Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1655 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 29 Gru 2016 10:16 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
karollo napisał(a):
Ja dopiero będę wypożyczał w czerwcu 2017.

a ja w sierpniu 2017, więc opinia przyda się :)
dmirstek napisał(a):
To jest pośrednik, jak każdy inny. Wypożyczacie auto od konkrentej wypożyczalni, jednej z wielu. I to od niej zależy jakość usługi.

masz rację...przeglądanie stron pośredników, już mnie męczy, u każdego niby podobnie, ale inaczej, nie ma czegoś takiego jak jakieś ceneo ?? albo coś podobnego: wklepujesz termin, lokalizację i masz zestawienie pośredników, bezpośredników oraz ceny od najniższej...
może jest taka wyszukiwarka, ktoś pomoże ?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#362 PostWysłany: 29 Gru 2016 10:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
@‌rafal100_2004‌

np Kayak porównuje pośredników
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 17 Sty 2017 20:07 

W kilka osób chcemy wypożyczyć 2 samochody z lotniska SUF w Lamezia Terme.
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
Najważniejsze to, że chcemy zwrócić samochód przed 7:00, wiece która z wypożyczalni na lotnisku umożliwia takie zwroty?

I jeszcze jedno: jak myślicie, czy na kwiecień najlepiej wynajmować już teraz, czy jeszcze ceny powinny trochę się obniżyć?
Aktualnie jest około 200 PLN za 4 drzwiowy kompakt na 3 dni - bez żadnych dodatkowych ubezpieczeń. To chyba dość sporo.
Zakładam dokupienie jakiegoś ubezpieczenia, a wtedy cena ponad 100 €
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 18 Sty 2017 09:35 

Chcąc oddać auto poza godzinami pracy biura musisz liczyć się z koniecznością wykupienia ubezpieczenia w wypożyczalni lub tłustą blokadą na CC. Większość wypożyczalni ma skrzynki na kluczyki - parkujesz, wrzucasz kluczyki i ciao. Jeżeli masz wykupione ubezpieczenie u nich, to wracasz do domu nie martwiąc się o nic. Jeżeli miałeś blokadę na CC - modlisz się, by nie znaleźli żadnych uszkodzeń.
 PM off  

#365 PostWysłany: 18 Sty 2017 10:17 

No właśnie czytałem o tych skrzynkach.
Najlepsze ceny ma Sicily By Car i oni mają opcję bez wkładu własnego - czyli najlepsza z mojego punktu widzenia.
W innych występuje opcja zwrotu wkładu własnego, czyli pobierają, a dopiero potem od ubezpieczyciela trzeba się domagać zwrotu i trzeba przekazać pełną dokumentację, a jak wrzucę kluczyk do skrzynki to pewnie ciężko będzie o taką dokumentację :/
Niestety nie widzę u nich żadnej informacji odnośnie skrzynki na kluczyk.
Napiszę maila to może się czegoś dowiem.

Edit 10:07:
Widzę, że Sicily By Car mają złe opinie w internecie, ale skoro brałbym ubezpieczenie bez wkładu własnego to powinienem się tym martwić? Co prawda jest tam zaznaczone, że nie uwzględnia lusterek, kół, itp. ale chyba nie poobrywają sobie lusterek jak im zaparkuję samochód na parkingu? :)
Czy może lepiej skorzystać z innej wypożyczalni (Europcar), ale tam już nie będzie ubezpieczenia bez wkładu własnego, tylko ze zwrotem wkładu własnego (od pośrednika)?
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 19 Sty 2017 12:55 

Mój najnowszy pomysł:

Bierzemy samochód bezpośrednio z http://www.europcar.com bez żadnego dodatkowego ubezpieczenia (koszto około 60€)
Bierzemy dodatkowe ubezpieczenie z http://www.icarhireinsurance.com (koszt około 15€).

Myślicie, że to dobry pomysł? Czy znacie jakieś wady takiego rozwiązania? Wiem, że w razie jakichś problemów najpierw zabiorą mi kasę z europcar, a dopiero potem będę musiał starać się o zwrot z icarhireinsurance, ale na to samo wyjdzie mi jakbym rezerwował z ubezpieczeniem przez pośrednika.
Czy problemem nie będzie to, że przy zwrocie samochodu, będziemy wrzucać kluczyki do skrzynki (zwrot przed otwarciem stoiska na lotnisku, więc brak potwierdzenia odbioru)?

Na stronie europcar udało mi się znaleźć:
https://www.europcar.com/terms-and-cond ... sit-policy

Jednak widziałem w "internetach", że ludzie piszą o blokowaniu na karcie nawet 2500€ przez europcar... Ktoś jest w stanie to potwierdzić, ale podzielić się swoimi doświadczeniami z europcar? Ile bokują na karcie kredytowej? Bo mam kartę z niskim limitem i 2500 € to nie uda się u mnie zablokować.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 19 Sty 2017 13:14 

Loty: 62
Kilometry: 103 859
Krajów: 10 / 4.7%
@‌bezkarny‌
kilka razy wypozyczalem samochod z Avis'a i Sixt i jeszcze nigdy nie zdecydowalem sie na ichniejsze ubezpieczenie. zawsze kupuje (roczne) z icarhireinsurance i jakos nie mialem problemow z wypozyczalania. nawet przy poinformowaniu, ze wypozyczenie bedzie obejmowalo wyjazd po za granice kraju danego kraju.

nie mialem jeszcze okazji sprawdzic jak w praktyce dziala staranie sie o zwrot kosztow - i niech tak pozostanie.
co do blokady - Avis zawsze mi blokuje jedynie wartosci pelnego baku paliwa. co prawda wypoazyczalania ma dane mojej karty, ale nigdy jeszcze nie widzialem blokady wiekszej niz €90.
Sixt przy wypozyczaniu w PL zablokowal mi €950.
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 19 Sty 2017 22:54 

niebieski
bezkarny napisał(a):
Jednak widziałem w "internetach", że ludzie piszą o blokowaniu na karcie nawet 2500€ przez europcar... Ktoś jest w stanie to potwierdzić, ale podzielić się swoimi doświadczeniami z europcar? Ile bokują na karcie kredytowej? Bo mam kartę z niskim limitem i 2500 € to nie uda się u mnie zablokować.

Nie pamiętam dokładnie, ale ja wykupiłem ubezpieczenie z Europcar i blokowali niskie kwoty (bo wtedy nie blokują na uszkodzenia tylko na mandaty itp. coś ok. 1800 zł we Włoszech i nie pamiętam ile w Norwegii).

My urwaliśmy lusterko, ale mając pełne ubezpieczenie gość tylko porobił fotki, coś tam popisał i tyle. Żadnych dodatkowych kosztów, choć fakt ubezpieczenie było w cenie prawie wypożyczenia auta, ale dwa razy tak brałem i zawsze dostawaliśmy nóweczki autka, a podejrzewam że tym bez ubezpieczenia dają gorsze (może ktoś potwierdzi lub obali tą moją tezę).

#369 PostWysłany: 19 Sty 2017 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam trochę doświadczeń z Avis, Budget,Europcar, Alamo.
Avis,Budget w DK blokuje 5000DKK, a Europcar 7500DKK w przypadku aut bez nawigacji i 10.000DKK z nawigacją. Alamo 5000DKK
w DE Europcar blokował 2500EUR
W ES Erupcar blokował 500EUR
Oczywiście kwota ta nie jest blokowana w przypadku kupienia u nich ubezpieczenia znoszącego wkład własny.
Jeżeli ktoś często pożycza, warto kupić roczne ubezpieczenie znoszące udział własny za ok 40GBP rocznie w 2gether insurance. Ubezpieczenie działa dla obywateli RP, nie trzeba być rezydentem UK. Blokują wtedy jw. ale nie ryzykujemy utraty tej kwoty w razie wypadku/kradzieży/dewastacji.

#370 PostWysłany: 20 Sty 2017 09:45 

Dzięki za odpowiedzi.
W takim razie ma ktoś jakiś pomysł w jaki sposób mam dowiedzieć się ile mi zablokują na karcie w Europcar (Lamezia Terme)?
Skoro na stronie jest napisane 300€, a jak widać macie doświadczenia, że mogą zablokować nawet 2500€
Czy to zależy od ich widzimisię, czy jak to jest?
Czy jak wykonam rezerwację przez internet to dostanę jakieś dokumenty, w których będzie to napisane i wtedy już będę wiedział na jaką kwotę mam być gotowy, czy wszystkiego dowiem się dopiero na miejscu jak już nie będę miał możliwości wykonania żadnych ruchów poza wykupieniem ich super drogiego ubezpieczenia znoszącego udział własny...
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 20 Sty 2017 10:06 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
ja wypożyczałem w Avisie na początku tego roku na lotnisku w Bari.
Skorzystałem z Avis 360 i wkład własny miałem zabezpieczony
wyszło mi 128 euro/6 dni za samochód klasy B (206 dostaliśmy)
na karcie kredytowej zablokowali mi tylko te 128 euro plus 74 euro za benzynę (jakbym oddał z pustym bakiem - co się bardzo opłacało i tak zrobiłem bo Avis wycenił 1l za 1,24 euro netto)
tak, że moje doświadczenia bardzo pozytywne
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 20 Sty 2017 10:13 

Depozyt, na który się powołujesz, jest związany z ewentualnymi kosztami wypożyczenia auta - czyli paliwo, etc.
Istnieje jeszcze coś takiego jak Excess amount
Cytuj:
Excess amount is a specified sum of money that, provided you have complied with the Local Rental terms and conditions and have not committed a breach of any applicable laws, is the maximum amount we will charge you for the cost of any damage caused to the Vehicle as a result of a collision during the rental period or its attempted theft; or the loss of a Vehicle if it is written off because it is irreparable or if it is stolen and we do not get it back. The Excess amount is a non-waivable sum that is governed by the conditions of the protection product you have purchased.

i właśnie ta kwota może być zablokowana na Twojej CC.
 PM off  

#373 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Brał ktoś ostatnio auto Bergamo z Firefly? Interesuje mnie czy mają biuro na lotnisku czy zabierają gdzieś busikiem? Czytałem na forum info z listopada, że ktoś brał z Firefly auto a odbierał w biurze Hertza, czy to słała praktyka?
Czy ktoś brał od nich auto i zahaczał o Szwajcarię- kwestia ubezpieczenia?

#374 PostWysłany: 20 Sty 2017 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
chyba wiekszosc klientow wynajmujacych auto w Bergamo ładuja do busa spod wyjscia z terminalu i wioza na zbiorczy parking z wynajmowanymi autami
zapakowali do busa ze mna ludzi wynajmujacych w roznych firmach wysadzili na placu i kazdy szukal na wlasna reke auta troche bajzel bo wymieszane auta
z roznych wypozyczalni /mysmy szli i klikali pilotem ktory zamruga :D/
Załącznik:
bgy.JPG
bgy.JPG [ 330.48 KiB | Obejrzany 1463 razy ]

warto ruszajac z parkingu wbic dokladny namiar w nawigacje telefonu by wracajac nie krecic niepotrzebnie szukajac zjazdu na parking
 Profil Relacje PM off
Gaszpar lubi ten post.

#375 PostWysłany: 20 Sty 2017 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
@‌correos‌ a długo się schodzi tym busikiem w sensie jak daleko jest parking od Terminala? szczególnie przy oddawaniu auta?

#376 PostWysłany: 22 Sty 2017 17:57 

Anonymous napisał(a):
Depozyt, na który się powołujesz, jest związany z ewentualnymi kosztami wypożyczenia auta - czyli paliwo, etc.
Istnieje jeszcze coś takiego jak Excess amount
Cytuj:
Excess amount is a specified sum of money that, provided you have complied with the Local Rental terms and conditions and have not committed a breach of any applicable laws, is the maximum amount we will charge you for the cost of any damage caused to the Vehicle as a result of a collision during the rental period or its attempted theft; or the loss of a Vehicle if it is written off because it is irreparable or if it is stolen and we do not get it back. The Excess amount is a non-waivable sum that is governed by the conditions of the protection product you have purchased.

i właśnie ta kwota może być zablokowana na Twojej CC.

No wiem co to jest udział własny. Z tym, że nigdzie nie jest napisane, że blokują kwotę udziału własnego na karcie, dlatego pytam o kwotę jaką blokują :)
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 22 Sty 2017 18:43 

Kwota zależy od rodzaju wykupionego ubezpieczenia i od klasy wynajmowanego pojazdu. Większość wypożyczalni ma tabelę z max. udziałem własnym.
Co więcej - jeżeli udział własny wyniesien dajmy na to 900 EUR to wcale nie oznacza, że wypożyczalnia zablokuje Tobie 900 EUR. Mogą równie dobrze zablokować 1/3 lub 1/2 tej kwoty, ale w razie czego ściągną potem całość. Jeżeli masz dobry track record w wypożyczalni, to może obejść się bez blokady, co absolutnie nie zwalnia Cię z udziału własnego.
 PM off  

#378 PostWysłany: 22 Sty 2017 19:26 

Problem w tym, że jak będą chcieli zablokować mi więcej niż 500 euro to im się to nie uda, bo mam limit na karcie 2000 PLN i nie dostanę wcale samochodu, odejdę z kwitkiem i będę zasuwał 60 km do hotelu na piechotę.
Jeżeli będę wiedział, że zablokują mi 1000 euro to wpłacę sobie wcześniej na kartę 3000 złotych i wszyscy będą zadowoleni, wypożyczalnia, bo mi zablokuje kwotę, i ja, bo odjadę samochodem.

Nie pytam co to jest udział własny, tylko ile blokują na karcie w Europcar podczas wypożyczaniu samochodu.

Napisałem do nich zapytanie, jak mi odpowiedzą to się podzielę informacją.
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 22 Sty 2017 20:42 

@‌bezkarny‌
można też wykupić w wypożyczalni ubezpieczenie, znoszące udział własny. Wówczas zablokują wartość paliwa co najwyżej. Auto będziesz mógł oddać poza godzinami pracy, wrzucając kluczyki do skrzynki. Musisz tylko dowiedzieć się jaki jest koszt takiego ubezpieczenia i wówczas zdecydować, czy chcesz go ponosić.
 PM off  

#380 PostWysłany: 22 Sty 2017 21:47 

Anonymous napisał(a):
@‌bezkarny‌
można też wykupić w wypożyczalni ubezpieczenie, znoszące udział własny. Wówczas zablokują wartość paliwa co najwyżej. Auto będziesz mógł oddać poza godzinami pracy, wrzucając kluczyki do skrzynki. Musisz tylko dowiedzieć się jaki jest koszt takiego ubezpieczenia i wówczas zdecydować, czy chcesz go ponosić.

Koszt takiego ubezpieczenia to lekko ponad 100 euro za 3 dni, więc nie mam zamiaru takiego kosztu ponosić. Wykupię sobie osobno ubezpieczenie w innej firmie i w razie jakichś problemów dostanę zwrot udziału własnego i to w cenie 15 euro (i uwzględnia dodatkowo szyby, lusterka, itd. w przeciwieństwie do ubezpieczenia wypożyczalni).
Tak czy owak, muszę wiedzieć ile chcę zablokować mi na karcie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1655 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość