Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lufthansa - infolinia, kontakt i opinie pasażerów: limity bagażu podręcznego, taryfa Light, zwroty i odszkodowania EU261, na podstawie 3850 postów forum.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-09-13, na podstawie 3850 postów (do #1836850). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
To zbiorczy wątek o Lufthansie i całej grupie - LH, Swiss, Austrian, Air Dolomiti, Eurowings Discover i zamkniętej już Lufthansa CityLine. Użytkownicy opisują taryfy, limity bagażu, kontakt z infolinią, zwroty pieniędzy, odszkodowania i produkt pokładowy. Najwięcej praktycznej wiedzy dotyczy dwóch spraw - jak dodzwonić się do obsługi i jak przebukować lot po zmianie rozkładu.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Limit bagażu podręcznego to 55x40x23 cm i maksymalnie 8 kg. Lufthansa deklaruje, że na lotnisku sprawdza liczbę sztuk, wagę i wymiary. Bagaż poza normą trafia do luku za 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD. Starsza wartość 55x40x20 cm z wątku jest nieaktualna. Grupa zapowiedziała liczenie wymiarów jako sumy boków od 1 marca 2026. źródło
  • ✔ Taryfa Light nie obejmuje bagażu rejestrowanego - dopłacasz za niego osobno. W taryfach Basic i Light bezpłatnego wyboru miejsc nie mają nawet posiadacze HON Circle, Senatora, Frequent Travellera i Star Alliance Gold. Starsze posty o darmowym wyborze miejsca 23 godziny przed odlotem są nieaktualne. źródło
  • ✔ Za odwołanie lub opóźnienie od trzech godzin przysługuje odszkodowanie EU261 w wysokości 250-600 EUR. Przewoźnik odmawia przy nadzwyczajnych okolicznościach, w tym strajkach podmiotów trzecich. Strajk własnego personelu linii - jak pilotów w kwietniu 2026 - uprawnia do wypłaty. źródło
  • ✔ Na trasach międzykontynentalnych w taryfie Light posiadacze HON Circle, Senatora i Star Alliance Gold mogą nadać dodatkową sztukę bagażu bezpłatnie. Działa to wyłącznie przy stanowisku odprawy - rezerwacja online jest płatna. źródło
  • ✔ W kwietniu 2026 Lufthansa zamknęła spółkę Lufthansa CityLine i uziemiła 27 samolotów. Objęło to trasy Bydgoszcz-Frankfurt, Rzeszów-Frankfurt, Wrocław-Monachium, Gdańsk-Monachium i Warszawa-Monachium. wg Fly4free
  • ⚠ Użytkownicy podają polskie numery infolinii 22 512 39 17 oraz 22 512 39 20 i radzą dzwonić równo o 8:00, bo później kolejka rośnie #1355915. Numery bywają okresowo wyłączane, a czas oczekiwania waha się od kilku minut do kilku godzin w okresach strajków #1836479. Nie znaleźliśmy tych numerów na oficjalnej stronie linii - kieruje ona do formularza wyboru kraju.
  • ⚠ Przy odwołaniu lub istotnej zmianie rozkładu użytkownicy uzyskiwali bezpłatną zmianę lotniska w promieniu 200-250 mil w tym samym lub sąsiednim kraju oraz przesunięcie terminu nawet o rok #1432347. Skuteczność zależy od konsultanta i kanału - część osób spotyka się z odmową mimo tych samych zasad #1750484. W sytuacjach kryzysowych zdarza się przebukowanie na linie spoza Star Alliance #1811157.
  • ⚠ Zwroty za anulowane bilety trafiają na konto zwykle w kilka tygodni, ale użytkownicy opisują rozpiętość od 10 dni do około 3,5 miesiąca #1115778. Szybciej kończyły się sprawy prowadzone przez formularz i mediację niż przez samą infolinię #1821330.
  • ⚠ Serwis w klasie ekonomicznej na trasach europejskich to obecnie woda i mała czekoladka, a w 2026 doszły płatne pakiety z ciepłym daniem od 10,90 EUR #1836828. Posty sprzed 2019 roku opisujące bezpłatne kanapki i pełen wybór napojów są nieaktualne.
  • ℹ Po strajku pilotów jeden z pasażerów dostał hotel, vouchery, upgrade do biznesu przy statusie Senator i blisko 2600 zł na konto #1816490. To pojedyncze doświadczenie, a nie standard obsługi - w wątku opisywane są też sprawy ciągnące się miesiącami.

Liczby
Kod:
pozycja                               | wartość                          | źródło/data
bagaż podręczny - wymiary i waga      | 55x40x23 cm, 8 kg                | lufthansa.com, 2026-09-13
bagaż zdjęty do luku - opłata         | 60-110 EUR/CHF lub 75-125 USD    | lufthansa.com, 2026-09-13
liczenie wymiarów jako sumy           | zapowiedź od 1 marca 2026        | lufthansa.com, 2026-09-13
odszkodowanie EU261                   | 250-600 EUR                      | lufthansa.com, 2026-09-13
infolinia PL - numery z wątku         | 22 512 39 17, 22 512 39 20       | zgłoszenia użytkowników, #1355915
zwrot za anulowany bilet              | od 10 dni do ok. 3,5 miesiąca    | zgłoszenia użytkowników, #1115778
ciepłe danie w Economy                | od 10,90 EUR                     | zgłoszenie użytkownika, #1836828
CityLine - uziemione samoloty         | 27                               | Fly4free, 2026-04

Czytaj też
Jak załatwić sprawę z linią lotniczą - poradnik Fly4free

Ostatnia aktualizacja: 2026-09-13, wersja 2.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 193  Następna
Autor Wiadomość
#3041 PostWysłany: 11 Lip 2024 23:38 

HON fly4free
Pectodrill napisał(a):
Jest jakiś standardowy czas kiedy LH miesza w rozkładach zimowych ? Rok temu było to ok 17 lipca
w rozkładzie zimowym to oni już mieszali
co oczywiście nie znaczy, że nie zrobią tego ponownie ;)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#3042 PostWysłany: 15 Lip 2024 20:54 

Zbanowany
mieliście w ostatnich tygodniach jakieś zmiany w swoich lotach LH ?
 Profil Relacje PM off  

#3043 PostWysłany: 16 Lip 2024 00:16 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ciekawostki kontynuacja.
Los uznał, że poprzednia częścią wykazałem zbyt dużą dozę pewności siebie, zahaczająca o arogancję. Więc postanowił pokazać mi kto tutaj jest Sprite, a kto pragnienie. A wszystko zaczęło się od niepokojącej ilości „bzyków” na telefonie po 5:30.

„We are very sorry, your flight has been cancelled”.
Pogoda faktycznie paskudna na południu Niemiec ale żeby od razu cancel? Na szczęście drugie polaczenie do PL ciągle aktywne , więc buch na infolinię, żeby zmienili pierwsze na pociąg. Infolinia oczywiście nie halo, więc znowu ten semi-człowieczy czat. A tam info „brak miejsc na cokolwiek” ale szukamy. Jeszcze w trakcie rozmowy byłem, gdy znowu zabzykało na telefonie. Twoje loty zostały zmienione - na … pojutrze!! Było to o tyle śmieszne, że pojutrze to ja miałem już kolejne loty , z LH zresztą. Więc to w ogóle nie wchodziło w grę. Ale pan z infolinii nie umiał nic więcej znaleść. Nic to, szybkie śniadanie i w drogę, pociągiem do Düsseldorfu, skąd miałem lecieć.

W międzyczasie poszperałem i wypatrzyłem, że są spokojnie bilety zarówno na bezpośredniego Eurowinga jak i na LOT przez Warszawę. Więc infolinia, odcinek 2. Pani upiera się że nie ma miejsc na przedpołudniowy LOT, a EW to oni w ogóle nie mogą bo to inna linia ( mimo że LH jest jej właścicielem przecież). Wg LOT miejsca ciągle były, ale pewnie nie zgadzają im się lasy bookingu, a nie chcą dać upgradu. Ale są miejsca na wieczorny, więc przerzucam się na LOT. Biznes życia. Będę 2h później, niż miałem oryginalne przed tymi wszystkimi zmianami. Heh. No trudno. Najważniejsze, że tego samego dnia chociaż. Jeszcze wymyśliłem, że spróbuję dojechać na lotnisko przed wylotem tego przedpołudniowego LOtu i może cos wyczaruje na miejscu.

Nie udało się to z dwóch powodów. Po pierwsze… pociągi się spóźniły, ICE w Kolonii odjechał beze mnie i dojechałem, gdy już zamykali checkin. A na tymże checkin pani stwierdziła, że ona nic nie może , że mam na infolinię dzwonić. Ku mojemu zdziwieniu, na lotnisku przed security nie było żadnego LH Service, tylko komercyjne punkty sprzedaży biletów. Mając więc perspektywę kilku godzin na lotnisku stwierdziłem, że jeszcze podręczę infolinię, a co. No i tym raz na żywo coś udało się w końcu podziałać. Tak jak wcześniej nie było na nic miejsc, tak pewnie wyszło, że ludzie nie dolecieli na przesiadki i udało się znaleść miejsce na popołudniowy z FRA do Polski. A do FRA udało się zaklepać pociąg, na bilecie LH. Pani tylko musi anulować mojego check in’a z LOTu, inaczej nie może klepnąć zakupu. Zrobi w kilka minut, Kazala sprawdzać przez apke.

Wsiadam więc do kolejkę na dworzec kolejowy. Mija dobra godzina, ciągle widzę oba bilety w apce i na nowy nie mogę się odprawić. Zaczyna się robić nerwowo, a nie mogę się dodzwonić. Ostatecznie zadziałało tak może 25 minut przed odjazdem, gdzie 15 minut można najpóźniej. Uff , teraz już wszystko musi pójść z górki …

Na dworcu milion ludzi. Próbuję dowiedzieć się u info-ludków na peronie, gdzie są miejsca /przedział dla LH (kiedyś już tak jechałem i był umyślny przedział w pociągu, na samym początku) - przy 300 metrowym pociągu lepiej z góry wiedzieć gdzie się ustawić. Pani nie wie, nikt nie wie i nigdzie nie idzie znaleść. Jeśli już, to informacje, że nie ma umyślnego przedziału, po prostu wyznaczone miejsce. Tyle że moje miejsce to 322J. Które nikomu nic nie mówi….
W między czasie zgaduję się z gościem który szukał tego samego. On dla odmiany przyleciał z FRA do DUS, żeby dowiedzieć się że ma odwołany lot. I LH przebookowala go na … pociąg do FRA. skąd potencjalnie poleci dalej.
No nic. Ustawiamy się po środku, żeby móc wybrać do którego składu trzeba wejść. Pani jeszcze przestawia nas na drugą stronę peronu, mówiąc że pociąg tam przyjedzie. Dziwne trochę bo na obu peronach pokazuje ICE do Monachium. I na obu ze jest połączony z LH (ten sam nr lotu). Wychodzi na to, że to ten sam pociąg. Który wjedzie na peron 16 zamiast 15 - tam zresztą stał inny pociąg. W końcu wjeżdża. Nigdzie nie widać LH, więc wbijam gdzie się udaje. Pytam konduktora, on też nie wie, co to za mniejsze i każe siadać gdzie wolne. Grunt, że jadę.

Dopiero przed FRA zaczęło mi podpadać, że czas przyjazdu jest 20 minut wcześniej, niż mam w apce. Dokładniejsze przestudiowanie rozkładu DB pokazało, że i owszem. Były dwa różnie ICE , w odstępie 4 minut (!), z tego samego peronu, ale z przeciwnych torów. I infoludek z DB kazał wsiąść do … złego pociągu. Przy czym konduktor się nie czepił, więc wyglądało, że poza zarezerwowanym miejscem sam „bilet” był ważny. To co mnie najbardziej przestraszyło, to że jeśli w tym poprawnym pociągu była jednak jakaś kontrola karty pokładowej przez kogoś z LH, to mam właśnie no-show. A to może oznaczać, że za chwilę LH wywali mnie z drugiego samolotu. W apce bilet był aktywny. A karta pokładowa zadziałała i na security, i w saloniku, a ostatecznie również przy wejściu do samolotu. Tutaj gacie o tyle duże, że naprawdę sporo lotów było opóźnionych lub odwołanych. I na wszystkie dookoła mieli długie waiting listy. Więc jakby coś nie zatrybiło to następny lot naprawdę pojutrze.

Oczywiście dodatkowo ostatni samolot spóźnił się dobrze ponad godzinę, więc ostatecznie dotarłem do PL raptem 3h przed oryginalnie planowanym czasem (a realnie ponad 4h, bo tamte loty też były spóźnione). Teraz czekam, czy mi się naliczą odcinki - ten samolotem raczej na pewno , ale ten pociągiem? Zobaczymy. A jeśli nie, to nie bardzo mam jak udowodnić, że jechałem. Poza faktem, że stawiłem się na drugi lot.

Podsumowując. Mogłem spać do południa i potem na leniwca dotrzeć do domu wieczornymi lotami „marnując” dzień. Zamiast tego zerwałem się o 5:30. Pojeździłem w te i z powrotem pociągami, a potencjalnie oszczędzony czas przegadałem na infoliniach. A jeszcze może się okazać, że zgubiłem segmenty do statusu. I w ten sposób zostałem Januszem optymalizacji podróży :). Jak mawiał jeden z moich wykładowców - zaangażowanie 10/10, rezultat 0/10. Średnia 5/10, nie zdał pan…
12 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3044 PostWysłany: 16 Lip 2024 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 122
Kilometry: 195 575
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Na lotach europejski w LH nie mial przypadkiem zmienić sie serwis na bardziej rozbudowany niz woda ?
 Profil Relacje PM off  

#3045 PostWysłany: 17 Lip 2024 04:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Oprócz wody dają jeszcze czekoladkę przecież.... ;-)
4 ludzi lubi ten post.

#3046 PostWysłany: 17 Lip 2024 08:52 

Zbanowany
Na trasach dolotach do fra czy mu z pl faktycznie jest tylko woda i czekoladka. Nie wiem jak na dłuższych trasach europejskich. Natomiast na long hall jedzenie było bardzo przyzwoite oststnio w Economy
 Profil Relacje PM off  

#3047 PostWysłany: 17 Lip 2024 09:37 

HON fly4free
Na dłuższych trasach europejskich, północnoafrykańskich itp jest ten sam serwis. Miała być rozbudowa o... kawę i herbatę, ale coś się chyba "opóźniło" ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3048 PostWysłany: 17 Lip 2024 09:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Wolałbym drugą butelkę wody, od tej kawy/herbaty na pokładzie
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#3049 PostWysłany: 17 Lip 2024 10:07 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Też liczyłem na kawę przy locie 3h z/do MUC, a tu nadal woda ;)
Z ciekawostek, udało mi się w MUC w saloniku na FTL zostawić podręczny by pojechać do miasta. Skrytek jest mniej niż w FRA i wygląda to tak, że są raczej dla SEN, ale personel nie robił problemów.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3050 PostWysłany: 17 Lip 2024 23:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Kiedyś również zostawiałem bagaż i śmigałem do miasta we FRA (ale salonik SEN, jeśli to robi jakąś różnice). Obsługa przy wejściu była trochę zdziwiona że chcę drugi raz wchodzić, ale argument "poszedłem do sklepów" wystarczył. Ciekawe czy mogą nie wpuścić. No i czy zostawienie bagażu bez opieki jest na pewno zgodne z zasadami.

#3051 PostWysłany: 24 Lip 2024 09:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Czy przy kosmetycznej zmianie w LH w rozkładzie idzie załatwić refund na infolinii? Na stronie pokazuje change/refund ale jak klikam to tylko alternatywne loty się pokazują.
 Profil Relacje PM off  

#3052 PostWysłany: 24 Lip 2024 09:46 

Zbanowany
a co tez ci air dolomiti w marcu przesuneli ? ja mam taką zmianę od wczoraj o 10 min.
 Profil Relacje PM off  

#3053 PostWysłany: 24 Lip 2024 09:49 

niebieski
@Kacper Szymanski jeszcze niedawno przy zmianie min. 15 minut był możliwy zwrot, sprawdz jaka masz zmiane w rozkladzie.
 Profil Relacje PM off  

#3054 PostWysłany: 24 Lip 2024 11:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Kacper Szymanski napisał(a):
Czy przy kosmetycznej zmianie w LH w rozkładzie idzie załatwić refund na infolinii? Na stronie pokazuje change/refund ale jak klikam to tylko alternatywne loty się pokazują.

Ciężko- jakiś czas temu miałem zmianę 15 minut i tylko udało mi się przesunąć loty na kolejny rok. Ale- dzisiaj dostałem maile i Lufa miesza w rozkładzie. Więc te przełożone loty udało mi się zmienić w refund. Podobnie jak kupione później RZE-MUC-OUL. Na obu rezerwacjach doloty do miejsc docelowych przełożone przez Lufę dzień wcześniej niż doloty do hubów Lufy. Wszystko załatwione przez chatbota.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#3055 PostWysłany: 24 Lip 2024 11:59 
Awatar użytkownika

srebrny
U mnie właśnie chatbot oferuje refund - tylko oferuje połowę kwoty za bilety. Dziwne, bo bilety są non-refundable a jak refund ma być przez zmianę to powinni całość zwrócić.
 Profil Relacje PM off  

#3056 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:11 

Zbanowany
-- 24 Lip 2024 12:03 --

Mi się wczoraj wieczorem pojawiło info w aplikacji i zmiane rozkładu i faktycznie zmiana o 10 min i pojawiła się opcją rebookingu natomiast dzisiaj już nie mam tej informacji i po prostu jest nowa godzina wpisana

-- 24 Lip 2024 12:11 --

Chyba coś w LH porobili na niekorzyść bo widzę że mam dwie zmiany kilkuminutowe i nie pojawiła się opcją rebooka...
 Profil Relacje PM off  

#3057 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:11 

Loty: 215
Kilometry: 349 494
Krajów: 66 / 30.8%
złoty
Mi odwołali lot, na który nie miałem rezerwacji 8-) 8-) 8-) Co ciekawe wcześniej przy zmianie 5 minut mogłem wybrać samodzielnie +-1 dzień a teraz przy zmianie 1:50h tylko na ten sam dzień.
 Profil Relacje PM off  

#3058 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:26 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 493 444
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Pectodrill napisał(a):
-- 24 Lip 2024 12:03 --
Mi się wczoraj wieczorem pojawiło info w aplikacji i zmiane rozkładu i faktycznie zmiana o 10 min i pojawiła się opcją rebookingu natomiast dzisiaj już nie mam tej informacji i po prostu jest nowa godzina wpisana

Przy mniejszych zmianach, bodajże do 15 minut ich system sam automatycznie akceptuje zmiany, więc jest okienko 1 dnia zanim sami zadecydują i można manewrować, ale ktoś tu na forum opisywał, że już po akceptacji przez ich system mimo to wykłócił zmianę na czacie z konsultantem

Ja od wczoraj mam zmianę 20 min która mi została do decyzji - dostałem maila.

#3059 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:30 

Zbanowany
Chyba dają nawet mniej niż 1 dzień bo zmiana pojawiła mi się wczoraj po północy a dziś już jej nie ma...
 Profil Relacje PM off  

#3060 PostWysłany: 24 Lip 2024 12:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Pani na infolinii powiedziała, że od 2h można zrobić zwrot, u mnie jest 1h 20..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3850 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156 ... 193  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Adek92 oraz 6 gości