Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista obszarów zagrożonych , aktualizowana co piątek
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... e_neu.html
English https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/N ... cationFile

informacja odnośnie darmowych testów (dzięki @manyaky)

antygen Berlin: https://schnelltestberlin.de/
niemcy-covid,1467,154246?start=1640#p1496415

- Berlin: Coronatest.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1520#p1491322
- NRW: Novida-test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1488748
- Berlin: 100test.de: niemcy-covid,1467,154246?start=1500#p1489257

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 92  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Niemcy covid
#1301 PostWysłany: 18 Lip 2021 17:06 

Czy trzeba wypełnić formularz dotyczacy wjazdu na terytorium Niemiec jeżeli jedziesz autobusem z Polski?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#1302 PostWysłany: 18 Lip 2021 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
@samaki9 , wystarczy na chwilę przed, jeśli potwierdzenie dojdzie (u mnie natychmiast). Alternatywą jest papierowy formularz. Nie widziałem opcji dla całej rodziny, ale możesz kliknąć i sprawdzić. Jeśli chodzi o Greków to podobnie jak w przypadku Turków - wiele osób doleciało bez formularza mimo dwukrotnej weryfikacji i rozbili się na kontroli paszportowej. Nie wiem co powie kontrola jeśli powiesz im, że jedziesz od razu do domu - może puszczą, a jak nie to dadzą papierek i wypełnisz.
 Profil Relacje PM off
samaki9 uważa post za pomocny.

#1303 PostWysłany: 19 Lip 2021 21:48 
Awatar użytkownika

złoty
Chciałbym lecieć do Hiszpanii z przesiadką w Niemczech i tak samo powrót. Z certyfikatami nie będzie z tym żadnego problemu?
 Profil Relacje PM off  

#1304 PostWysłany: 20 Lip 2021 06:54 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Nie będzie, o ile Hiszpania nie trafi na listę 'areas of variants of concern'. Tak jak było przez tydzień lub dwa z Portugalią całkiem niedawno.
Wtedy na samolot do Niemiec praktycznie mogą wejść tylko rezydenci.
 Profil Relacje PM off
ncn lubi ten post.
ncn uważa post za pomocny.

#1305 PostWysłany: 20 Lip 2021 13:19 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
Krajów: 2 / 0.9%
Koledzy bo już po woli gubie się, jestem zaszczepiony Johnsonem 3 mce temu. Wracam z Wlłoch przez Amsterdam do Berlina i dalej do PL. Czy potrzebuję robić w AMS test na covida aby wlecieć do DE???
 Profil Relacje PM off  

#1306 PostWysłany: 20 Lip 2021 13:29 

srebrny
Ale w czym się gubisz...? Zasady są takie same już od dobrych kilku tygodni.
Na tą chwilę nie musisz wykonywać testu mając certyfikat szczepienia i wlatując do Niemiec z Holandii.
 Profil Relacje PM off  

#1307 PostWysłany: 20 Lip 2021 13:47 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
Krajów: 2 / 0.9%
Myslalem ze nadal obowiazuje testy, nawet dla zaszczepionych. Dziekuje za wyprowadzenie z bledu i Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1308 PostWysłany: 21 Lip 2021 09:55 

Kiedy będzie ogłoszona następna lista krajów? Wracam z Hiszpanii 29.07 i mam nadzieje ze nie będę musiał szukać innego lotu.
 Profil Relacje PM off  

#1309 PostWysłany: 21 Lip 2021 10:37 

srebrny
Lista krajów jest z reguły ogłaszana w piątki.
Ale myślę, że jeszcze teraz tego nie zrobią. Za dużo Niemców wypoczywa na Balearach i generalnie w Hiszpanii, więc myślę, że na razie nie zrobią z nimi tego co niedawno z Portugalią.
Może najwcześniej w sierpniu jeśli liczba zakażeń w Hiszpanii będzie nadal wzrastać.
 Profil Relacje PM off  

#1310 PostWysłany: 22 Lip 2021 14:16 
Awatar użytkownika

Loty: 460
Kilometry: 523 440
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Przylot do Hamburga: na lotnisku HAM żadnego sprawdzania dokumentów/certyfikatów, tylko przy wylocie z GDN przy bramce wyrywkowo sprawdzali testy/szczepienia.

W niemieckich sklepach i przy wylotach z Niemiec niby obowiązek posiadania maseczek FFP2, ale nikt tego nie sprawdzał, maseczki ludzie mieli różne.

#1311 PostWysłany: 23 Lip 2021 16:34 

Zbanowany
Nie ma obowiązku maseczek FFP2 w sklepach tylko lotniska, komunikacja miejska.
Właśnie chyba Hiszpania i Holandia trafiła od wtorku do obszaru wysokiego ryzyka.
 Profil Relacje PM off  

#1312 PostWysłany: 23 Lip 2021 16:56 
Awatar użytkownika

Loty: 151
Kilometry: 254 156
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
Nie wiem jak przepisy, ale praktyka wygląda mniej więcej tak, że w Dreźnie maseczki nie miał nikt nigdzie, jakaś kompletna mniejszość. W Norymberdze natomiast wyglądało to odwrotnie, choć policja w wielu miejscach sprawiała, że w zamkniętych pomieszczeniach nosili je w zasadzie wszyscy, a osoby bez maseczek były szybko upominane przez otoczenie. Podejrzewam, że przepisy mogą być różne zależnie od landu.

Co do FFP2 to wcale nie wydawało się aby ktokolwiek wymagał ich na lotnisku czy w komunikacji miejskiej. W samolocie do Norymbergii miałem zwykłą chirurgiczną (nie miałem innej, ale i nie byłem świadomy tego wymogu), na lotnisku spędziłem trochę czasu w tej samej masce i nikomu to nie przeszkadzało. Również Niemcy których widziałem na lotnisku FFP2 często nie mieli. W komunikacji miejskiej tak samo, wiele osób miało zwykłe maski, podobnie jak w innych obiektach. Faktycznie jednak odsetek FFP2 w różnych miejscach był wysoki i często było to więcej niż 50% czy nawet 75% ludzi.

Co ciekawe, w hotelu recepcjonistka poinformowała mnie, że na terenie Bawarii obowiązują maseczki FFP2, że moja jest zła i że powinienem ją niezwłocznie nabyć, a ona może mi sprzedać. Powiedziała to mając na sobie zwykłą maseczkę chirurgiczną...
 Profil Relacje PM off  

#1313 PostWysłany: 23 Lip 2021 17:00 

niebieski
Przestalem to sledzic dokladnie ale pewnie te reguly maseczkowe sa na poziomie landu. W Hesji w komunikacji miejskiej zwykle maseczki chirirgiczne wystarczaja.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
ghostwriter lubi ten post.

#1314 PostWysłany: 23 Lip 2021 17:03 

srebrny
Pojawiła się nowa lista krajów i Hiszpania oraz Holandia trafiła na listę 'high incidence areas'. Na razie nie ma to większych konsekwencji dla podróży, ale nie jest wykluczone, że w kolejnych tygodniach trafią na listę 'areas of variants of concern'.
Trzeba mieć to na uwadze planując w sierpniu podróż lotniczą przez Niemcy do tych krajów.
 Profil Relacje PM off
07_Zgłoś.Się lubi ten post.

#1315 PostWysłany: 23 Lip 2021 22:09 
Awatar użytkownika

srebrny
Mam dwa kazusy do potwierdzenia w obecnych warunkach.
Jestem po szybkiej lekturze niemieckich papierków oraz kilku ostatnich stron tego wątku, ale szukam potwierdzenia (czy dobrze rozumuje).

Case 1: Rodzina 2+2 leci z BER do PMI. Autem z PL do BER i z powrotem. Dzieci między 6 a 12 lat. Rodzice zaszczepieni.
Rozwiązanie:
Wylot z BER do PMI to nie problem.
Powrót - Hiszpania jest w "high incidence area", więc dzieciaki potrzebują negatywny wynik testu (może być antygenowy), a rodzice certyfikaty szczepień.
Dla odważnych - można się powołać na wyjątek: "Exemptions apply [...] for those passing through Germany via the fastest route available" (tj od razu autem do PL), aczkolwiek grozi to "denied boarding'iem" w PMI, więc ja bym nie ryzykował.

Case 2: Rodzina 2+2 leci z BER do PMI. Autem z PL do BER i z powrotem, ale zostają na 2 dni w BER w hotelu na powrocie. Dzieci między 6 a 12 lat. Rodzice zaszczepieni.
Rozwiązanie:
Wylot z BER do PMI to nie problem.
Powrót - Hiszpania jest w "high incidence area", więc dzieciaki potrzebują negatywny wynik testu (może być antygenowy), a rodzice certyfikaty szczepień.
Powrót = kwarantanna w Niemczech na 10 dni. Zwolnienie z kwarantanny przysługuje rodzicom jak doślą certyfikat szczepień na einreiseanmeldung, ale dzieci już takiej opcji nie mają. Mogą być zwolnione z kwarantanny dopiero po zrobieniu testu, ale nie mogą go zrobić wcześniej niż 5 dni po powrocie. I tu jest właśnie zonk.

Czy mam racje?
 Profil Relacje PM off  

#1316 PostWysłany: 23 Lip 2021 22:43 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Jakby Hiszpania nie była w "high incidence area" to tez dla dzieciaków musiałbys w Hiszpanii zrobić test antygenowy na 48 godz. przed lotem do Niemiec. A co to drugiego przypadku to chyba nikt w hotelu nie sprawdzi tego czy przyleciałeś z Hiszpanii , a nie przyjechałeś prosto z Polski....
 Profil Relacje PM off  

#1317 PostWysłany: 24 Lip 2021 12:29 

Cześć.Powoli już nie nadążam za zmieniającymi się przepisami.Wylot Berlin-Ibiza,dojazd do Ber i powrót do Pl autem.Jestem bez szczepionki.Na powrocie test antygenowy wystarczy? Tylko co z kwarantanna w Niemczech?.Wystarczy,że wpiszę w kartę meldunkową tranzyt?
 Profil Relacje PM off  

#1318 PostWysłany: 26 Lip 2021 09:47 

niebieski
pbak napisał(a):
Przestalem to sledzic dokladnie ale pewnie te reguly maseczkowe sa na poziomie landu. W Hesji w komunikacji miejskiej zwykle maseczki chirirgiczne wystarczaja.

Update na podstawie naklejki w autobusie: od tzw Inzidenz 100 czyli liczby zarazen na 100 tys mieszkancow w komunikacji obowiazkowe sa maski ffp2. Za brak takowej mandat 50€.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#1319 PostWysłany: 26 Lip 2021 16:55 

HON fly4free
Przylot wczoraj z Hiszpanii do FRA: zero jakichkolwiek kontroli, nikogo nic nie interesowało, nikt niczego nie sprawdzał.
Co do maseczek: w samolotach LH załoga zwraca uwagę, żeby założyć maseczkę "medyczną" ; w poczekalniach biznesowych ceregiele z FF2 przy czym obsługa w recepcji i w salonie w zwykłych maseczkach, albo bez... ;-)

Generalnie pic na wodę, można odnieść wrażenie, że wszyscy są zmęczeni tematem korony i mają dość - fasadowo udają, że się stosują do "mądrych" wymysłów i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#1320 PostWysłany: 26 Lip 2021 17:05 

Zbanowany
niebieski
Kol. @marek2011
Przed wylotem do Niemiec - w Hiszpanii tez niczego nie sprawdzali? Zadnych certyfikatow/testow...?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1830 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69 ... 92  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość