Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 22 Sty 2017 21:52 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
@‌bezkarny‌
Niestety raczej nikt Ci nie powie ze 100% pewnością jaka to będzie kwota - nawet pytając telefonicznie w wypożyczalni nie brałbym tego jako pewnik.
Najczęściej trafia się kwota blokady niższa niż wkład własny (jak napisał kolega) ale to też nie jest reguła. Jeśli trafisz na upierdliwca lub kogoś w złym humorze to zablokuje Ci wkład własny lub nawet więcej (ewentualne braki paliwa, autostrady itp). Blokadę zwykle próbuję negocjować/upraszać jak najniższą - nic na siłę a raczej z żartem - i bardzo często to skutkuje.

Ostatnio sprawdzałem w Katanii koszt zniesienia wkładu własnego i było to 25-28eur za dzień.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#382 PostWysłany: 22 Sty 2017 21:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌bezkarny‌
A to nie możesz do nich napisać i zapytać?

#383 PostWysłany: 22 Sty 2017 22:09 

Wrzuciłem 3 doby w kwietniu w podanej przez Ciebie lokalizacji. Najbardziej pazerny pod względem ubezpieczenia Goldcar życzy sobie 89 EUR (lusterka, szyby i opony inc)
To już sam musisz ocenić stosunek zysku do ryzyka.
Zysk - 74 EUR
Ryzyko - ?
 PM off  

#384 PostWysłany: 23 Sty 2017 10:04 

namteH napisał(a):
@‌bezkarny‌
A to nie możesz do nich napisać i zapytać?

Pisałem, że już to zrobiłem. Czekam na odpowiedź.

Anonymous napisał(a):
Wrzuciłem 3 doby w kwietniu w podanej przez Ciebie lokalizacji. Najbardziej pazerny pod względem ubezpieczenia Goldcar życzy sobie 89 EUR (lusterka, szyby i opony inc)
To już sam musisz ocenić stosunek zysku do ryzyka.
Zysk - 74 EUR
Ryzyko - ?

Ryzyko mam takie samo, bo tak jak od samego początku pisałem, ubezpieczenie chcę wykupić nie w wypożyczalni tylko osobno.

Z tego co widzę to Goldcar również życzy sobie za ubezpieczenie na 3 dni 100€ (dokładniej 99,95€). Dodatkowo za zwrot przed godziną 8 pobierają 40€ opłaty - a taki zwrot jestem zmuszony zrobić.
Przynajmniej Goldcar ma napisane w regulaminie ile blokuje na karcie (1100€) za mały samochód. Więc jeżeli nie dostanę jakiejś konkretnej odpowiedzi z Europcar no to chyba będę musiał zdecydować się na Goldcar.
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 23 Sty 2017 10:52 

bezkarny napisał(a):
Dodatkowo za zwrot przed godziną 8 pobierają 40€ opłaty - a taki zwrot jestem zmuszony zrobić.

@‌bezkarny‌
z ubezpieczeniem wykupionym u nich (nie tylko w GC, w każdej innej wypożyczalni też) nie obchodzą Cię godziny oddania i nie płacisz nic, po prostu wrzucasz kluczyki.

edit: uważaj, bo GC ponoć nie zawsze uczciwie zachowuje się wobec klientów, którzy nie wykupili u nich ubezpieczenia.
 PM off  

#386 PostWysłany: 24 Sty 2017 21:25 

Dostałem odpowiedź z Europcar:

Pytanie:
Cytuj:
Hi,
I have one more question.
I want to rent a car from mini category (without any additional insurance) and I need to know, how much will you block on my credit card? I'm asking because I would like to prepare a credit card with the required limit.
Regards,
Marek

Odpowiedź:
Cytuj:
Dear Customer,
thank you for your email
The rent with Europcar will include a basic insurance depending the categorie asked.
The deposit in Italy now will be 300 Euro.
Best Regards,
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 12 Lut 2017 13:15 

Mam pytanie z nieco innej beczki, przy kupnie biletów na wizzair wybrałem sobie również samochód z wypożyczalni jednak nie dostałem żadnego maila z potwierdzeniem. Podczas rezerwacji była informacja o dwóch osobnych obciążeniach karty (osobno za bilety i osobno za samochód) jednak kasa została pobrana jedynie za bilety (rezerwowałem 10 dni temu). Teraz nie wiem czy mam ten samochód wynajęty/zarezerwowany czy też nie.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 13 Lut 2017 16:30 

Loty: 48
Kilometry: 98 366
Krajów: 6 / 2.8%
Czy możecie polecić (odradzić) jakąś wypożyczalnię na lotnisku w Bolonii? Lecę w maju, zacząłem się rozglądać i czytać temat i wpadłem na ten sam problem, którzy mają inne osoby udzielające się w tym wątku.
Gdy szukam przez pośrednika, mam zazwyczaj 2 opcje - albo wynajęcie samochodu z podstawowym ubezpieczeniem i wtedy zostaje wkład własny w przypadku uszkodzenia i blokada na koncie. Albo opcja nr 2 - wykupienie dodatkowego ubezpieczenia (firma zewnętrzna) do wypożyczanego samochodu, ale z tego co widziałem i czytałem - blokada na karcie i wkład własny dalej obowiązują, ale w przypadku uszkodzenia samochodu zwracam się do ubezpieczyciela o zwrot poniesionych kosztów na wkład własny.

Zainteresowała mnie wypożyczalnia FireFly i bezpośrednio u nich na stronie mogę wykupić pełne ubezpieczenie pokrywające w całości "sytuacje losowe", ale różnica cenowa w stosunku do pośrednika i zewnętrznego ubezpieczyciela jest diametralna - 1100 zł vs. 1850 zł za Forda Fiestę na 8 dni.

Może umknęło mi w temacie coś istotnego, jakaś wypożyczalnia, która jest mniej restrykcyjna?
Czy ktoś w ogóle może się podzielić informacjami o tym, jak się jeździ po Toskanii, w mieście i poza nim (Bolonia/Florencja/Siena/Luka)? Do tej pory wypożyczałem samochód tylko w Hiszpanii i Grecji i nie miałem takich "problemów" jak teraz :)
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 14 Lut 2017 16:20 

Chciałbym napisać o tym jak udało mi się wynająć auto w Bolonii kartą debetową. Leciałem z dziewczyną na dwa dni 7-9 luty i od 8 do 9 lutego na jedną dobę chciałem wynająć auto. Nie mam karty kredytowej a tylko zwykla debetową Mastercard z BPH. Pisałem do chyba każdej wypożyczalni w Bolonii i każdy pisał ze mojej karty nie przyjmą. Na stronie rentalcars.com jak szukamy oferty, to przy droższych gdzie jest ubezpieczenie zero excess w warunkach wynajmu jest podana możliwość płatności na miejscu zarówno karta kredytowa jak i debetowa. Jednak podchodziłem do tego z pewną niepewnością, tym bardziej ze po telefonie do rentalcars dowiedziałem się ze nie ma możliwości wynajmu kartą debetową we Włoszech. Jest strona podawana w różnych miejscach. Indigo car hire. Brytyjski posrednik, umożliwiają wynajem auta z kartą debetową. Miało to kosztować niewiele więcej niż to co podawał rentalcars wiec się zgodziłem. Za wynajem zapłaciłem od razu. Na miejscu mialem zapłacić za ubezpieczenie 32€ i do tego 500€ kaucji. Wypożyczalnia Sicily by car. Na miejscu pan wziął dokumenty, potem kartę (nic nie mówił ze na karcie napisane debit) pobrał kaucje 600€ i powiedział że to wszystko i dal dokumenty. Na parkingu dostałem kluczyki do nowego smarta for 4 (wynajmowalem fiat 500 lub podobny). Następnego dnia auto pddalem, koleś na parkingu obszedł auto, za kierownicą spisał chyba kilometry i paliwo, oddal dokumenty i poszedłem z nimi do biura. To bylo w czwartek, a dzisiaj we wtorek oddali kaucje. Może trochę przyjanuszylem nie mówiąc ze chce ubezpieczenie, ale jestem 32€ do przodu i wiem ze nie ma problemu żadnego z moją kartą debetową, ale chyba jutro na wszelki wypadek ją zablokuje, bo sicily by car nie ma dobrej opinii :D.
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 16 Lut 2017 11:25 

dAde napisał(a):
Czy możecie polecić (odradzić) jakąś wypożyczalnię na lotnisku w Bolonii? Lecę w maju, zacząłem się rozglądać i czytać temat i wpadłem na ten sam problem, którzy mają inne osoby udzielające się w tym wątku.

Mam podobnie.
Z tych mniej polecanych widać Firefly, Goldcar, Interrent, Locauto, podobno Locauto jest też operatorem Enterprise więc też słabo. Te niby lepsze to keddy(Europcar), Avis, Trifty, Hertz, Budget, Maggiore. Ma ktoś dobre doświadczenia tymi wypożyczalniami? Jeśli już to wolałbym wykupić ubezpieczenie od pośrednika a nie bezpośrednio od wypożyczalni.
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 18 Lut 2017 17:03 

niebieski
Wypożyczalnia LOCAUTO na lotnisku w Bari.
Wynajem opłacony wcześniej za pośrednictwem Rentalcars (ze strony WizzAir).

Wynajem w piątek - bez ubezpieczenia (miałem swoje w icarhireinsurance). Na karcie kredytowej Mastercard dwie blokady: 800 EUR i 100 EUR. Zwrot w niedzielę - pracownik obejrzał auto (nie zauważyłem, żeby bardzo drobiazgowe oględziny robił), stwierdził że "perfect", żadnych zastrzeżeń, podpisałem na tablecie protokół oddania (dostałem kopię po chwili na e-mail). Pracownik przekazał też informację, że blokady powinny być zdjęte z karty w ciągu 48 godzin. W środę - dwa e-maile z wypożyczalni, że przekazali do banku dyspozycje zdjęcia blokad. Ale blokady nadal były. Po kilku dniach - skontaktowałem się z bankiem (mBank) - gdzie otrzymałem informację, że albo dostaną dyspozycję zdjęcia i wtedy będą zdjęte, albo maksymalnie mogą być 2 tygodnie od założenia. I tak było - dopiero po 2 tygodniach blokady zniknęły z karty.
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 18 Lut 2017 22:16 

Szanowni,
Zarezerwowałem auto za pośrednictwem rentalcars z opcją zwrotu na lotnisku w Treviso, wykonawcą usługi jest Ecovia, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z firmą Ecovia oraz czy ktoś zwracał auto na lotnisku w Treviso? Podobno miejsce zwrotu aut nie jest zlokalizowane przy lotnisku tylko jakieś 2-3km dalej. Będę wdzięczny za wszelkie info.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 20 Lut 2017 11:27 

Chciałbym wypożyczyć samochód w Neapolu...ktoś ma jakieś doświadczenia w tym mieście?
Konieczne będzie pełne ubezpieczenie, ale jaka wypożyczalnia będzie najlepsza? Sicily by car?
Auto chciałbym auto odebrac na lotnisku
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 27 Lut 2017 23:49 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Jeżeli ktoś był i zna jakieś lokalne wypożyczalnie godne polecenia proszę o informacje. Wypożyczenie w sierpniu na tydzień do dwóch. Ceny na stronach pośredników aktualnie nie powalają, chociaż zdaje sobie sprawę że sierpień do najtańszych miesięcy nie należy.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 28 Lut 2017 09:54 

niebieski
Przede wszystkim weź w globalnej sieciówce samochód. Lokalne często potrafią sob ie "wyrównać" cenę choćby przez wyimaginowane opłaty pobierane później za karty za rzekome udzielenie informacji dla policji.
Szukając odpowiednio wcześnie zapłacisz naprawdę niewiele więcej, ale poziom komfortu z użytkowania będzie zapewne o wiele większy. Choć nie twierdzę, że w mniej znanych wypożyczalniach praktyka "dobierania" pieniędzy z karty jest powszechna.
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 28 Lut 2017 14:19 

Loty: 271
Kilometry: 519 661
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Poza tym można się przed tym bronić i wziąć samochód bez wkładu własnego, ja teraz szukam samochodu w Lamezii na 3 dni i w Thrifty najtańsza Panda kosztuje 33 euro, bez wkładu własnego 54 euro. Różnica 20 euro, ale chociaż nie trzeba się przejmować czy coś pobiorą ekstra z karty.
 Profil Relacje PM off
Juve uważa post za pomocny.

#397 PostWysłany: 28 Lut 2017 18:27 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
a na Bergamo ktoś poleci coś sprawdzonego ( raczej jestem za dopłaceniem do 0 excess bo we Włoszech może być różnie.... ) na ECR najtaniej pokazuje jakąś Keddy - no jakiś klon Europcara chyba i Autoclick. Brał ktoś coś od nich?

Ostatnio edytowany przez klimas 28 Lut 2017 19:08, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 28 Lut 2017 18:40 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 115 619
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Cytuj:
Przede wszystkim weź w globalnej sieciówce samochód. Lokalne często potrafią sob ie "wyrównać" cenę choćby przez wyimaginowane opłaty pobierane później za karty za rzekome udzielenie informacji dla policji.

Może racja, ale jak do tej pory naciągnął mnie jedynie sixt w portugalii.
Cytuj:
Poza tym można się przed tym bronić i wziąć samochód bez wkładu własnego, ja teraz szukam samochodu w Lamezii na 3 dni i w Thrifty najtańsza Panda kosztuje 33 euro, bez wkładu własnego 54 euro. Różnica 20 euro, ale chociaż nie trzeba się przejmować czy coś pobiorą ekstra z karty.

W takich cenach można się skusić, ale w sierpniu nie jest tak różowo.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 02 Mar 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Loty: 13
Kilometry: 25 436
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Pytanie do bardziej doświadczonych:
wypożyczam auto za pośrednictwem wizz air (wiem, że to tak naprawdę rentalcars.com)

i mam dwie opcje:

przy wyborze bez pokrycia.....przy pobieraniu auta wypożyczalnia będzie pewnie mnie namawiała na ubezpieczenie bezpośrednio u nich....taniej ?

przy wyborze pełne zabezpieczenie....mam wszystko pozamiatane i nic mnie nie inteteresuje ?

a co w przypadku wypadku ? lepiej jest mieć wtedy ubezpieczenie kupione bezpośrednio w wypożyczalni przy odbieraniu auta czy ubezpieczenie kupione w momencie rezerwacji ?

Załączniki:
wypożyczalnia.JPG
wypożyczalnia.JPG [ 60.42 KiB | Obejrzany 5631 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 02 Mar 2017 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Lepiej miec wykupione na miejscu, ale bedzie drozsze + nie wiadomo czy obejmuje szyby i kola - musisz sie wczytac w warunki.

Wykupione osobno bedzie tansze, ale w razie szkody obciaza Ci karte, a potem bedziesz sie bujal z tym ubezpieczycielem o zwrot. Jak wykupisz na miejscu to mozesz skasowac auto i zadnych niedogodnosci z tego nie bedziesz mial - wypozyczalnia sama sobie ogarnie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1654 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości