Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 10 Maj 2015 12:50 
Awatar użytkownika

Zbaczając odrobinę z wątku o Fuji proszę o wskazówki w takim temacie-
Zastanawiam się czy ma sens połączenie jednodniowe takich punktów:
1. Nara i Zamek Himeji- wystarczy po pół dnia tu i pół tu z bazą wypadową w Kioto?
2. Pięć Jezior- i czy po drodze do Takayama tego samego dnia da się zaliczyć Dolinę Kiso? a może na Takayame wystarczy pół dnia i zrobić Dolinę Kiso następnego dnia rano a Takayama popołudniu żeby nie tracić cennych godzin z dnia pod Fuji ?
3. Po drodze z Takayama do Kanazawa chcemy zrobić Shirakawa-go i Gokayama - z tego co wiem to te trasy autobusami- czy ma to sens w jeden dzień?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#242 PostWysłany: 10 Maj 2015 13:25 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
Mogę tylko pomóc z jedynką. Himeji sam odwiedziłem w pół dnia i myślę, że to optymalny czas jeżeli jesteś zainteresowany tylko zamkiem. Jeżeli chodzi o Nare to trochę szkoda spędzić tam tylko pół dnia. Na sam przejazd z Kyoto do Nary lub Himeji trzeba liczyć godzinę + przejazd z Nary to Himeji lub w drugą stronę około 2 godzin.

Aczkolwiek jest to do zrobienia. Mój pomysł:
1) Znajdź jakąś mapke Nary w necie, żebyś miał zaznaczone te punkty, o których będę pisał. Ze stacji metra idziesz do Nandaimon Gate, następnie Todai-ji, dalej do Nigatsudo i Sangatsuda, następnie w dół do Kasuga Taisha. Niedaleko można zobaczyć Ni-no-Tori i Ichi-no-Tori, w drodze powrotnej na stację Kofukuji Pagoda. Jak dla mnie to jest większość ciekawych rzeczy w Narze. Poczytaj więcej może dla Ciebie znajdzie się coś jeszcze. Do Todai-ji z dworca, na którym ja wysiadłem, było 45 minut na piechote - droga była ciekawa ze względu na kręcące się daniele. Są dwa dworce w Narze i tu i tu dojeżdżają pociągi z Kyoto, trzeba się upewnić którym wylądujesz. Najsensowniej byłoby się znaleźć w Todai-ji jakoś zaraz po otwarciu (7:30 April-September) żebyś miał jak najwięcej czasu.
2) Jedziesz najkrótszą drogą z Nary do Himeji, pewnie z przesiadką w Osace. Liczmy na to 2 godziny
3) W Himeji 1-2 km od dworca idąc cały czas prosto z widokiem na zamek,z tego co pamiętam, znajduje się zamek. Na wszystko myślę 3-4 godziny. Czynny do 18 (April-August).
4) Wieczorem powrót do Kyoto. Polecam spacerek po Gion ;)

Po napisaniu tego stwierdzam, że jest to wykonalne i może dużo nie stracisz, bo z perspektywy czasu pamiętam tylko Himeji Castle, Todai-ji i daniele.

To jest zaczerpnięte z mojego planu w Evernocie z 2013 roku. Ja zrobiłem to trochę inaczej i miałem więcej czasu. Upewnij się co do godzin otwarcia aktualnych, a trasy pociągowe na stronie Hyperdia.
 Profil Relacje PM off
olgierd79 uważa post za pomocny.

#243 PostWysłany: 10 Maj 2015 13:36 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Jestem podobnego zdania co do zamku Himeji Spokojnie wystarczy Ci pół dnia na niego Mi to zdecydowanie wystarczyło
Co do Nara też jest taka mozliwość jakby się chciało na szybkiego zobaczyć ale jeden dzień jest bardziej optymalny biorąc jeszcze przejazdy tam i z powrotem z Kioto i do zamku himeji Co do Nara oprócz licznych świątyń mi podobało się też wejście i widoki z góry Wakakusayama
W Shirakawa-go byłem na wyciecze z Takayama bo cenowo chyba wychodziło taniej niż jakbym pojechał transportem publicznym
Tu masz rozkład busów
http://www.nouhibus.co.jp/english/shira ... azawa.html
Ja korzystałem z tej opcji
http://tour.j-hoppers.com/
 Profil Relacje PM off

#244 PostWysłany: 10 Maj 2015 18:46 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Witam:)Wybieram sie w listopadzie do Japonii i chcialbym sie was spytac w pomocy ulozenia planu podrozy.Wstepnie wyglada tak:
12.11-Rano przylot do Tokio.Mysle nad samolotem albo pociagiem wieczornym do Hiroshimy.
13.11-Miyajima
14.11-Hiroshima i okolice.Wieczorny pociag lub samolot do Kioto.
15.11-Kioto i wieczorny wyjazd zwiedzic Osake
16.11-Kioto.Samolot lub pociag wieczorny do Tokio.
17.11-Tokio
18.11-Tokio
19.11-wylot o 16
W listopadzie dni sa krotkie wiec zalezy mi na dziennym zwiedzaniu a nocnym podrozowaniu.Wybrac loty(jakies low costy) czy moze pociag?Passa raczej chyba nie oplaca sie brac??Z gory dziekuje za wszelka pomoc:)

#245 PostWysłany: 10 Maj 2015 18:56 

niebieski
lukste9 napisał(a):
Witam:)Wybieram sie w listopadzie do Japonii i chcialbym sie was spytac w pomocy ulozenia planu podrozy.Wstepnie wyglada tak:
12.11-Rano przylot do Tokio.Mysle nad samolotem albo pociagiem wieczornym do Hiroshimy.
13.11-Miyajima
17.11-Tokio
18.11-Tokio
19.11-wylot o 16
W listopadzie dni sa krotkie wiec zalezy mi na dziennym zwiedzaniu a nocnym podrozowaniu.Wybrac loty(jakies low costy) czy moze pociag?Passa raczej chyba nie oplaca sie brac??Z gory dziekuje za wszelka pomoc:)

Plan jak na taki krótki okres w porządku choć ja jednak w Twoim przypadku zdecydowałbym się na zakup jr pass an tydzień Sama podróż z Tokyo do Hiroshimy pociągiem kosztuje prawie 100 euro shikansenem a na pewno chodzi Ci o szybkie przemieszczanie się między miastami
 Profil Relacje PM off
lukste9 uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 10 Maj 2015 19:29 

Zależy na jakim lotnisku lądujesz, jeżeli np. na Naricie to wyskok do Tokyo i z powrotem na lotnisko będzie bardzo drogi bez JR passa. Z tego co widzę bilety Toky-Hiroshima są w jakiejś chorej cenie, więc pozostaje Ci pociąg. Ew. przelot Peach'em do Osaki za 130-150 zł widzę jest. Ale z Osaki do Hiroshimy pociągiem to jakieś 150-200 zł, autobus nocny 80-100 zł (nie polecam)
13.11-Miyajima ok
17.11-Tokio
18.11-Tokio
19.11-wylot o 16

Moim zdaniem JR pass na 7 dni, aktywujesz na lotnisku w Tokyo pierwszego dnia. Sprawdzałem przykładowo dla godziny 11 z Narity jedziesz Narita Express (za darmo) około godziny do Shinagawa. Przesiadasz się na shinkansena do Himeji - 3,5 godziny. W Himeji przesiadka na drugiego shinkansena i w godzinkę jesteś w Hiroshimie. Całość potrwa 6,5-7 h (cały ten przejazd to około 400 zł bez JR passsa)

Niestety twój wyjazd trwa 8 dni, więc ostatniego dnia będziesz musiał zapłacić za komunikację po mieście i za dojazd na lotnisko. (50-70 zł zależnie od miejsca noclegu, jeżeli chcesz Narita Express. Może są wolniejsze tańsze opcje.)
Ew. możesz pokombinować samolot Tokyo-Osaka (150 zł) i powrót tak samo. Ale czy wjdzie to taniej niż z passem? Wątpię. A komfort podróżowania jest zupełnie inny.
 Profil Relacje PM off
lukste9 uważa post za pomocny.

#247 PostWysłany: 10 Maj 2015 19:34 

srebrny
Ja bym sobie odpuścił Hiroshimę przy tak krótkim pobycie. Do Hiroshimy nic taniego nie lata, a za pociąg zapłacisz tyle ile wyniesie cała reszta wydatków na transport na kolejne dni. Lepiej skoczyć samolotem do Osaki i skupić się na obszarze między Osaką a Tokio.
 Profil Relacje PM off
lukste9 lubi ten post.

#248 PostWysłany: 10 Maj 2015 19:40 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Przylatuje do Narity.To nie obedzie sie bez JR Passa:)Plan jest do zrealizowania bez zbytniego biegania chyba coo??Noclegi w Tokio zamierzam wziasc niedaleko stacji Shinjuku:)

#249 PostWysłany: 10 Maj 2015 19:56 

Wszystko zależy od tego co chcesz zobaczyć. Dla jednego 1 dzień w Kyoto wystarczy, bo zobaczy Gion i Kinkakuji, dla drugiego tydzień będzie mało :) Wypisz miejsca, które chcesz zobaczyć, a będzie można coś więcej powiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 10 Maj 2015 20:13 
Awatar użytkownika

misha101 napisał(a):
Mogę tylko pomóc z jedynką. Himeji sam odwiedziłem w pół dnia i myślę, że to optymalny czas jeżeli jesteś zainteresowany tylko zamkiem. Jeżeli chodzi o Nare to trochę szkoda spędzić tam tylko pół dnia. Na sam przejazd z Kyoto do Nary lub Himeji trzeba liczyć godzinę + przejazd z Nary to Himeji lub w drugą stronę około 2 godzin.

Aczkolwiek jest to do zrobienia. Mój pomysł:
1) Znajdź jakąś mapke Nary w necie, żebyś miał zaznaczone te punkty, o których będę pisał. Ze stacji metra idziesz do Nandaimon Gate, następnie Todai-ji, dalej do Nigatsudo i Sangatsuda, następnie w dół do Kasuga Taisha. Niedaleko można zobaczyć Ni-no-Tori i Ichi-no-Tori, w drodze powrotnej na stację Kofukuji Pagoda. Jak dla mnie to jest większość ciekawych rzeczy w Narze. Poczytaj więcej może dla Ciebie znajdzie się coś jeszcze. Do Todai-ji z dworca, na którym ja wysiadłem, było 45 minut na piechote - droga była ciekawa ze względu na kręcące się daniele. Są dwa dworce w Narze i tu i tu dojeżdżają pociągi z Kyoto, trzeba się upewnić którym wylądujesz. Najsensowniej byłoby się znaleźć w Todai-ji jakoś zaraz po otwarciu (7:30 April-September) żebyś miał jak najwięcej czasu.
2) Jedziesz najkrótszą drogą z Nary do Himeji, pewnie z przesiadką w Osace. Liczmy na to 2 godziny
3) W Himeji 1-2 km od dworca idąc cały czas prosto z widokiem na zamek,z tego co pamiętam, znajduje się zamek. Na wszystko myślę 3-4 godziny. Czynny do 18 (April-August).
4) Wieczorem powrót do Kyoto. Polecam spacerek po Gion ;)

Po napisaniu tego stwierdzam, że jest to wykonalne i może dużo nie stracisz, bo z perspektywy czasu pamiętam tylko Himeji Castle, Todai-ji i daniele.

To jest zaczerpnięte z mojego planu w Evernocie z 2013 roku. Ja zrobiłem to trochę inaczej i miałem więcej czasu. Upewnij się co do godzin otwarcia aktualnych, a trasy pociągowe na stronie Hyperdia.

Dzięki za odpowiedź...
No właśnie się zastanawiam czy warto po Nara biegać z wywieszonym językiem żeby zdążyć do Himeji. Ogólnie raczej mam tak że nie lubie biegać i zaliczać a raczej spokojnie się podelektować ;) do tego ta trasa między nimi 2 godziny a biorąc pod uwagę dostanie sie na dworce i z nich do celu to pewnie 3godziny... A ten Zamek Himeji naprawdę warto? wiem że pytanie głupie bo warto wszystko albo chociaż większość ale tak jak napisałem- zawsze coś kosztem czegoś... czytałem też że Zamek zamykają o 16ej bo my lecimy wrzesień/pażdziernik więc chyba tym trudniej to ogarnąć no i szkoda tej Nary...

-- 10 Maj 2015 20:26 --

sebastianp79 napisał(a):
Jestem podobnego zdania co do zamku Himeji Spokojnie wystarczy Ci pół dnia na niego Mi to zdecydowanie wystarczyło
Co do Nara też jest taka mozliwość jakby się chciało na szybkiego zobaczyć ale jeden dzień jest bardziej optymalny biorąc jeszcze przejazdy tam i z powrotem z Kioto i do zamku himeji Co do Nara oprócz licznych świątyń mi podobało się też wejście i widoki z góry Wakakusayama
W Shirakawa-go byłem na wyciecze z Takayama bo cenowo chyba wychodziło taniej niż jakbym pojechał transportem publicznym
Tu masz rozkład busów
http://www.nouhibus.co.jp/english/shira ... azawa.html
Ja korzystałem z tej opcji
http://tour.j-hoppers.com/

Dzięki za odpowiedź :)
A czy w Shirakawa-go baza noclegowa jakaś jest? Czy lepiej to potraktować jako krótki przystanek na trasie do Kanazawa? A może coś jeszcze w okolicy (poza Gokayama, które też planujemy). Albo zostać w Shirakawa-go i wieczorem machnąć sobie jakiś Onsen :) Czy w tym trójkącie Takayama, Shirakawago, Kanazawa też trzeba bukować noclegi wcześniej jak w Tokio i Kioto żeby byly i żeby było taniej? Czy może można te miejsca zrobić 'na żywca' w zależności gdzie nam będzie chciało się dłużej zostać i z noclegami problemy nie będzie (w październiku) ?
Czyli problemów z transportem między tymi miejscami nie ma? A duże te różnice w cenie biletów? Może warto podłączyć się do wycieczki i na miejscu się odłączyć ? :) a może są jakieś bilety dwu lub trzy dniowe autobusowe Takayama- Kanazawa otwarte żeby więcej zobaczyć...
No i jeszcze pytanie dodatkowe o ile się orientujesz- chcieliśmy do Takayama dojechać bezposednio spod Fuji ale pociągami mi pokazuje ze to trasa kilka godzin bo jedzie się przez Tokio :) a do tego z Tokio na Nagoya większość Shinkansenów to według nazwy te na które nie działa JRP :/ Czy może jakieś busy bezpośrednio z Kawaguci-ko pod Fuji to Takayamy się znajdą?

Ostatnio edytowany przez olgierd79, 10 Maj 2015 20:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 10 Maj 2015 20:41 

olgierd79 napisał(a):
Dzięki za odpowiedź...
No właśnie się zastanawiam czy warto po Nara biegać z wywieszonym językiem żeby zdążyć do Himeji. Ogólnie raczej mam tak że nie lubie biegać i zaliczać a raczej spokojnie się podelektować ;) do tego ta trasa między nimi 2 godziny a biorąc pod uwagę dostanie sie na dworce i z nich do celu to pewnie 3godziny... A ten Zamek Himeji naprawdę warto? wiem że pytanie głupie bo warto wszystko albo chociaż większość ale tak jak napisałem- zawsze coś kosztem czegoś... czytałem że Zamek zamykają o 16ej ale skoro piszesz że 18 to tyle lepiej... tylko szkoda mi tej Nary.

Himeji jest największy w JPN z tego co pamiętam. Widziałem Himeji, Osaka, Hiroshima Castle - wszystkie warto, nie zajmuje to dużo czasu, a robią wrażenie. Mnie się bardzo podobało, ale to kwestia bardzo indywidualna, więc ciężko powiedzieć ;) Ta informacja, że o 18 to jest z jakiś moich notatek. Musisz sprawdzić na oficjalnej stronie albo na miejscu spytać w hotelu dzień wcześniej, to się zmienia z roku na rok. Możesz też to rozłożyć na dwa dni. Pierwszego dnia rano Himeji, wracasz do Kyoto i zwiedzasz (ja po Himeji pojechałem do Inari). Następnego dnia rano Nara i sam wyczujesz kiedy chcesz wracać. Obydwa miejsca mają swój wyjątkowy klimat i są to takie typowe must-see w Japonii. Musisz zapytać sam siebie, co Ciebie interesuje, i czego nie będziesz żałował.

Ostatnio edytowany przez misha101, 10 Maj 2015 20:44, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#252 PostWysłany: 10 Maj 2015 20:42 

niebieski
Nie wiem czy jest jakaś baza noclegowa w Shirakawa-go ale w okolicy na pewno coś by się znalazło Raczej potraktował bym to jako krótki przystanek Do zobaczenia miasteczko z góry z platformy widokowej a po samym miasteczku wg mnie ciężko dłużej niż godzina spacerować :)
Transport z Takayamy wycieczką a publicznym nie różnił się bardzo cenowo Było to chyba 400 yen na korzyść wycieczki tyle że wracała ona do Takayamy a Wyy chcecie jechać dalej więc dla Was się kalkuluje raczej transport publiczny
Do Takayamy jechałem pociągiem przez Nagoya miałem jr pass Nie kojarze żadnego autobusu spod Fuji do Takayamy Więc wchodzi w grę pociąg lub możesz pokombinować coś z tymi autobusami
http://willerexpress.com/en/
Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 10 Maj 2015 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@ olgierd79

Zobaczenie wszystkich 3 zabytkowych wiosek Shirakawa-go i Gokayama w ciągu jednego dnia co prawda jest możliwe, ale wymaga bardzo precyzyjnego planowania z uwagi na rzadkie i nieskoordynowane połączenia między wioskami. Ostatecznie z Gokayamy można zrezygnować. Noclegi są możliwe w zabytkowych chatach, ale raczej nie na kieszeń turystów o niedużym budżecie.

Autokary z Tokio do Takayamy przejeżdżają w okolicach Góry Fudżi, ale nie mają tam żadnych przystanków pośrednich. Jeżeli koniecznie chcesz przebyć autokarem trasę, o którą pytasz, musisz najpierw pojechać spod Góry Fudżi do Matsumoto (2,5h, jest ciekawy zamek do zobaczenia), a potem przesiąść się na autokar do Takayamy (kolejne 2,5h).
 Profil Relacje PM off

#254 PostWysłany: 10 Maj 2015 21:32 
Awatar użytkownika

Aso napisał(a):
@ olgierd79

Zobaczenie wszystkich 3 zabytkowych wiosek Shirakawa-go i Gokayama w ciągu jednego dnia co prawda jest możliwe, ale wymaga bardzo precyzyjnego planowania z uwagi na rzadkie i nieskoordynowane połączenia między wioskami. Ostatecznie z Gokayamy można zrezygnować. Noclegi są możliwe w zabytkowych chatach, ale raczej nie na kieszeń turystów o niedużym budżecie.

Autokary z Tokio do Takayamy przejeżdżają w okolicach Góry Fudżi, ale nie mają tam żadnych przystanków pośrednich. Jeżeli koniecznie chcesz przebyć autokarem trasę, o którą pytasz, musisz najpierw pojechać spod Góry Fudżi do Matsumoto (2,5h, jest ciekawy zamek do zobaczenia), a potem przesiąść się na autokar do Takayamy (kolejne 2,5h).

Dzięki za odpowiedź...
Chodzi mi o jeden dzień na Takayama, jeden na Shirakawago+ Gokayama i jeden na Kanazawa- te 3 dni nie chcemy gonić tylko trochę odsapnąć. I w każdym z tych miejsc zanocować przy czym np. w oklicach Shirakawago w jakimś Onsenie. Budżet mamy chyba średni ale nie nastawiamy się na jak najtaniej za wszelką cenę więc jak możesz w przybliżeniu podać ile taki nocleg kosztuje to będę wdzięczny- z Onsenu choc raz podobno warto skorzystać więc może tam będzie kaurat spokojniej i fajniej niż w większych miastach.
I czy w tej okolicy też warto bukować noclegi wcześniej bo taniej i pewniej czy może tu można sobie pozwolić na szukanie na żywo noclegów w zależności od tego gdzie się bardziej spodoba ?
No i może są jakieś 3 dniowe pass'y na busy po tej okolicy?

Nie chcę koniecznie autokarem tylko wydaje mi się że pociagiem nie ma za bardzo rozsądnie jak- po prostu po Pięciu jeziorach wolałbym nie wracać się do Tokio tylko pojechać czymkolwiek do Takayamy.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 10 Maj 2015 22:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wspomniałem, Shirakawa-go i Gokayama w jeden dzień, to bardzo napięty program i raczej już nic się nie upchnie. W Shirakawa-go co prawda można się wykąpać w łaźni, ale nie jest to typowy onsen. Najbliższy tradycyjny onsen to Hirase Onsen (ok. 12 km na południe). Typowo miasteczka z gorącymi źródłami zapewniają noclegi, ale równie dobrze z onsenu mogą korzystać goście, którzy nie mają zamiaru się zatrzymywać.

Wszystkie tradycyjne formy zakwaterowania tj. onseny, świątynie czy zabytkowe chaty niewątpliwie są ciekawe i klimatyczne, ale należą do dość kosztownych. Typowe ceny zaczynają się od kilkunastu tysięcy jenów za noc.

Co do przejazdu z rejonu Pięciu Jezior do Takayamy, to pomimo pozornej bliskości trasa prowadzi przez wysokie góry i nie da się jej szybko pokonać. Nie wiem jak podzieliłeś sobie plan na poszczególne dni, ale moim zdaniem powinieneś rozważyć różne warianty. Powrót z Pięciu Jezior do Tokio niekoniecznie jest złym pomysłem. Ponadto z Tokio można się szybko przedostać do Kanazawy (Hokuriku Shinkansen), więc zastanów się czy nie lepiej pojechać do Shirakawa-go i Takayamy od drugiej strony.

O buspassach i railpassach możesz poczytać tutaj:
http://www.japan-guide.com/e/e5953.html
 Profil Relacje PM off

#256 PostWysłany: 10 Maj 2015 22:33 
Awatar użytkownika

sebastianp79 napisał(a):
Nie wiem czy jest jakaś baza noclegowa w Shirakawa-go ale w okolicy na pewno coś by się znalazło Raczej potraktował bym to jako krótki przystanek Do zobaczenia miasteczko z góry z platformy widokowej a po samym miasteczku wg mnie ciężko dłużej niż godzina spacerować :)
Transport z Takayamy wycieczką a publicznym nie różnił się bardzo cenowo Było to chyba 400 yen na korzyść wycieczki tyle że wracała ona do Takayamy a Wyy chcecie jechać dalej więc dla Was się kalkuluje raczej transport publiczny
Do Takayamy jechałem pociągiem przez Nagoya miałem jr pass Nie kojarze żadnego autobusu spod Fuji do Takayamy Więc wchodzi w grę pociąg lub możesz pokombinować coś z tymi autobusami
http://willerexpress.com/en/
Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś inny pomysł

Ale do Takayama przez Nagoya jechałeś pociągiem na JR pass z Tokio? Bo z tego co widzę w rozkładach to z Tokio do Nagoya jedzie głównie ten Shinkansen na który JR nie obowiązuje... jakis w środku dnia jest taki co JR obowiązuje ale traci się większość dnia na to :/ wszystko kurcze mam juz prawie obcykane ale ten etap widzę nawet na zagranicznych forach jest trudny do rozwiązania... jak by dało się tą trasę Tokio do Nagoya łatwo pokonać to mogę do Tokio wrócić na noc i rano ruszyć do Nagoya/Takayama ale pod warunkiem że szybko czyli Shhinkansenem na JR pass :)
I może coś jeszcze podpowiesz o rezerwowaniu noclegów w okolicy Takayama- Kanazawa- trzeba wcześniej żeby było taniej i na pewno (jak w większych miastach) czy można ryzykować i szukać na miejscu?

-- 10 Maj 2015 22:42 --

Aso napisał(a):
.
Co do przejazdu z rejonu Pięciu Jezior do Takayamy, to pomimo pozornej bliskości trasa prowadzi przez wysokie góry i nie da się jej szybko pokonać. Nie wiem jak podzieliłeś sobie plan na poszczególne dni, ale moim zdaniem powinieneś rozważyć różne warianty. Powrót z Pięciu Jezior do Tokio niekoniecznie jest złym pomysłem. Ponadto z Tokio można się szybko przedostać do Kanazawy (Hokuriku Shinkansen), więc zastanów się czy nie lepiej pojechać do Shirakawa-go i Takayamy od drugiej strony.

O buspassach i railpassach możesz poczytać tutaj:
http://www.japan-guide.com/e/e5953.html

I właśnie o to mi chodziło... nie pomyślałem o takiej opcji :) a jeśli jest to za chwilę to sprawdzam- i później z Takayamy do Kioto już łatwiej :)

-- 10 Maj 2015 22:52 --

no i sprawdziłem- opcja ogólnie lepsza i łatwiejsza niż inne ale z Takayamy do Kioto też łatwo nie jest bo żeby było łatwo to wskakuje Shinkansen Nozomi, na który JR nie działa...
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 11 Maj 2015 02:51 
Awatar użytkownika

niebieski
W wyszukiwaniach Hyperdii musisz po prostu wyłączyć opcję Nozomi/Mizuho/Hayabusa (ale zostawić opcję wyżej Bullet Train /Shinkansen/) a już dla całkowitej pewności, że nie doda Ci jakiegoś pociągu prywatnego przewoźnika (na tej trasie nie ma takiej opcji ale na innych jak najbardziej) wyłączyć też opcję Private Railway.

Wszystko to robisz wciskając "More Options" powyżej przycisku "Search" jak na poniższym screenie.
Załącznik:
hyperdia.jpg
hyperdia.jpg [ 104.7 KiB | Obejrzany 1761 razy ]
 Profil Relacje PM off

#258 PostWysłany: 11 Maj 2015 07:43 

niebieski
@ olgierd79
Do Takayama jechalem przez Nagoya ale z Kioto Wracałem z Takayama przez Nagoya do Tokyo i w jedną ani w drugą stronę nie miałem problemu z pociągiem
W Takayama rezerwowałem wcześniej nocleg Spałem w K's House Takayama Były miejsca wolne w hostelu po moim przyjeździe więc chyba nie było by problemu z szukaniem czegoś na miejscu
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 11 Maj 2015 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 689 410
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Ja planuję do Kanazawy jechać z Tokio lub Nagano shinkansenem. Następnie jest autobus do obu miejscowości:
http://www.japan-guide.com/bus/shirakawago.html
Trochę drogo wychodzi, szczególnie krótszy odcinek Shirakawago - Takayama (2470 JPY).
Tylko potem chciałbym dotrzeć w okolice wiosek Tsumago i Magome i przejść się z jednej do drugiej ale chyba najlepszą opcją będzie zrobić to przez Nagoję.
Stworzyłem zresztą mapę miejsc, które planuję zwiedzić podczas listopadowego pobytu w JP. Może komuś się przyda.
Załącznik:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 229.51 KiB | Obejrzany 1682 razy ]

Załącznik:
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg [ 87.23 KiB | Obejrzany 1682 razy ]

Z tym, że będę musiał coś jeszcze wyciąć bo w 15 dni będzie ciężko zdążyć.

#260 PostWysłany: 11 Maj 2015 09:00 
Awatar użytkownika

srebrny
w 15 dni taka trasa , to chyba po tylko by maznąć sprajem "i was here" bo na nic innego nie będzie czasu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
wojtkow lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość