Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 18 Lis 2016 13:57 

Loty: 43
Kilometry: 30 424
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Mam prośbę, z uwagi na to, iż jeszcze nigdy ne wynajmowałem samochodu poza granicami kraju, proszę abyście spojrzeli na poniższe foto dotyczące wynajmu, czy faktycznie są tam wszystkie ubezpieczenia dotyczące zniesienia udziału własnego. Dodam, iż chodzi o wynajęcie samochodu w Bergamo przez stronę Wizzaira. Z góry dzięki za odpowiedź.

Załączniki:
wypożyczenie.jpg
wypożyczenie.jpg [ 202.35 KiB | Obejrzany 2117 razy ]

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#322 PostWysłany: 18 Lis 2016 14:10 

Tak, to jest zewnętrzne ubezpieczenie. Wypożyczalnia zablokuję Ci na karcie depozyt i:
1. Zwróci, jeżeli nie będzie żadnych szkód
2. Pobierze na pokrycie strat.

W opcji 2 kompletujesz dokumenty i biegniesz do ubezpieczyciela po zwrot.
 PM off
wave_pl lubi ten post.

#323 PostWysłany: 18 Lis 2016 14:22 

niebieski
Dzięki za odpowiedź. A mniej więcej ile tego depozytu muszę zapewnić w wizzairze ? W sensie kompletuje dokumenty czyli jak mam to rozumieć ? Że wtedy pobiorą depozyt a ja zgłaszam się do ubezpieczyciela po jego zwrot tak ? Jak byś mógł trochę bardziej uściślić mi procedurę byłbym wdzięczny.

#324 PostWysłany: 18 Lis 2016 14:33 

Depozyt blokuje wypożyczalnia, jego wysokość zależy od klasy pojazdu. Kwota blokady nie zawsze jest równa kwocie excess. Czyli mogą Ci zablokować 300 EUR a ściągnąć w razie czego 1200 EUR, bo tyle mają w warunkach na daną klasę pojazdu. A mogą od razu zablokować 1200 EUR.

Kompletowanie dokumentów w celu udowodnienia wystąpienia szkody - to miałem na myśli. Może być to raport z policji, wycena rzeczoznawcy itd. Zacznij w ogóle od lektury warunków ubezpieczenia, to jest podstawa.
 PM off
wave_pl lubi ten post.

#325 PostWysłany: 18 Lis 2016 14:35 

niebieski
Wizzair jest tylko pośrednikiem, a dokładnie to nakładka Wizzaira na pośrednika rentalcars.com
Wielkość depozytu zależy od wypożyczalni jaką ostatecznie wybierzesz, i oczywiście od klasy samochodu.
Może to być 250-1000 Euro, zwykle koło 500. Depozyt często nie jest równoznaczny z granicą odpowiedzialności, tzn. często blokują mniejszą kwotę, ale Twoja odpowiedzialność jest większa (określona w umowie)

W przypadku szkody kompletujesz dokumenty, czyli np. raport policji, oświadczenia, protokół szkody od wypożyczalni, wyciąg z karty itp.
Z tym udajesz się do ubezpieczyciela po zwrot.
wave_pl lubi ten post.

#326 PostWysłany: 18 Lis 2016 14:54 

niebieski
Dziękuje za odpowiedzi. Czyli nie zmienia to faktu, iż lepiej się zabezpieczyć, wydać dodatkowo kilka złotych więcej, niż potem płakać jak coś się stanie. A maggiorre to jest sprawdzona wypożyczalnia jak na Włochy? Chyba najbezpieczniej brać z wypożyczalni typu Avis, Hertz, czy Europcar, w sensie dużych ?

#327 PostWysłany: 18 Lis 2016 15:04 

Warto poczytać i 2 razy się zastanowić

Ostatnio edytowany przez krasnal, 18 Lis 2016 20:48, edytowano w sumie 1 raz
Usunięto link, bo połączyłem wątki.
 PM off  

#328 PostWysłany: 20 Lis 2016 15:10 
Awatar użytkownika

srgweg napisał(a):
Cześć :)
Przejrzałem 80% tego wątku i doszedłem do takich wniosków:
-Nie ma możliwości nie płacenia wkładu własnego.
-Wysokość wkładu własnego zależy czy rezerwujemy przez pośrednika czy bezpośrednio w wypożyczalni.

Dobrze zrozumiałem ? :)
W listopadzie na 4 dni wybieram się do Bolonii chcę tam wypożyczyć samochód, jednakże na karcie kredytowej mam limit 4 tys bez możliwości zwiększenia.
Jak wyglądają Wasze doświadczenia z blokadą środków na koncie? Jakie to są kwoty?
Przejrzałem chyba wszystkie możliwe strony oferujące wynajem samochodów w języku polskim i nigdzie nie zauważyłem żeby podawali jaką kwotę blokują na KK.
Znalazłem ofertę na FireFly, samochód za 70 euro na 4 dni, niestety tak jak napisałem wyżej nie mam pojęcia jaki depozyt mogą zablokować.

Oprócz powyższych wątpliwości mam kilka dodatkowych pytań:
-Depozyt blokują na lotnisku czy od razu przy rezerwacji online?
-Jeśli na miejscu to co jeśli mój limit okaże się nie wystarczający?
-Lepiej skorzystać z pośrednika czy bezpośrednio uderzyć do FireFly?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam ! :)

podbijam pytania kolegi, jest tu może ktoś, kto zna na nie odpowiedzi?

do tego dokładam swoje pytanie, wie ktoś jak to jest z kartami debetowymi teraz?
1. Czy dałoby radę wypożyczyć samochód debetówką (wypukłą) poprzez Ryanair car hire w wypożyczalni firefly car hire? (mam wypukłe debetówki t-mobile, millenium, pkobp, ING)
2. W którym momencie rezerwacji następuje weryfikacja, czy moja karta jest kredytowa? Przy płatnościach online, czy na lotnisku w biurze? Czy weryfikuje to komputer czy człowiek w biurze?
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 20 Lis 2016 15:13 

niebieski
-Depozyt blokują na lotnisku czy od razu przy rezerwacji online? - na lotnisku
-Jeśli na miejscu to co jeśli mój limit okaże się nie wystarczający? - nie dostaniesz auta
-Lepiej skorzystać z pośrednika czy bezpośrednio uderzyć do FireFly? - zależy od warunków
1. Czy dałoby radę wypożyczyć samochód debetówką (wypukłą) poprzez Ryanair car hire w wypożyczalni firefly car hire? (mam wypukłe debetówki t-mobile, millenium, pkobp, ING) - da radę bez kłopotu
2. W którym momencie rezerwacji następuje weryfikacja, czy moja karta jest kredytowa? Przy płatnościach online, czy na lotnisku w biurze? Czy weryfikuje to komputer czy człowiek w biurze? - nie ma potrzeby weryfikacji
 Profil Relacje PM off
cameltoe lubi ten post.
cameltoe uważa post za pomocny.

#330 PostWysłany: 20 Lis 2016 15:24 
Awatar użytkownika

Maciek78 napisał(a):
-Depozyt blokują na lotnisku czy od razu przy rezerwacji online? - na lotnisku
-Jeśli na miejscu to co jeśli mój limit okaże się nie wystarczający? - nie dostaniesz auta
-Lepiej skorzystać z pośrednika czy bezpośrednio uderzyć do FireFly? - zależy od warunków
1. Czy dałoby radę wypożyczyć samochód debetówką (wypukłą) poprzez Ryanair car hire w wypożyczalni firefly car hire? (mam wypukłe debetówki t-mobile, millenium, pkobp, ING) - da radę bez kłopotu
2. W którym momencie rezerwacji następuje weryfikacja, czy moja karta jest kredytowa? Przy płatnościach online, czy na lotnisku w biurze? Czy weryfikuje to komputer czy człowiek w biurze? - nie ma potrzeby weryfikacji

dzięki wielkie za zainteresowanie :)

czyli jeśli rezerwuję debetówką i depozyt wynosi np. 600 euro, to po prostu na lotnisku pobierają (blokują?) mi tę kwotę z mojego konta i później zwracają jeśli nie ma szkód?

i jeszcze jedno: zrobiłem rezerwację na 2 osoby. osoba nr 1 ma kredytówkę, ale nie ma prawa jazdy. Osoba nr 2 nie ma kredytówki, ale ma prawo jazdy (to ja). Jeżeli teraz opłaciłem przez internet tę rezerwację kredytówką osoby która nie ma prawka, to czy na lotnisku mogę im dać moją kartę debetową, żeby mi ściągnęli środki i wydali samochód? Czy jednak karta, która była użyta do rezerwacji online jest już automatycznie uznawana za kartę głównego kierowcy?
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 20 Lis 2016 16:06 

niebieski
Karta do depozytu musi być kierowcy. Karta do zapłaty za rezerwację online może być wujka Stefana :)
600e zablokują Ci też na debetówce
 Profil Relacje PM off
cameltoe lubi ten post.
cameltoe uważa post za pomocny.

#332 PostWysłany: 20 Lis 2016 17:03 
Awatar użytkownika

Maciek78 napisał(a):
Karta do depozytu musi być kierowcy. Karta do zapłaty za rezerwację online może być wujka Stefana :)

dzięki za odpowiedź, jesteś super xD

Da się uniknąć blokady środków na koncie np. wykupując ubezpieczenie? Z tego co czytałem tu na forum, to ubezpieczenie zewnętrze (ryanair car hire proponuje mi AXA - Ubezpieczenie zwrotu za szkody) nie ma nic do blokady środków. Ewentualnie oddadzą mi po jakimś czasie pieniądze za szkody.

Jest jakieś wewnętrzne ubezpieczenie w samej wypożyczalni, które spowoduje, że nie będę musiał wpłacać całej kaucji? Przy mojej rezerwacji widzę właśnie tylko opcję ubezpieczenia AXA "Ubezpieczenie zwrotu za szkody". Może jest to możliwe tylko w biurze na miejscu?
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 24 Lis 2016 11:37 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Krajów: 5 / 2.3%
A ja mam pytanie z innej beczki. Lądujemy w Wenecji o 21:45. Jest realne wypożyczenie samochodu o tej godzinie na lotnisku?

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 24 Lis 2016 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Nie będzie problemu z wypożyczeniem o tej godzinie. Pierwsza lepsza wypożyczalnia - Hertz: Mo-Su 0800-2400.
Tu pełna lista wypożyczalni na lotnisku: http://www.veniceairport.it/en/transport/car-rental.html

#335 PostWysłany: 24 Lis 2016 12:55 

CyganskiKsiaze napisał(a):
A ja mam pytanie z innej beczki. Lądujemy w Wenecji o 21:45. Jest realne wypożyczenie samochodu o tej godzinie na lotnisku?

Bez problemu, jeśli zdecydujesz się na Firefly* to o 22 będzie czekał pod lotniskiem busik i 22:15 będziesz odjeżdżać już spod wypożyczalni "swoim" samochodem.

* - doczytaj wcześniej o włoskich tanich wypożyczalniach, żeby się nie zdziwić.
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 24 Lis 2016 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Rysiek napisał(a):
NIGDY WIĘCEJ INTERRENT!!!!

pochwały wymaga jedynie sprawnosc ich systemu obciazania karty, podalem karte z usunietym nr CVV, niczego nie autoryzowalem PINem, a wszystko natychmiast poblokowane
na rachunku karty, dam znac czy mi sie nie odbije ten wynajem czkawka.... ale po tym co pisza internauci mozna dopiero po roku napisac "uff udalo sie "
:(
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 29 Lis 2016 18:44 
Awatar użytkownika

Maciek78 napisał(a):

sprawa wyglada tak, ze czlowiek z obslugi zobaczyl napis 'debit' i nawet nie probowal technicznie uzyc karty. gdybym dał kartę ze zdrapanym napisem 'debit', to zapewne by przeszla, bo z tego co sie dowiedzialem, to karta kredytowa rozpoznawana jest na podstawie kodu BIN (pierwsze 5 czy tam 6 cyfr karty)i moją rozpoznaje jako kredytowa (karta t-mobile uslugi bankowe). druga sprawa, to że i tak nie miałbym 600 euro na kaucję.

co do firefly car hire (samochod odbieralem w biurze hertza)(Bergamo):
*przy platnosci kredytówką chcieli tylko 600 euro kaucji
*przy platnosci debetówką obowiązkowe full insurance + podatki, opcja paliwa full-empty (na 3 dni za forda focusa wyszlo 110 euro + 50 za paliwo, z czego za paliwo mają mi zwrócić 12 euro za niewykorzystane). Człowiek z obsługi powiedział też, że zablokują mi 200 euro kaucji, ale nie zrobili tego. Może dlatego, że już nie miałem 200 euro kiedy zapłaciłem za ubezpieczenia.
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.

#338 PostWysłany: 06 Gru 2016 01:44 

Witam!

Planuję wypożyczyć samochód na Sardynii na początku stycznia. Po prześledzeniu forum wiem, że wystarczy wypukła karta debetowa. Chciałbym jednak wiedzieć jaki jest całkowity koszt wynajęcia samochodu. Na stronie rentalcars.com pokazuje mi około 350zł za 4 dni z pełnym ubezpieczeniem (Goldcar). Niestety mam 22 lata dlatego "Opłata za Młodego Kierowcę (42,00 € + VAT)".
Wyczytałem gdzieś, że Goldcar akceptuje czasem k. debetowe. Niestety w warunkach umowy mam "Gotówka i karty debetowe nie są akceptowane". Czy to znaczy, że nie ma opcji się dogadać i szukać innej, droższej wypożyczalni? Miejscowa wypożyczalnia autonoleggiosardinya pokazuje mi cenę ponad 600zł co mnie już przeraża.
Chciałem zapytać ile kaucji pobiera taka wypożyczalnia przy karcie debetowej i czy da się obejść gdzieś dopłatę za młodego kierowce?

pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 07 Gru 2016 18:56 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Witam i proszę o podpowiedź...pewnie ktoś już to robił...
termin
odbiór 23.08.2017 godzina 21:30 - Lamezia Terme lotnisko
zwrot 3.09.2017 godzina 19:00 - Lamezia Terme lotnisko

szukam wypożyczalni - oczywiście wszystko mam np. na http://cars.wizzair.com
ale może jakaś alternatywa tańsza...coś lokalnego ?
nie znam się, pierwszy raz biorę auto we Włoszech...
proszę o sugestie ;)
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 08 Gru 2016 01:19 

rafal100_2004 napisał(a):
Witam i proszę o podpowiedź...pewnie ktoś już to robił...
termin
odbiór 23.08.2017 godzina 21:30 - Lamezia Terme lotnisko
zwrot 3.09.2017 godzina 19:00 - Lamezia Terme lotnisko

szukam wypożyczalni - oczywiście wszystko mam np. na http://cars.wizzair.com
ale może jakaś alternatywa tańsza...coś lokalnego ?
nie znam się, pierwszy raz biorę auto we Włoszech...
proszę o sugestie ;)

Zrobilem rezerwacje dzisiaj przez Autoeurope na przelom lipca/sierpnia, 11 dni, tez Lamezia. 211 euro za kompakt suv (Jeep Renegade lub podobny). Ubezpieczenie biore z icarhireinsurance. Raz juz kiedys mialem zwrot od nich. Oddali co do zlotowki. We Wloszech najchetniej bym wzial ubezpieczenie w wypozyczalni, ale przy 11 dniach to bedzie ze 400 euro:). Cena bezposrednio w Thrifty byla podobna (troszeczke wyzsza), ale w Autoeurope jest bezkosztowa rezygnacja do 48h przed data najmu. Termin dosc odlegly, wiec to wazna opcja dla mnie. W Thrifty rezygnacja po 7 dniach od dnia rezerwacji kosztuje ponad 50 euro.

Tez bym chetnie sie dowiedzial, czy sa jakies inne opcje lepsze. W szczegolnosci z pelnym ubezpieczeniem za rozsadne pieniadze.
 Profil Relacje PM off
rafal100_2004 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość