Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1661 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
#721 PostWysłany: 04 Lip 2018 12:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
Tak, tylko trzeba przedstawić wymaganą przez icarhire dokumentację.
Przy wynajmie stosuj zasadę ograniczonego zaufania i rób zdjęcia/film przy odbiorze samochodu a każde nie zaznaczone uszkodzenie zgłaszaj do protokołu odbioru zanim odjedziesz z parkingu. Przy zdawaniu samochodu poproś o kopię dokumentu zdania samochodu potwierdzającą, że z samochodem wszystko OK i nie ma nowych uszkodzeń. Nadużycia się zdarzają, ale nie należy panikować, tylko starać się ograniczyć ryzyko.
eskie lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#722 PostWysłany: 04 Lip 2018 14:22 
Awatar użytkownika

tak też pomyślałem - na każdą Firmę są negatywne opinie.

Widzę, że rynek wypożyczania samochód jest dziki w Europie ... nawet jakość wyszukiwarek czy ilość agregatów wyszukujących świadczy o tym.
 Profil Relacje PM off  

#723 PostWysłany: 04 Lip 2018 14:38 

srebrny
Nie jest dziki - trzeba tylko czytać zawierane umowy.
 Profil Relacje PM off  

#724 PostWysłany: 04 Lip 2018 19:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Jakub Surdyk
Nie rób zdjęć tylko zadbaj żeby wszystkie usterki, rysy itp itd były w formularzu odbioru. I tak samo bądź przy zdawaniu samochodu.
I to nie jest rzut oka i jedziesz tylko +/- 10 minut przyglądania się jak byś w życiu auta nie widział.
eskie lubi ten post.

#725 PostWysłany: 05 Lip 2018 09:35 

Przestrzegam ponownie przed firmą Autoclick. Od 6 czerwca nie mogę odzyskać moich pieniędzy, mimo zapewnień z ich strony , że od razu po odwołaniu rezerwacji zwrócili je na kartę. Od jakiegoś czasu przestali nawet odpowiadać na maile, w związku z czym zgłosiłem do swojego banku prośbę o rozpoczęcie procedury chargeback. W tym momencie bank czeka na odpowiedź usługodawcy a ja wciąż bez kasy.
Z kolei mogę z czystym sumieniem polecić firmę Centauro. Wypożyczałem auto w Bergamo, po przylocie czekał na mnie bus z podwózką do biura. Cała procedura wypożyczenia trwała maks 15 minut. Wykupiłem pełne ubezpieczenie u nich, bo nie były to duże kwoty, brak blokady na karcie. Auto to Lancia Ypsilon - wybrałem opcję full/full fuel na czas wynajmu ściągnięto 68 euro. Przy oddaniu auta, szybkie oględziny auta i od razu zlecony zwrot zablokoawnej kwoty, kasa na następny dzień na karcie. Po przykrych doświadczeniach z autoclick , polecam Centauro w Bergamo.
 Profil Relacje PM off  

#726 PostWysłany: 06 Lip 2018 15:13 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Zapewnien ? Podpisywales zwrot po oddaniu auta ? Dostales maila potwierdzajacego zakonczenie umowy i zwrot depozytu?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 06 Lip 2018 23:25 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@forkas
Przecież Autoclick już kilka tygodni temu zamknęło interes :arrow: autoclick-ostrzezenie,135,129778

Może przekazać bankowi informacje prasowe (tylko to byś musiał tłumaczyć przysięgle pewnie).

#728 PostWysłany: 07 Lip 2018 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Macie jakiś sposób na zagwarantowanie cabrio? Interesuje mnie kabriolet na 3 dni w FCO. Europcar ma w swojej aplikacji np fiat500 cabrio, ale "na żądanie" czyli bez gwarancji że będzie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 07 Lip 2018 15:42 

srebrny
economycarrentals.com - masz cabrio.
 Profil Relacje PM off
zawiert uważa post za pomocny.

#730 PostWysłany: 07 Lip 2018 18:58 

Wytłumaczcie mi proszę jedną rzecz.
1. Wynajmuje samochód w Goldcar (tak, znam opinie, ale to tylko przykład) przez Wizzair z pełnym ubezpieczeniem
2. Goldcar blokuje mi 1100E na karcie
3. Mam stłuczkę. Goldcar wycenia ją na 1000 Euro i potrąca z karty
4. Zwracam się do Wizzair o zwrot 1000 Euro.

Czy tak to działa?
Bo w takim przypadku ja nie widzę żadnego ryzyka w wynajmie w Goldcar i innych dziwnych wynalazkach. Niech mnie obciążają, przecież mam ubezpieczenie.
Chyba, że źle to rozumiem.
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 07 Lip 2018 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
Kto jest ubezpieczycielem?
Goldcar?
Wizzair?
czy inna instytucja?

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#732 PostWysłany: 07 Lip 2018 19:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Właściwie to wypożyczasz przez rentalcars, który współpracuje z Wizzair i do nich się zwracasz o ewentualny zwrot kosztów, którymi obciąża cię wypożyczalnia
https://www.rentalcars.com/FullProtection.do
Kto zapewnia ubezpieczenia dla rentalcars - nie wiem.

#733 PostWysłany: 07 Lip 2018 19:28 

-- 07 Lip 2018 19:22 --

Kupione przez Wizzair.

-- 07 Lip 2018 19:28 --

Powiem Wam szczerze, że ja w takim razie nie rozumiem o co ten cały krzyk. Trzeba kupić ubezpieczenie które kosztuje 50zł/dzień i po problemie. Nie dać się namówić na ubezpieczenie na miejscu, a przy ewentualnych obciążeniach karty za uszkodzenia zwrócić się do ubezpieczyciela o zwrot. Jedyny minus jest taki, że trzeba zapłacić ze swojej karty i czekać na zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#734 PostWysłany: 07 Lip 2018 19:38 

Loty: 219
Kilometry: 510 684
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
W dniu 30 czerwca wypożyczyłem auto w Bari poprzez "Alamo" (rezerwacji dokonywałem w marcu 2018, cena na 5 dni bez ubezpieczenia dodatkowego - 132 Euro) na 5 dni. Odbiór auta poprzez biuro "enterpise" na lotnisku, a sam samochód odebrałem z "Locauto". Zamówiłem Citroena C1. Pani u której w Bari załatwiałem formalności w "okienku" spytała się, gdzie chcę jeździć i czy musi być C1. Powiedziałem, że mam do pokonania kilka tras poza miasto, więc Pani zaproponowała mi w tej samej cenie Suzuki Baleno. Auto prawie nowe z przebiegiem 6700 km. Odbiór auta bez zastrzeżeń.
Auto oddawałem w czwartek 5 lipca 2018 roku przed 8 rano, więc kluczyki i dokumenty wrzuciłem przez otwór skrzynki pocztowej w biurze "Enterprise" i udałem się na odprawę. Po kilkudziesięciu minutach otrzymałem maila, że z autem wszystko jest ok i dziękują za skorzystanie z ich usług. Wczoraj, czyli 1 dzień po oddaniu auta otrzymałem dwa maile o zakwalifikowaniu zwrotu depozytu (co prawda jeszcze nie zwolnili kasy z karty, ale maila otrzymałem w piątek, czyli blokada zejdzie w poniedziałek). Oczywiście mailowi towarzyszyły grzecznościowe zwroty typu: dziękujemy i zapraszamy. Depozyt wynosił 500 + 100 Euro. Przy załatwianiu formalności przy odbiorze auta, przed blokowanie depozytu pokazywałem Pani, że mam dodatkowe ubezpieczenie (polecane na forum "icarhireinsurance"), ale Pani stwierdziła, że jej to nie obchodzi i byłem w szoku, że zaproponowała mi tak niski depozyt (blokadę na karcie). Nie ma tu mowy o urodzie, czy wdzięku osobistym (mam 55 lat i jestem brzydki).
Wniosek tą wypożyczalnię na lotnisku w Bari można polecić.

Ostatnio edytowany przez potek7 08 Lip 2018 12:09, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 07 Lip 2018 19:53 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@pilotbombowca Cała sprawa rozbija się właśnie o ewentualne obciążanie karty sporą kwotą. Niektórzy wolą mieć święty spokój, większą ilość środków dostępnych na karcie i wykupują ubezpieczenie bezpośrednio od wypożyczalni - wtedy blokady na karcie zwykle nie ma bądź jest symboliczna. Wykupienie ubezpieczenia bezpośrednio od wypożyczalni jest oczywiście opcją najdroższą. Pośrednicy typy rentalcars proponują niższe stawki ubezpieczenia, ale jak przeczytasz w warunkach, które podlinkowałem, tam też obowiązuje depozyt zabezpieczający. Najtańszą opcją zewnętrzną są firmy ubezpieczeniowe typu insurance4carhire czy icarhireinsurance, o których przeczytasz tutaj ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,135,6151
Tam możesz wykupić ubezpieczenie na konkretne wypożyczenie, ale najkorzystniej jest wziąć roczne - w zależności od potrzeb: na Europę lub cały świat.

#736 PostWysłany: 07 Lip 2018 20:29 

Bardzo dziękuję za pomoc. Teraz dla mnie jest wszystko jasne. Już jestem na stronie icarhireinsurance i ubezpieczenie na 6 dni kosztuje 25E. Dla mnie to idealne rozwiązanie. Nie mam problemu z blokadą na karcie 1500E za ewentualną szkodę, a dzięki wykupieniu icarhireinsurance wiem, że pieniądze do mnie wrócą. W takim przypadku biorę najtańszą opcję bez żadnych dodatkowych ubezpieczeń i jestem w 100% zabezpieczony. Kashpir bardzo dziękuję za pomoc, dzięki Tobie oszczędziłem kilka stówek, bo już prawie byłem zdecydowany na Avis360.
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 07 Lip 2018 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@pilotbombowca

CZEKAJ

Icarhireinsurance - to jest ubezpieczenie wkładu własnego!!!

zobacz PW

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 07 Lip 2018 21:05 

@eskie rozumiem, ale czy to coś zmienia?
Rozumiem, że to ubezpieczenie tego mojego powiedzmy 1100E (czyli kwoty blokady na karcie), ale przecież to taką maksymalną kwotą może obciążyć mnie wypożyczalnia, czyż nie?
 Profil Relacje PM off  

#739 PostWysłany: 07 Lip 2018 21:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Są trzy poziomy ubezpieczeń:

Zerowy - nie masz żadnego ubezpieczenia, na 100% nie masz AutoCasco CDW (kradzież, zniszczenie, kolizja) a czasem i OC. Sam musisz się ubezpieczyć.

Podstawowy - najbardziej popularny w wkładami własnymi typu 1500 E przy kradzieży i 1000 E przy zniszczeniu. To się fachowo nazywa franszyza redukcyjna, czyli odpowiadasz do wysokości wkładu własnego blokowanego na karcie. Tą sumę wkładu własnego 1500/1000E właśnie ubezpiecza jako ubezpieczyciel zewnętrzny icarhire...

Pełny - drogi ale płacisz w wypożyczalni i nic cie nie obchodzi. Lecz czasem ubezpieczene podwaja koszt wynajmu. Nie ma tez blokady lub jest mała

Amen

Profil Relacje PM off
potek7 lubi ten post.

#740 PostWysłany: 08 Lip 2018 18:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
eskie napisał(a):
...
Pełny - drogi ale płacisz w wypożyczalni i nic cie nie obchodzi. Lecz czasem ubezpieczene podwaja koszt wynajmu. Nie ma tez blokady lub jest mała
...

*-chyba, że warunki ubezpieczenia mówią inaczej

tak! tak! W nieistniejącym już AutoClick w total relax (plus) przednia szyba była wyłączona i kosztowała 150€ w razie wymiany.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1661 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 84  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość