Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:42 

Aso napisał(a):
@ PodróżNick
Czy wiecie, że od 29.04 do 05.05 wypada tzw. "Golden Week" (seria świąt narodowych, które układają się w tydzień wolnego)? Jest to okres gwałtowanie zwiększonej aktywności turystycznej. Planując Wasz wyjazd, weźcie pod uwagę, że w pobliżu tych dni będzie trudniej o noclegi, a wszystkie środki transportu będą po brzegi wypełnione ludźmi.

dziękuję bardzo za odpowiedź. tak, czytaliśmy. prawdopodobnie dlatego w tym okresie były tańsze bilety do Japonii bo mało kto będzie chciał jechać do dwukrotnie bardziej zatłoczonego Tokio, gdzie wszystko prawdopodobnie będzie droższe w tym czasie. Ale o tym dowiedzieliśmy się dopiero niedawno - trudno, damy radę :) Mimo wszystko bez trudu znaleźliśmy wiele hoteli w okolicach 200 zł za pokój dwuosobowy. Nie zamierzam spędzać czasu w hotelu poza spaniem, więc standard nie musi być mega kosmiczny :) wystarczy czysta pościel, czysta łazienka, względnie lodówka w pokoju. ot podstawy :) czytałem, że nawet za 100 zł ludzie znajdowali ciekawe pokoje, co prawda nie w centrum ale mi nie zależy na centrum tylko żeby blisko do stacji metra było. gdzie zatem najlepiej szukać?

Aso napisał(a):
Gorące źródła w Nikko. Czy na pewno mieliście na myśli Nikko (a może chodziło np. o Hakone... )? W Nikko istotnie są gorące źródła, ale raczej są mało znane i nie uchodzą za szczególnie ciekawe. A ponadto dojazd do nich jest bardzo zawiły, kosztowny i nieprzygotowany na turystów zagranicznych.

hmmm dobre pytanie. P prostu czytajac o JAponii natrafiliśmy na tekst traktujący o gorących źródłach w tamtym rejonie. Dzięki, że powiedziałeś w czym rzecz. Czy w takim razie te na Hakoneo są czynne dla turystów? Pytam bo nigdzie o tym nie wyczytałem w tamtym rejonie.

Aso napisał(a):
Odradzam dojazd na Hokkaido drogą lądową o ile nie zamierzacie zatrzymywać się nigdzie po drodze. Zdecydowanie obstawiałbym samolot. W pierwszych dniach maja przewidywana jest pełnia kwitnienia w Sapporo i Hakodate. Miejcie jednak świadomość, że poza kwitnieniem, miasta Hokkaido nie mają za wiele do zaoferowania. Jeżeli naprawdę macie ochotę wybrać się akurat tam, to przedłużyłbym nieco pobyt, żeby odwiedzić jakieś parki narodowe.

tak, jeden z kolegów z forum już nas sprostował i lecimy tam samolotem prosto z lotniska. Faktycznie poza wisienkami i wulkanami niewiele tam jest - jednak te kwitnące wiśnie... nie odpuścimy tematu :)

Aso napisał(a):
Dopiero gdy ustalicie bardziej szczegółowy plan działania z rozplanowaniem ewentualnych lotów, będzie można stwierdzić na ile zdołacie wykorzystać potencjał Japan Rail Pass. W obecnej fazie planowania nie jest to jednoznaczne czy będzie uzasadnionym zakup Passa. Polecam również bardziej dokładne wgryzienie się w problematykę dojazdów - niestety nie wszystkie są tak proste jak to wynika z ostatniej wersji Waszego planu.

w zasadzie to jest już szczegółowy plan lotów. o 14:25 mamy przylot do Tokio i z tego co pamiętam w okolicach 18:00 do Sapporo. Z Sapporo do Tokio wylot następnego dnia po południu. Wylot do kraju ostatniego dnia o 9:25. więc wszystkie loty szczegółowo są już zaplanowane. Czyli JR odpalimy drugiego dnia i do ostatniego nam wystarczy.

chyba, że masz lepszy pomysł? wiem, że po Tokio można się poruszać zdecydowanie taniej na całodniowych biletach po 25 zł/os na wszystkie linie metra. Dlatego ciągle zastanawiam się jak to przeorganizować żeby było najbardziej optymalnie.

Aso napisał(a):
Nie lubicie świątyń... Zgadzam się ze stwierdzeniem, że każdy sam najlepiej czuje, co będzie mu się podobać. Ale zalecałbym rozsądnie do tego podchodzić. W zależności od tego gdzie pojedziecie, znajdziecie innego rodzaju miejsca oddające charakter danego kraju. W Japonii to świątynie są jednym z najważniejszych elementów dziedzictwa kulturowego. I choć tylko o pewnej liczbie najbardziej okazałych można powiedzieć, że z całą pewnością zasługują na uwagę, to uważam, że jeżeli nie spróbujecie odnaleźć czegoś interesującego również w tym aspekcie Japonii, w dużym stopniu pozbawi to głębi Waszą podróż.

Dodaliśmy te punkty - przekonały nas wpisy użytkowników na forum. Zarówno w Kyoto jak i w pozostałych miejscach. Na pewno część świątyń zobaczymy.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#202 PostWysłany: 15 Kwi 2015 17:51 
Awatar użytkownika

niebieski
PodróżNick napisał(a):
wiem, że po Tokio można się poruszać zdecydowanie taniej na całodniowych biletach po 25 zł/os na wszystkie linie metra.

Bilety 1-dniowe:

Wszystkie linie Tokyo Metro: ¥600
Wszystkie linie Tokyo Metro + Toei Metro: ¥1000
Tokyo Combination Ticket (Tokyo Metro + Toei Metro + linie JR /np. Yamanote/ na terenie Tokyo): ¥1590
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Jesteście pewni, że nie chcecie obejrzeć na Hokkaido niczego poza Sapporo? Moim skromnym zdaniem to marnotrawstwo ładować tyle kasy, żeby lecieć tylko w to jedno miejsce. Polecam rozważyć Hakodate, choć myślę, że parki narodowe również mogłyby Was zaciekawić, jeżeli lubie atrakcje o charakterze przyrodniczym. Zwróćcie uwagę, że na Hokkaido jest kilka lotnisk z bezpośrednimi połączeniami z Tokio. Ponadto wracając z Sapporo można polecieć od razu do Osaki, Hiroshimy czy nawet Fukuoki.

Co do noclegów, ja zawsze wybieram te bardziej budżetowe rozwiązania. W przypadku Tokio, mogę doradzać tylko w sprawie hosteli.:-)
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 15 Kwi 2015 18:50 

Aso napisał(a):
Jesteście pewni, że nie chcecie obejrzeć na Hokkaido niczego poza Sapporo? Moim skromnym zdaniem to marnotrawstwo ładować tyle kasy, żeby lecieć tylko w to jedno miejsce.

Masz rację, dlatego z pewnością nie tylko Sapporo. Na zarysie planu jest na razie tyko to miejsce jako miejsce lądowania. Natomiast nie specjalnie zależy nam na innych atrakcjach niż kwitnące wisienki :) no może jeszcze ze dwa wulkany. czytałem, że niektóre rosną 20 cm na rok i niektórzy mają je na podwórkach w tamtych okolicach :) także na pewno nie skończy się na jednym miejscu.

Jeszcze mam pytanie za 100 pkt - które z atrakcji w zaplanowanych miastach trzeba bukować wcześniej a na które już nie mam szans? Bo czytałem, że niektóre trzeba z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem bukować.
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 15 Kwi 2015 19:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Uspokajam, że żadne z najbardziej znanych atrakcji nie wymagają wcześniejszych rezerwacji. Warto jedynie wiedzieć, że rezerwacje mogą się przydać na niektóre autokary (np. te z Tokio w okolice Góry Fudżi).

Jeżeli chodzi o miejsca, w które wymagane są rezerwacje, to najbardziej popularne są obiekty nadzorowane przez Agencję Dworu Cesarskiego (m.in. Pałace Cesarskie w Tokio i Kioto - ale można odpuścić, oba są mało porywające). Z innych miejsc przychodzi mi do głowy np. Muzeum Ghibli, Kokedera w Kioto i zwiedzanie fabryk samochodów.
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 15 Kwi 2015 19:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Aso napisał(a):
Warto jedynie wiedzieć, że rezerwacje mogą się przydać na niektóre autokary (np. te z Tokio w okolice Góry Fudżi).

http://highway-buses.jp
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:22 

PodróżNick napisał(a):

nie za bardzo rozumiem ten proceder :) czyli w takim na przykład seven11 kupuję/pożyczam(?) kartę i na koniec oddaję? a jeśli nie wrócę w to samo miejsce? :)

Proste - zamawiasz przez internet u pośrednika, np. tego z którego ja korzystałem, z odbiorem na lotnisku lub hotelu i jak dojdziesz do ostatniego dnia wynajmu, wrzucasz cały kram jaki dostałeś do koperty, jaką dostałeś, zaklejasz i wrzucasz do dowolnej skrzynki pocztowej. Koperta jest zaadresowana i opłacona. Ja oddałem na lotnisku.

Możesz też pójść do wypożyczalni na lotnisku (hala wylotów, jest kilku pośredników na Naricie) i możesz tam załatwić formalności, ale prościej chyba przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:35 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
2 dni na rejon Kioto-Osaka to drastycznie malo. Widze w planie podstawowy problem poczatkujacego podroznika, ktory chce zbyt duzo zobaczyc w zbyt krotkim czasie. Przez to zamiast odkrywac i cieszyc sie podroza, pedzi i zalicza punkty z listy, a dobrze poznaje glownie srodki transportu. Nie odbieraj tego jako zlosliwosc, nie taki jest cel.

A zeby bylo konstruktywnie
- na trasie Osaka - Hiroszima polecam Himeji i swiezo odrestaurowany zamek
- jelenie w Nara sa naprawde czyms wyjatkowym i warto wydac 150 jpy na ciastka dla nich
- w Osace jest genialne akwarium a klimat w Namba wieczorem - niepowtarzalny.
wojtkow lubi ten post.

#209 PostWysłany: 15 Kwi 2015 20:41 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
Aso napisał(a):
Jeżeli chodzi o miejsca, w które wymagane są rezerwacje, to najbardziej popularne są obiekty nadzorowane przez Agencję Dworu Cesarskiego (m.in. Pałace Cesarskie w Tokio i Kioto - ale można odpuścić, oba są mało porywające). Z innych miejsc przychodzi mi do głowy np. Muzeum Ghibli, Kokedera w Kioto i zwiedzanie fabryk samochodów.

Nawet się ciesze, że nie są porywające, bo nie wiedziałem o tym będąc na miejscu i pocałowałem klamkę. Także potwierdzam.

PodróżNick napisał(a):
Masz rację, dlatego z pewnością nie tylko Sapporo. Na zarysie planu jest na razie tyko to miejsce jako miejsce lądowania. Natomiast nie specjalnie zależy nam na innych atrakcjach niż kwitnące wisienki :) no może jeszcze ze dwa wulkany. czytałem, że niektóre rosną 20 cm na rok i niektórzy mają je na podwórkach w tamtych okolicach :) także na pewno nie skończy się na jednym miejscu.

Teraz tak myślę, jeżeli twój wyjazd bez Hokkaido nie byłby taki sam. To może poleć do Sapporo i w drugą stronę, kolejne dni możesz spędzić na zwiedzaniu Tokyo. Ułóż wszystko tak żeby kupić JR pass tylko na ostatni tydzien wyjazdu, w którym będziesz najwięcej jeździł.

Dojazd do Nikko zajmuje 2 godziny ze stacji Tokyo (shinkansenem 50 minut) do Utsunomiya, przesiadka do JR Nikko Line i po 42 minutach jesteś w Nikko. Oglądasz świątynie, do których można dojść na piechotę (30 minut z tego co pamiętam) lub dojechać taxi. Obok świątyn (z głównej ulicy) łapiesz autobus w różne miejsca jadą do onsenu, nad jezioro lub do Kegon Waterfall. My pojechaliśmy nad wodospad - du... nie urywa. W Tosho-gu shrine można zobaczyć trzy mądre małpy - "see no evil, hear no evil, speak no evil". Ciężko się dogadać po angielsku. Ogólnie nastaw się, że im dalej od dużego miasta tym mniej osób będzie mówić po angielsku.

Ew. zamien Nikko na Narę koło Kioto. Tam ciekawostką są daniele chodzące po ulicy i Todaji-ji -największa drewniana budowla na świecie z tego co pamiętam. Jest to też pierwsza stolica Japonii.
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 15 Kwi 2015 22:51 

Kamil napisał(a):
2 dni na rejon Kioto-Osaka to drastycznie malo. Widze w planie podstawowy problem poczatkujacego podroznika, ktory chce zbyt duzo zobaczyc w zbyt krotkim czasie. Przez to zamiast odkrywac i cieszyc sie podroza, pedzi i zalicza punkty z listy, a dobrze poznaje glownie srodki transportu. Nie odbieraj tego jako zlosliwosc, nie taki jest cel.

A zeby bylo konstruktywnie
- na trasie Osaka - Hiroszima polecam Himeji i swiezo odrestaurowany zamek
- jelenie w Nara sa naprawde czyms wyjatkowym i warto wydac 150 jpy na ciastka dla nich
- w Osace jest genialne akwarium a klimat w Namba wieczorem - niepowtarzalny.

na luzie :) u mnie w zasadzie odwrotnie - jako doświadczony podróżnik ze zwiedzonymi wszystkimi kontynentami, wcale nie chciałem tak dużo atrakcji ale pod wpływem forumowiczów dołożyłem trochę :) w zasadzie od początku skupienie było tylko na Hokkaido i Tokio :) reszta była na dokładkę, bardziej na zasadzie skoro już jestem to zobaczę przy okazji bo szkoda 10 dni w Tokio spędzać i nic więcej nie zobaczyć.

misha101 napisał(a):
Teraz tak myślę, jeżeli twój wyjazd bez Hokkaido nie byłby taki sam. To może poleć do Sapporo i w drugą stronę, kolejne dni możesz spędzić na zwiedzaniu Tokyo. Ułóż wszystko tak żeby kupić JR pass tylko na ostatni tydzien wyjazdu, w którym będziesz najwięcej jeździł.

Ew. zamien Nikko na Narę koło Kioto. Tam ciekawostką są daniele chodzące po ulicy i Todaji-ji -największa drewniana budowla na świecie z tego co pamiętam. Jest to też pierwsza stolica Japonii.

dokładnie o tym myślę od początku :) dlatego już kilka razy pisałem, że to może być możliwe rozwiązanie i chyba najbardziej korzystne finansowo. Pierwsze 2-3 dni na Sapporo, potem Kioto z tą największą budowlą, o której też czytałem, i Nara jak najbardziej do zrobienia w te 3 dni spędzone w Osace, Kioto i Hiroszimie.

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Teraz ten plan zaczyna wyglądać jeszcze bardziej sensownie. Zapowiada się udany wyjazd :)
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:02 

Panie i Panowie mam jeszcze pytanie dotyczące JR. Ile dni idzie? Bo właśnie zamawiam i zastanawiam się na jaki adres.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:10 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Z tego co pamiętam przyszedł mi chyba po dwóch dniach roboczych
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:22 

a pamiętasz gdzie zamawiałeś? bo teraz czytam, że w Polsce nie ma szans kupić a za granicą trzeba liczyć miesiąc... delikatnie podniosło mi się ciśnienie bo za tydzień mam wylot :)
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:26 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Ja zamawiałem ze strony http://www.japan-rail-pass.com/. Przesyłka doszła po trzech dniach (a szła z Francji).
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:30 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
Zamawiałem z tej strony
http://www.jrpass.com/
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 21 Kwi 2015 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 246 981
Krajów: 32 / 15.0%
Ja 2 tygodnie temu kupowałem za pośrednictwem strony http://www.japan-rail-pass.com/. Płatność kartą w środę o godz. 19:00, przesyłka FedExem z Londynu była u mnie w piątek. Czyli mniej niż 48h!

#217 PostWysłany: 22 Kwi 2015 10:25 

mamy zmianę planów. Jest jednak zbyt duże ryzyko, że 3 dni pójdą na marne w Hokkaido bo nie mamy pewności co do tego że zobaczymy to co chcemy a 3 dni u kupa kasy to za dużo.

w związku z tym zmienilismy plan na taki:

30.04.2015 dzień 1 - Przylot do Tokio g.14:25. Wyjazd Osaka
01.05.2015 dzień 2 - Osaka
02.05.2015 dzień 3 - Kioto
03.05.2015 dzień 4 - Nara
04.05.2015 dzień 5 - Himeji, Hiroszima i Miyajima? Fuji - nocleg.
05.05.2015 dzień 6 - Fuji
06.05.2015 dzień 7 - Hakone - wyjazd do Tokio
reszta w Tokio.

Proszę teraz o podpowiedź bo właśnie rezerwujemy hotele i układamy już dokładny plan. JR wykupiny na tydzień, reszta w Tokio na travelkach jednodniowych za 25 zł - to najkorzystniejsza opcja.

Czy to co jest powyżej ma Waszym zdaniem sens? Czy po jednym dniu całym na każde miejsce to nie za dużo na te miejsca? co można z czym połączyć?
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 22 Kwi 2015 12:52 

PodróżNick napisał(a):
a pamiętasz gdzie zamawiałeś? bo teraz czytam, że w Polsce nie ma szans kupić a za granicą trzeba liczyć miesiąc... delikatnie podniosło mi się ciśnienie bo za tydzień mam wylot :)

Można kupić w Warszawie, 29000JPY + 160PLN + 13PLN kurier = 1078PLN na dzisiaj
Logos Tour Ltd.31/33 Wybrzeze Kosciuszkowskie Street, 00-379 Warsaw TEL 22 397 52 14
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 22 Kwi 2015 12:55 

guru napisał(a):
PodróżNick napisał(a):

Można kupić w Warszawie, 29000JPY + 160PLN + 13PLN kurier = 1078PLN na dzisiaj
Logos Tour Ltd.31/33 Wybrzeze Kosciuszkowskie Street, 00-379 Warsaw TEL 22 397 52 14

dzięki, już zamówione :)

masz może pomysł jak zoptymalizować te kilka dni w okolicach Osaki i Kioto? Jestem niemal pewien, że można tam jedn dzień zaoszczędzić łącząc ze sobą dwa miejsca - tylko które? :) bazę mam w Osace pierwszego i trzeciego dnia - hotel zabukowany. Szukam teraz hotelu ale same opcje po 800 za noc :) więc wolimy zrobić w jeden dzień dwa miasta i zaoszczędzić czas i pieniądze. Tylko nie wiemy jak :)

pls hlp
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 22 Kwi 2015 13:00 
Awatar użytkownika

srebrny
sorki ,ale nie mogę
piszesz ze jesteś mega podróżnikiem a zachowujesz się jak na pierwszej wycieczce
popatrz na mape,poczytaj relacje tu na forum z podroży po Japonii
ja rezerwowałem noclegi po 60 zeta, no ale nie szukalem w hotelach 5* wiec pewnie dlatego taniej
rezerwowalem przez booking.com

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Kozi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość