Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1662 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 17 Lip 2018 13:43 

srebrny
Cytuj:
Chcę się upewnić czy jedynym wyjściem będzie po prostu spłacenie karty kredytowej i po prostu nauczka na przyszłość żeby nie szczędzić na ubezpieczeniu bo tylko na dwa dni

Tak.
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#762 PostWysłany: 17 Lip 2018 21:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Barto12
Jak na początku zablokowali 300€ a potem wzięli 700€ to jaka właściwie była wysokość kaucji?

#763 PostWysłany: 18 Lip 2018 11:04 

Cześć wszystkim,

Czytałem ten wątek, próbowałem z niego wyciągnąć jak najwięcej, ale ile komentarzy, tyle opinii...
W każdym razie potrzebuję wynająć auto w Bergamo (12.08) i oddać je w Bolonii (18.08) (wiem oczywiście, że każda wypożyczalnia doliczy mi za to One-way fee). Przeczytałem również wątek dotyczący icarhireinsurance - wydaje mi się to dobre ubezpieczenie, szczególnie, że nie znalazłem specjalnie negatywnych opinii na jego temat (poza oczywiście koniecznością zapłaty na początku z własnej kieszeni za poniesione szkody w aucie).

Myślę obecnie nad zestawem auto od pośrednika lub bezpośrednio + icarhireinsurance. Przeglądając oferty bezpośrednio w wypożyczalniach wydaje mi się, że ceny są wyższe niż te, które proponują pośrednicy (jakim cudem?). Jakie rozwiązanie jest tutaj lepsze: pośrednik + icar czy bezpośrednio + icar? Ceny wykupienia auta+ubezpeczenia bezpośrednio u firmy wynajmującej jest raczej poza moim budżetem (ceny są na prawdę wysokie wtedy).
Co istotne nie chcę brać najmniejszego auta ze względu, że jadę łącznie w 5 osób. Chcemy mimo wszystko podróżować w miarę wygodnie (choć trasy dłuższe niż 200 km raczej nie przewiduję). Czy auto pokroju 500L będzie ok czy może przesadzam niepotrzebnie i możecie mi coś innego zaproponować?

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 18 Lip 2018 11:16 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Cena u pośrednika dlatego jest niższa, że wyszukuje na zasadzie kto ma wolne auto akurat w tym terminie. A wypożyczalnie wolą wypożyczyć auto taniej niż wcale. Na stronie pośrednika może się zdarzyć, że czegoś nie masz co występuje w ofercie bezpośredniej (jakiś niuans ubezpieczeniowy itp). Bezpośrednio masz też czasem darmowe assistance, pomoc, auto zastępcze itp. Ale reguły tu nie ma.

Serio pytasz jaki samochód masz wziąć??????????????????
Jak jedzie pięcioro pokurczy ważących w sumie 250 Kg, to i do starej Micry Nissana wejdziecie.
Jak pięcioro byków to i w nowej Rav4 będzie Wam ciasno.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 18 Lip 2018 13:44 

wagnerosss napisał(a):
Cześć wszystkim,

Czytałem ten wątek, próbowałem z niego wyciągnąć jak najwięcej, ale ile komentarzy, tyle opinii...
W każdym razie potrzebuję wynająć auto w Bergamo (12.08) i oddać je w Bolonii (18.08) (wiem oczywiście, że każda wypożyczalnia doliczy mi za to One-way fee). Przeczytałem również wątek dotyczący icarhireinsurance - wydaje mi się to dobre ubezpieczenie, szczególnie, że nie znalazłem specjalnie negatywnych opinii na jego temat (poza oczywiście koniecznością zapłaty na początku z własnej kieszeni za poniesione szkody w aucie).

Myślę obecnie nad zestawem auto od pośrednika lub bezpośrednio + icarhireinsurance. Przeglądając oferty bezpośrednio w wypożyczalniach wydaje mi się, że ceny są wyższe niż te, które proponują pośrednicy (jakim cudem?). Jakie rozwiązanie jest tutaj lepsze: pośrednik + icar czy bezpośrednio + icar? Ceny wykupienia auta+ubezpeczenia bezpośrednio u firmy wynajmującej jest raczej poza moim budżetem (ceny są na prawdę wysokie wtedy).
Co istotne nie chcę brać najmniejszego auta ze względu, że jadę łącznie w 5 osób. Chcemy mimo wszystko podróżować w miarę wygodnie (choć trasy dłuższe niż 200 km raczej nie przewiduję). Czy auto pokroju 500L będzie ok czy może przesadzam niepotrzebnie i możecie mi coś innego zaproponować?

Pozdrawiam :)

moim zdaniem, jeśli będzie to twoje jedyne wypożyczenie w ciągu roku to warto wziąć przez pośrednika + ubezpieczenie proponowane przez pośrednika (działa podobnie jak icarhir czyli najpierw płacisz, a potem dochodzisz zwrotu od ubezpieczalni), pod warunkiem że będzie to tańsze niż golas + icarhir. takie rozwiązanie jest o tyle korzystne, że możesz do ostatniej chwili bezpłatnie zmienić/anulować rezerwację.

Jeśli zamierzasz wypożyczyć w ciągu roku auta częściej niż ten jeden raz to warto brać najtańszą opcję u pośrednika + icarhir. Zaleta - masz cały rok ubezpieczenia a nie tylko przez twój tydzień. Wada - brak opcji bezpłatnego anulowania, a nieraz cena potrafi spaść na kilka dni przez wypożyczeniem (mnie to niedawno spotkało).

Ja osobiście nie wykupuję ubezpieczenia proponowanego (nieraz prawie wciskanego) przez wypożyczalnie, bo są one bardzo drogie (nieraz prawie w cenie auta). Są oczywiście od tego wyjątki, np. wyspy kanaryjskie, gdzie pełne ubezpieczenie proponowane przez wypożyczalnie kosztuje grosze i tam nie warto zaprzątać sobie tym głowy.

500L jest w miarę ok (choć jeśli duża dopłata to brałbym coś tańszego typu fiesta lub kompakt), pod warunkiem, że cała piątka będzie miała tylko bagaże podręczne (lepiej, żeby były miękkie torby bo pięć twardych walizeczek o wymiarach ryanaira nie wejdzie do kufra). Przy dużych walizkach nie upchacie się w tym fiaciku, ale od biedy można i na kolanach ;-)
 Profil Relacje PM off  

#766 PostWysłany: 18 Lip 2018 16:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
icarhire ma ubezpieczenia nie tylko roczne, ale również dzienne (niecałe 3 funty za dzień) - z dużym prawdopodobieństwem takie również będzie tańsze niż kupowane u pośrednika, ale trzeba sprawdzić.

#767 PostWysłany: 18 Lip 2018 20:56 

Witajcie!
Od rana szukam informacji o różnych wypożyczalniach i im więcej czytam, tym mniej już wiem.
Czego chciałbym uniknąć - nieuczciwych praktyk i ukrytych opłat, a także wysokich kosztów pokrycia ewentualnej szkody z własnej kieszeni.

eskie napisał(a):
(...)
Podstawowy - najbardziej popularny w wkładami własnymi typu 1500 E przy kradzieży i 1000 E przy zniszczeniu. To się fachowo nazywa franszyza redukcyjna, czyli odpowiadasz do wysokości wkładu własnego blokowanego na karcie. Tą sumę wkładu własnego 1500/1000E właśnie ubezpiecza jako ubezpieczyciel zewnętrzny icarhire...
(...)

Rozumiem, że w przypadku szkody wypożyczalnia pobiera sobie ode mnie wkład własny np. 1500/1000E, a potem występuję do icarhireinsurance o zwrot kosztów? Czy tu na coś trzeba szczególnie uważać?

Część firm ma złe opinie ogólnie, a w konkretnym kraju albo i miejscowości dobre - i odwrotnie (sprawdzałem np. porównanie firm w Bergamo na rentalcars).
Jest nas czworo, przylot na Bergamo 20 września o 9:50, wylot z tego samego lotniska 27 września o 12:20.
Czym się kierować przy wyborze wypożyczalni? Próbuję wychwycić najwyżej oceniane na różnych stronach (polecane tutaj Ryanair, doyouspain, rentalcars, economyrentalcars) i z tego, co widzę, to najwyżej są Alamo, Enterprise, Europcar, Green Motion, Keddy, Locauto. Na economyrentalcars dość wysokie oceny ma też FireFly i InterRent, o których wiele osób wypowiada się dość tragicznie. Tutaj niektórzy pisali też o Hertz, którego w ogóle nie widzę u większości pośredników. Jesteście w stanie coś polecić i/lub stanowczo odradzić?

Jak ugryźć temat tak, żeby czuć się bezpiecznie, a jednocześnie nie przepłacić?
 Profil Relacje PM off  

#768 PostWysłany: 18 Lip 2018 22:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Grape15 napisał(a):
Witajcie!
Od rana szukam informacji o różnych wypożyczalniach i im więcej czytam, tym mniej już wiem.
...

To tak jeszcze ze 3-4 dni szukania i może wtedy coś więcej będziesz wiedział.
A jak tak Ci się spieszy to płać ! W końcu czas to pieniądz 8-)
eskie lubi ten post.

#769 PostWysłany: 18 Lip 2018 22:48 
Awatar użytkownika

niebieski
@Grape15

załóżmy, że zarabiasz 2400PLN netto miesięcznie. Czyli dziennie 120 PLN. Siedziałeś od rana czyli jesteś w plecy 120 PLN. Albo oszukujesz pracodawcę. Przestań tracić całe dni, żeby zaoszczędzić 80 PLN bo 3-4 dni poszukiwań to 360-480 PLN.
Pamiętaj, że frajerskie zawsze się płaci. czyli zawsze coś tracisz/przepłacasz na początku.
Weź VW Polo z Sixta za 625 PLN dołóż icarhire...i przestań kombinować jak koń pod górę.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#770 PostWysłany: 19 Lip 2018 08:35 

Nie spieszy mi się, czasu jeszcze dużo (chyba). Nie chodzi mi o typowe januszowate oszczędzenie paru groszy na wynajmie. Ja chętnie dołożę kasę, byle z sensem i żeby głupio nie wtopić pieniędzy rzędu 2000E w razie kłopotów - może niedostatecznie to podkreśliłem w pierwszym poście. Nie sztuka się spłukać i dać się oszukać ;)

Staram się uczyć na cudzych błędach, uważam, że to nie grzech.
Zapewne poszukiwania jeszcze te wspomniane 3-4 dni potrwają, bo sponsorem na ten tydzień jest niestety ZUS - także choćbym chciał, żadnych pieniędzy nie zyskam, bo chwilowo nie mogę pracować. Nie oceniajcie proszę tak szybko :)
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 19 Lip 2018 08:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Pytałeś o radę, więc powtarzam co napisałem powyżej:
Fajną ofertę ma Sixt. Mają biura w Polsce, więc w razie problemów polskie biuro pomoże, nie będziesz musiał kontaktować się z jakąś lokalną wypożyczalnia we Włoszech. Są na tyle dużą i poważną wypożyczalnia, że nie będą robić afery o wyimaginowane ryski, aby przytulić parę Euro. Bo to może im globalnie zaszkodzić. Mają jasne i przejrzyste zasady, wszystko podane na tacy. Weź bezpośrednio autko z Sixta bo wtedy jesteś ich bezpośrednim Klientem, i możesz liczyć na dodatkową pomoc w razie kłopotów. Dokładasz ubezpieczenie icarhire... i masz spokój. Sixt jest ciut droższy niż najtańsze, ale coś za coś.
Dwa miesiące temu brałem auto w Bergamo i posprawdzałem inne wypożyczalnie na tym lotnisku, stąd wiem.

Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 19 Lip 2018 10:31 

grape15

proponowany sixt jest prawdopodobnie OK (prawdopodobnie bo nie mam osobistych doświadczeń).

ja na lotnisku w bergamo 4 miesiące temu wziąłem z goldcara przez pośrednika (z ubezpieczeniem pośrednika). wszystko było idealnie co gdzieś na tym forum opisałem (za co spotkały mnie ostre ataki bo wiadomo że ta wypożyczalnia to zło ;-) ). dlatego też do goldcara nie namawiam, bo zaraz i tu mnie zlinczują.

w bergamo działa też centauro (brak punktu na lotnisku, jest bus wahadłowy) i tą wypożyczalnię mogę polecić, bo właśnie wróciłem z hiszpanii, gdzie brałem u nich na ponad 2 tygodnie yarisa. wszystko przebiegło wzorowo. w tej chwili corsa w twoim terminie w bergamo to ok. 450zł (full to full), lub z ubezpieczeniem pośrednika ok. 700zł, blokada na karcie 1050 E. Ja osobiście wziąłbym bez ich ubezp i dokupił icarh na tydzień lub rok.

hertzy, avisy i inne drożyzny bym sobie darował chyba że cię stać (mnie nie), tym bardziej że każda z tych drogich też robi blokadę na karcie.

przy okazji zareklamuję skyscanner jako porównywarkę pośredników, od paru wypożyczeń korzystam z tego portalu bo po co ograniczać się do jednego pośrednika.
 Profil Relacje PM off  

#773 PostWysłany: 19 Lip 2018 13:11 

Loty: 19
Kilometry: 30 943
Krajów: 8 / 3.7%
Hertz we Włoszech nie jest taki drogi, jak się szuka przez wyszukiwarki albo ich promocji.
Z własnego doświadczenia polecam, kaucja 200 euro, ściągana zaraz po oddaniu auta.
Nie trzeba brać ich ubezpieczenia, wystarczy zewnętrzne.
Żadnych problemów, jedynie co, to można trafić na kolejkę przy wypożyczaniu.
 Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 19 Lip 2018 22:42 

p99 napisał(a):
......
Wada - brak opcji bezpłatnego anulowania, a nieraz cena potrafi spaść na kilka dni przez wypożyczeniem (mnie to niedawno spotkało).

Co masz na myśli mówiąc, że cena potrafi spać na kilka dni? Mówisz to w kontekście braku możliwości odwołania rezerwacji, żeby załapać się na okazję?
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 20 Lip 2018 10:10 

wagnerosss napisał(a):
p99 napisał(a):
......
Wada - brak opcji bezpłatnego anulowania, a nieraz cena potrafi spaść na kilka dni przez wypożyczeniem (mnie to niedawno spotkało).

Co masz na myśli mówiąc, że cena potrafi spać na kilka dni? Mówisz to w kontekście braku możliwości odwołania rezerwacji, żeby załapać się na okazję?

tak.
nie znam algorytmu ustalania cen przez wypożyczalnie, ale na pewno nie jest zawsze tak że im wcześniej zarezerwujesz tym jest taniej i dlatego opcja bezpłatnego anulowania jest przydatna.
 Profil Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 23 Lip 2018 12:28 

Cześć! planuję wynająć samochód na lotnisku w Bolonii na tydzień. Atrakcyjna wydaje się być oferta JoyRent'a ale nie maja zbyt wielu opinii, czy ktoś korzystał z ich usług? Posiadam kartę kredytową z limitem na 1700E czy to wystarczy do pokrycia depozytu? Zależy mi na wynajmie średniej wielkości samochodu z pełnym ubezpieczeniem, od razu przez stronę np. rentalcars. Czy jakieś wypożyczalnie są generalnie warte uwagi, tak żeby depozyt nie był wysoki i sam proces wynajmu jak najmniej skomplikowany (wynajmuję samochód pierwszy raz).
 Profil Relacje PM off  

#777 PostWysłany: 23 Lip 2018 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Patrz, a ja znalazłem sporo, tylko mi się chciało...

https://www.tripadvisor.co.za/ShowTopic ... icily.html
https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g ... Italy.html
https://it.trustpilot.com/review/joyrent.it
https://www.rentalcars.com/it/country/i ... t/reviews/

1700E to nie za bogato, ale przy pełnym ubezpieczeniu, raczej nie będzie depozytu, albo będzie symboliczny.

Profil Relacje PM off  

#778 PostWysłany: 23 Lip 2018 23:30 

Dzięki, z podanymi opiniami już się wcześniej zapoznałem ale oczywiście mi mało... myślałem po prostu, że ktoś z forum korzystał z ich usług. No właśnie jeśli chodzi o ubezpieczenie to chciałbym je wykupić od razu na rentalcars, czy to dobry pomysł i czy ewentualnie można wtedy gdzieś wyczytać jaka bedzie kwota depozytu? Chyba skorzystam z którejś wypozyczalni która jest na lotnisku żeby nie czekać na busa itp., czy możecie polecić coś sprawdzonego w rozsądnej cenie?
 Profil Relacje PM off  

#779 PostWysłany: 23 Lip 2018 23:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Kwota depozytu będzie taka, jakiej wymaga wypożyczalnia - znajdziesz w warunkach wynajmu przy każdej ofercie.
doyouspain.com pozwala ci przefiltrować oferty m.in. wybierając odbiór na lotnisku, a także po maksymalnej wysokości depozytu.

#780 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:49 

Hej :)
Od 07-14 sierpnia planujemy podróż na Sycylię do Katanii
Czy jest tu może jakaś chętna para na wspólne wynajęcie samochodu i pozwiedzanie przez kilka dni?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1662 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 84  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość