem wczoraj niestety "zwykłą" M&M, więc można powiedzieć że "straciłem" dodatkowe 3000 pkt M&M które mbank daje na start dla każdej nowej karty M&M od dzisiaj.

http://www.mbank.pl/indywidualny/karty/karty-kredytowe-miles-and-more/

Btw - zgadza się, nie ma takiego kodu. Wydanie "zwykłej" karty M&M - 10zł, Premium - 50zł.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.
kspr uważa post za pomocny.

#350 PostWysłany: 01 Kwi 2015 02:25 

niebieski
Akurat wątek wypłynął w momencie, w którym mBank zmienił nieco tabele opłat dla kart kredytowych. Zmiany wejdą w życie od czerwca oraz lipca 2015.

Najważniejsze z nich to:
- Podwyższenie wymogów zwolnienia z opłat ze względu na liczbę transakcji, teraz to 240 transakcji rocznie dla kart M&M (również zapewne dla tych wydanych przed czerwcem 2013- ale to proszę sobie doczytać)

- Wprowadzenie prowizji 1% za kwotę ewentualnego podwyższenia limitu

- Podwyższenie opłat za wydanie nowej karty (nie dotyczy duplikatów)

- Wprowadzenie prowizji za przelewy z rachunków karty do ZUS i US

No cóż- w tych czasach, jeśli zmiany w bankach to tylko w jednym, oczywistym kierunku: "na gorsze".
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#351 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:04 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Krajów: 31 / 14.5%
john_doe napisał(a):
Akurat wątek wypłynął w momencie, w którym mBank zmienił nieco tabele opłat dla kart kredytowych. Zmiany wejdą w życie od czerwca oraz lipca 2015.

Najważniejsze z nich to:
- Podwyższenie wymogów zwolnienia z opłat ze względu na liczbę transakcji, teraz to 240 transakcji rocznie dla kart M&M (również zapewne dla tych wydanych przed czerwcem 2013- ale to proszę sobie doczytać)

Posiadam MasterCard M&M Premium wydaną w 2012. Wg informacji z mlinii dla kart wydanych przed 06.2013 pozostaje stara liczba transakcji, czyli 120. Ubezpieczenia podróżnego przy tej karcie, nawet wydanej przed 06.2013, już nie ma.

#352 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:08 

Bo gdyż?

Załączniki:
MC.JPG
MC.JPG [ 17.58 KiB | Obejrzany 2221 razy ]

#353 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:12 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 1 486 299
Krajów: 95 / 44.4%
srebrny
Skąd to info że nie ma ? Możesz podać z jakiego punktu TOIP lub regulaminu to wynika. Jak zmieniałem limit i podpisywałem aneks do umowy twierdzili, że jest to ubezpieczenie i faktycznie dalej je mam podobnie wydaje mi się będzie przy wznawianiu karty. Jakby ktoś rozwiązał umowę o kartę a później założył nową to wtedy nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#354 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Odnośnie ubezpieczenia, wciąż jest aktywne na mojej karcie wydanej 08/2012, a nawet w ubiegłym roku z niego skorzystałem i dostałem odszkodowanie, więc potwierdzam - Pakiet travel world wciąż działa, przynajmniej do końca ważności pierwszej karty.

#355 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:58 
Awatar użytkownika

Przerabiał ktoś ominięcie wymaganych dochodów 10000 PLN dla karty VISA M&M Premium ?
Z ostatnich trzech miesięcy wychodzi mi średnio sporo więcej, jednak na umowie o pracę mam dużo mniej...oczywiście decyzja negatywna o wydaniu karty.

#356 PostWysłany: 01 Kwi 2015 13:20 

niebieski
juhas99 napisał(a):
Posiadam MasterCard M&M Premium wydaną w 2012. Wg informacji z mlinii dla kart wydanych przed 06.2013 pozostaje stara liczba transakcji, czyli 120. Ubezpieczenia podróżnego przy tej karcie, nawet wydanej przed 06.2013, już nie ma.

Byli tacy, co wierzyli mLinii i poszli w sandałach na Mt Blanc ;)

Nowe TOiP w żaden sposób nie wyróżnia starych kart MC M&M. Wszystkim KK zmieniono warunki na 240 transakcji rocznie- łącznie ze starymi, niewydawanymi już Visami Classic, Platinum itd.
Także realne szanse na zostawienie warunku 120 transakcji są bardzo niewielkie.

Polecam lekturę TOiP:
http://www.mbank.pl/pobierz/oplaty/tary ... -04-01.pdf
 Profil Relacje PM off  

#357 PostWysłany: 01 Kwi 2015 13:31 

niebieski
IceWolf napisał(a):
Czy ktoś posiada kod zwalniający z opłaty za wydanie karty Master Card Miles & More?

W styczniu wyrabiałem standardową Vise M&M i użyłem kodu z jakiś poprzednich wydań magazynu LOT Kaleidoscope (szukaj na stronie LOT). Przeszło mi bez problemu i karta została wydana bez kosztów. Oczywiście to nie zwalnia z opłaty rocznej.
To nie prima aprilis.
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 01 Kwi 2015 13:41 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Krajów: 31 / 14.5%
kspr napisał(a):
Odnośnie ubezpieczenia, wciąż jest aktywne na mojej karcie wydanej 08/2012, a nawet w ubiegłym roku z niego skorzystałem i dostałem odszkodowanie, więc potwierdzam - Pakiet travel world wciąż działa, przynajmniej do końca ważności pierwszej karty.

W serwisie tranzakcyjnym jednak mam aktywny Pakiet travel world. Potwierdza się niska kompetencja mlinii...

#359 PostWysłany: 01 Kwi 2015 13:44 

niebieski
john_doe napisał(a):
juhas99 napisał(a):

Byli tacy, co wierzyli mLinii i poszli w sandałach na Mt Blanc ;)
Nowe TOiP w żaden sposób nie wyróżnia starych kart MC M&M. Wszystkim KK zmieniono warunki na 240 transakcji rocznie- łącznie ze starymi, niewydawanymi już Visami Classic, Platinum itd.
Także realne szanse na zostawienie warunku 120 transakcji są bardzo niewielkie.
Polecam lekturę TOiP:

Dla kart M&M Premium owszem wyróżnia - pozostaje 120 transakcji, strona 33.

#360 PostWysłany: 01 Kwi 2015 14:04 

niebieski
No to widocznie oglądamy inną TOiP :)

Wyróżnia- że od 1 lipca będzie 240 transakcji. Cytat ze strony 33:

8 Dla kart wydanych do 03.06.2013 opłata nie będzie pobrana jeśli roczna wartość transakcji bezgotówkowych za ostatnie 12 miesięcy wyniesie minimum 60 000,00 zł lub roczna ilość transakcji bezgotówkowych za ostatnie 12 miesięcy wyniesie minimum 120
transakcji.(data obowiązywania do 30.06.2015)
Dla kart wydanych do 03.06.2013 opłata nie będzie pobrana jeśli roczna wartość transakcji bezgotówkowych za ostatnie 12 miesięcy wyniesie minimum 60 000,00 zł lub roczna ilość transakcji bezgotówkowych za ostatnie 12 miesięcy wyniesie minimum 240
transakcji. (data obowiązywania od 01.07.2015)
 Profil Relacje PM off
Siemion uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4970 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 249  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości