Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 22 Kwi 2015 14:58 

PodróżNick napisał(a):
04.05.2015 dzień 5 - Himeji, Hiroszima i Miyajima? Fuji - nocleg.

Wyrzuć jedno z tych miejsc z listy, a jak chcesz dokładniej zwiedzyć to dwa. Hiroszima jeśli chce się po niej pochodzić a nie w przelocie zobaczyć to pół dnia (ogrody, zamek, A-Bomb dome ogladane dokladniej, most ktory byl celem, park pokoju, katedra ku czci ofiar a w koncu znalezienie samego, ukrytego miejsca uderzenia bomby). Miyajima - na zasadzie zobaczyć i zapomnieć to też pół dnia. Pływające Tori warto zobaczyć podczas przypływu albo przejście przez nie suchą stopą po odpływie. Kolejka na szczyt Miyjajimy... to zajmuje czas.
W Himeji nie byłem, ale też można duuuużo czasu spędzic.
Na Miyajimie uważaj na jelonki bo mogą Ci zjeść mapę, przewodnik lub paszport.
 Profil Relacje PM off
PodróżNick uważa post za pomocny.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#222 PostWysłany: 22 Kwi 2015 15:06 

becek napisał(a):
sorki ,ale nie mogę
piszesz ze jesteś mega podróżnikiem a zachowujesz się jak na pierwszej wycieczce
popatrz na mape,poczytaj relacje tu na forum z podroży po Japonii
ja rezerwowałem noclegi po 60 zeta, no ale nie szukalem w hotelach 5* wiec pewnie dlatego taniej
rezerwowalem przez booking.com

kolego sympatyczny booking.com to akurat najdroższa alternatywa. Poza tym nigdzie nie psiałem, że jestem mega podróżnikiem tylko, że kawałek Świata zwiedziłem.

noclegi po 60 zeta może są możliwe ale w parku. teraz jest okres świąteczny w Japonii i noclegi w tych dniach zaczynają się w weekendy od 600 zł za 3* hotel. Dopiero w środku tygodnia ceny spadają do znośnych, czyli w granicach 250 zł.

ale może ja nieudolnie szukałem. Proszę w takim razie wskaż mi miejsce, w którym znajdę nocleg za 60 zł. Wszyscy będziemy wdzięczni.

-- 22 Kwi 2015 15:09 --

smok1 napisał(a):
PodróżNick napisał(a):
04.05.2015 dzień 5 - Himeji, Hiroszima i Miyajima? Fuji - nocleg.

Wyrzuć jedno z tych miejsc z listy, a jak chcesz dokładniej zwiedzyć to dwa. Hiroszima jeśli chce się po niej pochodzić a nie w przelocie zobaczyć to pół dnia (ogrody, zamek, A-Bomb dome ogladane dokladniej, most ktory byl celem, park pokoju, katedra ku czci ofiar a w koncu znalezienie samego, ukrytego miejsca uderzenia bomby). Miyajima - na zasadzie zobaczyć i zapomnieć to też pół dnia. Pływające Tori warto zobaczyć podczas przypływu albo przejście przez nie suchą stopą po odpływie. Kolejka na szczyt Miyjajimy... to zajmuje czas.
W Himeji nie byłem, ale też można duuuużo czasu spędzic.
Na Miyajimie uważaj na jelonki bo mogą Ci zjeść mapę, przewodnik lub paszport.

Hiroszima i Mijama zostaje na jeden dzień. Mam już nocleg w Hiroszimie.

Zastanawiałem się jeszcze nad Osaką i Himeji jednego dnia. to zaledwie godzina drogi a zarówno w jednym jak i w drugim miejscu w sumie niewiele jest do zobaczenia. Da radę w jeden dzień to obskoczyć?

Nara wtedy na powrocie z Hiroszimy do Tokio i mam całość zgraną :)
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 22 Kwi 2015 15:14 

PodróżNick napisał(a):
Zastanawiałem się jeszcze nad Osaką i Himeji jednego dnia. to zaledwie godzina drogi a zarówno w jednym jak i w drugim miejscu w sumie niewiele jest do zobaczenia. Da radę w jeden dzień to obskoczyć?

W takim razie dobra rada - zerwijcie się w Hiroszimie BLADYM świtem.
Nie byłem w Himeji (bo był remont) więc nie wiem - ponoć jest to OLBRZYMIE. Zamek w Osace trochę jako zastępstwo za Himeji mieliśmy. W Osace mieliśmy jeden dzień i szczerze powiedziawszy jest tam trochę fajnej, nowoczesnej Japonii. Ciekawa architektura. Ciekawy jest pasaż z jedzeniem, jak się nazywa to nie pamiętam, ale jest opisany. Trudno mi powiedzieć... Z kolei myśmy cały dzień poświęcili na Narę, tam z kolei świątynie - ad nauseam.
Więc trudno mi się wypowiadac - planując ewentualny powrót do Japonii więcej czasu dałbym sobie na Kioto.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 22 Kwi 2015 17:15 

smok1 napisał(a):
PodróżNick napisał(a):

W takim razie dobra rada - zerwijcie się w Hiroszimie BLADYM świtem.
Nie byłem w Himeji (bo był remont) więc nie wiem - ponoć jest to OLBRZYMIE. Zamek w Osace trochę jako zastępstwo za Himeji mieliśmy. W Osace mieliśmy jeden dzień i szczerze powiedziawszy jest tam trochę fajnej, nowoczesnej Japonii. Ciekawa architektura. Ciekawy jest pasaż z jedzeniem, jak się nazywa to nie pamiętam, ale jest opisany. Trudno mi powiedzieć... Z kolei myśmy cały dzień poświęcili na Narę, tam z kolei świątynie - ad nauseam.
Więc trudno mi się wypowiadac - planując ewentualny powrót do Japonii więcej czasu dałbym sobie na Kioto.

czyli z tego co piszesz wynika, że tak na prawdę w Osace niewiele jest d zobaczenia :) z tego co ja czytałem to akwarium i do wiedzenia :) dlatego myślę, że dobrze to połączyć z Himeji gdzie to zaledwie godzina drogi a na miejscu do zobaczenia w zasadzie tylko jeden zamek. Wygląda na to, że na jeden dzień z na luzie do zrobienia.

-- 22 Kwi 2015 17:24 --

becek napisał(a):
s
ja rezerwowałem noclegi po 60 zeta, no ale nie szukalem w hotelach 5* wiec pewnie dlatego taniej

przyjacielu drogi nadal czekam na konkrety. całe forum czeka - nie wstydź się, niech wszyscy skorzystają :)
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 22 Kwi 2015 17:44 

PodróżNick napisał(a):
czyli z tego co piszesz wynika, że tak na prawdę w Osace niewiele jest d zobaczenia :) z tego co ja czytałem to akwarium i do wiedzenia :) dlatego myślę, że dobrze to połączyć z Himeji gdzie to zaledwie godzina drogi a na miejscu do zobaczenia w zasadzie tylko jeden zamek. Wygląda na to, że na jeden dzień z na luzie do zrobienia.

Tzn to jest ogólnie fajnie miasto. Dużo w nim ciekawych rzeczy nie na zasadzie "o to jest turystyczne miejsce które trzeba zobaczyć i sfocic". Jeśli chodzi o klimat miasta - dwie zupełnie rożne dzielnice. Stylistyka i lokalny koloryt - z furami duzo bardziej "na pokaz" niz w Tokio. Plus - miasto Yakuzy, wiec w wielu miejscach więcej na ulicach takich rożnych lans-chlopcow. Do tego biznes, ale i domki spokojne. Domki, które mogłyby równie dobrze stać w Danii czy Szwecji albo na Slowacji. Widzimy Japonie przez perspektywę megapolis jak Tokio - a tu w Osace jest już trochę inne oblicze tego kraju. Osaka ma znaczenie duże, jeśli chodzi o "zrozumienie Japonii" na poziomie wyższym niż jakaś dęta blondi z TVN...
A w Himeji ponoć ten "jeden zamek" jest ogroooomny.
PodróżNick napisał(a):
przyjacielu drogi nadal czekam na konkrety. całe forum czeka - nie wstydź się, niech wszyscy skorzystają :)

Panowie, nie licytujcie się, kto ma dłuższego. Pierwsze z brzegu:
http://www.hotelscombined.com/Hotel/Sea ... nded%253D0
albo
 Profil Relacje PM off
PodróżNick uważa post za pomocny.

#226 PostWysłany: 22 Kwi 2015 18:36 

smok1 napisał(a):
PodróżNick napisał(a):

Tzn to jest ogólnie fajnie miasto. Dużo w nim ciekawych rzeczy nie na zasadzie "o to jest turystyczne miejsce które trzeba zobaczyć i sfocic". Jeśli chodzi o klimat miasta - dwie zupełnie rożne dzielnice. Stylistyka i lokalny koloryt - z furami duzo bardziej "na pokaz" niz w Tokio. Plus - miasto Yakuzy, wiec w wielu miejscach więcej na ulicach takich rożnych lans-chlopcow. Do tego biznes, ale i domki spokojne. Domki, które mogłyby równie dobrze stać w Danii czy Szwecji albo na Slowacji. Widzimy Japonie przez perspektywę megapolis jak Tokio - a tu w Osace jest już trochę inne oblicze tego kraju. Osaka ma znaczenie duże, jeśli chodzi o "zrozumienie Japonii" na poziomie wyższym niż jakaś dęta blondi z TVN...
A w Himeji ponoć ten "jeden zamek" jest ogroooomny.
PodróżNick napisał(a):

Panowie, nie licytujcie się, kto ma dłuższego. Pierwsze z brzegu:
albo

czyli Osaka i Himeji do ugryzienia w jeden dzień Twoim zdaniem?

Odnośnie linków do hoteli - dziękuję, właśnie o to chodziło :) nie licytowałem kto ma dłuższego tylko czekałem na merytoryczną wiadomość - i ją dostałem :) od Ciebie. Dziękuję

mimo wszystko 150 zł za noc w kapsule (bo to najtańsza opcja jaką znalazłem na tej stronie sprawdzając noclegi w Tokio od 04.do 15 maja) w każdym razie to dalece odbiega (bo aż kilkukrotnie) od ceny 60 zł za noc.

znaleźliśmy na swoich portalach pokój dwuosobowy za 299 zł/noc, z łazienką i kuchnią. Myślałem, że da się coś faktycznie taniej znaleźć ale jak na razie nikt nie potwierdził, że jest to realne.
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 22 Kwi 2015 19:03 

PodróżNick napisał(a):
czyli Osaka i Himeji do ugryzienia w jeden dzień Twoim zdaniem?

Zalezy od tego jak dokładnie chcesz zwiedzać. Dać się da, ale ja bym rozbił na dwa.
PodróżNick napisał(a):
Odnośnie linków do hoteli - dziękuję, właśnie o to chodziło :) nie licytowałem kto ma dłuższego tylko czekałem na merytoryczną wiadomość - i ją dostałem :) od Ciebie. Dziękuję

Proszę :) A kapsułę polecam swoją drogą jako ciekawostkę, choć raczej na jedną noc (zatyczki do uszu obowiązkowe). Wskazania dla mężczyzn odnośnie tego typu hoteli: lepiej się nie wstydzić pokazywania gołego tyłka innym mężczyznom ;) (bo przód da się w łaźni zakryć ręczniczkiem, ale z tyłkiem bywa już cięzko).
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 24 Kwi 2015 11:14 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 365 764
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Witam. wybieram się w 3 tygodniową podróż po Japonii w okresie czerwiec-lipiec. Spędzę też 5 dni na Miyakojimie żeby tez trochę odpocząć bo ostatecznie to wyjazd wakacyjny. Czy ktoś może był, nocował i może coś podpowiedzieć ??
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 26 Kwi 2015 17:24 

Cześć,

czy dla średnio-sprawnej osoby jest realne, wyjechać Tokio samego rana, dojechać do bazy 5 pod Fuji, wejść, zejść i wrócić na noc do miasta? (nie później niż około 22-24??
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 26 Kwi 2015 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
lbanka napisał(a):
czy dla średnio-sprawnej osoby jest realne, wyjechać Tokio samego rana, dojechać do bazy 5 pod Fuji, wejść, zejść i wrócić na noc do miasta? (nie później niż około 22-24??

Nie jest to wykonalne moim zdaniem. Z Tokio dojazd do 5 bazy to jakieś 2-2.5h autobusem. Wspinaczka na szczyt to około 6-7h i zejście około 3-4h, a to wszystko nie licząc postojów na posiłek i odpoczynek. Raczej ciężko zrobić trasę non-stop, a odpoczynek musisz wliczać ze względu na zmianę ciśnienia. Nawet jeśli by Ci się udało, to po 18-19 już i tak nie ma nawet czym wrócić do Tokio, bo autobusy nie kursują. Lepiej wejdź na szczyt, spędź noc w schronisku na górze, obejrzyj wschód słońca i wróć do Tokio rano następnego dnia.

#231 PostWysłany: 27 Kwi 2015 14:47 

Loty: 563
Kilometry: 1 242 003
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
czas na mój plan:
wylot z WAW w pt wieczór, przylot do Tokio w sob wieczór (ok 18) na Hanedę
sob-pon- zwiedzanie Tokio - okolicy chyba się nie uda, więc chyba muszę skusić się na centrum
wtorek rano - lot do Hiroszimy - zwiedzanie + Miyajima
środa rano -pociąg do Kioto - zwiedzanie
czw - Kioto
pt - Nara
sob-przyjazd do Osaki w godzinach nieznanych :) zwiedzanie
nd - wylot do Polski ok 10 rano

Myslałam o Fuji, ale chyba nie da się :( za wszelkie wskazówki dziękuję

#232 PostWysłany: 04 Maj 2015 21:38 
Awatar użytkownika

witam
do tych co byli lub beda w Kyoto i jada na lotnisko do Osaki, jaki Srodek transportu wybieracie?
autobus czy pociag?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 04 Maj 2015 21:53 

pociąg - pociągi w JPN elegancko działają
 Profil Relacje PM off
ane.wald lubi ten post.

#234 PostWysłany: 04 Maj 2015 21:55 

srebrny
Nie wiem, które lotnisko w Osace masz na myśli (Itami czy Kansai), ale zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku najszybciej i najprościej pociągiem.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 04 Maj 2015 22:15 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Ja z Kansai jechałem pociągiem i to była dobra opcja
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 05 Maj 2015 19:43 

niebieski
kazik_1983 napisał(a):
witam
do tych co byli lub beda w Kyoto i jada na lotnisko do Osaki, jaki Srodek transportu wybieracie?
autobus czy pociag?

pociąg .. wygląda jak metro.

Będąc na lotnisku zaopatrz się w Kansai thru pass, dobra opcja dla turystów, którzy chcą aktywnie zwiedzać.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 09 Maj 2015 09:09 

LKay napisał(a):
lbanka napisał(a):

Nie jest to wykonalne moim zdaniem. Z Tokio dojazd do 5 bazy to jakieś 2-2.5h autobusem. Wspinaczka na szczyt to około 6-7h i zejście około 3-4h, a to wszystko nie licząc postojów na posiłek i odpoczynek. Raczej ciężko zrobić trasę non-stop, a odpoczynek musisz wliczać ze względu na zmianę ciśnienia. Nawet jeśli by Ci się udało, to po 18-19 już i tak nie ma nawet czym wrócić do Tokio, bo autobusy nie kursują. Lepiej wejdź na szczyt, spędź noc w schronisku na górze, obejrzyj wschód słońca i wróć do Tokio rano następnego dnia.

Zgodnie z tym:
http://www.japan-guide.com/bus/fuji_season.html

Można być na miejscu około 9, ostatni bus około 21.
5-7 na wejście, 3-5 na zejście.
Teoretycznie wykonalne, ale czy to nie jest po prostu głupota? :)

Proszę o wasze wrażenia i czasy, jeśli macie do doświadczenie za sobą.

Poszukam oczywiście już istniejących na forach dyskusji np:
http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g2 ... Kanto.html

... co dało mi pomysł, wymieniony w powyższym wątku. Może zacząć wchodzić po południu/wieczorem około 5-6, a wrócić rano?
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 09 Maj 2015 09:37 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
Ja zacząłem wchodzić o 21. O 4 byłem na szczycie-0,5 godziny przed wschodem. Z godziną przerwy po drodze, ponieważ nasz nowo poznany kolega miał objawy choroby wysokościowej. Chwile odczekaliśmy, ale skonczylo sie tym że musiał kupić tlen. Ostatnie 2 godziny pod szczytem było wchodzenie gęsiego. Najlepsze jest to że to nie był szczyt sezonu, tylko niby po sezonie - koncowka września. Nie da się wyprzedzić!

Co do noclegu. Ja bym się tam nie wyspał, pod tymi chatkami ludzie robią sobie przerwy i głośno rozmawiają. Poza tym cena jest kosmiczna. Nie jest to też schronisko takie do jakich jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. To jest taka buda na zboczu, gdzie śpi się na ziemi, kilka metrów od ścieżki wiodącej na szczyt.

Myślę, że wschód jest bardzo atrakcyjny i warto go zobaczyć. Jak już będziesz na szczycie nie zakotwiczaj od razu przy takiej dużej chatce gdzie sprzedają pamiątki i wypalają znaczki na tych śmiesznych kijkach, tylko przejdź kawałek dalej pod taką małą bramę tori, troszkę na wzniesieniu. Będziesz miał większy luz i lepszy widok na wschód i krater. Zejście zajęło mi 2 godziny (ale to dlatego, że za długo posiedziałem na górze i musiałem się spieszyć na autobus).

Jeżeli nie czujesz się na siłach to daj sobie więcej czasu i na spokojnie się wdrapuj. Na zejście 3-4 godziny. Co do choroby wysokościowej to sam czułem jej objawy. Jednak rano startowałem z Yokohamy gdzie wysokość n.p.m. jest 0, a wchodzimy na 3700 ponad w jeden dzień. Powyżej 3200 ciężej się oddycha, szybciej się męczysz i mnie zaczęła trochę boleć głowa. Moja dziewczyna miała to samo tylko jej głowa bardziej dokuczała. Przeszło nam na samej górze, jak już trochę odpoczęliśmy.

Zdecydowanie polecam, jest jedno z najlepszych doświadczeń w Japonii
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Przyznam, że sam nigdy się nie wspinałem, więc to co napiszę nie będzie poparte moim doświadczeniem.:-) Ale zwróćcie uwagę, że na szczyt Góry Fudżi jest dostęp z wielu stron, które różnią się od siebie zarówno długością wspinaczki jak i dojazdu z Tokio. I co ciekawe, okazuje się, że teoretycznie najbardziej bezpośrednia trasa tj. dojazd autokarem z Shinjuku i wejście na szczyt szlakiem Yoshida wcale nie jest najszybsze. Z tego co udało mi się ustalić, najwięcej czasu można zaoszczędzić wsiadając w Tokaido Shinkansen do Shin-Fuji, potem autokar i wejście szlakiem Fujinomiya - zarówno wspinaczka jak i dojazd są najkrótsze, nie ma też ryzyka, że autokar utknie w korku w Tokio.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 09 Maj 2015 15:28 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
Ja wchodziłem od Kawaguchiko 5th station. Autobusem z Shinjuku tam dojechałem bezpośrednio.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość