Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 06 Kwi 2015 12:58 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
@becek - powtórzę się po raz kolejny ale zahacz o Miyajimę. Nie będziesz żałował. Możesz to połączyć z Hiroshimą, ale to już zależy od Twojego nastawienia.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:12 
Awatar użytkownika

srebrny
nie chciałem tak daleko się wypuszczać
jest jakaś niedroga alternatywa dl superszybkich pociągów? bo na osaka -hiroszyma o hiroszyma -tokyo to chyba nie warto pass kupowac?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Podpisuję się pod powyższym stwierdzeniem Wojtkowa - zahacz o Miyajimę. Naprawdę warto. A jeśli chodzi o Hiroshimę, to oczywiście oprócz miejsc związanych z wydarzeniami z 6. Sierpnia 1945 roku, jest tam wiele ciekawych miejsc do zobaczenia/zwiedzenia: http://visithiroshima.net/things_to_do/attractions/.

Jak się dostać inaczej niż pociągami? Może Willer: http://willerexpress.com/en/ (Zwróć uwagę na Japan Bus Pass).
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Dokładnie, do Hiroshimy możesz dojechać Willerem (bo faktycznie tylko dla tego odcinka nie warto kupować JR Pass). Z Hiroshimy na Miyajimę możesz dotrzeć:
- pociągiem lokalnym i promem z Miyajimaguchi
- tramwajem i promem z Miyajimaguchi
- promem bezpośrednio z Hiroshimy
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:30 

Willer express? http://willerexpress.com/en/ ogólnie nocne autobusy.

Nie korzystałem, ale ponoć standard jest niezły i plus taki że można zaoszczędzić na hotelu.

Sam pass przyjmuje się, że wartość 7-dmio dniowego odpowiada w przybliżeniu podróży Tokio-Kioto-Tokio a 14-to dniowego Tokio-Hiroshima-Tokio. Więc jeśli jednak zdecydujesz się na pociągi, 7-dmio dniowy zdecydowanie będzie opłacalny. Dwutugodniowy... zależy ile innych podróży zrobisz zważywszy że startujesz pośrodku trasy w Osace.
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:35 
Awatar użytkownika

srebrny
oki
ale nie ma powrotnego busa- w tym dniu nic nie ma
muszę być 27.09 w tokyo
mozecie podpowiedziec jak najlepiej sie dostac z hiroshimy do tokyo
JRpass odpada, kosztuje 19k to chyba pojedynczy bilet taniej kosztuje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:41 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
becek napisał(a):
oki
ale nie ma powrotnego busa- w tym dniu nic nie ma
muszę być 27.09 w tokyo

jeszcze za wcześnie żeby kupić bilet, zakup biletu jest możliwy dopiero 3 miesiące przed planowanym dniem odjazdu
becek uważa post za pomocny.

#168 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:54 
Awatar użytkownika

srebrny
Cześć wszystkim

Widzę, że osoby, które się tutaj wypowiadają mają sporą wiedzę. Skorzystam więc i poproszę o ocenę mojego planu. Niestety pytanie jest trochę post factum, ponieważ kupiłem już część noclegów i tego raczej się nie da już zmienić.

12/05 - wylot z WAW
13/05 - przylot do NRT przed południem, zakwaterowanie, aklimatyzacja
14/05 - Tokio
15/05 - Tokio i okolice
16/05 - pół dnia na Tokio, po południu przelot do Sapporo
17/05 - Sapporo
18/05 - Sapporo i okolice
19/05 - cały dzień na przejazd pociągiem (większość trasy Shinkansenem) z Sapporo do Osaki
20/05 - Osaka/Kobe w jeden dzień
21/05 - Nara
22/05 - Kioto
23/05 - Kioto
24/05 - Nagoya
25/05 - Tokio
26/05 - wylot w południe do WAW

Nocelgi w Tokyo i Sapporo mam już kupione po okazyjnej cenie. Przelot do Sapporo również. 19/05 chcę aktywować JR Pass'a. Mam znajomą, która mieszka w Tokio ponad 20 lat, więc w pierwsze dni będę mieć 'przewodnika' i tutaj nie będę wchodzić zbytnio w szczegóły.
Myślicie, że to będzie optymalny plan na 2-tyg. wyjazd? JR Pass spłaci się jednym przejazdem przez pół kraju, ale w resztę dni też się przyda.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 06 Kwi 2015 13:57 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
Krajów: 89 / 41.6%
niebieski
koncentrator napisał(a):
Cześć wszystkim

Widzę, że osoby, które się tutaj wypowiadają mają sporą wiedzę. Skorzystam więc i poproszę o ocenę mojego planu. Niestety pytanie jest trochę post factum, ponieważ kupiłem już część noclegów i tego raczej się nie da już zmienić.

12/05 - wylot z WAW
13/05 - przylot do NRT przed południem, zakwaterowanie, aklimatyzacja
14/05 - Tokio
15/05 - Tokio i okolice
16/05 - pół dnia na Tokio, po południu przelot do Sapporo
17/05 - Sapporo
18/05 - Sapporo i okolice
19/05 - cały dzień na przejazd pociągiem (większość trasy Shinkansenem) z Sapporo do Osaki
20/05 - Osaka/Kobe w jeden dzień
21/05 - Nara
22/05 - Kioto
23/05 - Kioto
24/05 - Nagoya
25/05 - Tokio
26/05 - wylot w południe do WAW

Nocelgi w Tokyo i Sapporo mam już kupione po okazyjnej cenie. Przelot do Sapporo również. 19/05 chcę aktywować JR Pass'a. Mam znajomą, która mieszka w Tokio ponad 20 lat, więc w pierwsze dni będę mieć 'przewodnika' i tutaj nie będę wchodzić zbytnio w szczegóły.
Myślicie, że to będzie optymalny plan na 2-tyg. wyjazd? JR Pass spłaci się jednym przejazdem przez pół kraju, ale w resztę dni też się przyda.

Dziękuję za wszelkie podpowiedzi :)

Co do twojego planu odpuścił bym Nagoye Jak dla mnie mało ciekawa Dodatkowy dzień wolałbym poświęcić np na Tokio
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:11 
Awatar użytkownika

srebrny
czy do Nara faktycznie warto jechac? czy sobie odpuscic?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:24 

niebieski
becek napisał(a):
czy do Nara faktycznie warto jechac? czy sobie odpuscic?

Mi się w Nara podobało Jak dla mnie warto pojechać
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:25 

Witam.
Zaczynam powoli układać mój plan na wycieczkę do Japonii która odbędzie się w sierpniu.
Chciałbym tylko prosić o miejsca które koniecznie trzeba odwiedzić w Osace Kioto i Narze.
Mam zarezerwowany hotel na 7 dni w Osace i będzie to moja baza wypadowa do tych miejsc.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@becek jasne, że warto jechać do Nary. To pierwsza stolica Japonii i długotrwałe centrum religijne i ślady tego masz zachowane do dziś.
No i oczywiście są słynne daniele :)

Przeczytaj sobie wpis o Narze w mojej relacji z Japonii japonia-nie-tak-bardzo-budzetowo,215,67075?start=20#p542601

@Piotrek Podróżnik - o tych miastach dużo już napisano, choćby w mojej relacji. Generalnie to zastanów się, jeżeli masz taką możliwość, czy nie zmienić hotelu na jakiś w Kioto, gdzie jest dużo więcej do zwiedzania niż w Osace.
To to miasto jest moim zdaniem najlepszym punktem wypadowym dla całego Keihanshin.

Ostatnio edytowany przez wojtkow, 06 Kwi 2015 14:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:32 

niebieski
Piotrek Podroznik napisał(a):
Witam.
Zaczynam powoli układać mój plan na wycieczkę do Japonii która odbędzie się w sierpniu.
Chciałbym tylko prosić o miejsca które koniecznie trzeba odwiedzić w Osace Kioto i Narze.
Mam zarezerwowany hotel na 7 dni w Osace i będzie to moja baza wypadowa do tych miejsc.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam.

W Nara po za licznymi świątyniami na pewno Wakakusayama Hill Piękne widoki z góry
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 06 Kwi 2015 14:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@ koncentrator
Sapporo nie uchodzi za szczególnie interesujące, choć może załapiesz się jeszcze na ostatki kwitnących wiśni. Jeżeli jednak już odwiedzasz Hokkaido, to proponuję spędzić tam nieco więcej czasu i odwiedzić jakiś park narodowy.

Powrót z Sapporo pociągami jest bardzo karkołomny. Rozwiązałbym tą kwestię na jeden z dwóch sposobów:
1. Nie kupuj Rail Passa. Wróć samolotem. Poleć prosto do Osaki (a może nawet do Hiroshimy). Jest sporo ciekawych możliwości kupienia relatywnie taniego biletu lotniczego, poczytaj o tym tutaj:
http://www.japan-guide.com/e/e2364.html

2. Skorzystaj z Japan Rail Pass, ale rozłóż sobie podróż na kilka dni i odwiedzaj miejsca po drodze (np. Hakodate, Sendai+Matsushima+Yamadera).

@ Piotrek Podroznik
Cały wyjazd przeznaczasz na okolice Kioto i Osaki?
 Profil Relacje PM off
koncentrator uważa post za pomocny.

#176 PostWysłany: 06 Kwi 2015 17:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Aso, jeden pełny dzień starczy na odwiedzenie najbliższego parku, np. Shikotsu Toya?
Piszesz, żeby zrezygnować z JR Pass'a i wybrać samolot powrotny, ale jakoś trzeba się będzie przemiszczać między Osaką, Kioto, Tokio etc., a sam przejazd Shinkansenem to jedna z atrakcji :mrgreen:
Natomiast zatrzymywanie się na dłużej w Hakodate czy Matsushimie, wydłuży przejazd do tego stopnia, że zabraknie czasu na któreś z miast typu Kioto czy Nara. No chyba, że nie odwiedzić Nagoi, jak doradza sebastianp79, a zatrzymać w tych miejscach, które wymieniłeś i wtedy wracać z Hokkaido do Osaki przez 2 dni.
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@ koncentrator
Przyznaję, że masz niewiele czasu. To co powiesz na taki plan: samolot z Sapporo do Osaki (tego samego dnia co lot zdążysz jeszcze zwiedzić Osakę i może będziesz mieć dobry widok na Górę Fudżi z powietrza), a potem Shinkansen Nozomi do Tokio na zwykłym bilecie jednorazowym? Moim zdaniem tak najbardziej efektywnie wykorzystasz czas, raczej nie zapłacisz więcej niż za Japan Rail Pass, a do tego przejedziesz się najwyższą kategorią Shinkansenu, z której użytkownicy Passa nie mogą skorzystać. Transport lokalny w rejonie Osaki jest tani i ma znikomy wpływ na całość wydatków.

Parku Narodowego Shikotsu-Toya osobiście nie widziałem, ale myślę, że to najlepszy pomysł na to, żeby zrobić jakiś wypad poza Sapporo.
 Profil Relacje PM off

Temat postu: Japonia grudzien 2015
#178 PostWysłany: 10 Kwi 2015 11:30 

Loty: 398
Kilometry: 789 979
Krajów: 55 / 25.7%
Cześć

Może ktoś ma pomysł na szybki wypad do Japonii. Mialem okazję wczesniej odwiedzić już Tokio oraz okolice Hakone.
Wstępnie plan wygląda następująco:

3-5/12 Tokio
Shinkansen Tokio - Kanazawa
5-6/12 Kanazawa
6-8/12 Nagoya
8-9/12 Kioto
Przelot Kansai - Narita
9-10/12 Narita

Będę wdzięczny za sugestie, co warto zobaczyć lub zmienić :)
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 12 Kwi 2015 17:41 

Loty: 151
Kilometry: 378 258
Krajów: 43 / 20.1%
Przeżyć podróż shinkansenem trzeba. A te, na których nie da się użyć JR pass mają tylko mniej przystanków, prędkość maksymalna jest ta sama. A różnica w czasie na trasie Kyoto-Tokyo to 20-30 minut.

@koncentrator
Połącz swój plan z planem Aso. Jeżeli masz taką możliwość poleć z Sapporo do Osaki wcześnie rano 19/05 - myślę że jakieś 150-250 zł to powinno kosztować, jednocześnie kup JR pass. Zaoszczędzisz jeden dzień, który w Japonii jest wiele wart. A JR da ci możliwość zobaczenia dodatkowych rzeczy i powrót do Tokio. Nagoye odpuść jeżeli nie masz tam czegoś co cię naprawdę interesuje (drugi dzien do przodu).

Nie warto poświęcać dużo czasu na Osake, Kobe bym odpuścił.

Jeżeli przedłużyłbyś pobyt w Kyoto mógłbyś
1) pojechać do Himeji- zobaczyć zamek, wrócić do Kyoto i popołudniu do Inari (ja tak zrobiłem i nie było to "na szybko").
2) Można też pojechać do Aarasiyamy na 1 dzien -Monkey Park, Bamboo Forest, Gioji-bardzo ciekawa, spokojna świątynia na uboczu, chyba że jest to już w Twoich planach. Najlepiej z całego wyjazdu do Japonii wspominam Kyoto i wejście na Fuji, dlatego poświęciłbym więcej czasu na zwiedzanie starej stolicy.
3)Przejazd do Hiroshimy shinkansenem zajmuje tylko 2 h, jest to kolejna opcja na zagospodarowanie twojego czasu. Mijayima i widok z Mount Misen - niesamowite. Jeszcze Hiroshima Peace Memorial.
4) W drodze powrotnej do Tokyo zatrzymaj się w FujiQ Highland, jeżeli lubisz takie parki lub po prostu podziwiaj widoki z okolic jeziora Kawaguchiko.
Moim zdaniem są to sensowniejsze miejsca w porównaniu do tych, po drodze z Hokkaido, a dokładasz tylko koszt przelotu. Jeżeli masz jakieś pytania to pisz, chętnie pomogę.
 Profil Relacje PM off

#180 PostWysłany: 12 Kwi 2015 17:47 
Awatar użytkownika

niebieski
W 100% zgadzam się z misha101, dołóż do planu Miyajimę i zwiększ ilość czasu w Kioto kosztem Osaki (w której nie ma zbyt wielu rzeczy wartych uwagi). Na Osakę w zupełności wystarcza pół dnia, co pozwala drugie pół spędzić w Kioto (gdzie najlepiej spać).
W samym Kioto polecam noclegi w Gion, które co prawda jest daleko od dworca ale blisko do większości świątyń i dość blisko do pałacu cesarskiego. A przy okazji do dużej ilości restauracyjek.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość