Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1661 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
#741 PostWysłany: 08 Lip 2018 20:51 

Korsyka (Bastia Lotnisko) wprawdzie to nie Włochy, ale blisko i mało informacji, a temat związany z wynajęciem samochodu i może komuś się przyda :-)
Przełom czerwca/lipca, wynajem na 7 dni w SIXT przez pośrednika https://www.tania-wypozyczalnia-samochodow.pl/
Rezerwowane pół roku wcześniej, zarezerwowany i opłacony Ford Focus za 139.34 Euro, czyli tanio.
Dokupione ubezpieczenie "premium" w AXA
Biura wynajmu samochodów a zwłaszcza SIXT są na zewnątrz przy samej taśmie bagażowej, więc stałem w kolejce do biura i czekałem na bagaż jednocześnie nie tracąc czasu tylko na bagaż.
Obok jest Hertz, tu i tu kolejka mała, czekania około kwadrans. Natomiast do Europcar kolejka baaaardzo duża, kilkadziesiąt osób, a później kolejka do odbioru samochodu z Europcar.
W biurze SIXT w miarę sprawnie, pewnie dla tego żona zna bardzo dobrze francuski, zapytali czy mam dodatkowe ubezpieczenie?
Powiedziałem że tak i tyle. Pani poinformowała że wkład własny mam 1.300 Euro i tyle muszę mieć na karcie, a w umowie owszem miałem wkład własny 1.300 Euro, ale w voucherze napisane
"Credit card in the name of the lead driver, with a large enough limit to cover the excess ( EUR1000.00 )" , ale zablokowali tylko 152 Euro :-) Pani poinformowała że samochód to Citroen C4 Cactus Diesel, gdzie parking i jaki numer miejsca.
Samochód trochę wynalazek, trochę rozklekotany z przebiegiem 17.500 km, ale diesel 100 KM który spalił 4.4 litra, w tym połowa po górach no i nawigacja (miałem swoją i tej autowej nie używałem) W środku karteczka z napisem po fr i ang że samochód jest wymyty i wysprzątany i taki trzeba oddać inaczej się płaci 50 euro. Nadmienię że przed oddaniem opłukałem i odkurzyłem na stacji benzynowej za 4 Euro. A samochód z firmy FILIPPI, powiązane jakoś z Hertz i SIXT bo ten sam garaż zwrotu był, a samochodów SIXT i HERTZ nie widziałem, tylko FILIPPI. Przy oddawaniu miły Pan wsiadł do samochodu, spisał licznik, powiedział ze wszystko OK i kazał się podpisać na tablecie i tyle. Samochodu bardzo nie oglądał, ale było widać że był myty i sprzątany. Auto oddawałam w poniedziałek, a w piątek blokady na karcie już nie było, może nawet wcześniej ,ale dopiero w piątek sprawdzałem.
Na Korsyce co 10 km fotoradar i na 50 i na 70 i na 90, mam nadzieję że nic nie przyjdzie. Ludzie jeżdżą raczej ostrożnie i zgodnie z przepisami.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#742 PostWysłany: 09 Lip 2018 14:39 

Witajcie.
W sierpniu lądujemy w Boloni i chcemy wypożyczyć na 7 dni autko na zwiedzanie Toskanii. Czy możecie coś doradzić, ktoś z Was ma jakieś doświadczenia.
Która wypożyczalnia? Przez internet czy na miejscu wypożyczyć?
Jedziemy z trójką dzieci (2, 6 i 9 lat) foteliki obowiązkowe dla wszystkich (trochę kosztują)? Czy raczej możemy odpuścić dla 6 i 9 latka ?
Będę wdzięczny za pomoc i Wasze opinie.
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 09 Lip 2018 14:53 

srebrny
Przeszukałeś ten wątek?
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#744 PostWysłany: 09 Lip 2018 15:34 

Witam. Przeszukałem cały internet, ale odpowiedzi nie mogę znaleźć. W sierpniu wybieramt się grupą studentów na małego eurotripa z opcją wypożyczenia auta w Bergamo. No i tutaj się zaczyna problem, bo jak wiadomo wypożyczalnie wymagają karty kredytowej. Czy ktoś ma jakiekolwiek inny sposób na pominięcie tej karty? Mam na myśli na przykład opcję typu "karty dodatkowej", czyli jeśli rodzić posiada karte kredytowa to robiona jest karta dodatkowa na moja nazwisko z limitem na karcie. Czy taka karta przejdzie? Albo jakiekolwiek inng sposób bo jako studenci to karty kredytowej nie możemy wyrobić.
Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 09 Lip 2018 15:35 

srebrny
Tak, przejdzie.
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 09 Lip 2018 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
@D4miss wybierz sobie autko i zadaj pytanie wypożyczalni.

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#747 PostWysłany: 09 Lip 2018 16:08 

Zapytam wypożyczalni w takim razie. Dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 09 Lip 2018 17:42 

@ boots Tak, przeszukałem watek i nie nalazłem odpowiedzii
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 09 Lip 2018 17:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Nie wiem jakie są włoskie przepisy, więc najpierw chyba warto to sprawdzić, dla których dzieci foteliki są obowiązkowe. Jeśli dla wszystkich, to nie biorąc fotelików, robisz to na własne ryzyko.
Jeśli chodzi o wyszukiwanie, to szukaj nie tylko "Bolonia", ale również "Bolonii" (w Bolonii).

#750 PostWysłany: 09 Lip 2018 18:05 

srebrny
b4rt76 napisał(a):
@ boots Tak, przeszukałem watek i nie nalazłem odpowiedzii

Żartujesz sobie, prawda?
 Profil Relacje PM off  

#751 PostWysłany: 09 Lip 2018 18:17 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
b4rt76 napisał(a):
...Czy raczej możemy odpuścić dla 6 i 9 latka ?
...

Jak kiedyś tu wejdą i przeczytają to chyba Ci nie odpuszczą :mrgreen:
eskie lubi ten post.

#752 PostWysłany: 10 Lip 2018 22:16 

b4rt76 napisał(a):
Witajcie.
W sierpniu lądujemy w Boloni i chcemy wypożyczyć na 7 dni autko na zwiedzanie Toskanii. Czy możecie coś doradzić, ktoś z Was ma jakieś doświadczenia.
Która wypożyczalnia? Przez internet czy na miejscu wypożyczyć?
Jedziemy z trójką dzieci (2, 6 i 9 lat) foteliki obowiązkowe dla wszystkich (trochę kosztują)? Czy raczej możemy odpuścić dla 6 i 9 latka ?
Będę wdzięczny za pomoc i Wasze opinie.

W Bolonii pewnie są większe markety. Dla starszych dzieci kupisz siedzisko za 7 Euro? Dla maluszka za 20 Euro. Będą min 4 x tańsze niż w wypożyczalni, a do tego nowe i czyste, bo tam z tym różnie, ale raczej źle. We Włoszech kupowałem podstawkę za 8 Euro, na Korsyce za 7 Euro.
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 14 Lip 2018 14:48 

Mogę powiedzieć o wypożyczeniu samochodu w Lamezia Terme.
Wypożyczalnia ALAMO (Locauto)
Dostaliśmy 6-miesięczną Skodę Rapid.
Przy odebraniu auta wszystkie rysy sprawdzone z pracownikiem.
Wykupione mieliśmy ubezpieczenie z icarhireinsurance.com. Blokada na karcie na 400 Euro
Ostatniego dnia pobytu mąż niestety mocno wgniótł i zarysował dwie pary drzwi z prawej strony auta. Auto zdawaliśmy o 6 rano,gdy wypożyczalnia była zamknięta, zostawiliśmy kartkę za szybą z opisem uszkodzeń, Wiedzieliśmy,że koszty naprawy auta będą spore (obie pary drzwi do wymiany).
Otrzymaliśmy maila z Alamo (Locauto) o wycenie szkody na ok. 1490 Euro. Po naszej odpowiedzi,że ok, wiemy i się zgadzamy, otrzymaliśmy maila z zapytaniem czy chcemy przelać przelewem czy z karty kredytowej, którą użyliśmy przy wypożyczeniu. Odpisaliśmy jaką formę płatności wybieramy, zwrócili nam CAŁY DEPOZYT w wysokości 400 Euro (nie potrącili nam tego na poczet szkody). Po przelaniu kwoty, zgłosiliśmy szkodę do icarhireinsurance i po 10 dni mieliśmy pełną kwotę zwróconą z wypożyczalni- dokładnie co do grosza po przewalutowaniu (taka sama kwota jak wysłana w potwierdzeniu zapłaty)
Także polecam zarówno Alamo jak i icarhireinsurance.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#754 PostWysłany: 15 Lip 2018 07:45 

Edit: zwrot z ubezpieczalni otrzymalismy oczywiscie tych 1490 Euro ;-)
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 17 Lip 2018 12:56 

-- 17 Lip 2018 12:47 --

Witam,

Podczas pobytu w południowych Włoszech (Neapol) wynająłem auto z wypożyczalni Euro… Wybrałem ubezpieczenie podstawowe, z depozytem 300€. Pewnego dnia wykonywałem manewr zawracania w okolicach Pompei (zaznaczone na mapce czerwoną linią), był mały korek więc auta poruszały się powoli, ja tak samo. Po włączeniu migacza i upewnieniu się że mogę wykonać manewr (oczywiście musiałem trochę się wepchnąć bo nikt tam Cię nie dopuści do ruchu jeśli mu nie blokujesz drogi) zacząłem zawracać (miałem smarta więc zawracanie mogłem wykonać na raz). Podczas zawracania uderzył we mnie skuter (który jak podejrzewam wyprzedzał samochody slalomem tam gdzie było więcej miejsca, w lusterku nie widziałem go), uderzył z takim impetem że wgiął całe tylne drzwi (zdjęcie poniżej) przypomnę że był korek. Nikomu nic się nie stało. Nie jestem przekonany do końca czy mój manewr był dozwolony, jednak nie było tam żadnego znaku zakazującego wykonanie zawracania. Ani znaku stojącego, ani znaku na ulicy w postaci linii ciągłej (w ogóle nie było linii). Mężczyzna nie mówił ani słowa po angielsku, przyjechali jego koledzy którzy również nie mówili po angielsku do tego byli agresywni, (z tego co zrozumiałem chcieli naprawić drzwi mojego wypożyczonego auta) po policję zadzwonił ochroniarz parkingu Auchan. Ku ogólnemu rozczarowaniu policjanci również nie mówili po angielsku (komunikowaliśmy się za pomocą translatora), powtarzali tylko „it’s ok” i „no problem”. Do wypożyczalni w Neapolu nie mogłem się dodzwonić (numer nieprawidłowy), gdy dodzwoniłem się na infolinię wypożyczalni, Pan mówiący łamanym angielskim powtarzał że numer działa i żebym spróbował jeszcze raz. Dzwoniłem również z telefonów policjantów jednak ta sama sytuacja (numer nieprawidłowy), ten argument Pan z infolinii odpierał tak samo – żebym spróbował jeszcze raz. Po ogólnym chaosie i mojej totalnej niewiedzy pojechałem za policjantami na komendę gdzie były skanowane moje dokumenty oraz umowa. Kiedy pytałem czyja to będzie wina (po raz n-ty) odpowiadali że nie wiedzą ponieważ nie widzieli zdarzenia… Nikogo nie zbadali alkomatem, nikt nie dostał mandatu. Dostałem od nich wydrukowane zdjęcia uszkodzonego skutera, skan prawa jazdy kierującego skuterem i zostałem odesłany do wypożyczalni. Na tym rola policji się skończyła. W wypożyczalni nikt ze mną nie sprawdził auta, Pani w wypożyczalni powiedziała że depozyt zostanie zwrócony – nie został. Rano kolejnego dnia z karty kredytowej zostało pobrane 692€. Ogólne jestem w plecy około 1100€ (została uznana najwyższa szkoda, gdzie po własnych wyliczeniach, szkody szacowałem na około 1500 PLN). W wypożyczalni z łaską udzielono mi informacji że oni nie są prawnikami i że mogę próbować kontaktować się z ubezpieczycielem i napisać maila do centrum obsługi klienta wypożyczalni. Koniec końców kartę kredytową muszę spłacić bo jak mi dowalą odsetki to będzie ciężko ze spłatą tego. Proszę o rady.

Pozdrawiam,

Barto12

-- 17 Lip 2018 12:56 --

Zdjęcia auta:

http://zmniejszacz.pl/galeria/5b4dcae5556e0/bez-nazwy

Załączniki:
3.png
3.png [ 588.31 KiB | Obejrzany 1645 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 17 Lip 2018 12:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Jakiej rady właściwie oczekujesz? Sprawdziłeś warunki ubezpieczenia, wysokość wkładu własnego w przypadku szkody? Jeśli szkoda została wyceniona na 692 euro, mieściła się w ramach limitu wkładu własnego i nie miałeś dodatkowego ubezpieczenia, to po prostu musisz to "wrzucić" w swoje koszty.

#757 PostWysłany: 17 Lip 2018 13:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Rada na przyszłość. Ubezpieczyć się na takie wypadki. Teraz na odległość nic nie zalatwisz - co najwyżej prawnika we Włoszech i nie wiadomo z jakim skutkiem. Co do wysokości szkody określonej przez wypożyczalnie myślę że jest realna - 1500zl to chyba w Polsce u Mietka w warsztacie - na zachodzie takie usługi kosztują podobnie ale na końcu w euro a nie w zł.

Ostatnio edytowany przez lukas63, 17 Lip 2018 13:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 17 Lip 2018 13:04 

Dodam również że w moim samochodzie nie było formularza do wypełnienia w razie wypadku. Pani w wypożyczalni twierdziła że w każdym samochodzie jest taki formularz bo pilnują tego. W schowku były dokumenty poprzedniego najemcy, ze wszystkimi danymi osobowymi na wierzchu. Ostatecznie dostałem jakiś inny formularz gdzie opisałem zdarzenie.
 Profil Relacje PM off  

#759 PostWysłany: 17 Lip 2018 13:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Trzeba było zalatwic na policji papiery, że była to wina kierującego skuterem. Teraz już nic nie zdziałasz.
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 17 Lip 2018 13:11 

-- 17 Lip 2018 13:09 --

Dzięki za odpowiedzi. Chcę się upewnić czy jedynym wyjściem będzie po prostu spłacenie karty kredytowej i po prostu nauczka na przyszłość żeby nie szczędzić na ubezpieczeniu bo tylko na dwa dni. Na prawnika zapewne nie będzie mnie stać, a i tak myślę że szkoda czasu i nerwów. Tak jak pisałem wyżej - policjanci mówili że oni nie widzieli zdarzenia i żebym kontaktował się z wypożyczalnią.

Pozdrawiam,

-- 17 Lip 2018 13:11 --

Kierujący skuterem i jego koledzy twierdzili że to moja wina, wręcz krzyczeli na policjantów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1661 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 84  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość